Video

Minunea Spitalului Lețcani a ținut 4 luni. Gerul din saloane şi zecile de nereguli pun lacătul pe uşa investiţiei de 13 milioane €

De Redactia Observator.
Publicat: 12.02.2021, 10:05.
Actualizat: 12.02.2021, 10:06

13 milioane de euro aruncaţi pe apa Sâmbetei. Aşteptat jumătate de an, inaugurat de două ori, folosit doar patru luni. E povestea spitalului mobil de la Leţcani, care acum se închide. Un control trimis de Ministerul Sănătăţii arată că spitalul a fost folosit chiar dacă erau nereguli grave acolo. Avize ilegale, saloane mai mici şi paturi mai puţine decât scrie în documente. Dezastrul s-a văzut mai bine când a venit iarna, iar pacienţii au îngheţat în saloane. 

Maricel Popa, fost preşedinte CJ Iaşi: Un spital complex, unic în ţară, unic în centrul şi estul Europei.

Patru luni a durat minunea de la Leţcani. Gerul din saloane, dar şi zeci de alte nereguli pun lacătul pe uşa unei investiţii de 13 milioane de euro.

Epopeea spitalului de la Leţcani începe în 21 aprilie 2020, când s-a finalizat licitaţia. Firma câştigătoare este din Turcia şi se angaja ca spitalul să fie livrat în 20 zile şi montat în alte şapte.

Urmează întârzieri după întârzieri. Consiliul Judeţean dă vina pe carantina din Turcia. Spitalul este inaugurat abia după cinci luni. În plină campanie electorală pentru alegerile locale.

Maricel Popa, fost preşedinte CJ Iaşi: Cu siguranţă spitalul va salva vieţi omeneşti.

În ciuda inaugurării pompoase, spitalul rămâne închis. Pe 16 octombrie e inaugurat din nou.

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății: În acest moment noi cerem reevaluări la tot ce înseamă tehnic.

14 ianuarie. Spitalul se închide iar, după ce singurii 17 pacienţi sunt transferaţi. Sursele Observator spuneau că era prea frig în spital. Oficial, s-a dat alt motiv.

Marius Dangă: La unitatea de la leţcani nu a fost făcută niciodată, respectiv sterilizarea.

În noiembrie, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii, a trimis la Iaşi Corpul de Control. Raportul conţine 31 de nereguli. Printre ele: spitalul a funcţionat în baza unor autorizaţii de funcţionare cu probleme.

Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi: Spune negru pe alb în raportul Corpului de Control că cele trei ASF-uri au fost eliberate în mod nelegal.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: Autorizația sigur că a fost dată și de necesitate, pentru că dacă nu aveam nevoie de o secție exterioară, nu dădeam nici în fel de autorizație.

Problemele nu se opresc aici

Inspectorii au găsit echipamente medicale fără manuale de utilizare şi fără certificat de garanţie. Spitalul ar fi trebuit să aibă 250 de paturi. În realitate, mai puţin de 80 au fost date în funcţiune. Iar din 60 de ventilatoare, 9 deja s-au stricat.

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase: Pe ventilatoare nu apare ştanţa CE, care e în mod normal obligatorie în România.
Reporter: Şi atunci de ce le-aţi folosit?
Dr. Florin Roșu: Pentru că era pandemie şi trebuia oamenii să fie ajutaţi.

Cea mai mare problemă de la Leţcani rămâne însă frigul.

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase: Din nefericire spitalul de la Leţcani este un spital meteosensibil. Sunt saloane de ATI la ora 3 dimineaţa erau 4 grade fix.

DSP Iaşi susţine că a transmis conducerii spitalului că spitalul nu poate fi folosit iarna pentru că instalaţia de căldură nu face faţă.

Euronest, asociaţia desemnată să realizeze achiziţia spitalului, neagă toate acuzaţiile. Ba mai mult, susţine că raportul a fost întocmit "fie cu neglijenţă, fie cu rea credinţă".

Alina Popa, președinte EURONEST: Nu exista nici un echipament care sa nu satisfacă toate cerințele de conformitate impuse de UE. Solicităm o revizuire a acelui raport.

Inclusiv poliţia a declanşat o anchetă în cazul spitalului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Fetița de 6 ani care a alunecat din telescaun, la Sinaia, a căzut aproape 8 metri în gol. Sistemul automat de siguranţă nu a funcționat
1
Social • pe 26.02 la 19:11

Clipe de coşmar astăzi pe pârtia Valea Soarelui din Sinaia. O fetiţă de 6 ani care se antrena împreună cu alţi colegi de la un club de schi a căzut din telescaun de la peste şapte metri. Deşi instalaţia de transport pe cablu este prevăzută cu sistem automat de siguranţă, astăzi nu a funcţionat. Micuţa a fost preluată de salvamontişti şi a ajuns, cu un elicopter SMURD, la spitalul din Târgu Mureş.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
A1.RO
Mirela Vaida a căzut la TCDU! Concurenta a întâmpinat dificultăți, dar asta nu a împiedicat-o să aibă un moment de excepție: „Te-ai ridicat cu o eleganță demnă de Doina Badea”
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • ieri la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...