Antena Meniu Search
x

Video Bogățiile pe care a pus mâna Putin după ce a anexat 18% din Ucraina. SUA pregătesc primele măsuri

Putin schimbă graniţele Europei. Rusia a semnat azi tratatele de anexare a patru regiuni din Ucraina, un teritoriu aproape cât Transilvania. În discursul său extrem de dur la adresa Occidentului, Vladimir Putin prezintă eşecul din Ucraina drept o victorie. În replică, Kievul a depus cerere de aderare rapidă la NATO. Statele Unite, Uniunea Europenă, inclusiv România, spun că nu vor recunoaşte niciodată anexarea, o farsă regizată la Kremlin. E greu de spus dacă va fi pace sau război după această zi. 

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 19:28

Vezi și

Încrezător şi sfidător ca un ţar, Putin s-a lăsat aşteptat un sfert de oră până a intrat pe uşile aurite de la Kremlin. E o scenă în reluare a altor momente-cheie din istoria recentă. Azi, un Vladimir Putin, învins pe front, schimbă din nou graniţele Europei, într-un spectacol menit să arate contrariul: că invazia Ucrainei este un succes. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Astăzi semnăm acorduri privind admiterea Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson în Rusia.

Impozanta sală Sfântul Gheorghe din palatul Kremlinului nu a fost aleasă întâmplător. Este simbolul perfect al intenţiilor declarate ale lui Putin - de a reda Rusiei gloria pierdută. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Uniunea Sovietică nu mai există. Trecutul nu-l putem întoarce. Rusia nici nu are nevoie de asta. Nu avem astfel de aspiraţii. Dar nu e nimic mai puternic decât voinţa a milioane de oameni, care, conform culturii, credinţei, tradiţiei, limbii, se consideră parte a Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Cosmin Popa, analist politic: Discursul este în bună măsură un discurs de propagandă politică, putinistă. Este ceea ce a făcut şi Stalin la sfârşitul domniei sale.                     

Putin ia 80% din rezervele de petrol, gaze și cărbune ale Ucrainei

Rusia pune mâna pe cea mai mare centerală nucleară a Europei, cea de la Zaporojie, dar şi pe "Inima Ucrainei", cum este cunoscut Donbasul. 80% din rezervele de petrol, gaze naturale şi cărbune ale Ucrainei se găsesc în bazinul Nipru-Doneţk. Se estimează că Ucraina deţine cea mai mare rezervă de minerale rare din Europa, aflate în pământul anexat ilegal de Moscova. Şi soarta celebrei echipe de fotbal Shaktior Doneţk s-ar putea schimba.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Vreau ca autorităţile de la Kiev şi adevăraţii lor stăpâni din Occident să mă asculte cu atenţie, ca să nu uite nimeni: oamenii care trăiesc în Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt cetăţenii noştri. Pentru totdeauna.

Rusia revenidcă peste 90,000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei, reprezentând 18% din suprafaţa ţării, în afară de Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Însă Moscova nu deţine controlul în totalitate asupra acestui teritoriu. În Doneţk, Zaporojie şi Herson, Rusia are sub control doar 60% din teritoriu, iar în Luhansk 80%. Putin vrea însă tot. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Ne vom proteja pământul prin toate forțele și mijloacele pe care le avem.

Poporul rus este invitat să sărbătorească prin concerte uriaşe organizate în Moscova

Popularitatea lui Putin înregistrează însă o scădere importantă. Într-un gest rar, preşedintele a recunoscut că administraţia sa a greşit

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Dacă s-au făcut greşeli, repet, trebuie corectate. Este necesar să se întoarcă acasă cei care au fost mobilizaţi nejustificat. 

În replică, Ucraina a anunţat că va depunde cererea de aderare rapidă la NATO. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Ucraina nu va purta negocieri cu actualul președinte al Federației Ruse. Vom purta discuții cu noul președinte.

NATO, Uniunea Europeană și Statele Unite condamnă anexarea teritoriilor din Ucraina

Într-o declaraţie comună, liderii Uniunii Europene, inclusiv Klaus Iohannis, au anunţat că blocul comunitar nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale. Ajutor vine şi din Statele Unite. Senatul american a probat noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Statele Unite nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei. Acest așa-zis referendum a fost o farsă, o farsă absolută.

Potrivit The New York Times, Pentagonul va forma şi un nou comandament în Germania pentru a coordona înarmarea și antrenarea forțelor ucrainene.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Bogățiile pe care a pus mâna Putin după ce a anexat 18% din Ucraina. SUA pregătesc primele măsuri