Antena Meniu Search
x

Video Tot mai multe semne că ar putea începe războiul. Evacuări, sirene și explozie în Donețk. SUA acuză Moscova de "provocări false" pentru a justifica un atac

Semnele de război în Ucraina se adună în fiecare oră. O explozie puternică a avut loc în urmă cu scurt timp în Doneţk, în apropierea sediului guvernului separatist. Maşina şefului poliţiei a fost aruncată în aer, susţini militanţii proruşi. Incidentul vine după 48 de bombardamente nemaivăzute în estul Ucrainei din 2014. Analiştii se tem că toate aceste incidente sunt pretextul pe care Rusia îl caută pentru a declanţa invazia. Mâine, Vladimir Putin vine pe flancul de Vest. Va fi în Marea Neagră, unde marina rusă va simula un atac nuclear. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 19:52

Vezi și

"A fost o explozie destul de puternică. Alături, încă mai arde ceva. Explozia a fost foarte puternică, uite cum arată maşina. E la 100 de metri de clădirea administrativă, poate chiar şi mai aproape".

Explozia a avut loc în acestă seară în centrul oraşului Doneţk. O maşină a fost detonată în apropiere de sediul guvernului separatist sprijinit de Kremlin. Locuitorii au fost avertizaţi dinainte, în Doneţk au răsunat sirenele de protecţie civilă. 

În Doneţk au răsunat sirenele

A fost semnalul că urmează un atac şi trebuie să se pună la adăpost. Sunt clipe de coşmar, dar prin care aceşti oameni au mai trecut în urmă cu nici opt ani şi pe care le retrăiesc acum cu groază. Liderul separatist din Doneţk le a cerut civililor să se refugieze în Rusia, iar rezerviştilor să stea în alertă. 

"A fost trist să ne facerm bagajele, mai ales când nu ştii dacă să împachetezi ca pentru o vacanţă de două săptămâni sau pentru totdeauna". 

Mai multe case au fost distruse în timpul nopţii în urma atacurilor lansate de rebelii pro-ruşi şi în regiunea Luhansk. Inclusiv în localitatea în care şi o grădiniţă a fost bombardată ieri.  

Rusia "atacă" pe toate fronturile

Între timp, ruşii "atacă" pe toate fronturile. Ieri au trimis la Washington răspunsul lor la propunerile Statelor Unite. În documentul de 10 pagini stă scris negru pe alb, că dacă nu vor primi garanţii de securitate din partea Occidentului, atunci Moscova va lua în calcul ceea ce numesc un răspuns tehnico-militar.

Şi nu se opresc aici, cer în continuare retragerea soldaţilor americani şi a armamentului din România şi alte state de pe flancul estic şi garanţii scrise că Ucraina nu va fi primită în NATO. Vor şi să vină în inspecţie la scutul de la Deveselu. 

Valentin Naumescu, profesor relaţii internaţionale: Ne apropiem de punctul culminant al acestui conflict, dincolo de care vom afla foarte clar ce doreşte regimul Putin să facă în legătură cu Ucraina.

NATO nu negociază valorile care stau la baza Alianței

NATO este însă categorică. Nu va negocia nici statutul actualilor membri, nici valorile care stau la baza alianţei. Cât despre o retragere de pe flancul estic nu poate fi vorba. Ba chiar va trimite mai multe forţe pe flancul estic. Ţara noastră de pregăteşte să găzduiască un grup de luptă NATO sub comanda Franţei. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă să fie poziţionat în România. Noi suntem pregătiţi, ştim unde va fi poziţionat acest grup de luptă. Suntem optimişti că aliaţii vor agrea acest format.

Tot la noi au ajuns ieri 3 Eurofighter Typhoon ale aviaţiei aeriene germane. Detașamentul este format din aproximativ 60 de militari, piloți și personal tehnic, şi va executa în următoarele săptămâni, alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită  sub comandă NATO.  

Lloyd Austin, secretar de stat SUA: Este ironic că domnul Putin nu şi-a să aibă un flanc estic al NATO puternic şi exact asta va primi.

Valentin Naumescu, profesor relaţii internaţionale: Putin a împins lucrurile departe și îi va veni greu să iasă din această capcană pe care a săpat-o Occidentului crezând că Occidentul va ieși dezbinat. 

SUA spune că Rusia are aproape 200.000 de soldați la granița cu Ucraina

Deşi, pentru a patra zi la rând spun că îşi retrag din militarii de la geraniţele Ucrainei, serviciile secrete americane susţin că au acum şi mai mulţşi - aproape 200.000 pe toată graniţa cu ţara vecină.   

Antony Blinken, secretar de stat SUA: Rusia plănuieşte să inventeze un pretext pentru atac. Ar putea fi un eveniment violent pe care Rusia îl va pune pe seama Ucrainei. 

Mâine, Vladimir Putin vine în Marea Neagră, în calitate de comandant suprem al armatel,  pentru a superviza personal manevrele militare în care sunt implicate peste 30 de nave de luptă ale marinei ruse. Va fi simulat un atac nuclear şi vor fi lansate rachete balistice și de croazieră

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Tot mai multe semne că ar putea începe războiul. Evacuări, sirene și explozie în Donețk. SUA acuză Moscova de "provocări false" pentru a justifica un atac