Antena Meniu Search
x

Moarte misterioasă în rândul oligarhilor. Anton Cherepennikov, directorul celei mai mari companii IT din Rusia, a făcut infarct la 40 de ani

Un miliardar rus, care avea legături cu serviciile de securitate, a murit sâmbătă la vârsta de 40 de ani, potrivit TASS şi Newsweek. Anton Cherepennikov, şeful celei mai mari companii de IT din Rusia, a fost găsit fără viaţă în biroul său din Moscova.

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 09:21

Moarte misterioasă în rândul oligarhilor. Anton Cherepennikov, directorul celei mai mari companii IT din Rusia, a făcut infarct la 40 de ani
Moarte misterioasă în rândul oligarhilor. Anton Cherepennikov, directorul celei mai mari companii IT din Rusia, a făcut infarct la 40 de ani - Twitter

Cauza preliminară a morții ar fi un stop cardiac, scrie presa rusă citată de Newsweek. Prietenul său, Vasili Polonski, a declarat însă că nu crede motivul oficial al morții sale. „Cauza exactă a morții antreprenorului va fi stabilită mai târziu”, a mai adăugat presa.

Anton Cherepennikov a fost partener de afaceri cu oligarhul Alisher Usmanov, la rândul său supus unor sancțiuni internaționale din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, Cherepennikov a făcut parte din consiliul de administrație al USM, precum și al operatorilor de telefonie mobilă Megafon și USM Telecom, pe care le controlează Usmanov, scrie Novaya Gazeta.

Compania condusă de Cherepennikov, ICS Holding, a fost folosită de FSB pentru supravegherea activităților online ale cetățenilor, scrie publicaţia Novaya Gazeta, citată de Newsweek. ICS Holding s-a confruntat cu sancțiuni internaționale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Lista neagră a morţilor suspecte în rândul oligarhilor ruşi

Pe acelaşi subiect

În luna mai, un alt fost manager de la Lukoil, Alexander Subbotin, a murit în circumstanțe suspecte, scrie BBC. Fost director al companiei Lukoil, Subbotin, a fost găsit mort în casa unui șaman care l-ar fi injectat cu venin de broască. Tot în luna mai, Andrei Krukovski, directorul staţiunii de schi deţinute de gigantul energetic Gazprom, a murit după ce a căzut de pe o stâncă în timpul unei drumeţii, deşi era un alpinist experimentat. 

În luna iunie, Yuri Voronov, un alt manager cu legături cu Gazprom, a fost găsit mort, plutind în piscina casei de lângă Sankt Petersburg. Cadavrul lui Yuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, avea o rană împușcată la cap, în piscină s-au găsit cartușe iar în apropiere un pistol. Voronov a fost fondatorul și directorul general al companiei de transport și logistică Astra-Shipping, care a fost implicată în contracte profitabile pentru Gazprom în Arctica, potrivit Newsweek. 

De la începutul anului, alţi patru manageri de top asociați cu cele mai mari companii de petrol şi gaze din Rusia, precum Gazprom și Novatek, au murit. În toate cazurile, anchetatorii văd semne de sinucidere, observă canalul de Telegram Baza. La sfârșitul lunii ianuarie, Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, șeful serviciului de transport Gazprom Invest, a murit. Cadavrul managerului a fost găsit în baia casei sale din Leninsky (regiunea Leningrad). Lângă Shulman se afla un bilet în care se plângea de dureri la un picior rupt.  

În februarie, tot în regiunea Leningrad, a fost găsit cadavrul lui Alexander Tyulakov, directorul general adjunct al Centrului Unificat de Reglementări (UCC) al Gazprom. Potrivit Novaya Gazeta, Tyulakov a fost găsit spânzurat în garaj, cu un bilet de adio alături, dar conținutul acestuia nu a fost dezvăluit.

În luna aprilie, fostul vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avaev, soția și fiica, au fost găsiți morți într-un apartament din Moscova. Toți trei aveau răni provenite prin împușcare. Potrivit unei ipoteze, Avaev a aflat că este înșelat de soție, și-a ucis familia după care s-a împușcat.

Pe 21 aprilie, a fost găsit cadavrul lui Serghei Protosenia, fostul manager al companiei de gaze Novatek, într-o casă situată în orașul spaniol Lloret de Mar. Soția și fiica sa au fost găsite moarte în paturile lor. Ca și în cazul lui Avaev, ipoteza preliminară a anchetei vorbea de crimă urmată de sinucidere.

În luna septembrie, Ravil Maganov, şeful consiliului de administraţie al gigantului petrolier Lukoil, a murit joi după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, potrivit surselor Reuters.

În decembrie, doi ruşi au murit în circumstanțe neobișnuite într-un hotel din sudul Indiei. Pavel Antov și Vladimir Budanov au murit la două zile distanță. Antov, un politician şi un bogat om de afaceri care a criticat pentru scurt timp războiul din Ucraina a fost găsit mort sâmbătă, 24 decembrie, după ce a căzut de la o fereastră a hotelului în care era cazat. Prietenul său Budanov a fost găsit mort în camera sa de hotel pe 22 decembrie 2022.

Cadavrul lui Igor Șkurko a fost descoperit, în aprilie 2023, în celula sa din centrul de detenție Yakutsk. Fostul director general al companiei energetice Yakuțkenergo a fost închis după ce a fost acuzat că a luat mită de 5.000 de lire, scrie Daily Mail

În iunie 2023, Artem Bartenev a murit după ce a căzut de la fereastra apartamentului său de la etajul 12 din Kazan. Bartenev, în vârstă de 42 de ani, era judecător federal la Tribunalul districtual Kirovski.

Tot în iunie, Yuri Demin, în vârstă de 62 de ani, a murit după ce a căzut de la etajul casei sale de vacanţă. Demin a fost șef al Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră din regiunea Sverdlovsk.

Pe 22 iulie, oligarhul Igor Kudriakov, un fost oficial guvernamental, a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova. Potrivit presei locale, Kudriakov fusese diagnosticat cu cancer. „Încă o moarte misterioasă a unui manager de top din Rusia”, a transmis pe Twitter consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerașcenko.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Moarte misterioasă în rândul oligarhilor. Anton Cherepennikov, directorul celei mai mari companii IT din Rusia, a făcut infarct la 40 de ani