Antena Meniu Search
x

Ieșire nervoasă a unui general rus la o întâlnire rară cu oficiali SUA: ”Reacția lui mi-a dat fiori”. Ce l-au întrebat americanii

O întâlnire extrem de rară, față în față, între oficialii militari ruși și americani a avut loc săptămâna trecută, relatează CNN. În timpul ei un general rus a avut o ieşire nervoasă necaracteristică pentru stoicismul obişnuit al generalilor ruşi. Episodul a fost interpretat de americani ca un semn al problemelor mari de moral din armata Rusiei conform unui transcript al discuţiilor la care CNN a avut acces.
Război Rusia - Ucraina. Ultimele detalii

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 11:40

Ieșire nervoasă a unui general rus la o întâlnire rară cu oficiali SUA: ”Reacția lui mi-a dat fiori”. Ce l-au întrebat americaniii
Ieșire nervoasă a unui general rus la o întâlnire rară cu oficiali SUA: ”Reacția lui mi-a dat fiori”. Ce l-au întrebat americaniii - CNN

Transcriptul întâlnirii oferit armatei americane şi consultat de CNN oferă impresiile şi punctul de vedere a doi atașați din domendiul Apărării care au participat. Nu oferă o explicație pentru comportamentul generalului rus.  Astfel de documente sensibile nu sunt niciodată făcute publice de către comunitatea militară sau cea de informații, deoarece sunt analizate pentru a găsi indicii despre intențiile adversarului. Întâlnirea s-a desfășurat săptămâna trecută la Ministerul rus al Apărării la Moscova, fiind un moment rar în care oficiali ruși și americani din Apărare s-au așezat în persoană la discuţii de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie

În special a fost remarcat comportamentul generalului-maior rus Yevgeny Ilyin, șef adjunct al direcției principale de cooperare internațională, care are o lungă experiență în relațiile cu oficialii americani. În mod atipic pentru astfel de întâlniri, Ilyin a vorbit fără a avea notiţe în faţă. La un moment dat, un atașat al Departamentului de Apărare al SUA "l-a întrebat la întâmplare" dacă familia lui Ilyin are rădăcini în Ucraina, iar stoicul generalul rus a devenit brusc ”agitat şi roşu la faţă”, potrivit transcriptului. 

Americanii au raportat că Ilyin a răspuns „da” și a spus că s-a născut la Dnipropetrovsk înainte de a se muta cu familia sa la Donețk, unde a mers la școală. Apoi a adăugat că situația actuală din Ucraina este „tragică și sunt foarte deprimat din cauza asta”. Ulterior a ieșit din încăpere fără să dea mâna cu oficialii americani. 

CNN relatează că nu este clar de ce a avut loc întâlnirea sau circumstanțele din spatele ei. Transcriptul nu include numele atașaților americani prezenți la întâlnire, iar CNN nu a putut afla identitatea acestora. Pentagonul și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze. CNN a contactat și Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Pe acelaşi subiect

Americanii au avut sentimentul că Ilyin s-a oprit înainte de a acuza SUA și Ucraina de atrocități împotriva familiei sale. Nu este clar ce anume i-a determinat să ajungă la această concluzie, dar unul dintre atașați a spus că „ochii înflăcărați și comportamentul agitat al generalului mi-a dat fiori”. Unul dintre atașati a fost șocat de episod și ambii americani au raportat că „nu au fost niciodată martori la o asemenea ieșire nervoasă din partea omologilor ruși la o întâlnire oficială”.

Liderii militari ai Rusiei refuză apelurile telefonice ale americanilor

Întâlnirile dintre oficialii americani și cei ruși sunt de obicei regizate din timp. Deși nu reiese clar din rezumatul întâlnirii ce anume a cauzat reacția lui Ilyin, cei doi atașați americani au interpretat comportamentul generalului ca indicând probleme de moral. „Cel puțin, este clar că problemele de moral ale forțelor ruse nu se limitează la soldații din prima linie”, este concluzia din transciptul întâlnirii.

Episodul poate fi relevant pentru ce se întâmplă în prezent în interiorul armatei ruse care a eșuat în obiectivul aparent de a cuceri rapid Kievul după invazia declanșată luna trecută. Înalți oficiali militari americani au declarat public și privat că moralul soldaților ruși a avut de suferit în cele patru săptămâni de luptă. Occidentul pare tot mai convins că Putin a calculat greșit cât timp îi va lua și cum se va derula intervenția militară din Ucraina.

Într-un interviu acordat marți jurnalistei Christiane Amanpour de la CNN, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contestat informațiile occidentale conform cărora trupele ruse au probleme de moral. „Probabil că ar trebui să te îndoiești de această informație. Trebuie să te îndoiești de asta și trebuie să te gândești de două ori dacă este adevărat sau nu”, a spus el. 

După invadarea Ucrainei, Kremlinul a refuzat contactul direct la nivel înalt între generalii americani și omologii ruși, fapt care a făcut din această întâlnire una de mare interes. Oficialii americani au o linie telefonică directă cu armata rusă care a fost testată zilnic, dar nu a fost folosită. Rușii au refuzat să răspundă apelurilor. Americanii cred că refuzul întâlnirilor la nivel înalt arată îngrijorările Kremlinului că dacă ar accepta întâlnirile ar demonstra vulnerabilitate. Ar fi o recunoaștere tacită că există o situație anormală.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ieșire nervoasă a unui general rus la o întâlnire rară cu oficiali SUA: ”Reacția lui mi-a dat fiori”. Ce l-au întrebat americanii