Antena Meniu Search
x

Video Minunea Spitalului Lețcani a ținut 4 luni. Gerul din saloane şi zecile de nereguli pun lacătul pe uşa investiţiei de 13 milioane €

13 milioane de euro aruncaţi pe apa Sâmbetei. Aşteptat jumătate de an, inaugurat de două ori, folosit doar patru luni. E povestea spitalului mobil de la Leţcani, care acum se închide. Un control trimis de Ministerul Sănătăţii arată că spitalul a fost folosit chiar dacă erau nereguli grave acolo. Avize ilegale, saloane mai mici şi paturi mai puţine decât scrie în documente. Dezastrul s-a văzut mai bine când a venit iarna, iar pacienţii au îngheţat în saloane. 

de Redactia Observator

la 12.02.2021, 10:06

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Maricel Popa, fost preşedinte CJ Iaşi: Un spital complex, unic în ţară, unic în centrul şi estul Europei.

Patru luni a durat minunea de la Leţcani. Gerul din saloane, dar şi zeci de alte nereguli pun lacătul pe uşa unei investiţii de 13 milioane de euro. 

Epopeea spitalului de la Leţcani începe în 21 aprilie 2020, când s-a finalizat licitaţia. Firma câştigătoare este din Turcia şi se angaja ca spitalul să fie livrat în 20 zile şi montat în alte şapte. 

Urmează întârzieri după întârzieri. Consiliul Judeţean dă vina pe carantina din Turcia. Spitalul este inaugurat abia după cinci luni. În plină campanie electorală pentru alegerile locale. 

Maricel Popa, fost preşedinte CJ Iaşi: Cu siguranţă spitalul va salva vieţi omeneşti. 

În ciuda inaugurării pompoase, spitalul rămâne închis. Pe 16 octombrie e inaugurat din nou. 

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății: În acest moment noi cerem reevaluări la tot ce înseamă tehnic. 

14 ianuarie. Spitalul se închide iar, după ce singurii 17 pacienţi sunt transferaţi. Sursele Observator spuneau că era prea frig în spital. Oficial, s-a dat alt motiv. 

Marius Dangă: La unitatea de la leţcani nu a fost făcută niciodată, respectiv sterilizarea. 

În noiembrie, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii, a trimis la Iaşi Corpul de Control. Raportul conţine 31 de nereguli. Printre ele: spitalul a funcţionat în baza unor autorizaţii de funcţionare cu probleme. 

Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi: Spune negru pe alb în raportul Corpului de Control că cele trei ASF-uri au fost eliberate în mod nelegal. 

Vasile Cepoi, director DSP Iași: Autorizația sigur că a fost dată și de necesitate, pentru că dacă nu aveam nevoie de o secție exterioară, nu dădeam nici în fel de autorizație

Problemele nu se opresc aici 

Inspectorii au găsit echipamente medicale fără manuale de utilizare şi fără certificat de garanţie. Spitalul ar fi trebuit să aibă 250 de paturi. În realitate, mai puţin de 80 au fost date în funcţiune. Iar din 60 de ventilatoare, 9 deja s-au stricat. 

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase: Pe ventilatoare nu apare ştanţa CE, care e în mod normal obligatorie în România. 

Reporter: Şi atunci de ce le-aţi folosit? 

Dr. Florin Roșu: Pentru că era pandemie şi trebuia oamenii să fie ajutaţi.

Cea mai mare problemă de la Leţcani rămâne însă frigul. 

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase: Din nefericire spitalul de la Leţcani este un spital meteosensibil. Sunt saloane de ATI la ora 3 dimineaţa erau 4 grade fix.

DSP Iaşi susţine că a transmis conducerii spitalului că spitalul nu poate fi folosit iarna pentru că instalaţia de căldură nu face faţă. 

Euronest, asociaţia desemnată să realizeze achiziţia spitalului, neagă toate acuzaţiile. Ba mai mult, susţine că raportul a fost întocmit "fie cu neglijenţă, fie cu rea credinţă".

Alina Popa, președinte EURONEST: Nu exista nici un echipament care sa nu satisfacă toate cerințele de conformitate impuse de UE. Solicităm o revizuire a acelui raport. 

Inclusiv poliţia a declanşat o anchetă în cazul spitalului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Minunea Spitalului Lețcani a ținut 4 luni. Gerul din saloane şi zecile de nereguli pun lacătul pe uşa investiţiei de 13 milioane €