Antena Meniu Search
x

De ce vrea Putin Ucraina cu orice preț: E bijuteria coroanei pe care a pierdut-o

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de bombardamente în estul Ucrainei, o regiune devastată de război din 2014. Occidentul îl acuză pe Vladimir Putin că se folosește de acest incident, drept pretext pentru a justifica o invazie.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 21.02.2022, 16:06

De ce vrea Putin Ucraina cu orice preț: E bijuteria coroanei pe care a pierdut-o
De ce vrea Putin Ucraina cu orice preț: E bijuteria coroanei pe care a pierdut-o - Profimedia Images

Analiștii politici, citați de CNN, susțin că liderul de la Kremlin își dorește invadarea Ucrainei dintr-un motiv personal. În repetate rânduri, președintele Rusiei a declarat că prăbușirea URSS este "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut" și regretă, în mod special, pierderea fostei republici sovietice, Ucraina. 

"Ucraina este bijuteria coroanei, pe care a pierdut-o", a declarat Susan Glasser, autoarea cărții "Kremlin rising", pentru CNN. Într-un eseu publicat pe 12 iulie 2021, Putin afirma că "ucrainenii sunt o parte străveche, inseparabilă a națiunii ruse". În același eseu, liderul de la Kremlin pune la îndoială legitimitatea granițelor actuale ale Ucrainei și susține că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești. "Acum, vede în guvernul ucrainean, prietenos cu Occidentul, un pericol pentru idealul său", a mai adăugat Glasser.

"La fel ca țarii Imperiului Rus, Putin își dorește să lase în urmă o țară puternică, de care ceilalți să se teamă, o mare putere care să fie văzută ca o amenințare, nu o țară ignorată", a declarat John Sipher, fostul șef al programului CIA pentru Rusia. 

"Pe de altă parte, un război care să afecteze resursele Rusiei, poate avea consecințe neprevăzute, iar consecințele economice vor fi catastrofale. Această mișcare i-ar afecta moștenirea", a mai subliniat  Susan Glasser

Pe acelaşi subiect

Rusia își testează mâine întreg arsenalul nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin va asista sâmbătă la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră. Manevrele anunţate de Ministerul Apărării de la Moscova au loc în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia şi Occident, provocate de concentrarea forţelor armate ruse în jurul frontierelor Ucrainei. Exercițiile de comandă strategică și de stat major implică toate cele trei componente ale forțelor nucleare strategice: aer, apă, sol.

Rusia dezminte că ar intenţiona să invadeze Ucraina. Vineri, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat parlamentului de la Kiev că potrivit serviciilor de informaţii probabilitatea unei escaladări majore a confruntării cu Rusia este redusă. Oleksii Reznikov a anunţat vineri că Rusia a comasat 149.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina. ''Observăm unităţile militare ruse, dintre care forţele terestre se ridică la 129.000. Dacă adăugăm componenta navală şi pe cea aeriană, ele ating 149.000'', a declarat Reznikov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » De ce vrea Putin Ucraina cu orice preț: E bijuteria coroanei pe care a pierdut-o