Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii riscă un al doilea Mariupol. Armata Rusă pare că a schimbat planul și atacă în forță în sudul Ucrainei

Tensiunile între Statele Unite şi Rusia ating cote periculoase. După ce Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin măcelar şi un dictator ce nu poate rămâne la putere, Casa Albă a precizat că nu îi contestă funcţia, dar condamnă categoric ocuparea altor ţări după bunul plac al liderului de la Kremlin. Pe front, ruşii continuă atacurile cu rachete, în vreme ce trupele ucrainene au reuşit să elibereze mai multe localităţi mici. 

de Redactia Observator

la 27.03.2022, 19:45

Vezi și

"Un dictator pornit să reclădească un imperiu nu va învinge niciodată iubirea de libertate a unei naţiuni. Pentru Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere!". Afirmaţia putea fi interpretată drept un apel la demiterea lui Putin, iar consecinţele puteau fi periculoase.

Șeful diplomaţiei americane a nuanţat declaraţiile lui Joe Biden

Anthony Blinken, secretarul de stat american: Nu-i putem permite preşedintelui Putin să se angajeze într-un război sau să atace Ucraina sau orice altă ţară. După cum am spus, după cum am repetat în repetate rânduri, strategia noastră nu este să schimbăm regimul în Rusia sau oriunde altundeva.

Reacţia Moscovei a fost promptă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ripostat imediat, spunând că doar poporul rus poate hotărî cine îl conduce. Ba mai mult, forţele ruse au lansat un atac asupra oraşului Liov, în apropiere de graniţa cu Polonia, ţară care l-a găzduit pe liderul de la Casa Albă. Patru rachete de croazieră, lansate din Crimeea, au lovit un depozit de carburant şi o fabrică. Cel puţin 5 oameni au murit. 

Pe acelaşi subiect

Andrii Sadovii, primarul oraşului Liov: Cred că, prin atacurile de astăzi, agresorul a dorit să-l "salute" pe preşedintele Biden

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Nici să nu vă gândiţi să pătrundeţi, nici măcar un centimetru, pe teritoriul NATO! Avem o obligaţie sacră, o obligaţie sacră potrivit Articolului 5 de a apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO, cu întreaga noastră forţă colectivă.

Rușii își concentrează forțele în sudul Ucrainei

Ruşii susţin că operaţiunea militară merge conform planului şi că îşi vor concentra eforturile, acum, asupra Donbassului. Vor consolidarea controlului în Donetk şi Lugansk, dar realitatea din teren arată că păstreaza fronturi deschise şi dincolo de aceste regiuni. Oraşul Cernihiv este aproape total izolat, iar localnicii se tem că va deveni un nou Mariupol. 44 de oameni grav răniţi, inclusiv copii, nu pot fi evacuaţi.  

Armata rusă a pătruns şi în Slavutici, unde locuieşte personalul centralei de la Cernobîl. Primarul a fost arestat, dar localnicii au protestat în stradă, iar invadatorii nu i-au putut îndepărta nici măcar cu focuri de armă. Mai la est, lângă Harkov, un centru de testare nucleară a fost lovit, dar din fericire, nu au fost raportate creşteri ale nivelului de radiaţii.  

În aceeaşi regiune, o unitate ucraineană a eliberat două oraşe. Au fost capturaţi numeroşi soldaţi ruşi, care au pierdut mai multe vehicule militare. Contraofensiva continuă şi in jurul Kievului, iar în Herson armata rusă trebuie să concentreze şi mai multe trupe pentru a nu pierde oraşul.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii riscă un al doilea Mariupol. Armata Rusă pare că a schimbat planul și atacă în forță în sudul Ucrainei