Coronavirus, 14 mai. 1.053 decese şi 16.247 de îmbolnăviri în România. Starea de alertă, activată
Cu doar o zi până la încheierea stării de urgență, ministrul de Interne a emis ordonanța militară 12, prin care se decide ridicarea măsurii de carantină în municipiul Suceava și localitățile limitrofe.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- O zi până la relaxarea restricțiilor
- Legea pentru starea de alertă a fost adoptată
- România a ajuns la 1.053 de decese la pacienții cu coronavirus
Ora 23:20 - Autoritățile anunță activarea stării de alertă
- Se aprobă instaurarea stării de alertă la nivel național, a anunțat Marcel Vela, ministrul de Interne.
- Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru 30 de zile.
Raed Arafat a anunțat anumite măsuri prevăzute în starea de alertă.
- Începând cu 15 mai 2020, se instituie obligativitatea purtării măștii.
- Operatorii economici au obligația de a asigura angajaților munca de la domiciliu, iar dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să asigure măsuri de siguranță pentru protejarea angajaților.
- Operatorii de transport persoane își desfășoară activitatea cu respectarea regulilor în vigoare.
- Continuă să rămână închise terasele și toate zonele de servire a mesei.
- Suspendată temporar activitatea în centrele comerciale, în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu anumite excepții.
- Se prelungește măsura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România, începând cu 15 mai 2020.
- Se suspendă transportul rutier internațional de persoane până în data de 1 iunie 2020, dar cu excepții.
- Se reia activitatea cabinetelor dentare, pentru cazurile care nu prezintă o urgență.
- Se instituie începând pentru toate persoanele care vin din 15 mai din străinătate carantina sau izolarea la domiciliu, iar la cerere se poate opta pentru măsura carantinei de stat.
- Se pot institui măsura carantinării unor clădiri, zone.
- Localitățile sau zonele pentru care nu s-a ridicat măsura de carantină până la 15 mai, rămân în carantină.
- Începând cu 15 mai este permisă circulația persoanelor în interiorul localităților, fără declarație pe proprie răspundere, dar nu mai mult în grupuri de 3 peroane.
- Se interzice deplasarea persoanelor în afara localităților sau metropolelor, cu excepțiile deja cunoscute.
- Se menține măsura suspendării cursurilor până la terminarea anului școlar.
Ministrul Sănătății a anunțat măsuri după 15 mai
"Odată cu ora 0, România trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă, cu un număr de cazuri de infectare și în terapie intesivă în scădere și în creștere la numărul de pacienți vindecați. Se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericii. Se va face apoi o evaluare timp de 14 zile, după care este posibil ca slujbele să fie efectuate în biserică. Pacienții cu covid-19 care merg la stomatolog vor fi consultați în cabinete specializate. Rămânem într-o pandemie, suntem în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Acest moment de realxare trebuie bine gestionat și nu trebuie să uităm de reguli. Următoarea evaluare va fi peste 14 zile."
Ora 21.00 - Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat că salariile polițiștilor vor crește cu până la 400 de lei.
Ora 19.49 - Au fost confirmate încă șapte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1.053.
Deces 1047 - Bărbat, 57 ani, municipiul București. Dată confirmare: 15.04.2020. Dată deces: 13.05.2020. Comorbidități: HTA, cardiopatie ischemică, tahicardie paroxistică supraventriculară, DZ tip 2, obezitate.
Deces 1048 - Bărbat, 90 ani, județ Galați. Dată confirmare: 08.05.2020. Dată deces: 14.05.2020. Comorbidități: insuficiență cardiacă cronică, boala aortică degenerativă,
fibrilație atrială cronică, demență mixtă.
Deces 1049 - Bărbat, 84 ani, județ Suceava. Dată confirmare: 02.05.2020. Dată deces: 14.05.2020. Comorbidități: BPOC; HTA, demență mixtă cu tulburări de comportament
Deces 1050 - Femeie, 78 ani, județ Bacău. Dată confirmare: 05.05.2020. Dată deces: 14.05.2020. Comorbidități: insuficiență cardiacă congestivă, fibrilație atrială.
