Antena Meniu Search
x

România, între Covid-19 şi clanuri. Zece conflicte violente care au tulburat izolarea şi liniştea Sărbătorilor Pascale

Liniştea Paştelui a fost tulburată în aceste zile de mai multe conflicte violente de stradă. Zeci de indivizi au făcut legea şi s-au luptat parte-n parte cu poliţiştii în Săcele, Bucureşti, Feteşti, Baloteşti sau Hunedoara.

de Redactia Observator

la 10.06.2022, 14:46

Protagoniștii revoltelor din Rahova și Hunedoara
  • Klaus Iohannis a condamnat violenţele şi cere intervenţii ferme
  • În ciuda scandalurilor, violenţele au scăzut cu 47% faţă de 2019
  • Consumul de alcool a fost principala cauză în scandaluri

Specialiştii spun că şi izolarea ne face să ne comportăm ciudat şi poate potenţa anumite comportamente deviante, dar şi că astfel de probleme vor exista tot timpul cât nu se schimbă nimic în aceste ghetouri.

În tot acest timp, şeful Poliţiei Române, chestor principal Liviu Vasilescu, a anunţat că, în perioada Sărbătorilor Pascale, infracţionalitatea a scăzut cu 17% faţă de anul trecut, iar în cazul faptelor comise cu violenţă se înregistrează o scădere de 47% faţă de anul 2019. 

Pe Facebook, la televizor şi în stradă vedem însă altceva. Zece conflicte au avut loc în mai puţin de o săptămână, zeci de persoane reţinute şi mii de amenzi. Chiar şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre aceste violenţe şi le-a condamnat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iată cronologia evenimentelor:

16.04 - Violenţe Vâlcăneşti

Un conflict aparent minor a dat startul violenţelor de Paşte. Poliţiştii au intervenit în comuna Vâlcăneşti, în Prahova, pentru aplanarea unui conflict. Au fost înjuraţi, atacaţi şi ameninţaţi cu moartea.

"În data de 16 aprilie, în jurul orei 20,30, am fost sesizaţi cu privire la faptul că, în comuna Vâlcăneşti, are loc un conflict între mai multe persoane. Pentru stabilirea situaţiei de fapt, la faţa locului s-a deplasat o echipă de intervenţie formată din doi poliţişti din cadrul Poliţiei Plopeni şi un poliţist local. Din primele verificări se pare că, pe fondul consumului de alcool, a avut loc un conflict spontan între trei bărbaţi. La vederea organelor de poliţie, doi dintre cei implicaţi în eveniment au manifestat un comportament agresiv, exercitând acte de violenţă fizică şi proferând injurii şi ameninţări cu moartea asupra acestora", precizează IPJ Prahova.

Conform sursei citate, pentru aplanarea conflictului, poliţiştii au folosit spray-urile iritant-lacrimogene, fiind solicitat totodată sprijinul subunităţilor limitrofe, precum şi un echipaj al Serviciului pentru Acţiuni Speciale, care au intervenit şi i-au imobilizat pe agresori.

Citește și:

18.04 - Violenţe Hunedoara, cartier Micro 7

Mai grav a fost la Hunedoara, în cartierul Micro 7. În timpul unui raid, pe tema respectării ordonanţelor militare, un bărbat aflat sub influenţa alcoolului a devenit recalcitrant.

Mai mulţi locuitori din zonă şi-au făcut imediat apariţia pe stradă şi s-au manifestat violent la adresa forţelor de ordine. 

Pe imaginile distribuite pe reţelele de socializare se observă cum poliţiştilor li se adresează cuvinte jignitoare. De asemenea, un bărbat loveşte cu cotul în geamul unei maşini de poliţie care are oglinda laterală smulsă.

Pentru restabilirea calmului, în zonă au intervenit poliţişti, jandarmi şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS). 

Citește și:

19.04 - Violenţe Săcele, cartier Gărcini

Unele dintre cele mai violente scene pe care România le-a văzut în ultimii ani au fost surprinse în Braşov, la Săcele

Într-o comunitate restrânsă, un conflict mai vechi s-a reaprins şi a degenerat într-o bătaie generală în stradă. Un şofer a fost încolţit pe o uliţă şi atacat cu bâte, topoare şi furci. Printre agresori sunt şi femei. 

Scenele violente s-au petrecut sub ochii poliţiştilor. Câţiva agenţi de la Poliţia Locală înceracă să calmeze spiritele. Au tras mai multe focuri de avertisment, dar atacatorii nici măcar nu au tresărit. 

În urma conflictului, şapte persoane au fost rănite, dintre care una a fost transportată la spital, refuzând internarea, iar restul au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

Opt persoane au fost reţinute şi sunt cercetate penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor, încăierare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Citește și:

19.04 - Violenţe Rahova, strada Albeni

Scenele din Săcele s-au repetat şi în cartierul Rahova din Bucureşti. În prima zi de Paşte şi în plină pandemie, când regulile de distanţare socială pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, mai multe familii au făcut o petrecere de stradă. 

