Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 156 LIVE TEXT. Kievul și Moscova anunță investigații după atacul asupra taberei de prizonieri din Olenivka. Serghei Lavrov a discutat cu Antony Blinken

Război Rusia - Ucraina, ziua 156. Ucraina începe contraofensiva în sudul ţării, principalul obiectiv fiind eliberarea oraşului Herson ocupat de de ruşi. Volodimir Zelenski afirmă că Rusia este un stat terorist şi trebuie tratat ca atare. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, spune că va "acorda atenţie" solicitării lui Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, atunci când timpul i-o va permite. În ceea ce priveşte "războiul cerealelor", Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 22:27

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

Update 22:20 Antony Blinken, după prima convorbire cu Serghei Lavrov de la începutul războiului din Ucraina: ''Am avut o discuţie sinceră şi directă''

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut vineri prima lor discuţie telefonică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în care au abordat situaţia din această ţară, criza alimentară şi un posibil schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova. Detalii aici.

Update 21:30 Serghei Lavrov: SUA nu își respectă promisiunile legate de ridicarea sancțiunilor pentru exporturile de hrană

Pe acelaşi subiect

Serghei Lavrov, ministrul de externe al lui Vladimir Putin, a avut o discuție cu secretarul american de stat, Antony Blinken. Oficialul rus  i-a spus omologului său că Washingtonul nu își respectă promisiunile legate de eliminarea sancțiunilor pentru exportul de alimente din Rusia, notează The Guardian.

Jurnaliștii de la Reuters au mai aflat că Lavrov i-ar fi spus secretarului de stat american că Rusia își va atinge toate obiectivele stabilite pentru operațiunea militară din Ucraina și că transporturile de arme din Occident nu fac decât să prelungească conflictul.

Update 18:30 Judecătorii din Ucraina i-au redus pedeapsa soldatului rus acuzat că a ucis un civil. Inițial primise o condamnare pe viață

Pedeapsa de închisoare pe viaţă, redusă în apel pentru primul soldat rus condamnat pentru uciderea unui civil în războiul din Ucraina. Un tribunal din Kiev a anunţat, vineri, că pedeapsa de închisoare pe viaţă primită de un soldat rus în mai, pentru uciderea unui civil în Ucraina, a fost redusă în apel la 15 ani de închisoare. Detalii aici.

Update 17:40 Investigații în cazul atacului asupra taberei de prizonieri anunțate de Rusia și Ucraina

Biroul procurorului general al Ucrainei a deschis o investigație preliminară în cazul atacului despre care se spune că ar fi ucis cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni. În același anunț, oficialii de la Kiev pun incidentul pe seama Rusiei, notează The Guardian.

Între timp, Rusia, care consideră că ucrainienii sunt responsabili de acest atac, vrea să deschidă o investigație proprie. Anunțul a fost făcut pe contul de Telegram al forțelor militare ale Republicii Populare Donețk:

"Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal pe baza unei infracțiuni în temeiul articolului 356 din codul penal al Federației Ruse în legătură cu atacul naționaliștilor ucraineni asupra centrului de detenție preventivă din satul Olenivka din Republica Populară Donețk. Anchetatorii investighează în prezent scena. Comitetul rus de anchetă va lua măsuri pentru a stabili toate circumstanțele incidentului și naționaliștii ucraineni implicați în această crimă."

Update 16:30 Zelenski a vizitat un port de la Marea Neagră. Navele cu cereale așteaptă undă verde, dar comercianții sunt sceptici

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat vineri portul Cernomorsk. Navele cu cereale se pregătesc să plece din Marea Neagră la o săptămână după un acord negociat de ONU și Turcia.  Revenirea cerealelor din Ucraina pe piața globală este crucială pentru atenuarea efectelor unei crize alimentare exacerbată de invazia rușilor. Administrația lui Zelenski a anunțat că exportul de cereale se reia odată cu plecarea mai multor nave care fuseseră deja încărcate, dar care nu au reușit să plece din cauza războiului. Detalii aici.

Update 16:00 Ucraina susține că a distrus un depozit rusesc de muniții din Herson

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Oficialii ucraineni au declarat vineri că un depozit de muniţii ruseşti din regiunea Herson de sud a fost distrus, notează News.ro.

Videoclipurile şi imaginile publicate peste noapte şi vineri dimineaţa pe canalele locale Telegram au indicat o explozie majoră în zona Brylivka, la aproximativ 40 de kilometri (25 de mile) sud-est de oraşul Herson, relatează CNN.

