Restricții 9 noiembrie. Cum arată declarația pe propria răspundere și cum se completează
Odată cu instituirea carantinei parțiale în România, autoritățile au publicat modelul oficial al declarației pe propria răspundere. Documentul trebuie completat de toți românii, începând cu 9 noiembrie.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Pe 9 noiembrie au fost introduse noi restricții în România.
- În intervalul 23.00 – 05.00, românii se pot deplasa în afara locuinței doar cu o declarație pe propria răspundere sau cu o adeverință de la serviciu.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Începând de luni, 9 noiembrie, în intervalul orar 23.00 – 05.00, circulația a fost restricționată, românii putându-se deplasa în afara locuinței doar cu o declarație pe propria răspundere sau cu o adeverință de la serviciu.
Modelul declarației a fost publicat pe pe site-ul stirioficiale.ro, potrivit Grupului de comunicare strategică.
Ce trebuie să cuprindă declarația pe propria răspundere
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Modelul de declaraţie pe proprie răspundere prevede faptul că există posibilitatea ca declaraţia să fie scrisă şi de mână, însă cu condiţia ca elementele prevăzute în cea tipizată să se regăsească pe documentul scris de mână. De asemenea, declaraţia poate fi stocată pe un dispozitiv electronic, precum telefon mobil, însă după ce a fost semnată şi datată.
Şi adeverinţa de la angajator poate fi prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiţia ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului şi data la care a fost redactată adeverinţa.
Aşadar, putem circula doar pentru a merge la serviciu, pentru asistenţă medicală de urgenţă, pentru a cumpăra medicamente, pentru a îngriji o persoană bolnavă sau în cazul unui deces în familie. Nu putem ieşi pentru a face sport şi nici pentru a plimba animalul de companie. Cei care încalcă această măsură riscă amenzi usturătoare.
Raed Arafat explică de ce a fost limitată deplasarea între orele 23.00 și 05.00
"În acest interval se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23 și 5 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalitățile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse și mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului", a spus secretarul de stat Raed Arafat.
Introducerea noilor restricții i-a nemulțumit pe români, în mai multe orașe din țară izbucnind proteste. Cea mai mare nemulţumire a fost obligaţia de a purta mască în aer liber.
Peste 300.000 de cazuri de coronavirus în România
Până luni, 9 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 306.991 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 206.793 de pacienți au fost declarați vindecați.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 991 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până pe 9 noiembrie, 8.009 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