Antena Meniu Search
x

Secretarul Apărării din SUA avertizează că livrarea de armament Rusiei de către China ar putea genera un conflict "global"

Secretarul Apărării din SUA spune că vizita efectuată în Rusia de preşedintele Chinei, Xi Jinping, pentru întâlnirea cu omologul său, Vladimir Putin, transmite un semnal "foarte îngrijorător". Mai mult, Lloyd Austin a avertizat că eventuala decizie a Beijingului de a livra armament Moscovei ar putea genera un conflict "global".

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 07:29

Secretarul Apărării din SUA avertizează că livrarea de armament Rusiei de către China ar putea genera un conflict "global" - Profimedia

Xi Jinping tocmai a efectuat o vizită de trei zile în Rusia, pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, o iniţiativă percepută de Occident ca fiind o intensificare a sprijinului Beijingului pentru Moscova, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina. "Vizita lui Xi Jinping la Vladimir Putin şi faptul că s-a aflat câteva zile acolo, cred că acest lucru transmite un mesaj foarte îngrijorător, un mesaj de susţinere", a declarat Lloyd Austin, potrivit publicaţiei The Hill, în cursul unei audieri în Subcomisia pentru resurse în domeniul apărării din Camera Reprezentanţilor.

Armata SUA nu a stabilit cu certitudine dacă Beijingul a furnizat deja armament Moscovei. "Dar, în mod categoric, doar demonstraţia de susţinere prin prezenţa preşedintelui chinez acolo, cred că acest lucru este foarte îngrijorător", a subliniat Lloyd Austin.

SUA: Vor fi "consecințe" dacă Beijingul va furniza rușilor armament pentru ofensiva militară din Ucraina

În cazul în care China va decide să furnizeze armament Rusiei, "acest lucru ar prelungi conflictul, cu potenţialul extinderii conflictului, nu doar regional, ci global", a avertizat şeful Pentagonului. 

Pe acelaşi subiect

Administraţia de la Washington a avertizat constant că vor fi "consecinţe" dacă Beijingul va furniza armatei ruse armament pentru ofensiva militară din Ucraina. Preşedintele Xi Jinping îi oferă lui Vladimir Putin "suport diplomatic", a afirmat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken.

China, care a catalogat vizita la Moscova a preşedintelui Xi Jinping ca având scopul "prieteniei, cooperării şi păcii", insistă că menţine neutralitatea faţă de conflictul din Ucraina şi vrea să promoveze lansarea negocierilor. Beijingul subliniază că nu a furnizat armament Moscovei.

Blinken: China nu a depăşit "linia" livrării de arme, susţinerea Rusiei e contra intereselor SUA

Miercuri, secretarul de Stat american, Antony Blinken a afirmat că Beijingul nu a depăşit "linia" furnizării de armament Rusiei, dar abordarea politică în sensul susţinerii Moscovei este împotriva intereselor Statelor Unite. "Până în acest moment, nu am observat trecerea liniei de către China în sensul furnizării de armament letal Rusiei", a declarat Antony Blinken, în cursul unei audieri în Senatul SUA, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Monde, citate de Mediafax.

Referindu-se la vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în Rusia, Antony Blinken a afirmat că susţinerea diplomatică acordată de Beijing Moscovei este împotriva intereselor Washingtonului. "Cred că sprijinul diplomatic oferit de Beijing, susţinerea politică şi într-o anumită măsură asistenţa materială pentru Rusia intră, în mod categoric, în contradicţie cu interesele noastre de a opri acest război", a afirmat Antony Blinken, confom agenţiei Reuters.

Administraţia de la Washington a semnalat în mai multe rânduri că există indicii că Beijingul ar analiza posibilitatea de a oferi armament letal Moscovei pentru invazia militară în Ucraina. Statele Unite au avertizat că vor fi consecinţe grave dacă Administraţia Chinei va furniza armament Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Secretarul Apărării din SUA avertizează că livrarea de armament Rusiei de către China ar putea genera un conflict "global"