Antena Meniu Search
x

Live Text Putin dă vina pe Ucraina pentru situaţia tensionată. Biden vrea o întâlnire cu preşedintele Rusiei "indiferent de format"

Întreaga lume stă cu ochii aţintiţi asupra estului Europei, acolo unde orice scânteie poate declanşa războiul. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina poate degenera oricând, iar cel mai negru scenariu al Occidentului ar putea deveni o realitate. Deşi Moscova spune că nu are de gând să atace Ucraina, unele voci susţin că acest lucru este iminent.

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 17:43

Putin dă vina pe Ucraina pentru situaţia tensionată. Biden vrea o întâlnire cu preşedintele Rusiei "indiferent de format"
- Profimedia

Putin acuză Kievul de escaladarea situaţiei şi vrea rezolvarea conflictului. Biden, pregătit de o întâlnire cu preşedintele Rusiei "în orice moment, indiferent de format"

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns, duminică, în timpul unei discuţii cu omologul francez Emmanuel Macron, de “provocările” ucrainenilor în agravarea conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei, precizând că ar vrea să se intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, relatează Le Figaro. Potrivit Kremlinului, Putin ar fi cerut şi ca NATO şi SUA să “ia în serios” exigenţele Rusiei cu privire la securitate, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

Macron a vorbit aproape două ore cu Putin la telefon: "Ultima încercare" de a opri o invazie a Ucrainei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat, duminică, la telefon, timp de o oră şi 45 de minute. Conform Palatului Elysee, conversația dintre Macron și Putin reprezintă "ultimul efort necesar și posibil pentru a evita un conflict major în Ucraina"

Pe acelaşi subiect

Protest la Moscova față de iminenta invadare a Ucrainei: "Rusia, nu te atinge de Ucraina!". Poliţia a intervenit în forţă - VIDEO

Câțiva ruși au protestat la Moscova față de iminenta invadare a Ucrainei de către Rusia. Poliţiştii i-au reținut pe protestatari, informează Mediafax. Şase persoane care au protestat cu pancarte față de posibila invadare a Ucrainei au fost reținute de polițiști. Protestul a avut loc chiar în centrul Moscovei.

Peskov: "Ce rost are ca Rusia să atace pe cineva? Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, în toată istoria sa"

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că "nu are rost ca Rusia să atace pe cineva", îndemnând partenerii occidentali să fie raţionali, notează news.ro. "Vă îndemnăm să vă puneţi întrebarea: ce rost are ca Rusia să atace pe cineva?", a declarat Peskov, într-un interviu pentru postul de stat Rossia 1. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a criticat, de asemenea, Occidentul pentru că "nu a fost foarte bun la istorie”, susţinând că Rusia nu a invadat niciodată o altă ţară.

The Washington Post: "Armata rusă ar fi primit ordinul de a invada pe scară largă Ucraina"

Serviciile americane susţin că deţin informaţii conform cărora armata rusă e pregătită şi a primit ordine clare pentru efectuarea unui atac pe scară largă asupra Ucrainei, informează The Washington Post.

Lloyd Austin, secretarul Apărării, a declarat sâmbătă, 19 februarie, că armata rusă "e gata să lovească", declaraţiile sale venind în completarea celor făcute vineri de preşedintele SUA, Joe Biden. Biden declara vineri că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, "a luat decizia" de a ataca Ucraina. În cursul zilei de astăzi, 20 februarie, la Casa Albă va avea loc o întrunire a Consiliului Naţional de Securitate pentru a fi analizată situaţia din Ucraina.

  • Ministerul Afacerilor Externe din România recomandă cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând posibil, ţinând cont de situaţia tensionată din ţara vecină.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat, duminică, la telefon, timp de o oră şi 45 de minute. După discuţia cu Putin, Macron l-a sunat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat 1h45. Preşedintele Republicii discută în prezent telefonic cu preşedintele Zelenski”, a anunţat preşedinţia franceză, potrivit news.ro

Reacţiile Occidentului. Ţările de Jos mută ambasada de la Kiev

Ministerul de Externe olandez a declarat astăzi că ambasada țării în Ucraina se mută din capitala Kiev în orașul de vest Lviv, pe măsură ce se teme că Rusia se pregătește săi invadeze Ucraina. „Din motive de securitate, am decis astăzi să mutăm activitățile ambasadei la Lviv”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe olandez într-o declarație publicată pe site-ul său.

Marea Britanie și SUA au anunțat anterior că își mută operațiunile ambasadei ucrainene de la Kiev la Lviv. Olandezii care se află încă în țară au fost, de asemenea, îndemnați să plece „cât mai curând posibil”

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss , este de părere că din moment ce războiul se va declanşa, Vladimir Putin „nu se va opri la Ucraina”, argumentând că încearcă să reunească Uniunea Sovietică. Truss a spus în timpul conferinţei pentru securitate de la München că Europa trebuie să se pregătească de război.

