Antena Meniu Search
x
LIVE

Elev de 17 ani, ucis de forţele armate în timpul protestelor din Iran. Părinţii sunt disperaţi: "Ce crimă a comis el, de i-aţi tras 24 de gloanţe?"

Un elev în vârstă de 17 ani a murit la Mashhad, al doilea oraş ca mărime din Iran, după ce ar fi fost împuşcat de la mică distanţă de forţele statului în timpul protestelor anti-guvernamentale, transmite The Guardian.

De Redactia Observator la 21.10.2022, 10:55

Pe certificatul de deces al lui Abolfazl Adinezadeh se arată că a murit din cauza rănilor la ficat şi rinichi cauzate de gloanţe de tip alice, potrivit unei relatări a BBC Persian. Un doctor a fost citat estimând că distanţa de la care adolescentul a fost împuşcat, în 8 octombrie, este mai mică de un metru.

Iranul fierbe după moartea tinerei Mahsa Amini; proteste uriaşe în mai multe oraşe din ţară

Protestele s-au răspândit în Iran de la moartea Mahsei Amini, aflată în custodia poliţiei, la data de 16 septembrie. Joi, avocaţii familiei lui Amini au respins rezultatele unui raport medical oficial care afirma că moartea tinerei de 22 de ani, care a fost reţinută din cauza felului în care era îmbrăcată, nu a fost cauzată de bătăile primite în timp ce se afla în custodie.

Autorităţile nu au comentat moartea adolescentului din Mashhad. Tatăl lui Abolfazl a afirmat, într-un video emoţionant de la înmormântarea băiatului postat pe reţelele sociale: ”Ce crimă a comis el, de i-aţi tras 24 de gloanţe în stomac?”.

Pe acelaşi subiect

Adolescentul de 17 ani ar fi participat la o demonstraţie în 8 octombrie, pentru a protesta faţă de moartea lui Amini şi faţă de corupţie. La o zi după protest, părinţii lui au fost sunaţi pentru a-şi lua fiul de la secţia de Poliţie. Când au ajuns, au constatat că era mort.

Intervenţia poliţiei la înmormântarea adolescentului

Forţe de securitate iraniene au fost prezente la înmormântarea adolescentului şi unora dintre participanţi li s-a cerut să şteargă filmările ceremoniei din telefoane. Asupra părinţilor săi s-au făcut presiuni pentru a declara că băiatul era un membru al Basij, o miliţie iraniană, pentru a sugera că a fost ucis de protestatari.

Ravina Shamdasani, un purtător de cuvânt al Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, a vorbit, marţi, despre un ”răspuns constant violent al forţelor de securitate împotriva protestatarilor”, spunând că relatările despre arestări arbitrare şi uciderea şi detenţia copiilor sunt ”profund îngrijorătoare”.

”Unele surse sugerează că 23 de copii au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi în cel puţin şapte provincii, cu muniţie reală, bile de metal de la mică distanţă, şi bătăi fatale. În unele şcoli s-au făcut razii şi copiii au fost arestaţi de forţele de securitate”, a mai spus ea. 

În 11 octombrie, ministrul Educaţiei a confirmat că un număr neprecizat de copii au fost trimişi în ”centre psihologice” după ce ar fi fost arestaţi pentru că au participat la proteste anti-stat.

Între timp, joi familia lui Amini a respins oficial rezultatele unui raport medical iranian care a relevat că moartea ei nu a fost cauzată de bătăi.

Saleh Nikbakht, unul dintre avocaţii părinţinlor lui Amini, a declarat pentru ziarul Etemad: ”Avocaţii au respins raportul medicului legist în declaraţia lor de apărare. Fără a clarifica procesul de investigare şi rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea şi transferul Mahsei la sediul Poliţiei moralităţii, nu este posibil să apărăm drepturile părinţilor şi… să clarificăm ambiguităţile privind cauza morţii”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Elev de 17 ani, ucis de forţele armate în timpul protestelor din Iran. Părinţii sunt disperaţi: "Ce crimă a comis el, de i-aţi tras 24 de gloanţe?"