Antena Meniu Search
x

Video "Am fost nevoită să-mi părăsesc părinţii". Durere fără margini pentu o femeie, silită să-şi lase în spate familia în fuga din calea războiului

Vama Palanca a devenit un teritoriu al durerii şi disperării. Mii de oameni, care fug din calea războiului, caută adăpost la vecinii noştri de peste Prut. Şi la această oră rămâne cea mai aglomerată vamă din Republica Moldova, iar în orele ce urmează, acolo vor ajunge din ce în ce mai mulţi cetăţeni ucraineni care fug de tancurile şi avioanele ruseşti.

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 08:59

Vezi și

Sfâşiate de durere şi neputinţă, femeile au trecut frontiera singure, pe jos, cu copiii în brate. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu pot ieşi din Ucraina, în urma ordinului semnat de liderul de la Kiev. Aşa că ramân să lupte să işi apere ţara.

Mamă: Cred că am luat cea mai importantă decizie din viaţa mea. Am fost nevoită să-mi părăsesc părinţii. Am ales să plec din ţară pentru că ei nu vor să-şi părăsească ţara. Spun că vor să moară în ţara lor, dacă asta le este soarta. Prietenii mei se duc la război împreună cu taţii şi fraţii lor. Totul pare doar un vis urât.

Mii de persoane aşteaptă să treacă graniţa cu România

Unii şi-au părăsit ţara după primele bombardamente, însă drumul către graniţă a fost un adevărat chin. 

Pe acelaşi subiect

Refugiat: Ferestrele tremurau, s-au activat toate alarmele maşinilor şi a fost înspăimântător. Eu am fost în Israel când a fost război, în 1991, şi ştiu cum e, dar acesta este de 5 ori mai mare. Mi-am adus familia aici. Ne-a luat 14 ore să ajungem aici. Este, de fapt, un drum de două ore, sau chiar o oră şi jumătate, dar era o coadă uriaşă spre graniţă. 

Refugiat: Familia mea încearcă să ajungă la graniţă. Eu am ajuns primul. Noi abia am ajuns aici şi încă îi aşteptăm pe ei să treacă graniţa. 

Mulţi dintre refugiaţi sunt hotărâţi să rămână aici, chiar dacă se tem că Moldova va fi următoarea ţintă a lui Putin. Alţii îşi continuă drumul către zone mai paşnice. 

Refugiat: Vom merge la prietenii noştri, în Düsseldorf şi vom sta o perioadă acolo. Dar după, nu ştiu ce vom face. Mama mea se simte foarte rău. Pentru părinţii noştri, pentru toată lumea, de fapt, este o adevărată tragedie. 

La fel ca în România, şi în Moldova sute de voluntari şi localnici au sărit în sprijinul refugiaţilor. 

Sebastian Hagiu - voluntar: Noi ne-am strâns aici ca să ajutăm să împărţim ajutoarele trimise de cei din Republica Moldova. Oamenii de aici s-au organizat extrem de bine. Au venit şi au adus toate ajutoarele necesare pentru cei care sunt în nevoie în aceste momente. 

Ceai cald, mâncare, biscuiţi, obiecte de igienă, haine, chiar şi mâncare pentru animale. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care voluntarii le-au adus în vama Palanca pentru cei care vin din Ucraina şi au nevoie de ajutor. 

Refugiat: Ţara noastră este una foarte paşnică şi primitoare şi chiar aş vrea să le mulţumesc moldovenilor foarte mult pentru că sunt foarte primitori, sunt aici să ne dea mâncare şi ceai gratis, curse gratis către Chişinău şi unii dintre ei chiar ne oferă până şi cazare gratis. 

Numărul celor care trec graniţa pe jos depăşeşte numărul celor care trec cu maşinile. Peste 34.000 de ucraineni au trecut în Republica Moldova de la începutul conflictului şi 800 de persoane au solicitat azil acolo.

Războiul Rusia - Ucraina a ajuns în ziua a patra 

A patra zi a războiului din Ucraina a început la fel ca primele trei: la Kiev au fost auzite explozii deosebit de puternice la care s-au adăugat sirenele alarmei antiaeriene. Un depozit de carburant din apropierea capitalei este în flăcări, după ce a fost lovit de rachetele armatei ruse. Victimă a căzut, în această dimineaţă, şi un băieţel de numai 6 ani, împuşcat de o mitralieră a invadatorilor. Un obuz rus a explodat foarte aproape de un depozit de deşeuri radioactive. 

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în a doua și a treia zi de război din Ucraina. Desfășurarea evenimentelor din data de 24 februarie poate fi urmărită AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "Am fost nevoită să-mi părăsesc părinţii". Durere fără margini pentu o femeie, silită să-şi lase în spate familia în fuga din calea războiului