Antena Meniu Search
x

Galerie foto Tragediile din spitalele româneşti: Filmul incendiilor din ultimii zece ani. Cât de în siguranţă sunt pacienţii în unităţile din ţară

Instalaţii electrice improvizate, panouri electrice defecte, ventilatoare vechi sau pacienţi iresponsabili. Sunt doar câteva dintre cauzele incendiilor din spitalele româneşti. Din ce în ce mai des, unităţile care ar trebui să reprezinte un loc sigur pentru pacienţi devin locurile unde oamenii îşi pierd vieţile, înainte ca boala să îi răpună.

De Ovidiu Cojocaru la 01.10.2021, 15:42

Tragedia de vineri, de la spitalul din Constanța este ultima dintr-un șir de incidente asemănătoare. Pe lista cu spitale care au loc foc sunt Maternitatea Giulești, Institutul Matei Balș din București și Spitalul Județean din Piatra Neamț, potrivit Mediafax. Urmărind o cronologie a celor mai semnificative tragedii din saloanele spitalelor din România, putem observa că în ultimii ani 19 evenimente au zguduit sistemul de sănătate de la noi.

16 martie 2010 - Un incendiu a izbucnit la Unitatea de Primiri Urgenţe a secţiei de pediatrie de la etajul cinci al spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Şapte copii şi 15 cadre medicale riscau să se intoxice cu bioxid de carbon. Din fericire, au fost evacuaţi la timp.

16 august 2010 - Un alt incendiu violent izbucneşte la secţia de Reanimare a Maternităţii Giuleşti din Capitală. Şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa şi alţi cinci au rămas cu urme adânci, suferind arsuri de 40-50% din suprafaţa corpului. Motivul incendiului, o instalaţie electrică improvizată

18 noiembrie 2013 - Un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca, acesta fiind stins până la venirea echipajelor de pompieri. Focul a fost provocat cel mai probabil de un scurtcircuit la reţeaua electrică.

Pe acelaşi subiect

Principalele cauze ale incendiilor din spitale

15 februarie 2014 - Un incendiu a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati. Incendiul s-a manifestat la etajul şase al spitalului, unde se afla secţia de chirurgie.

3 aprilie 2015 - Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. Focul s-a propagat de la Secţia de Psihiatrie Cronici, aflată la subsol, unde un pacient a dat foc unei saltele.

7 iunie 2015 - Un incendiu a izbucnit la Spitalul Judeţean Baia Mare, la etajul I, chiar deasupra Unităţii de Primire Urgenţe, cel mai probabil de la o ţigară aprinsă aruncată de la etajele superioare. Nu a fost nevoie de evacuarea personalului sau pacienţilor, şi nimeni nu a fost rănit.

19 noiembrie 2015 - Un incendiu de proporţii s-a produs la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. Incendiul s-a manifestat la etajul unu al clădirii spitalului. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.

10 martie 2018 - O infirmieră a suferit arsuri pe membre într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Femeia a suferit arsuri de gradele 1 şi 2 pe mai mult de 20% din corp. Totodată, o asistentă a fost intoxicată cu fum. Incendiul s-a produs într-un salon situat la etajul al II-lea, nefiind necesară evacuarea bolnavilor din celelalte saloane. În salon se aflau două persoane, din care una era decedată înainte de izbucnirea focului.

11 aprilie 2018 - Un puternic incendiu a izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, 18 pacienţi fiind evacuaţi. În momentul producerii incendiului în clădire se aflau 120 de persoane, acestea fiind transferate la alte unităţi medicale. Unul dintre pacienţii transferaţi de la Terapie Intensivă, din clădirea în care a avut loc incendiul a murit la Institutul Regional de Oncologie. Pentru stingerea incendiului care a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, intervenţia a opt autospeciale de stingere şi a autoscării. Focul a fost stins după mai bine de şase ore de la izbucnire. Acesta ar fi izbucnit din cauza supraîncălzirii instalaţiei electrice veche.

Ultimele tragedii din spitalele româneşti

14 noiembrie 2020 - Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.

25 decembrie 2020 - Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

2 ianuarie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

5 ianuarie 2021 - Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

29 ianuarie 2021- 102 persoane evacuate dintr-un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală. Planul roşu a fost declanşat. 21 de persoane au decedat.

23 iunie 2021 - Flăcări înalte de trei metri au cuprins în doar câteva minute două saloane din Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iaşi, cel mai mare din zona Moldovei. Dacă ar fi fost noaptea, ar fi fost infern. Asta spun cei care au ieşit la timp din zona incendiului. Copii cu probleme grave de sănătate, chiar şi unul intubat, au fost scoşi în grabă din calea focului. Doar o minune a făcut să nu existe victime.

19 august 2021 - O potenţială tragedie a fost evitată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare de incendii din spitale, cei de aici le-au cerut specialiştilor de la Universitatea Politehnică să le verifice instalaţiile electrice. Măsura de prevenţie a venit la timp. Inginerii au şi descoperit un contact electric care se încinsese la 140 de grade.

5 septembrie 2021 - Un pacient proaspăt internat la Spitalul de Psihiatrie din Arad şi-a aprins hainele şi salteaua, iar un incendiu ar fi putut mistui intreaga cladire. Din fericire, pompierii au intervenit rapid. Şase persoane, dintre care patru angajaţi, au ajuns la urgenţe.

11 septembrie 2021 - Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seară, la Spitalul de Psihiatrie Vulcan, din judeţul Braşov. 150 de pacienţi, adică toţi cei internaţi la momentul respectiv în unitatea medicală, au fost evacuaţi înainte ca forţele de intervenţie să ajungă. Totul s-a întâmplat cu puţin înainte de ora 20. Din fericire, nu au existat victime

1 octombrie 2021 - Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Potrivit primelor informaţii, au fost activate planurile Roşu şi Alb de intervenţie, iar cel puţin 50 de pacienţi au fost evacuaţi, inclusiv pe fereastră. Surse Observator spun că 9 persoane ar fi decedat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Tragediile din spitalele româneşti: Filmul incendiilor din ultimii zece ani. Cât de în siguranţă sunt pacienţii în unităţile din ţară