Iar într-un live pe reţelele de socializare, "Spartacus Idolu Fetelor" a anunţat că are de gând să se ia la bătaie cu poliţiştii. 

Doar că până la încăierarea cu forţele de ordine, au început să se lovească între ei. Mai mulţi oameni din zonă au sunat la 112. Focurile de armă nu i-au impresionat nici aici pe agresori. 

Un număr de nouă persoane au fost reţinute în urma conflictului care a avut loc duminică seara în Sectorul 5, acestea urmând a fi prezentate magistraţilor cu propunere legală, a informat luni Poliţia Capitalei.

Cele nouă persoane reţinute sunt bănuite de săvârşirea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, a precizat sursa citată.

Citește și:

19.04 - Violenţe Baloteşti

La câţiva kilometri distanţă, în Baloteşti, poliţiştii au fost din nou nevoiţi să intervină în forţă. Şi aici, zeci de oameni au petrecut de Paşte în spatele blocului. 

În jurul orei 15:20, polițiștii din Otopeni au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că în spatele unui bloc de locuințe din Balotești s-au strâns aproximativ 25-30 de persoane, de etnie romă, femei și bărbați, care tulburau liniștea publică prin zgomote, muzică la volum ridicat, larmă și grătare. 

La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție din Otopeni, care le-au solicitat să părăsească zona și să intre în locuințe, însă aceștia  au refuzat, devenind violenți atât prin limbaj, cât si prin comportament. 

Poliţiştii au cerut intervenţia echipajelor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, care au imobilizat 6 persoane şi le-au sancţionat cu amenzi în cuantum de 120.000 RON. 

19.04 - Violenţe Feteşti, cartier Vlaşca

A fost scandal şi la Feteşti, unde a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale, după ce zeci de indivizi s-au atacat cu bâte şi pietre. Agenții au încercat să liniștească spiritele, dar nu au reușit, fiind inițial depășiți numeric.

Scandalul a avut loc în prima zi de Paști, între două familii de romi din cartierul Vlașca din Fetești.

O filmare care a fost postată pe Facebook arată cum un tânăr înarmat cu un par e ținut de un polițist, se smulge din mâinile acestuia și spune "stai puțin", apoi o ia la fugă spre casa rivalilor și lovește pe oricine îi iese în cale.

Depăşite numeric, forţele de ordine au solicitat întăriri din partea militarilor Jandarmeriei Române care asigură respectarea carantinei la Ţăndărei, anunţă independentonline.ro. În urma scandalului, 4 persoane care au încălcat prevederile Ordonanţelor Militare au fost ridicate şi transportate într-unul dintre centrele de carantină din staţiunea Amara.

19.04 - Violenţe Ploieşti, cartier Mimiu

Un conflict între mai multe persoane a avut loc, duminică seara, pe strada Brădetului din Cartierul Mimiu de la periferia municipiului Ploieşti, în zonă intervenind mai multe echipaje de poliţie, jandarmi şi luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale (SAS). 

"În această seară, în jurul orei 21,30, am fost sesizaţi despre faptul că, pe strada Brădetului din Cartierul Mimiu, are loc un conflict între mai multe persoane. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă mai multe echipaje de poliţie, echipe ale Serviciului Acţiuni Speciale şi jandarmi, aceştia intervenind pentru aplanarea conflictului", precizează informarea transmisă de către reprezentanţii IPJ Prahova.

Și la finalul lunii martie a avut loc un scandal cu focuri de armă la Mimiu.

Citește și:

20.04 - Violenţe Codlea, cartier Mălin

În cartierul Mălin din Codlea au avut loc scene extrem de violente. Două grupuri rivale au iscat un scandal în plină stradă cu pietre şi lopeţi, iar mai multe persoane au fost rănite. Prinşi în ploaia de pietre au fost şi oamenii legii.

Conform sursei citate, forţele de ordine, poliţişti şi jandarmi, au intervenit, într-un cartier din Codlea, pentru a restabili ordinea şi liniştea publică, după ce "membrii a două familii s-ar fi agresat verbal şi fizic, folosind obiecte contondente şi pietre".

Patru persoane au fost reţinute de poliţişti, iar doi dintre oamenii legii care au intervenit la aplanarea scandalului din cartierul Mălini al municipiului ar fi fost mai grav răniţi. 

Conform viceprimarului, este vorba de doi poliţişti locali, care au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov.

Citește și:

20.04 - Violenţe comuna Stejari

Zece persoane din comuna Stejari care s-au luat la bătaie au fost reţinute, au anunţat, marţi, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul IPJ Gorj, poliţişti de la Secţia 8 Poliţie Rurală Stoina au reţinut, luni, pentru 24 de ore, nouă bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 46 de ani, din comuna Stejari, şi o tânără de 18 ani, din aceeaşi localitate, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că în noaptea de 18 spre 19 aprilie, aceştia, pe fondul consumului de alcool, în timp ce se aflau pe drumul comunal Piscoiu, s-au luat la bătaie.

