Video Reporterul Observator, Laurenţiu Rădulescu, corespondenţă din Kiev. Cum arată acum blocurile lovite de rachetele Grad ruseşti
Speranţele de pace la graniţele noastre au durat doar câteva ore. Rusia a continuat asediul în forţă în Ucraina toată noaptea trecută şi la primele ore ale dimineţii, chiar şi în zona Kievului, de unde promitea ieri că îşi va retrage din trupe. Sunt zeci de victime, morţi şi răniţi doar în ultimele 24 de ore. Echipa Observator a ajuns azi la Kiev şi a întâlnit pe drum zeci de blindate şi tancuri care merg să apere capitala.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
Pentru a ajunge de la granţia noastră şi până la Kiev, în vremuri de război, drumul îţi ia apropae o jumătate de zi. Sunt puncte de verificare şi baricade la intrarea în fiecare localitate. Cu cât ne apropiem de porţile Kievului, pe autostradă trebuie să facem slalom printre obstacolele ridicate de ucraineni pentru a-şi apăra capitala.
Laurenţiu Rădulescu, trimis special Observator în Ucraina: Intrările în Kiev sunt puternic fortificate. Autostrada care vine dinspre Odesa, din sud, este în momentul de faţă plină de soldaţi, taburi, se dau încă lupte destul de grele, undeva la 30 de kilometri de capitală langă Irpin.
Pe drum, întâlnim şi o ambulanţă înmatriculată în ţara noastră, merge tot spre Kiev să dea o mână de ajutor, dacă va fi nevoie. Însă cel mai des dăm peste blindate şi tancuri care se duc să apere capitala
Ajungem în Kiev şi vedem urmele adânci pe care războiul lui Putin le-a lăsat asupra oraşului. Blocuri, altădată pline de viaţă, transformate în clădiri fantomă.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT. Cel puţin 200 de oameni, ucişi la Irpin de la începutul războiului:...
- ”Doctorii nu vor să-mi spună câte gloanțe au scos din mine!” Natalia a povestit cum a fost împușcată...
- Kremlin: Rusia nu va cere de joi plata pentru gaz în ruble. Este un proces mai lung
Laurenţiu Rădulescu, trimis specvial Observator: Ceea ce vedeţi aici este un bloc care a fost distrus în totalitate în urmă cu 3-4 zile spun oamenii , vorbesc despre 2 rachete grad care au fost lansate înspre această zonă, Se aud bubuituri în continuare.
Rusia a promis că va da o şansă negocierilor de pace, va reduce asaltul asupra Kievului şi va retrage din trupe. Greu încercaţi în ultima lună, oamenii nu mai cred nimic.
Ucrainean: În fiecare zi se aud sirene. În jur sunt doar ruine. Localităţile din jurul Kievului sunt distruse. Irpin, Bucea – totul e distrus. 15-20 de kilometri distanţă de Kiev.
Şi chiar şi în zonele din care se retrag, ruşii minează tot în urma lor. În Irpin, oraş pe care l-au eliberat din mâinile soldaţilor lui Putin, ucraineni au descoperit multe mine și capcane - ascunse chiar şi în cadavre.
Războiul în marile oraşe din Ucraina
Mai la nord, oraşul Cernihiv ar fi trebuit să trăiască şi el prima noapte de pace, numai că soldaţii ruşi au avut alte planuri. Bombardamentele au lovit fără milă zonele rezidenţiale. Un centru comertcial a fost distrus îm totalitate, iar serviciile de urgenţă au căutat tzoată ziua după supravieţuitori.
De departe, cel mai încercat oraş rămâne Mariupol. Asaltul ruşilor l-a transformat într-un oraş fantoma. 160.000 de oameni trăiesc fiecare minut ca şi cum ar fi ultimul, în adăposturi subterane, fără căldură și electricitate. Nu mai e deloc mâncare, o supă trebuie să ajungă patru zile la opt oameni. Sunt luate la ţintă şi clădiri administrative. Rușii au bombardat o clădire a Crucii Roșii din Mariupol şi un birou al misiunii UE din Ucraina. 90% din oraș este doar ruină. Peste tot unde privești vezi aceleași imagini dezolante - blocuri distruse, ferestre sparte, străzi acoperite de moloz și carcase de mașini carbonizate.
Lupte grele se dau şi în regiunea separatistă Donbas. Militanţii proruşi suţin că un bombardament al armatei ucrainene a lovit un bloc de locuinţe din Doneţk.
Localnic: Stăteam pe canapea şi dintr-o dată o bubuitură puternică, geamurile s-au spart, ramele au ieşit, apartamentul s-a umplut de fum, nici nu am avut timp să îmi dau seama ce se întâmplă.
Explozii au fost şi pe teritoriul Rusiei, la o bază militară provizorie din localitatea Belgorod, aflată lângă graniţa cu Ucraina. Zeci de oameni au rămas pe drumuri după ce apartamentele de pe ultimele trei etaje au fost spulberate.
După ce iniţial au acuzat Ucraina că a lansat un atac aerian pe teritoriul ei, ruşii admit acum că explozia ar fi fost provocată de un incendiu.
Corespondenţă live din Kiev
Armata liderului de la Kremlin vrea cu orice preţ capitala. Trimisul special al Observator în Ucraina, Laurenţiu Rădulescu a transmis în direct despre situaţia actuală din Kiev.
Se dau lupte cumplit de dure în Kiev. Un bloc a fost lovit în urmă cu două zile, iar opt persoane şi-au pierdut viaţa, alte câteva zeci sunt rănite. Sute de oameni au fost evacuaţi. Totul a fost distrus de rachete date de la distanţă din zona Irpin. Alarmele de bombardament sună din 30 în 30 de minute. Oamenii spuneau că vor continua să rămână în Kiev. Capitala este un punct strategic si emoţional. Dacă va pica Kievul, soldaţii din marile oraşe vor suferi un eşec psihic spun oamenii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