Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să înfrunte o nouă ofensivă a Rusiei

Rusia continuă să fie acuzată de crime de război în Ucraina, după atacul asupra gării din Kramatorsk, bombardamentele şi execuţiile în masă din localităţile de lângă Kiev. Ministerul ucrainean de externe a creat, pe internet, o arhivă a crimelor de război comise de la începutul invaziei, pentru ca, în viitor, vinovaţii să poată fi traşi la răspundere. Solidaritatea cu Ucraina se manifestă prin ajutoare concrete: Comisia Europeană şi mai multe guverne străine au promis peste 10 miliarde de euro pentru reconstrucţie şi susţinerea refugiaţilor. Iar prim-ministrul britanic Boris Johnson a mers în vizită la Kiev, unde a anunţat că va trimite Ucrainei blindate, rachete şi alte materiale militare. Preşedintele Zelenski spune că Ucraina este pregătită să înfrunte o nouă ofensivă a Rusiei, dar doreşte, în acelaşi timp, şi reluarea negocierilor de pace.

de Redactia Observator

la 10.04.2022 , 08:33

Luptele continuă în sud-estul Ucrainei, principala direcţie a viitoarei ofensive a armatei ruse. Forţele ucrainene reuşesc, în mare măsură, să reziste atacurilor inamicului şi chiar să treacă la ofensivă. Tancurile şi vehiculele blindate ruseşti capturate sunt folosite, acum, de militarii ucraineni. Aceştia au reuşit să doboare şi o dronă de atac din cel mai avansat model aflat în dotarea armatei ruse.

Dar armata rusă rămâne superioară numeric şi îşi întăreşte poziţiile, atât în ţară cât şi pe teritoriul ucrainean ocupat, în vederea viitoarei ofensive pentru cucerirea Donbasului.

Iar bombardamentele sunt neîncetate. În numai 24 de ore, oraşul Harkov a suferit aproape 50 de atacuri cu rachete şi obuze lansate din aer şi de la sol. A fost lovit, între altele, un bloc în care se aflau peste o sută de locatari. Câţiva dintre ei au fost răniţi şi doar printr-un miracol, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti. 

Vezi și

În Donbas continuă evacuarea populaţiei civile

Pe acelaşi subiect

În Donbas continuă evacuarea populaţiei civile, în aşteptarea viitoarei ofensive ruse, despre care se crede că va atinge intensitatea confruntărilor din al doilea război mondial. Unii analişti occidentali relevă totuşi că forţele Rusiei au suferit pierderi grele care nu vor putea fi compensate prea repede. Unităţile implicate în invazie şi-ar fi pierdut chiar şi un sfert din capacitatea de luptă, potrivit unor estimări.  Nu au reuşit nici măcar cucerirea integrală a oraşului Mariupol, unde batalionul Azov continuă să le provoace pierderi grele ruşilor.

 Armata rusă a prezentat ca un succes bombardarea unei nave comerciale sub pavilion maltez care a fost incendiată în largul portului Mariupol. Nava ar fi urmat să evacueze comandanţi ai batalionului Azov, potrivit ministerului apărării de la Moscova, fără ca această versiune să poată fi confirmată. 

Volodimir Zelenski: (Mariupol) este, în prezent, inima acestui război. Inima încă bate, luptăm, suntem puternici, iar dacă va înceta să bată vom fi într-o poziţie mult mai slabă. 

Ucraina a anunţat, pe de altă parte, un nou schimb de prizonieri în urma căruia 12 militari şi 14 civili deţinuţi de forţele ruse vor reveni acasă. În regiunile din care armata rusă s-a retras, urmările ocupaţiei se vor resimţi încă multă vreme. Într-un sat de lângă Cernigău, a fost avariată şi biserica în care se instalaseră ocupanţii. Iar la Bucha, unde sute de localnici au fost ucişi, supravieţuitorii primesc hrană de la organizaţiile de binefacere deoarece magazinele nu mai există. 

Boris Johnson, vizită neanunţată la Kiev

La Kiev a sosit ieri premierul britanic Boris Johnson, într-o vizită neanunţată în prealabil.

Alături de preşedintele Zelenski, Johnson a făcut o plimbare pe străzile capitalei, unde a fost salutat cu multă căldură de localnici. Imaginile au devenit virale, ca un semn că lumea democratică este alături de Ucraina.

Boris Johnson: Aveţi un preşedinte remarcabil, domnul Zelenski, care face o treabă excepţională. Iar noi dorim, pur şi simplu, să sprijinim în continuare poporul Ucrainei, cât timp va fi nevoie. 

Boris Johnson nu s-a mărginit doar la vorbe frumoase şi gesturi de solidaritate, ci le-a promis gazdelor şi ajutoare concrete: 120 de vehicule blindate şi un sistem modern de rachete anti-navale. Acestea se adaugă unui lot de arme şi echipamente militare în valoare de 100 de milioane de lire sterline, anunţat deja cu o zi înainte la Londra. Boris Johnson s-a angajat, de asemenea, în numele Marii Britanii, să renunţe total la importul de energie din Rusia. Într-un interviu exclusiv pentru Associated Press, Zelenski a subliniat că doreşte negocieri de pace chiar şi cu cei pe care îi consideră criminali: Nu ne putem permite să luăm noi decizii în numele milioanelor de oameni care doresc să se pună capăt războiului. Să decidem în locul lor şi să spunem "nu, nu suntem gata să discutăm cu ucigaşii". 

Eroii războiului primesc omagiile întregii naţiuni. La Liov, doi militari căzuţi în luptele din Donbas, între care un cunoscut poet din oraş, au fost conduşi pe ultimul drum cu funeralii solemne. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să înfrunte o nouă ofensivă a Rusiei