Antena Meniu Search
x

Irak a decretat 6 martie „Zi Naţională de Toleranţă şi Coexistenţă”, după întâlnirea istorică dintre papă și marele ayatollah

Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a anunțat că ziua de 6 martie va deveni o sărbătoare publică în Irak. 

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 08.03.2021, 16:13

Mii de oameni au participat la călătoria apostolică a Papei Francisc
Mii de oameni au participat la călătoria apostolică a Papei Francisc - Hepta
  • Papa Francisc este primul suveran pontif din istorie care a efectuat o vizită în Irak
  • Cardianlul Miguel Angel Ayuso Guixot a fost prezent alături de suveranul Pontif la toate evenimentele din timpul vizitei apostolice

Într-un mesaj postat pe Twitter la finalul săptămânii, Mustafa al-Kadhimi a anunțat că 6 martie va deveni „Zi Națională de Toleranță și Coexistență” în Irak, după întâlnirea istorică dintre Papa Francisc și Marele Ayatollah Ali al-Sistani.

Papa Francisc este primul suveran pontif din istorie care a efectuat o vizită în Irak, iar anunțul premierului a venit după vizita papei Francisc la Najaf, oraş din sudul Irakului sfânt pentru şiiţi, la cea mai înaltă autoritate a acestei ramuri a islamului, marele ayatollah Ali al-Sistani. Cardianlul Miguel Angel Ayuso Guixot a fost prezent alături de suveranul Pontif la toate evenimentele din timpul vizitei apostolice în Irak și a declarat pentru Vatican News că Papa a putut „descoperi o mare ospitalitate” din partea irakienilor. 

Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud), oraş antic unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam. Aici, suveranul pontif s-a întâlnit cu reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi ai comunităţii yazidi. În ciuda aşteptărilor, reprezentanţii comunităţii evreieşti nu au participat la eveniment.

Mesajul Papei Francisc în Irak

"Suntem toţi fraţi" - este mesajul cu care a mers Papa în Irak, ţară în care comunitatea creştină este de aproape 20 de ani, ţinta unei campanii de exterminare.

Papa Francisc: Aici, unde Avraam, părintele nostru, a trăit, pare că ne-am întors acasă.

Sunt cuvintele cu care Papa Francisc şi-a început predica în mijlocul vestigiilor oraşului antic Ur, una dintre primele aşezări urbane ale lumii, dar şi locul unde se consideră că s-a născut profetul Avraam, considerat părintele celor trei mari religii monoteiste: creştinism, iudaism şi islam. Aici, Papa s-a rugat pentru reconciliere şi pace între religiile lumii.

Papa Francisc: Ostilitatea, extremismul şi violenţa nu s-au născut în sânul religiei. Ele sunt trădări ale religiei. Noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi, când extremismul abuzează de religie.

Cel mai important moment al zilei a fost întâlnirea cu marele Ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a celor 200 de milioane de musulmani şiiţi din lume. Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire, între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit. Pentru a-l primi pe Papă, liderul musulman a pus însă condiţii: la dialogul lor să nu aibă acces presa sau politicieni irakieni.

Abdulibrahim Al-Ansari: Vedem necesitatea unei deschideri între creştinism şi islam, conştiinţele să se apropie şi oamenii să fie mai aproape unul de altul şi să se înţeleagă unul pe altul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Irak a decretat 6 martie „Zi Naţională de Toleranţă şi Coexistenţă”, după întâlnirea istorică dintre papă și marele ayatollah