„Unul dintre nodurile logistice importante ale ocupanţilor, gara din Brylivka, a fost distrusă în regiunea Herson. Ruşii tocmai au adus acolo echipament şi muniţie; totul a ars”, a declarat Sergey Khlan, consilier al şefului Administraţiei Civile Militare din Herson, pe Facebook.

„Oamenii raportează explozii puternice şi detonări. Este probabil că depozitul de petrol a fost lovit”, a adăugat Khlan.

Update 15:15 Statul Major al Ucrainei îi acuză pe ruși de atacul asupra închisorii Olenivka

Armata ucraineană a dezminţit vineri că ar fi bombardat o tabără de prizonieri de război aflată sub controlul separatiştilor proruşi în Donbas (estul Ucrainei), aşa cum a acuzat Moscova, care evocă zeci de morţi, transmite Agerpres.

''Forţele armate ale Ucrainei, care aderă deplin la principiile şi normele dreptului internaţional umanitar, niciodată nu au procedat şi nu procedează la bombardamente asupra infrastructurilor civile, în particular în locuri unde sunt susceptibili să se afle în detenţie prizonieri de război'', a dat asigurări armata ucraineană într-un comunicat.

''În această manieră, ocupanţii ruşi îşi continuă obiectivele criminale: să acuze Ucraina de comitere de crime de război şi să ascundă torturile de prizonieri şi execuţiile pe care le-au comis'', a mai menţionat armata ucraineană.

UPDATE 14:37 Armata ucraineană neagă că ar fi lansat atacul

Armata ucraineană tocmai a negat că ar fi comis atacul asupra unei închisori din teritoriul controlat de separatişti care, potrivit Ministerului rus al Apărării, a ucis vineri 40 de prizonieri de război ucraineni şi a dat vina pe forţele ruseşti, transmite The Guardian, citat de news.ro. Statul Major al Forţelor Armate ucrainene a transmis: ”Forţele armate ale Federaţiei Ruse au efectuat un bombardament de artilerie ţintit asupra unei instituţii corecţionale din aşezarea Olenivka, regiunea Doneţk, unde erau deţinuţi şi prizonieri ucraineni”.  

Potrivit oficialilor ucraineni, în acest fel, ocupanţii ruşi şi-au urmărit obiectivele criminale - să acuze Ucraina de comiterea de "crime de război", precum şi să ascundă torturarea prizonierilor şi execuţiile. Rusia a negat implicarea în crime de război în ceea ce numeşte "operaţiunea sa militară specială" pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă şi pentru a eradica naţionaliştii periculoşi.

UPDATE 14:00 Armata rusă acuză Kievul că a bombardat o tabără de prizonieri ucraineni, făcând zeci de morţi

Armata rusă a acuzat vineri forţele ucrainene că au bombardat intenţionat în timpul nopţii o tabără de prizonieri de război ucraineni aflată sub controlul separatiştilor proruşi în Donbas (estul Ucrainei), făcând zeci de morţi, informează vineri France Presse, citat de Agerpres. Potrivit Moscovei, acest bombardament a făcut 40 de morţi, în timp ce autorităţile proruse din regiunea Doneţk, unde se află tabăra, au menţionat un bilanţ mai mare. Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

În ultimele săptămâni, lansatoarele de rachete multiple Himars s-au dovedit a fi deosebit de precise împotriva poziţiilor armatei ruse. "Această provocare scandaloasă are ca scop să-i sperie pe soldaţii ucraineni şi să-i descurajeze să se predea", potrivit ministerului rus. La rândul său, liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat la canalul rusesc de televiziune Rossia 24 că autorităţile ucrainene "au dat ordin de eliminare a acelor (prizonieri) care au mărturisit" despre abuzurile comise "de forţele ucrainene", notează AFP. El a anunţat un bilanţ de 47 de morţi, în timp ce forţele de apărare ale teritoriului separatist au menţionat 53 de morţi. De partea cealaltă, armata ucraineană dezminte că ar fi atacat un asemenea obiectiv.

UPDATE 11:18 Cel puţin 5 morţi şi 7 răniţi în atacul de la Nikolaiv, potrivit guvernatorului

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi şapte rănite într-un atac care a avut loc lângă o staţie de transport public din Nikolaiv, potrivit unui videoclip postat de guvernatorul regional Vitaliy Kim, scrie The Guardian, citat de news.ro.

În videoclip, Kim spune că numărul morţilor este de patru, dar ulterior a postat pe Telegram pentru a spune „în acest moment, se ştie că sunt deja şapte răniţi şi cinci morţi”. Afirmaţiile nu au fost verificate independent.