Deces 1051 - Femeie, 66 ani, județ Bacău. Dată confirmare: 07.05.2020. Dată deces: 14.05.2020. Comorbidități: tumoră renală.
Deces 1052 - Femeie, 49 ani, județ Bacău. Dată confirmare: 26.04.2020. Dată deces: 14.05.2020.
Deces 1053 - Bărbat, 49 ani, județ Mureș. Dată confirmare: 13.05.2020. Dată deces: 14.05.2020. Comorbidități: boala cardiovasculară, HTA, DZ tip 2, BPOC;
Ora 18.30 - Declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis
- Ultima zi în care România se mai află în stare de urgență. Majoritatea ați respectat cu strictețe măsurile impuse de autorități.
- V-ați schimbat cu totul întreaga viața, punând mai presus nu numai sănătatea voastră, ci și a celorlalți. Sunteți eroii acestui efort național.
- Acum, când încheiem cele două luni, putem spune cu toate certitutindea că împreună am salvat vieți.
- La fel de puternici și uniți trebuie să continuăm pentru că lupta cu acest virus este departe de a se fi terminat.
- fiecare viață pierdută a fost o înfrângere pentru noi.
- fără aceste măsuri dure numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare.
- vreau să mulțumesc medicilor și personalului medical.
- România a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize.
- de maine intram intr-o noua etapa, pentru ca incetarea starii de urgenta nu echivaleaza cu incetarea epidemie. Trebuie sa constientizam cu totii ca pericolul este departe de a fi trecut. In continuare, sunt necesare masuri pentru revenirea la o viata apropiata de normalitate, dar de maxima siguranta. Astazi, se declara starea de alerta si va institui toate reglementarile obligatorii.
- nu vor urma trei zile fara reguli si restrictii. Virusul nu tine cont de acte administrative. Avem cadrul administratic ca inclusiv in urmatoarele trei zile sa pastram toate regulile necesare pentru ca sanatatea si viata cetatenilor sa nu fie puse in pericol.
-
Ora 17.30- Uber a anunţat miercuri că va cere şoferilor şi curierilor săi din toată lumea să poarte măşti, în contextul în care ţările încep să relaxeze restricţiile impuse pentru a limita extinderea noului coronavirus. Uber va oferi informaţiile necesare şoferilor şi curierilor, pentru a le comunica utilizatorilor, au anunţat directorii companiei în timpul unei conferinţe cu jurnaliştii. Nerespectarea repetată a condiţiilor poate duce la dezactivarea contului pentru şoferi sau curieri.
Ora 17.08- Live: Briefing de presă după ședința de Guvern, despre măsurile adoptate.
Raluca Turcan:
- Astăzi Guvernul a doptat OUG pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru oameni şi companii. Se vor aplica pe perioadă limitată şi doar pentru domeniile unde se vor menţine restricţii. Sunt pe mai multe domenii: protecţie socială, prelungirea şomajului tehnic până la 1 iunie cu posibilitatea menţinerii în domeniile restricţionate, angajaţi cu contracte individuale de muncă, PFA, etc.
- Intenţia noastră este să acordăm această formă de sprijin şi în paralel de la 1 iunie să venim cu măsuri active care să curprindă suportarea unei părţi din salariu pentru care se întorc din şomaj tehnic sau intră în piaţa muncii.
- Va fi prelungită perioada de acordare a liberelor pentru părinţi până pe 12 iunie. Companiile cu peste 50 de angajaţi vor stabili programe individualizate de muncă, între angajaţi să fie o perioadă de o oră de la plecare şi venire, în interval de 3 ore.
- Am prelungit până la 31 de ani acordarea unor dr. de asistenţă socială pentru cei care se află în plată, creştere copil, etc. În Sănătate, se vor aloca sume pentru decontarea concediilor medicale pentru cei aflaţi în carantină şi infectaţi cu Covid. Consultaţiile medicale acordate de medicul de familie şi amb. de specialitate vor putea fi acordate în continuare la distanţă. Se va putea face decontarea fără folosirea cardului de sănătate. Serviciile medicale acordate în Unitatea de asistenţă medicală primară şi amb. de specialitate se vor deconta la nivel activ realizate. În situaţia creşterii nr de spitalizări, dacă va trebui să suplimentăm sumele, o vom face.
