Noi dovezi în cazul "Mafia medicamentelor"!
Nouă oameni au fost reţinuţi în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, după audierile de la Poliţia Capitalei. Este vorba de medici de la Institutul Fundeni, directoarea lanţului de farmacii implicate în acest caz, diriginţi de farmacii şi o persoană care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.
Nouă oameni au fost reţinuţi în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, după audierile de la Poliţia Capitalei. Este vorba de medici de la Institutul Fundeni, directoarea lanţului de farmacii implicate în acest caz, diriginţi de farmacii şi o persoană care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă
Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru de la Institutul Clinic Fundeni sunt acum în atenţia procurorilor.
Metoda era foarte simplă. "Le completau cu datele personale ale propriilor pacienţi, pacienţi care sufereau de cancer sau de boli ale sângelui" spun anchetatorii. Medicii le prescriau medicamente scumpe. Pacienţii nu ştiau nimic, pentru că reţetele ajungeau direct în baza de date a unui lanţ de farmacii. Farmaciştii cotizau la medici pentru astfel de reţete, decontate ulterior de Casa de Asigurări de Sănătate.
Paradoxal, pacienţii care au cu adevărat nevoie de tratament pentru cancer sau pentru boli ale sângelui nu găsesc tratamentul atât de uşor. O spune un tânăr care suferă de talasamie. "Poate exista o perioadă de două, trei săptămâni, chiar luni când nu ai acces la tratament. Cu cât avem mai multe întreruperi, cu atât este mai nociv", spune Radu Gănescum preşedintele Coaliţiei Organizaţiillor pacienţilor cu afecţiuni cronice
Poliţiştii şi procurorii au făcut 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov. La audieri a ajuns şi soţia celui mai bogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Vonica. El are o clinică medicală privată şi afaceri de peste 160 de milioane de lei. Tot el deţine şi lanţul de farmacii prin care se decontau reţetele, spun surse judiciare. Zece farmacişti făceau parte din reţea.
Înşelăciune, corupţie, fals şi spălare de bani. Sunt acuzaţiile care-i vizează pe medici. În apartamentul unuia dintre ei au fost găsiti 100.000 de euro.
Anchetatorii susţin că prin intermediul acestei reţele s-ar fi facut şi comenzi fictive de medicamente pentru tratarea cancerului, prin firme fantomă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