Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Micii găsiți cu E. coli acum două luni, duși din nou la laborator pentru a fi analizați. Rezultatele sunt și mai surprinzătoare

Condimentele dau gust bun şi savoare. Dar pot acoperi şi o carne veche, care n-ar avea ce să caute pe raft. În plin sezon al grătarelor, am luat mai multe sortimente de cârnaţi şi carne gata preparată pentru mici şi le-am dus în laborator. Rezultatele - carnea tocată ori e de fapt grăsime tocată, ori e combinată cu soia, ori cu prea multe condimente. Ca să nu se simtă mirosul de carne stricată. Urmăriţi un nou episod din campania "Ce ne puneţi în mâncare?"

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.06.2024 , 20:08

Reporterii Observator au repetat experimentul din luna mai. Au cumpărat mai multe kilograme de cârnaţi, carne tocată şi condimentată pentru grătar. Doar că nu au dus-o la grătar, ci în laborator. 

"Cârnaţii aduşi pentru analiză au prezentat urme de alergeni din soia. Alergenii din soia nedeclaraţi sunt foarte periculoşi. Sunt multe persoane care pot ajunge inclusiv într-o stare de şoc anafilactic consumând astfel de produse. Este obligatorie menţionarea alergenilor pe etichetă", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.       

Condimentele, folosite pentru a acoperi gustul cărnii de slabă calitate

Vezi și

Alergeni care, mai mult că sigur, provin din condimentele folosite în amestecul de carne. Iar condimentele, s-au convins de asta specialiștii din laborator, nu sunt folosite doar pentru a da un gust mai bun alimentelor din carne. 

Pe acelaşi subiect

"Acoperă în primul rând mirosul şi acoperă ulterior şi gustul. Un condiment puternic acoperind gustul uşor acrişor, uşor sălciu a unei cărni intrate, să spunem, în supramaturare", a spus Alexandru Cîrîc, director ICA.

Asta se întâmplă de cele mai multe ori şi în cazul micilor gata preparați. Iată ce descopeream, şocant, acum trei luni când am dus prima dată la analize carne tocată pentru mici. 

"Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E. coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apă uzată din secție, de pe mâinile angajaților care nu s-au spălat pe mâini", a explicat Alexandru Cîrîc.

Am mai dus o dată micii în laborator. Alte produse, alte surprize nebănuite

"O carne tocată pe care dvs ne-aţi adus-o, cu un conţinut extrem de mic de umiditate, ceea ce spune de fapt că are un conţinut extrem de mare de grăsimi. Aşadar acea carne tocată este de fapt o grăsime tocată", ne-a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Sfatul medicilor este că cel mai sigur e să preparăm noi acasă tot ce vrem să punem pe grătar. Sau să cumpărăm din locuri în care producătorii ne garantează calitatea de ani buni. 

"Noi nu avem ca și sortiment în galantar carne tocată deoarece noi întotdeauna tocăm la cererea clientului. Așa vede ceea ce cumpără și are mai multă încredere în ceea ce mănâncă. Micii sunt carne tocată de vită, de porc, împreună cu condimente nu cred că ai ce să îi faci, la cârnații proaspeți avem rețele noastre, se toacă carnea, se amestecă cu condimentele foarte bine, se lasă la măturat undeva la 12 ore, a două zi se trag pe mațe naturale, membrane naturale, și sunt gata de pus pe grătar", a declarat Cristina Smădu, inginer tehnolog la un magazin de carne.

Temperatura la care este depozitată carnea, mai ales în această perioadă, e de asemenea esenţială

"Trebuie întotdeauna să ne luăm o lădiță cu gheață să punem cărniță acolo, să meargă în condiții normale. Foarte mare grijă să nu se rupă lanțul frigorific, punem în mașină noastră frigorifică, ajunge la depozit, de la 0-4 grade, ulterior i se da clientului diagramă cu ce temperatua a ajuns la el", a declarat Cristina Smădu, inginer tehnolog la un magazin de carne.

Săptămâna viitoare dăm la o parte condimentul şi de pe carnea preparată special pentru grătar şi mergem cu ea la analize. Ca să avem toate motivele să întrebăm apoi Ce ne puneţi în mâncare? 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 34 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. Micii găsiți cu E. coli acum două luni, duși din nou la laborator pentru a fi analizați. Rezultatele sunt și mai surprinzătoare