- În educaţie, am făcut un pas foarte important: transportul gratuit pentru elevi. Astăzi am decis ca operatorii de transport să asigure transport gratuit sub sancţiunea încetării contractelor. În felul acesta sute de mii de copii care erau văduviţi de un drept fundamental, educaţia gratuită şi siguranţa vieţii personale, au primit o mână de ajutor. Licenţele au fost prelungite.
- În domeniul fiscal, asociaţiile şi fundaţiile care achiziţionează medicamente, echipamente de protecţie etc să fie scutite de TVA în condiţiile în care acestea sunt utilizate pentru Covid sau adunate pentru entităţi în aceste scopuri, până la 1 septembrie. Industria de spectacole: posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziţionate pentru data care s-a amânat, vouchere pentru evenimente asemănătoare, dacă într-un an au fost folosite, atunci se vor returna banii. Pentru veniturile impozabile din Industria de Evenimente, vor fi plătite la momentul realizării veniturilor.
- În domeniul economic am realizat prelungirea termenului de eliberare a certificatului de Sit. de Urgenţă până la 31 mai. Vor fi folosite pentru sprijinirea domeniului economic şi pentru angajatori. Va fi prelungită până la 15 luni posib. de eliberarea solicitărilor de amânare a ratelor. Până la 15 luni, inst. de credit vor evalua cererile de suspendare a ratelor pe perioada Stării de Alertă se itnerzic decontările la gaz, electricitate, salubritate.
Virgil Popescu:
- Dacă vorbim de certificatele de Situaţii de Urgenţă luând în calcul şi luna mai şi perioada de eliberare de către ministerului economiei energiei şi mediului de afaceri am corelat-o cu perioada în care se pot eşalona ratele la credit, adică 15 iunie. Am adoptat o OUG importantă: reglementarea preţului de la 1 iulie la energie. A doua modificare de a stimula investiţii noi în industria de energie electrică. Una din barierele care erau în calea începerii investiţiilor noi era acea obligativitate de a vinde prin piaţa centralizată, practic niciun investitor mare nu putea investi miliarde de euro în România şi să nu îşi poată finanţa investiţia bancar cu contracte de vânzare anticipat.
Marcel Vela:
- OUG în domeniul managementului Sit. de urgenţă în 15 mai încetează efectele decretului prezent. Propunem modificarea unor acte normative, OUG 21 din 2004 şi OUG 1 din 2014. Definirea Stării de Alertă: reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblud e măsuri cu caracter temporal.
- Reglăm mecanismul de declarare, prelungire şi încetare prin hotărâri ale CNSSu şi sunt stabilite şi criteriile, precum amploare, denstitatea din zona. CNSSU va funcţiona sub conducerea prim-minsitrului, va avea 2 vicepreşedinţi, Ministru MAI, Ministrul Lucrărilor Publice, Secretaruld e Stat DSU. În această seară se va convoca prima şedinţă în noua formulă. OUG pentru modificarea OUG 114: aceasta face un act de dreptate şi dacă la vremea respectivă ar fi aplicat legea cum trebuie, acum nu mai era nevoie să îl adoptăm. Punerea în aplicare ale efectelor judirice ale deciziei ICCJ. Se vor recalcula dr. salariale ale poliţiştilor pentru cei care îl au mai mic decât cel aflat în plată dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
- Guvernul asigură susţinerea financiară a impactului general de aplicarea efectelor deciziei 59 din 2019 fiind eşalonate drepturile, recalculate pentru ultimii 3 ani.
- În medie, un poliţist poate beneficia de creştere de 400 de lei brut, prin raportare, înregistrăm un nr. de 68 de mii de politişti pentru care actul face dreptate, 18.000 cadre pentru absolvirea Inst. de învăţământ superior. S-a stabilit termen pentru executarea plăţilor resstante. Voi emite norme pentru aplicarea acestui act normativ.
Ora 17.05- La Sibiu, în cel mai mare complex agroalimentar din oraş a apărut un automat care vinde echipamente de protecţie. Oamenii pot cumpăra măşti, mănuşi şi geluri dezinfectante. A fost instalat în piaţa Cibin, una dintre cele mai aglomerate zone din oraş, tocmai pentru a avea acces la el cât mai multe persoane.
