Antena Meniu Search
x

Când este Noaptea Muzeelor 2020 și ce au decis organizatorii în contextul pandemiei COVID-19

Evenimentul Noaptea muzeelor 2020 a fost puternic afectat de actualul context epidemiologic. În contextul actual, determinat de pandemie şi în situaţia în care s-au impus noi măsuri la nivel naţional, muzeele şi spaţiile culturale au pregătit diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 10.11.2020, 12:01

Mai multe persoane participă la vernisajul expoziției lui Petru Lucaci, cu respectarea măsurilor anti-COVID
Galeria Muzeului Național de Artă Contemporană București - Facebook / MNAC
  • Noaptea Muzeelor 2020 va avea loc pe 14 noiembrie.
  • Evenimentele se vor muta și în mediul online, ca urmare a actualului context epidemiologic.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris şi anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a XVI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.

Evenimentele din acest an se vor organiza, ținând cont de restricțiile introduse odată cu instituirea carantinei parțiale în România. Astfel, pe lângă activitățile desfășurate online, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă toate instituțiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21.00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte.

Pentru siguranţa participanţilor, organizatorul Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă publicului să consulte oferta Nopţii Muzeelor actualizată pe https://noapteamuzeelor.org, precum şi canalele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate, pentru actualizări de ultim moment.

"În situaţia în care Noaptea Muzeelor se va desfăşura conform planificării iniţiale, cu activări muzeale, instalaţii de artă şi alte proiecte culturale organizate în off-line, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât şi muzeele participante, au pregătiteproiecte interesante", potrivit unui comunicat de presă.

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală sunt pe www.noapteamuzeelor.org, dar şi pe site-urile muzeelor şi organizaţiilor culturale înscrise.

Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind cel mai important şi extins eveniment muzeal dedicat publicului, aşteptat de acestade fiecare dată cu mare interes. În anul 2019, Noaptea Muzeelor a mobilizat peste 150 de muzee şi entităţi culturale diverse din toată ţara, care au interacţionat cu aproape 1.000.000 de persoane.

Carantină parțială în România. Ce restricții au fost introduse începând din 9 noiembrie

În România a fost instituită, timp de 30 de zile, carantina parțială, începând cu data de 9 noiembrie, după o creștere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. 

Astfel, pentru a controla extinderea pandemiei de coronavirus au fost introduse noi restricții, printre care interzicerea circulației pe timp de noapte și purtarea obligatorie a măștii, în întreaga țară.

Potrivit noilor restricţii care au intrat în vigoare pe 9 noiembrie, circulația pe timp de noapte nu va mai fi permisă în intervalul orar 23:00 și 5:00, decât din motive bine întemeiate.

Românii se deplasa, însă, în afara locuinței doar cu o declarație pe propria răspundere sau cu o adeverință de la serviciu. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Descarcă modelul declaraţiei pe propria răspundere

Descarcă modelul adeverinţei de la angajator

De asemenea, toate școlile din țară trec în sistem online, magazinele se închid la ora 21.00, petrecerile sunt interzise, iar masca de protecție este obligatorie peste tot.

Măsurile și restricțiile sunt valabile 30 de zile, perioadă după care se va face o reevaluare a situaţiei epidemiologice. Cei care nu respectă măsurile pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Când este Noaptea Muzeelor 2020 și ce au decis organizatorii în contextul pandemiei COVID-19