"Acesta este cel mai periculos moment pentru securitatea europeană după anii 1940. Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Rusia a arătat că nu este serioasă în privința diplomației.”, a spus  Liz Truss.

Şi James Cleverly, ministrul britanic pentru Europa, susţine că o invazie rusă a Ucrainei pare acum ''mult mai probabilă decât improbabilă'' şi toate semnele sugerează că este 'iminentă. "Din nefericire, la acest moment, un atac, o invazie, pare mult mai probabilă decât improbabilă dar vom continua să depunem eforturi pentru a împiedica acest lucru.Tot ceea ce vedem indică faptul că o invazie este foarte, foarte probabilă şi foarte, foarte iminentă", a declarat James Cleverly pentru presa străină.

Preşedintele Macron, o nouă discuţie cu Vladimir Putin

Președintele francez, Emmanuel Macron, va vorbi astăzi la telefon cu Vladimir Putin, în încercarea continuă de a evita o invazie a armatei ruse în Ucraina . Este luată în calcul, de asemenea, o deplasare a preşedintelui francez la Moscova, dacă situaţia va necesita o discuţie faţă în faţă cu Vladimir Putin.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Măsuri de siguranţă ale Ucrainei

Ucraina a suspendat operațiunile la unul dintre cele șapte puncte de control asupra teritoriului din estul regiunii Donbas, controlate de separatiștii susținuți de Rusia, din cauza bombardamentelor puternice, relatează Reuters.

Având în vedere „escaladarea situației... și incapacitatea de a garanta siguranța populației civile” folosind punctul de control, comandamentul a suspendat utilizarea acestuia de la ora 8 dimineața duminică „pe perioada amenințării”, au transmis reprezentanţii armatei.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru duminică Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina, potrivit Mediafax.

„Astăzi preşedintele va convoca o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate privind situaţia din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Jurnaliştii americani acreditaţi de Casa Albă subliniază faptul că este destul de neobişnuit ca preşedintele SUA să prezideze şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate într-o zi de duminic

„Preşedintele Biden continuă să monitorizeze evoluţia situaţiei din Ucraina şi este actualizat în mod regulat despre evenimentele de pe teren de către echipa sa de securitate naţională. Echipa a reafirmat că Rusia poate lansa oricând un atac împotriva Ucrainei. Preşedintele a primit o actualizare cu privire la întâlnirile vicepreşedintelui de la Conferinţa de securitate de la München cu preşedintele ucrainean Zelenski, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO Stoltenberg, liderii statelor baltice (primul ministru Kallas al Estoniei, preşedintele Levits al Letoniei şi preşedintele Nauseda al Lituaniei), cancelarul Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mitsotakis al Greciei şi liderii altor aliaţi şi parteneri”, a precizat Casa Albă prin intermediul unui comunicat oficial.

Rusia şi Ucraina tot mai aproape de război?

Premierul britanic Boris Johnson spune că există tot mai multe dovezi conform cărora Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa, de la 1945 încoace. Într-un interviu acordat jurnaliştilor BBC, britanicul a declarat că planul Rusiei de atac ar fi început deja în anumite privinţe. 

Serviciile de informații sunt de părere că că Rusia intenționează să lanseze o invazie care ar viza capitala  Kiev, a mai spus Johnson. „Oamenii trebuie să înțeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viața umană”

Declaraţiile lui Boris Johnson au fost făcute de la Munchen, acolo unde liderii mondiali se întâlnesc pentru o conferinţă anuală privind securitatea

Ultimele estimări ale guvernului SUA sugerează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt acum smoblizizaţi de-a lungul graniței cu Ucraina, atât în ​​Rusia, cât și în Belarus. Această cifră include și separatiştii din estul Ucrainei.

Oficialii occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze oricând, dar Moscova a negat afirmațiile, spunând că trupele sunt acolo doar pentru a desfășura exerciții militare.

Premierul britanic a spus că președintele american, Joe Biden, le-a transmis liderilor occidentali că serviciile de informații consideră că planul forțelor ruse nu este de a invada Ucraina doar pirn regiunea Donbas, plănuind un atac şi din Belarus, dar și o invazie în jurul Kievului.

Primele semne ale războiului

Conform celui mai nou bilanţ, anunţat de autorităţile ucrainene, doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi patru sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk. Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile. În ultimele 24 de ore au fost semnalate peste 70 de încălcări ale armistiţiului. Uniunea Europeană va oferi asistenţă umanitară Ucrainei, a comunicat Comisia Europeană

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Putin dă vina pe Ucraina pentru situaţia tensionată. Biden vrea o întâlnire cu preşedintele Rusiei "indiferent de format"