Ora 16.50- Cercetătorii au avertizat încă de la începutul pandemiei de Covid-19 cu privire la simptomele depresive care vor creşte după introducerea măsurilor de izolare. Acum, Organizaţia Naţiunilor Unite semnalează că pandemia cauzează afecţiuni psihologice la nivel global. „Izolarea, teama, incertitudinea, haosul economic - toate cauzează sau pot cauza probleme psihologice”, a spus Devora Kestel, director al departamentului pentru sănătate mintală din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Kestel, care a prezentat un raport ONU şi recomandări privind Covid-19 şi sănătatea mintală, a afirmat că o creştere a numărului şi a intensităţii bolilor mintale este probabilă, iar guvernele ar trebui să pună această problemă în centrul răspunsurilor lor la pandemie.
Ora 16.30- Trei noi contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în China miercuri, au anunţat joi autorităţile sanitare chineze, care au precizat că nu s-a înregistrat niciun deces din cauza covid-19. Este vorba despre o scădere a bilanţului zilnic al contaminărilor, după ce miercuri s-au înregistrat şapte cazuri. În total, 82.929 de contaminări cu noul coronavirus şi 4.633 de morţi din cauza covid-19 au fost înregistrate în China continentală de la începutul epidemiei.
Ora 16.15- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 16.00- Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 172.239 în Germania, care a înregistrat 933 de cazuri în ultimele 24 de ore, a anunţat joi Institutul de boli infecţioase Robert Koch. De asemenea, 89 de oameni au murit cauza covid-19, iar bilanţul deceselor de la începutul epidemiei a crescut la 7.723.
Ora 15.45- Brazilia a înregistrat 11.385 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanţul îmbolnăvirilor a crescut la 188.974, a anunţat Ministerul brazilian al Sănătăţii. Este vorba despre cel mai mare număr de infectări noi de la apariţia epidemiei covid-19 în Brazilia, care a devenit a şasea cea mai afectată ţară din lume de pandemie, urmată de Franţa. Autorităţile sanitare au mai anunţat miercuri 749 de morţi din caiza covid-19. Bilanţul total al deceselor din cauza covid-19 în Brazilia a crescut la 13.149.
Ora 15.30- Guvernul japonez a anunţat joi o ridicare a stării de urgenţă în cea mai mare parte a ţării, la o lună după ce a impus-o în lupta împotriva covid-19, însă capitala niponă rămâne vizată de restricţii menite să oprească răspândirea epidemiei. Ministrul japonez al Economiei Yasutoshi Nishimura a anunţat că planul Guvernului de a pune capăt stării de urgenţă - în 39 din cele 47 de prefecturi japoneze - a fost acceptat de un panel de experţi. Aproximativ 16.100 de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Japonia şi 696 de morţi.
Ora 15.15- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Bianca Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 15.00- Epidemia covid-19 s-a soldat cu 93 de morţi în ultimele 24 de ore în Rusia, care a înregistrat 9.974 de contaminări cu SARS-Cov-2, au anunţat joi autorităţile ruse. Acesta este cel mai mic bilanţ zilnic al contaminărilor cu noul coronavirus de la 2 mai, precizează celula rusă de criză. Rusia a înregistrat de la începutul epidemiei 252.245 de infectări cu covid-19 şi 2.305 de morţi.
Ora 14.45- Un nou laborator de testare pentru COVID-19, în care va funcţiona un aparat RT-PCR, va fi deschis la Spitalul Judeţean Timişoara şi va putea prelucra teste 24 de ore din 24. Aparatura din acest nou laborator a costat 500.000 de lei şi a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii.
Ora 14.30- Spania a înregistrat 217 morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, care a precizat că bilanţul contaminării cu noul coronavirus a crescut cu 849 de cazuri la 229.540.
Ora 14.15- Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat joi, la conferinţa de presă organizată în curtea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, că din 15 mai fiecare instituţie muzeală va decide când va deschide porţile şi în ce condiţii.
