Video America se desparte de Donald Trump. Joe Biden va depune jurământul în cadrul unei ceremonii austere
Este ultima zi pentru Donald Trump la Casa Albă. Mâine, Joe Biden va depune jurământul. Din cauza pandemiei şi a ameninţărilor de securitate internă, cel de-al 46 lea preşedinte al Americii va avea parte de o ceremonie austeră. Va depune jurământul în faţa unui public restrâns şi nu va avea parte de paradă. Prima dată în istoria modernă a Statelor Unite, Joe Biden nu va primi cheile Biroului Oval sau valizele nucleare de la predecesorul său.
- Prima dată în istoria modernă a Statelor Unite, președintele ales nu va primi cheile Biroului Oval sau valizele nucleare de la predecesorul său.
Washington este zilele acestea cel mai apărat loc de pe Pământ. Pentru ceremonia de învestire a lui Joe Biden au fost mobilizaţi în Capitală sute de militari şi agenţi ai Serviciilor Secrete şi peste 20.000 de membri ai Gărzii Naţionale.
În jurul clădirilor importante au fost ridicate bariere din beton şi sârmă ghimpată.
Nimeni nu vrea să se repete scenele din urmă cu două săptămâni, când suporterii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul.
John Hudak, analist politic: ”Modul în care vorbesc despre ei sau îi privesc forţele de ordine pe susţinătorii lui Donald Trump este similar celui în care ne uităm la al-Qaida sau ISIS”.
Din cauza acestor ameniţări de securitate, dar şi a epidemiei de coronavirus, Joe Biden va avea parte de o inaugurare diferită faţă de tot ce am văzut până acum. El va depune jurământul în faţa unui public redus, maximum 1.000 de persoane. Nici parada de pe Pennsylvania Avenue nu va mai fi organizată.
Alexandra Jaffe, jurnalist Associated Press: ”Biden le-a cerut în mod expres americanilor să rămână acasă din cauza pandemiei”.
Donald Trump va lipsi de la ceremonia de învestire
National Mall, uriaşa esplanadă de la poalele Capitoliului, locul tradiţional în care preşedinţii americani depun jurământul, în faţa zecilor de mii de susţinători, va fi de această dată închisă publicului.
Marele absent al ceremoniei va fi însă Donald Trump. E pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său.
Joe Biden, președintele ales: ”Este unul dintre puţinele lucruri asupra cărora suntem de acord. Este un lucru bun că nu îşi face apariţia”.
Donald Trump refuză în continuare să îşi recunoască înfrîngerea şi vrea să părăsească Washingtonul ca preşedinte în funcţie. Mâine dimineaţă, va avea parte de o ceremonie de adio la baza Andrews, unde va fi salutat cu 21 de salve de tun, apoi, din informaţiile presei americane, va urca pentru ultima dată a bordul Air Force One cu destinaţia Mar-a-Lago, Florida, una dintre reşedinţele sale private.
James Comey, fost director FBI: ”Este definiţia absolută a demagogului, a populistului demagog. Nu am mai întâlnit o persoană adultă cu o foame mai mare de afirmare decât Donald Trump. Am văzut asta la copii de 2-3 ani”.
Melania Trump, mesaj de rămas bun pentru americani
Decizia lui Donald Trump o împiedică şi pe Melania să îi predea ştafeta succesoarei sale, Jill Biden. Prima doamnă şi-a luat rămas bun încă de ieri de la americani.
Melania Trump, prima doamnă a SUA: ”Nu pot exprima în cuvinte profunda recunoştinţă pentru privilegiul de a vă fi servit ca primă doamnă. Veţi rămâne veşnic în inima mea”.
Cea mai mare provocare va fi însă transferul valizelor nucleare. Cum Trump părăseşte Casa Albă ca preşedinte în funcţie, Joe Biden va primi codurile fie de la vicepreşedintele Mike Pence, fie îi va fi înmânat diplomatul de rezervă, păstrat sub pază, pentru eventualitatea în care preşedintele sau vicepreşedintele nu mai sunt în măsură să îl folosească pe al lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