Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Paranoia şi o nervozitate cum nu s-a mai văzut la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei şi discursul lui Putin

Paranoia şi nervozitate la Moscova înainte de 9 Mai, o mare sărbătoare în Rusia, care marchează capitularea Germaniei sau aşa-numita Zi a Victoriei asupra armatei naziste, relatează The Guardian. Parada militară din Piaţa Roşie nu a fost anulată iar Vladimir Putin va ţine tradiţionalul discurs.

de Redactia Observator

la 08.05.2023 , 11:18

Paranoia şi o nervozitate cum nu s-a mai văzut la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei şi discursul lui Putin Pregătire pentru parada de Ziua Victoriei de la Moscova - Profimedia

Discursul lui Vladimir Putin din Piaţa Roşie este precedat de o săptămână agitată marcată de atacul cu drone de la Kremlin pentru care Rusia a dat vina pe Ucraina şi SUA şi de ameninţările de revoltă lansate de Evgheni Prigojin, liderul Grupării Paramilitare Wagner. Imaginile dramatice de miercurea trecută când două drone au zburat peste zidurile Kremlinului au arătat vulnerabilitățile din inima capitalei ruse şi au pus Moscova în pericol, susţine The Guardian.

Autoritățile ruse au interzis utilizarea dronelor și au început să bruieze semnalele GPS, ceea ce a dus la situaţii hilare în care maşinile apar în râul Moscova pe aplicațiile de ridesharing. Poliţia a fost dotată în grabă cu binocluri pentru a monitoriza dronele care sosesc. "Este o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar Ziua Victoriei trebuie să meargă înainte, nu există altă opțiune" a spus un oficial de la primăria Moscovei. 

În mod neobişnuit, Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de Ziua Victoriei la o reuniune a consiliului de securitate, cu înalți oficiali de stat și șefi ai agențiilor de apărare și securitate.

Articolul continuă după reclamă

De ce nu a anulat Putin Parada de Ziua Victoriei de la Moscova 

Pe acelaşi subiect

Chiar şi înainte de atacul cu drone asupra Kremlinului, au existat semne de neliniște în rândul conducerii ruse cu privire la evenimentele de pe 9 mai din cauza temerilor de atacuri ucrainene. Cel puțin șase regiuni rusești au renunţat la organizarea paradelor locale, inclusiv una aflată la 600 de km de granița cu Ucraina.

Ziua Victoriei, când rușii sărbătoresc sfârșitul a ceea ce ei numesc "marele război patriotic", a devenit o piesă centrală a propagandei lui Vladimir Putin în cei 23 de ani de când se află la putere. Paradele militare care au loc în toată țara sunt atent orchestrate şi oferă Kremlinului oportunitatea de a-şi etala puterea militară modernă.

"Pentru Putin, este, de departe, cel mai important eveniment al anului. Putin își trage întreaga legitimitate din paradă, pretinzându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă", susţine Andrei Kolesnikov, membru al institutului Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Moscova. Din acest motiv, parada de la Moscova nu a fost anulată. "Aceasta este și șansa lui Putin de a arăta națiunii că este încă puternic și controlează așa-numita operațiune militară specială din Ucraina", a adăugat Kolesnikov.

Dar Rusia pare departe de victorie în războiul așteptat inițial să dureze doar câteva săptămâni. Ofensiva de iarnă și de primăvară a Moscovei dusă pe un front de peste 250 de km în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus victorii mici cu pierderi uluitoare.

Oficialii occidentali au estimat că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina numai în ultimele 5 luni, din decembrie încoace. Ucraina, susținută de arme occidentale moderne, își va lansa în curând propria contraofensivă pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Îngrijorările au crescut la Kremlin şi după ce Prigojin a publicat joia trecută o filmare plină de insulte la adresa șefilor din Ministerul Apărării. Într-un alt mesaj de pe 5 mai, Prigojin a mai spus că trupele sale vor părăsi orașul Bahmut pe 10 mai, a doua zi după desfășurarea Paradei de Ziua Victoriei. Pe 7 mai, Prigojin s-a răzgândit după ce a declarat că armata rusă i-a "promis" mai multe muniţii şi arme.

Prigojin a mai spus că generalul Serghei Surovikin va lua de acum înainte "toate deciziile referitoare la operaţiunile militare ale Wagner în cooperare cu Ministerul Apărării rus"."Este singura persoană cu stele de general de armată care ştie să lupte", a spus Prigojin.

Tensiuni şi temeri pentru ruşi înainte de parada de Ziua Victoriei

În orașele care nu au anulat paradele militare, se pot vedea totuşi tensiunile și pierderile cauzate de război, susţin experţii. "Majoritatea paradelor militare vor avea doar recruți la defilare pentru că toți soldații contractuali sunt în Ucraina", a spus Dara Massicot, cercetător la Rand Corporation. "Pentru că majoritatea forțelor terestre sunt implicate în Ucraina, unele regiuni vor fi forțate să devină creative și să aducă la defilare instructori militari și alt personal pentru a da aparența de normalitate", a adăugat Massicot.

A fost anulat totuşi unul dintre cele mai cunoscute evenimente de pe 9 mai, marșul "Regimentului nemuritor", o procesiune solemnă în care ruşii merg pe străzi cu portretele rudelor care au luptat şi murit în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit lui Massicot, autoritățile se tem că procesiunea ar putea arăta numărul real de pierderi suferite de Rusia în Ucraina, dacă rudele aduc portretele celor uciși în războiul actual.

Putin va face cel mai probabil marţi, în timpul discursului, paralele istorice între cele două războaie, considerând în mod fals Ucraina drept un succesor al Germaniei naziste, apreciază Kolesnikov. În timpul discursului de anul trecut, el a susținut că armata rusă lupta în Ucraina "astfel încât să nu existe loc în lume pentru măcelari, criminali și naziști". "Victoria va fi a noastră, ca în 1945", a proclamat atunci Putin.

Un muzeu din centrul Moscovei dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial a deschis de atunci o expoziție care prezintă războiul din Ucraina alături de victoria asupra Germaniei naziste. Dar, în ciuda eforturilor Kremlinului de a prezenta războiul din Ucraina drept o bătălie existențială pentru supraviețuirea țării, sunt semne că mulţi ruşi nu sunt dispuşi să-și sacrifice bunăstarea pentru ceea ce Kremlinul pretinde că este o cauză mai mare.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de centrul independent Levada, majoritatea rușilor nu sunt dispuși să contribuie nici cu 1.000-2.000 de ruble pe lună (10-20 de euro) pentru a ajuta soldații din Ucraina.

Același sondaj a arătat că "anxietatea" și "teama" sunt emoțiile enumerate cel mai des atunci când respondenții au fost întrebați despre noua lege a recrutării electronice, prin care tinerii chemaţi la arme nu mai pot să părăsească țara. "Națiunea s-a adaptat la realitățile războiului. Dar asta nu înseamnă că oamenii sunt dispuși să sacrifice totul. Dacă există o oportunitate de a rămâne pe margine, vor profita cu bucurie de ea", a comentat Kolesnikov.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Paranoia şi o nervozitate cum nu s-a mai văzut la Moscova înainte de parada de Ziua Victoriei şi discursul lui Putin