"Muzeele fac paşi pentru a fi pregătite pentru deschiderea instituţiei pe care o conduc, dar normele clare vor fi trasate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), de acolo vor pleca deciziile oficiale. Avem în continuare discuţii, legat de sectorul cinematografic, vrem să fie permisă reluarea filmărilor într-o primă etapă, cei din zona sanitar epidemiologică au anumite reţineri", a declarat ministrul Culturii.
Ora 14.00- Milionarul Viorel Cataramă a fost testat pentru COVID-19, după ce, în urmă cu o săptămână a mers într-un focar din localitatea Bărbulești, județul Ialomița, pentru a se infecta. Primul rezultat, pentru care s-a folosit un test rapid, indică faptul că acesta nu este purtător al virusului.
„În cursul zilei de 14.05.2020, ora 11.30, OK Medical a prelevat probe de la domiciliul pacientului Viorel Cataramă în vederea testării RT-PCR și anticorpi IgG si IgM SARS COV2. La ora redactării prezentului comunicat, 14.05.2020, 12.15, rezultatul testului rapid anticorpi IgG și IgM este negativ”, se arată în comunicatul transmis de clinică.
Ora 13.45- Potrivit unui specialist american în biologie, 90% dintre pacienții depistați cu COVID-19 s-au infectat frecventând astfel de spații, precum mijloacele de transport în comun, restaurantele sau birourile.
”Trebuie să fim foarte atenţi la zonele închise, cu mulţi oameni şi cu o circulaţie slabă a aerului, acolo virusul se poate răspândi foarte uşor. Sunt situaţii pe care le putem evita. Orice mediu în care aerul este recirculat şi care găzduieşte mulţi oameni este un mediu pe care trebuie să îl evităm. Vorbirea, fie ea şi normală, înseamnă eliminarea de aerosoli. Cu cât vorbim mai mult sau mai tare, cu atât eliminăm mai mulţi aerosoli”, a spus Erin Bromage, profesor la Universitatea Massachusetts Dartmouth.
Ora 13.30- Măsuri noi de prevenție și protecție împotriva noului coronavirus pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Călătorii vor fi obligați, din 15 mai, să poarte măști de protecție și să păstreze distanța socială de 1 metru. Totodată, în terminale vor intra doar pasagerii. Vezi mai multe detalii AICI.
Ora 13.15- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 12.58- De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 245 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 225 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.066 de persoane. Alte 18.118 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 286.217 teste.
Ora 12.51- 245 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 16.247 de pacienţi infectaţi, între care 9.053 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
"Până astăzi, 14 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.247 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.053 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
Ora 12.37- Mii de cursanți ai școlillor auto nu au putut obține permisul auto, după ce examinările au fost suspendate în aceste două luni de stare de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus. Multora le-a expirat deja dosarul, astfel că ministerul Afacerilor Interne vrea să prelungească valabilitatea cursurilor de pregătire teoretică şi practică.
"Valabilitatea cursului de pregătire teoretică şi practică (…) se prelungeşte cu echivalentul perioadei în care a acţionat starea de urgenţă, de asediu, de mobilizare, de alertă sau de război, care a avut ca efect suspendarea activităţii de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere", se arată în proiectul de HG pus în dezbatere publică pe site-ul MAI.
Ora 12.17- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 12.05- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1046.
Deces 1037 - Femeie, 72 ani, județ Neamț.
Dată confirmare: 22.04.2020.
Dată deces: 13.05.2020.
Comorbidități: Insuficiență respiratorie acută, HTA, hepatită cronică, cardiopatie ischemică, obezitate.
Deces 1038 - Femeie, 56 ani, municipiul București.
Dată confirmare:12.05.2020.
Dată deces: 13.05.2020.
Comorbidități: cardiopatie ischemica cronică, HTA, bronșită cronica, insuficiență renală cronică, etilism cronic.
Deces 1039 - Bărbat, 80 ani, județ Bacău.
Data confirmare:29.04.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: DZ tip I, insuficienta hepato-renala, dementa mixta.
Deces 1040 - Bărbat, 87 ani, județ Vaslui.
Data confirmare:05.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbiditati: tulburare afectiva organica de aspect bipolar, dementa senile, insuficiența venoasa cronica, reumatism cronic degenerativ.
