Irak a decretat 6 martie „Zi Naţională de Toleranţă şi Coexistenţă”, după întâlnirea istorică dintre papă și marele ayatollah
Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a anunțat că ziua de 6 martie va deveni o sărbătoare publică în Irak.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Medicii au stabilit cauza morţii lui Silviu Prigoană. De ce s-a prăbuşit în restaurantul din Bran
- Papa Francisc este primul suveran pontif din istorie care a efectuat o vizită în Irak
- Cardianlul Miguel Angel Ayuso Guixot a fost prezent alături de suveranul Pontif la toate evenimentele din timpul vizitei apostolice
Într-un mesaj postat pe Twitter la finalul săptămânii, Mustafa al-Kadhimi a anunțat că 6 martie va deveni „Zi Națională de Toleranță și Coexistență” în Irak, după întâlnirea istorică dintre Papa Francisc și Marele Ayatollah Ali al-Sistani.
Papa Francisc este primul suveran pontif din istorie care a efectuat o vizită în Irak, iar anunțul premierului a venit după vizita papei Francisc la Najaf, oraş din sudul Irakului sfânt pentru şiiţi, la cea mai înaltă autoritate a acestei ramuri a islamului, marele ayatollah Ali al-Sistani. Cardianlul Miguel Angel Ayuso Guixot a fost prezent alături de suveranul Pontif la toate evenimentele din timpul vizitei apostolice în Irak și a declarat pentru Vatican News că Papa a putut „descoperi o mare ospitalitate” din partea irakienilor.
Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud), oraş antic unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam. Aici, suveranul pontif s-a întâlnit cu reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi ai comunităţii yazidi. În ciuda aşteptărilor, reprezentanţii comunităţii evreieşti nu au participat la eveniment.
Mesajul Papei Francisc în Irak
"Suntem toţi fraţi" - este mesajul cu care a mers Papa în Irak, ţară în care comunitatea creştină este de aproape 20 de ani, ţinta unei campanii de exterminare.
Papa Francisc: Aici, unde Avraam, părintele nostru, a trăit, pare că ne-am întors acasă.
Sunt cuvintele cu care Papa Francisc şi-a început predica în mijlocul vestigiilor oraşului antic Ur, una dintre primele aşezări urbane ale lumii, dar şi locul unde se consideră că s-a născut profetul Avraam, considerat părintele celor trei mari religii monoteiste: creştinism, iudaism şi islam. Aici, Papa s-a rugat pentru reconciliere şi pace între religiile lumii.
Papa Francisc: Ostilitatea, extremismul şi violenţa nu s-au născut în sânul religiei. Ele sunt trădări ale religiei. Noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi, când extremismul abuzează de religie.
Cel mai important moment al zilei a fost întâlnirea cu marele Ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a celor 200 de milioane de musulmani şiiţi din lume. Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire, între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit. Pentru a-l primi pe Papă, liderul musulman a pus însă condiţii: la dialogul lor să nu aibă acces presa sau politicieni irakieni.
Abdulibrahim Al-Ansari: Vedem necesitatea unei deschideri între creştinism şi islam, conştiinţele să se apropie şi oamenii să fie mai aproape unul de altul şi să se înţeleagă unul pe altul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