Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Skateboarding-ul – o distracție pentru toate vârstele. Ghidul începătorului

Este skateboarding-ul doar pentru copii și adolescenți? E adevărat, ei au mai mult curaj și sunt mereu la curent cu tot ce-i nou și cool, dar cu puțin spirit de aventură poți învăța la orice vârstă să „aluneci” cu placa prin oraș.

de Redactia Observator

la 02.08.2017 , 23:14

- Shutterstock

Este skateboarding-ul doar pentru copii și adolescenți? E adevărat, ei au mai mult curaj și sunt mereu la curent cu tot ce-i nou și cool, dar cu puțin spirit de aventură poți învăța la orice vârstă să „aluneci” cu placa prin oraș.

Skateboarding-ul te ajută să faci mișcare într-un mod diferit, e palpitant, e un mod mai ușor de deplasare prin oraș și o variantă de relaxare activă în weekend-uri.

Mai mult, îți exersează capacitatea de coordonare, echilibrul și flexibilitatea.

Articolul continuă după reclamă

Dacă nu știi de unde să începi, îți va fi de folos acest articol.

Ce trebuie să știi când te apuci de skateboarding:

1. Paza bună trece primejdia rea

Mai ales dacă ești la început, dar și mai târziu, pe măsură ce vei învăța și exersa noi scheme, te poți accidenta și e firesc să apară și astfel de momente.

Ai nevoie de genunchiere, cotiere pentru protecția articulațiilor și chiar și de o cască. Nu trebuie să te îngrijorezi că vei arăta ciudat, căci echipamentele de protecție au evoluat și ele, au un aspect modern, sunt comode și nu îți îngrădesc flexibilitatea.

Ce să mai spunem de faptul că acum există și căști inteligente, care pe lângă faptul că au grijă de siguranța ta, îți permit și să filmezi aventurile tale pe skate!

2. Încălțările potrivite

Tenișii, sandalele, espadrilele – niciuna din variante nu este corectă pentru deplasarea pe skate. Ai nevoie de o pereche de pantofi sport – adidași – cu talpă plată, vulcanizată.

Aceștia trebuie să aibă o căptușeală mai groasă, pentru a atenua presiunea asupra piciorului și o talpă aderentă, care previne alunecarea.

Găsești o varietate de skate shoes în orice magazin specializat în echipamentul sportiv.

3. Alegerea skateboard-ului

Pentru că există atâtea opțiuni, poate fi dificil să te hotărăști. Poți fie să cumperi un skate preansamblat, gata de scos în lume, fie unul pe care îl ansamblezi chiar tu – având ocazia să alegi separat placa, roțile, rulmenții, șuruburile.

Prima variantă e, desigur, mai comodă când ești începător. Ai observat probabil că există mai multe lungimi de skateboard – cele mai mari sunt folosite de cei experimentați, pentru mai multă stabilitate la viteze mari.

Începe cu un model de lungime medie, din lemn, cu formă alungită. Lățimea trebuie să țină cont de statura și greutatea ta – cu cât ești mai solid, mai înalt și ai un număr mai mare la pantof, cu atât skateboard-ul ar trebui să fie mai lat (peste 19 cm – 7.5 inch).

4. Unde te poți da cu placa de skateboard

Ideal ar fi să poți merge cu placa de skateboard în parcuri special amenajate pentru asta, însă, dacă nu ai acces la un astfel de loc, alege orice altă zonă cât mai netedă, asfaltată și cu cât mai puține obstacole: o parcare, un drum care se închide, o alee necirculată.

Nu te aventura pe trotuar de la primele încercări – îi poți pune în pericol și pe alții, nu doar pe tine.

5. Cum înveți să te dai cu skateboard-ul

Cel mai simplu este să ceri ajutorul cuiva care știe deja să meargă cu skate-ul să te învețe mișcările de bază și să te asiste.

E de preferat și să privești mai întâi cum fac alții – mergi într-un parc unde se adună amatorii de skate și urmărește-le mișcările.

La primele lecții vei învăța:

- să îți menții echilibrul în repaus: începe prin a sta pur și simplu pe placă, cu picioarele dispuse paralel, deasupra roților;

- să îți iei avânt cu un picior – ca să afli care e piciorul pe care îl vei ține în spate, vezi dacă ești dreptaci sau stangaci când lovești cu piciorul într-o minge;

- cum să îți ții picioarele când te deplasezi – genunchii ușor îndoiți, pentru a rămâne în echilibru;

- cum să îți ții echilibrul în mișcare, când ai ai ambele picioare pe placă;

- cum oprești în siguranță – cel mai simplu este să pui piciorul din spate pe sol, dar poți, de exemplu, și să sari de pe placă.

- cum virezi – cum înclini placa folosindu-te de poziția corpului tău.

După ce vei stăpâni aceste elemente de bază și vei exersa suficient (măcar 1-2 săptămâni), va veni și vremea trick-urilor, desigur.

În video-ul de mai jos poți vedea cam cum e prima oară când pui piciorul pe placa de skateboard. Ți-ar putea fi de folos.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cu puțină perseverență, poți ajunge să îndrăgești skateboarding-ul și de ce nu, să vrei să treci la următorul nivel – skateboard-ul cu motor electric, cu care poți să te iei la întrecere cu bicicletele la viteze de 40 km/h.

Spor la joacă!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Inedit » Skateboarding-ul – o distracție pentru toate vârstele. Ghidul începătorului