Poliţiştii continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti.

20.04 - Violenţe Copşa Mică

Nouă bărbați s-au luat la bătaie, luni seara, pe o stradă din orașul Copșa Mică, județul Sibiu, polițiștii fiind solicitați să intervină pe strada 1 Decembrie, pentru aplanarea conflictului.

Pentru ca scandalul să nu degenereze, au intervenit mai multe echipaje de polițiști, inclusiv din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Sibiu, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov și polițiști locali.

În imaginile postate pe rețelele de socializare se văd efective importante de polițiști și jandarmi care încearcă să restabilească ordinea în zonă.

Citește și:

Şeful Poliţiei: Totul este sub control

În majoritatea cazurilor, consumul de alcool a reprezentat cauza identificată de către autorităţi. Şeful Poliţiei Române a susţinut o declaraţie de presă luni seara în care a anunţat măsurile luate în cele mai mari dintre aceste conflicte.

"Referitor la cazurile apărute în spaţiul public, vă asigur că Poliţia Română a gestionat situaţia operativă, iar acest lucru este demonstrat de măsurile legale dispuse", a declarat chestorul Liviu Vasilescu. 

Acesta a mai spus că în perioada Sărbătorilor Pascale, infracţionalitatea a scăzut cu 17% faţă de anul trecut, iar în cazul faptelor comise cu violenţă se înregistrează o scădere de 47% faţă de anul 2019.

Şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR, chestor Alexandru Scurtu, a explicat că, atunci când un eveniment degenerează într-o manifestare violentă, care nu mai poate fi gestionată de cei prezenţi la faţa locului, sunt chemate în sprijin echipele de acţiuni speciale.

Alexandru Scurtu a precizat că intervenţia forţelor speciale se realizează cu respectarea a două principii: gradualitatea şi proporţionalitate folosirii forţei. "Opinia publică trebuie să înţeleagă că valoarea cea mai apărată este viaţă şi, prin urmare, forţele de intervenţie folosesc resursa letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru rezolvarea incidentului", a adăugat Alexandru Scurtu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, anunţă într-o postare pe Facebook că poliţia va acţiona ferm împotriva "derbedeilor, care ne sfidează pe toţi".

"Am să vă spun, simplu, că polițiștii și jandarmii sunt hotărăți și determinați să vă protejeze, pe voi cei multi, impunând respectarea legii și atunci când huliganii încearcă să provoace dezordine și haos. (...) Iar "vitejilor" care din spatele tastaturii jignesc în mod ticălos, și "specialiștilor" care ne fac reproșuri și ne dau sfaturi cu privire la modul de intervenție în ceea ce privește conflictele din Hunedoara, Săcele sau București, le spun că tot polițiștii și jandarmii au fost cei care, de îndată, au restabilit ordinea publică. Cu fermitate și profesionalism i-au reținut pe derbedei, chiar dacă în sensul ăsta nu au apărut filmulețe pe net", a declarat Berbeceanu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Toate aceste comunități au un lucru un comun: sunt ghetouri

Sociologul Gelu Duminică atrage totodată atenţia că aceste probleme nu vor dispărea, mai ales fără intervenţia asupra cauzelor care duc la aceste violenţe. "Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreierații ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera și în spiritul ei. Însă, întotdeauna trebuie să ne uităm la cauze și mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple și în viitor", a spus Gelu Duminică.

Acesta a explciat că multe dintre aceste scandaluri au un lucru comun: s-au întâmplat în ghetouri. Sunt zonele sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. 

"Din păcate, in România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localității, investițiile fiind extrem de puține și, de obicei centrate, pe asistare și nicidecum pe dezvoltare. Din știința mea, România nu are niciun program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunități și poate fi folosit", a mai spus Gelu Duminică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Klaus Iohannis condamnă violenţele

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, marţi, manifestările violente din ultimele zile, subliniind că, în situaţii similare, autorităţile vor interveni "prompt", "ferm", "clar".

"În acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ şi vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente, care au fost puţine, dar foarte vizibile. 

Au fost din păcate oameni care n-au înţeles despre ce este vorba, care n-au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi în aceste chestiuni trebuie să laud iarăşi autorităţile, în special Poliţia şi Jandarmeria, care au intervenit la timp şi ferm şi aşa trebuie să rămână în continuare", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a vorbit despre modul în care vor fi gestionate eventuale manifestări similare.

"Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor, în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii. Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine normele, acolo unde nu se respectă, trebuie intervenit prompt, ferm, clar şi aşa se va întâmpla şi în continuare", a adăugat preşedintele.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » România, între Covid-19 şi clanuri. Zece conflicte violente care au tulburat izolarea şi liniştea Sărbătorilor Pascale