UPDATE 11:15 Soldat rus, filmat în timp ce castrează un soldat ucrainean. Ucrainenii, șocați de imagini

O filmare tulburătoare care a început să circule joi pe Telegram pare să arate un prizonier de război ucrainean în timp ce este castrat cu un cutter de un soldat rus. Jurnalistul Aric Toler, de la site-ul de investigații Bellingcat a declarat pentru The Times că filmarea este probabil autentică. Nu există nicio dovadă că imaginile au fost manipulate.

UPDATE 10:48 O navă de cercetare ucraineană a sărit în aer la Gurile Dunării, pe canalul Bâstroe

O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Unian, notează Agerpres. "Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire", se arată într-un comunicat al Comandamentului Sud. Echipajul a luat o serie de măsuri, prin forţe proprii, pentru a salva nava de la scufundare.

"În prezent au loc lucrări de reparare a ambarcaţiunii. Nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti", se mai spune în comunicat. Potrivit portalului Dumskaia din Odesa, în incident a fost implicată nava hidrografică Şliahovik, aparţinând unei instituţii din subordinea Ministerului ucrainean al Infrastructurii. Alungarea forţelor ruse din Insula Şerpilor la sfârşitul lunii iunie a deschis Ucrainei calea spre porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk, toate situate în regiunea Odesa, notează Unian.

UPDATE 10:33 Grupul de mercenari Wagner a primit saricini in sectoarele din prima linie, spune ministerul Apărării din Marea Britanie

Firmei militare private Wagner i-au fost alocate cel mai probabil anumite sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei, deoarece Rusia se confruntă cu o penurie majoră de infanteriști în luptă, susțin britanicii. „Din martie, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group a operat în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Acum cel mai probabil este responsabilă de anumite sectoare ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei.

Aceasta este o schimbare semnificativă față de sarcinile anterioare ale grupului din 2015, când realiza de obicei misiuni diferite de activitatea militară obișnuită a Rusiei la scară largă. Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților ruse de a nega legăturile dintre grupul Wagner și statul rus.”

UPDATE 10:02 Ruşii ar fi atacat cu rachete un cartier rezidenţial din Harkov

Armata rusă ar fi bombardat din nou oraşul Harkov, iar rachetele au lovit un cartier rezidenţial. Potrivit SkyNews, care citează surse ucrainene, nu se ştie deocamdată dacă există victime în rândul civililor. Potrivit primarului din Harkov, două rachete au lovit în jurul orei 04:00. O rachetă a lovit o casă cu două etaje, iar alta o şcoală.

UPDATE 09:57 Pro-ruşii din Doneţk acuză Ucraina că a bombardat o închisoare: 40 de morţi şi 130 de răniţi

Autorităţile pro-ruse din Doneţk susţin că forţele armate ale Ucrainei au atacat închisoarea Zelenivka. Ministerul de informații al Republicii Populare Donețk, citat de agenţia de presă rusă TASS, a oferit un bilanţ provizoriu: 40 de morţi şi 130 de răniţi. Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

Ucraina trece la ofensivă în sudul ţării, în jurul oraşului Herson

O contraofensivă a trupelor ucrainene din sudul ţării "prinde contur" în jurul oraşului Herson, ocupat, potrivit Ministerului britanic al Apărării (MoD), potrivit BBC, citat de news.ro. În portul sudic Odesa, care a rămas sub control ucrainean pe tot parcursul conflictului, oficialii au declarat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale, după ce săptămâna trecută s-a ajuns la un acord cu Rusia. Forţele ucrainene au folosit noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti podurile de peste râul Nipru, iar Ministerul Apărării a declarat că două atacuri recente asupra podului Antonivskiy din Herson au lăsat trupele ruseşti "practic izolate".

Herson a fost primul oraş din Ucraina care a fost cucerit de forţele ruseşti după invazia lor din februarie.Ministerul Apărării a declarat că pierderea acestuia ar "submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupaţia ca fiind un succes". În portul sudic Odesa, care a rămas sub control ucrainean pe tot parcursul conflictului, oficialii au declarat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale după ce săptămâna trecută s-a ajuns la un acord cu Rusia. În cadrul acordului, Rusia a fost de acord să nu vizeze porturile în timp ce cerealele sunt în tranzit, în timp ce Ucraina s-a angajat să ghideze navele de marfă prin apele care au fost minate. Cu toate acestea, acordul a fost aruncat în haos la mai puţin de 24 de ore de la semnarea înţelegerii, când două rachete ruseşti au vizat portul din Odessa.