Link: focar cămin persoane vârstnica Tutova.
Deces 1041 - Bărbat, 84 ani, județ Vaslui.
Data confirmare:05.05.2020.
Data deces: 14.05.2020.
Comorbidități: HTA stadiul II, DZ stadiul II, dementa mixta, tulburare deliranta-organica, meningioma la nivelul coasei creierului.
Link: focar cămin persoane vârstnică Tutova.
Deces 1042 - Bărbat, 39 ani, județ Sălaj.
Data confirmare:04.05.2020.
Data deces: 14.05.2020.
Comorbidități: fără.
Link: contact caz confirmat.
Deces 1043 - Femeie, 77 ani, județ Gorj.
Data confirmare:06.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: DZ tip II, HTA, insuficienta cardiaca, fibrilație atrială.
Deces 1044 - Bărbat, 63 ani, județ Gorj.
Data confirmare:13.05.2020.
Data deces: 11.05.2020.
Comorbidități: DZ tip I, HTA, infarct miocardic, boala renala cronica.
Deces 1045 - Bărbat, 70 ani, județ Suceava.
Data confirmare:04.04.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: tumori maligne, bronho-pneumonie, casexie.
Deces 1046 - Bărbat, 59 ani, județ Brașov.
Data confirmare:09.04.2020, cu probe pozitive în 09.05.2020 și 13.05.2020.
Data deces: 13.05.2020.
Comorbidități: tumora maligna colon cu metastaze în ficat, anus iliac stâng, anemie posthemoragica, infecție clostridium difficile.
Ora 11.50- Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat în cadrul unei conferințe digitale Financial Times că, în opinia ei, pandemia de coronavirus ar putea fi controlată într-un interval de patru până la cinci ani. Un mesaj similar a fost transmis și de șeful progamului de urgență din cadrul OMS, care a precizat că noul coronavirus ar putea deveni la fel ca virusul HIV, prezent în comunitate dar nu la fel de temut ca în trecut. Printre factorii care ar putea determina perioada în care SARS-CoV-2 va înceta să mai fie un pericol la nivel mondial se numără modul în care tulpina evoluează, măsurile de prevenție și împiedicare a transmisiei, precum și dezvoltarea unui antidot.
Ora 11.30- Live: Ședință de guvern la Palatul Victoria. Noi măsuri dezbătute de executivul Orban:
- Astăzi se încheie Starea de Urgenţă. Făcând o evaluare a ceea ce s-a întâmplat, trebuie să vă spun că decizia de instituire a Stării de Urgenţă a fost o decizie extrem de benefică, ne-a oferit cadrul să putem lupta cu toate armele împotriva epidemiei şi ne-a permit să menţinem la un nivel bun răspândirea acestui virus. Nu am avut nicio problemă în ceea ce priveşte sistemul de Sănătate, nu a fost depăşită capacitatea din spitale.
- În toată această perioadă de 60 de zile am putut să facem faţă acestei provocări neaşteptate şi care ne-a pus la grea încercare. Astăzi, CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de Covid-19. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, CNSSU va institui toate măsurile necesare. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă provocării acestei epidemii. Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU şi vă solicit tuturor miniştrilor, în colaborare cu comiteul de Sănătate Publică, toate normele de sănătate şi securitate a muncii care trebuie respectate în toate activităţile.
- Este vorba de reguli privind circulaţia în transportul public, funcţionarea spaţiilor comune, hoteluri, frizeri coaforuri, toate categoriile pentru care se ridică restricţiile. Vă anunţ că împreună am luat decizia de a întări autoritatea CNSSu să modificăm OUG 21 şi să îmi asum în calitate de premier conducerea CNSSU, secondat de 3 vicepreşedinţi, Marcel Vela, Ştefan Ion, Raed Arafat. Vă solicit o mobilizare pentru a face faţă trecerii de la Starea de Urgenţă la Starea de Alertă. În calitate de miniştri va trebui să giraţi cu maximă responsabilitate punerea în practică a măsurilor.
