Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui nou premier

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după consultările cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice care au obţinut mandate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de premier.

de Cornel Preda

la 15.12.2020 , 07:00

Klaus Iohannis, primele declaraţii după consultările cu partidele, privind desemnarea unui premier Klaus Iohannis, primele declaraţii după consultările cu partidele, privind desemnarea unui premier - Presidency.ro
  • În cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni au fost făcute patru propuneri de premieri din partea partidelor
  • Klaus Iohannis a anunţat o nouă rundă de consultări

Klaus Iohannis a anunţat la finalul consultărilor că încă nu s-au întrunit condiţiile pentru desemnarea unui nou premier.

Klaus Iohannis, anunţ despre viitorul premier 

  • Am avut o primă rundă de consultări cu partidele care vor fi reprezentate în noul Parlament.
  • Această primă rundă a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.
  • Am primit câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează.
  • Având în vedere că BEC a confirmat rezultatele finale, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru noul Parlament şi intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie.
Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citeşte şi: Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Patru nume propuse de partide lui Klaus Iohannis

Care sunt propunerile PSD, PNL, USR-PLUS şi AUR pentru a fi prim-ministru

În cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni au fost făcute patru propuneri de premieri din partea partidelor: PNL îl propune pe Florin Cîţu, PSD pe Alexandru Rafila, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, iar AUR pe Călin Georgescu.

Marcel Ciolacu a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis a considerat propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru al României, în persoana profesorului Alexandru Rafila, ca fiind una "onorabilă". Detalii, AICI.

Ludovic Orban l-a propus pe Florin Cîţu şi a declarat că PNL nu este de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. "Nu suntem de acord cu nici o participare la guvernare a PSD. PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD trei ani de zile a făcut cu totul altceva decât a promis românilor, mai mult, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România", a declarat Ludovic Orban. Detalii, AICI.

Liderii USR-PLUS au făcut declarații după consultările pe care le-au avut la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Dacian Cioloș, propunerea USR-PLUS pentru funcția de premier, a spus că alianța nu își dorește nicio formulă în care să fie implicat PSD. Detalii, AICI.

Delegaţia AUR a ajuns la Cotroceni, cu întârziere. Membrii formaţiunii au ajuns mai târziu pentru că au luat-o pe jos spre Cotroceni. George Simion, copreședintele formațiunii AUR, a anunțat la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni că propunerea lor pentru funcția de prim-ministru este Călin Georgescu.

Ce se întâmplă după consultările cu președintele Klaus Iohannis

Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui nou premier