Zelenski: "Nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia, iar asta necesită un răspuns legal". Armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi, a lovit Nikolaev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic către popor că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi şi a lovit Nikolaev. Liderul Ucrainei a mulţumit senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului. Nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia, iar acest lucru necesită un răspuns legal, mai spune Zelenski, potrivit news.ro. ”Astăzi, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean. Şi m-am bucurat să văd cât de mulţi oameni au perceput cu căldură această sărbătoare, s-au felicitat pentru ea, au zâmbit şi au fost mândri de Ucraina”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a arătat că vrea să le mulţumească ”senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului”. ”Puteţi lua orice zi din Ucraina - astăzi sau oricare alta după 24 februarie - pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia. Acest lucru chiar are nevoie de un răspuns juridic la nivel global. Şi nu există niciun motiv raţional pentru care o astfel de reacţie nu ar trebui să aibă loc, în special în Statele Unite”, mai afirmă el. Despre evoluţia războiului, Volodimir Zelenski spune că ”numai în prima jumătate a acestei zile, şi numai la Kiev, au existat patru alarme aeriene”.

”Armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev, Kropyvnytskyi, a lovit Mykolaiv, a continuat o serie de atacuri brutale şi fără sens din punct de vedere strategic asupra Donbasulu.  Le mulţumesc tuturor celor care resping această teroare”, afirmă el. Zelenski spune că a avut o altă reuniune a Statului Major al Comandantului Suprem Şef. ”Am analizat stadiul actual al furnizării de armament pentru apărătorii noştri, furnizarea de ajutor din partea partenerilor şi, în general, stadiul de implementare a Planului de apărare al Ucrainei, care a intrat în vigoare la 24 februarie”, afirmă liderul ucrainean despre reuniune.

Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate

Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli, transmite CNN, citat de news.ro. Nava siriană, Laodicea, aparţine companiei maritime de stat SYRIAMAR şi a fost fotografiată trecând prin strâmtoarea Bosfor în Marea Mediterană pe 23 iulie. Atât compania, cât şi nava au fost sancţionate de Trezoreria SUA în 2015. În cadrul unei întrevederi cu preşedintele libanez Michel Aoun joi, ambasadorul ucrainean Ihor Ostash "a atras atenţia preşedintelui Republicii asupra faptului că o navă siriană a intrat în portul maritim Tripoli la 27 iulie 2022 transportând orz exportat din teritoriile ocupate în portul Fyudosia", a precizat ambasada într-un comunicat postat joi pe Facebook.

"De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că vor fi luate măsuri pentru a clarifica condiţiile de acostare a acestei nave în apele teritoriale libaneze", a adăugat ambasada. Ucraina a declarat în repetate rânduri că Rusia a dus cereale din ţară în porturile din Orientul Mijlociu. În luna mai, imagini din satelit păreau să arate două nave sub pavilion rusesc care acostează şi se încarcă cu ceea ce se credea a fi cereale ucrainene furate în portul Sevastopol din Crimeea. Săptămâna trecută, Ucraina şi Rusia au convenit asupra unui acord care să permită reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră. Miniştrii din ambele ţări au semnat acordul intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia la Istanbul.

Lavrov va "acorda atenţie" solicitării de convorbire a lui Blinken, atunci când "timpul îi va permite", relatează presa de stat rusă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va "acorda atenţie" solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când "timpul o va permite", a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN. Zakharova a adăugat: "Acum are un program încărcat cu contacte internaţionale: Consiliul ministerial al OCS de la Taşkent, întâlniri bilaterale".

Administraţia Biden s-a oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unui potenţial acord pentru a asigura eliberarea a doi americani deţinuţi de Rusia, Brittney Griner şi Paul Whelan. Surse din cadrul administraţiei au declarat pentru CNN că planul de a-l schimba pe Bout cu Whelan şi Griner a primit sprijinul preşedintelui Joe Biden după ce a fost în discuţie de la începutul acestui an.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au prezentat Moscovei o "propunere substanţială” cu săptămâni în urmă pentru Whelan şi Griner, care sunt consideraţi ca fiind deţinuţi pe nedrept. Blinken urmează să discute această problemă în cadrul unui apel aşteptat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în această săptămână, prima discuţie de la începutul invaziei din Ucraina. Familiile lui Whelan, care a fost reţinut de Rusia pentru presupus spionaj din 2018, şi Griner, închisă la Moscova pentru deţinere de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 156 LIVE TEXT. Kievul și Moscova anunță investigații după atacul asupra taberei de prizonieri din Olenivka. Serghei Lavrov a discutat cu Antony Blinken