Ora 11.15- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 11.00- Șomajul tehnic va fi prelungit până la 1 iunie, apoi după acea dată va exista o prelungire doar pentru câteva domenii de activitate, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
”Șomajul tehnic se va prelungi cu siguranță. În primă instanță se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite și acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă și legea votată în Parlament dar și opțiunea pe care Guvernul o avem pe baza studiilor epidemiologice, de a canaliza această măsură care totuși este pasivă. Înseamnă că persoana stă acasă, nu lucrează. Restul economiei va sprijinită în mod activ ca să-și reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de 3 luni în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35%-45%. După 3 luni suma va descrește, pe măsură ce companiile reintră în activitate”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.45- O infirmieră de 46 de ani din Bacău, infectată cu coronavirus, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pe 12 mai, după ce a luat virusul de la mama ei. Femeia a fost confirmată pozitiv cu coronavirus în 29 aprilie. Pacienta ar fi luat virusul de la mama ei, întoarsă recent din străinătate. Surse medicale citate de Mediafax spun că şi mama femeii ar fi murit în spital, în urmă cu câteva zile. De asemenea, au fost diagnosticate cu SARS-COV-2 şi cele două surori ale infirmierei.
Ora 10.30- CIA suspectează China că ar fi încercat să împiedice lansarea unei alerte epidemiologice de către Organizația Mondială a Sănătății, scrie publicația Newsweek, citată de Mediafax. Agenția de informații americană suspectează regimul de la Beijing că ar fi făcut demersuri pentru a evita lansarea la mijlocul lunii ianuarie a unei alerte la nivel mondial privind epidemia de coronavirus, asta în timp ce administrația chineză făcea stocuri de echipamente medicale, susțin sursele Newsweek.
"Nu facem comentarii asupra discuţiilor specifice cu state membre, dar putem spune că OMS a acţionat permanent pe parcursul acestei pandemii în conformitate cu mandatul său de organizaţie care se concentrează pe protejarea oamenilor peste tot", a declarat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"OMS îşi fundamentează recomandările pe ştiinţă, pe cele mai bune practici în materie de sănătate publică, pe date şi pe consultanţa experţilor independenţi. Dr. Tedros nu a comunicat cu preşedintele Xi pe 20, 21 sau 22 ianuarie. Dr. Tedros şi oficialii de rang înalt din cadrul echipei sale au avut o întrevedere cu preşedintele Xi la Beijing pe 28 ianuarie. Problema urgenţei mondiale nu a fost abordată la acea întrevedere", a spus reprezentantul OMS. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.15- Raed Arafat a explicat în ce condiții poți să ieși din localitate după 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență.
"În mod normal, ieșirea e în mod deosebit pentru activități profesionale, pentru aspectele medicale. Dacă ieși din oraș ca să pleci din țară, asta se poate. Dacă vrei să ajungi la bătrâni de care trebuie să ai grijă, normal că poți să te duci. Treaba cu muntele nu știu exact cum va fi menționată, o să vedem, se lucrează pe document.
Dar, de regulă, ieșirea din oraș e echivalentă cu ieșirea din casă, care a fost până acum. O să fie o libertate de ieșire. Propunem oamenilor să aibă grijă până la ce nivel vor ajunge cu socializarea, cu călătoria, cu vizitarea bătrânilor pentru că persoanele vulnerabile rămân vulnerabile", a spus Arafat. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.00- Observator Update
Principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 9:00- Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în România și în lume, transmise de Mădălina Iacob.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat miercuri seară emiterea ordonanței militare 12, în care se prevede că municipiul Suceava şi comunele limitrofe ies din carantină. El a mulțumit locuitorilor din Suceava, care au respectat restricțiile și au avut grijă atât de sănătatea lor, cât și a celorlalți.
De asemenea, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind starea de alertă cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă și 5 abțineri. Proiectul care reglementează starea de alertă a suferit multe modificări, față de forma inițială, depusă de Guvern, fapt care a declanșat discuții aprige la tribună. Ca să poată intra în vigoare, legea pentru starea de alertă trebuie promulgată de președintele Iohannis și apoi publicată în Monitorul Oficial.
Tot miercuri seară, autoritățile române au anunțat decesul altor 20 pacienți infectați cu coronavirus, bilanțul național ajungând la 1036 morți.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