Antena Meniu Search
x

Video Ultimul drum pentru David, adolescentul mort în tragedia din Odorheiu Secuiesc, presărat de lacrimi. Locul unde și-a găsit sfârșitul a devenit altar de lumânări

Patronul firmei de construcţii care făcea lucrări de la internatul din Harghita este cercetat în libertate. Astăzi, s-a întors la locul tragediei însoţit de anchetatori pentru a le explica firul evenimentelor. Între timp, s-a descoperit că firma lui nu avea un contract încheiat cu proprietarul clădirii, adică arhiepiscopia, iar de la lucrări a lipsit dirigintele de şantier. Până la aflarea vinovaţilor, părinţii lui David şi-au condus astăzi fiul pe ultimul drum

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 21.12.2023, 19:45

Vezi și

Părinţii şi prietenii l-au condus pe ultimul drum pe David, băiatul al cărui destin s-a frânt brusc în internatul din Odorheiul Secuiesc. Peste 4 zile, de Crăciun, tânărul împlinea 18 ani.

Potrivit surselor Observator, băiatul vorbise cu părinţii la telefon cu câteva minute înainte de nenorocire. Mama lui, asistentă la Spitalul din oraş, a fost printre primii care au aflat de prăbuşirea internatului. L-a sunat pe băiat, dar nu a mai răspuns. Femeia a ajuns la faţa locului cu una dintre ambulanţele chemate în ajutor.

Ultimul drum pentru David

Problemele nu sunt doar la internat, ci la mai multe alte clădiri din oraş, dupa cum ne au semnalat telespectatorii pe Fii Observator.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Loghin - reporter Observator: Liceul de Artă unde învăţa David are steagul negru la poartă, însă unul din zidurile exterioare ale liceului arată exact aşa: o fisură de mari dimensiuni, pe toată înălţimea zidului, nereparată de câţiva ani, spun localnicii.

Două din fetele ranite in cladirea prăbuşită a internatului s-au întors astăzi acasă. Medicii spun că au nevoie de consiliere psihologică. A treia fată de 17 ani este în continuare în stare critică, iar familia ei se roagă pentru un miracol.

Purtător de cuvânt Spitalul Odorheiu Secuiesc: Cred că perioada de recuperare este legată de problemele sentimentale, deci sunt afectate emoţional după tragedie. A doua fată o să aibă nevoie şi de recuperare fizică, dar sunt bine.

Între timp, patronul firmei care făcea lucrări la clădirea internatului, a fost eliberat si va fi cercetat sub control judiciar. Astăzi a fost chemat de anchetatori la localul targediei pentru da explicaţii.

Claudiu Loghin - reporter Observator: Săpătura a ajuns la 3 m de strada de deasupra internatului, undeva dincolo de banda de culoare galbenă. Pericolul este atât de mare încât autorităţile au interzis inclusiv accesul pietonal, iar zona este păzită de poliţie.

Patronul firmei de construcţii suţine că nu ştia că în clădirea internatului sunt elevi. Cu toate astea, firma sa a zugrăvit întreaga clădire a internatului în urmă cu 3 ani. Iar în 2021 a montat aici pavele. În octombrie a primit avizul pentru această nouă lucrare la internat. El a dat ordinul ca muncitorii să sape lângă funcaţie şi nu la 2 metri cum era în aviz.

Reporter-Laszlo Șandorm patronul firmei care executa lucrările: Cine a decis să se sape până în fundaţie?

- Eu. Dimineaţa eu am zis la băieţi că hai, să facem repede, să punem izolaţia! Că vine iarna şi să facem lucrarea.

Firma de construcţii are multe contracte cu primăria, obţinute prin încredinţare directă. Mai exact, în ultimii şase ani a avut 15 contracte, unele chiar la alte şcoli din oraş. !!! INTRĂ SCRIS 4 !!!

Laczko Gyorgy, director Liceul Tamaso Aron: Pe mine nimeni nu m-a atenționat vreodată că ar fi vreun pericol la clădire, pe parcursul lucrărilor.

Clădirea internatului aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual o chirie de 330 de mii de lei. Şi de aici ar fi apărut alte erori

Între firma de construcţii şi beneficiarul lucrării nu ar fi fost încheiat un contract, iar în teren nu ar fi fost trimis un diriginte de şantier.

Noemi Zargo, purtător de cuvânt Primăria Odorheiu Secuiesc: Problema nu ţine de noi. Din surse ştim că nu există contract. La o astfel de lucrare trebuie să ţinem cont şi de copii. Ca totul să fie conform autorizaţiei de construire şi să fie sub supravegherea unui specialist.

Radu Negoiţă, arhitect: Proiectul trebuie verificat, trebuie să primească viza şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, trebuie să existe responsabil tehnic cu execuţia, trebuie să existe un diriginte de şantier. Sunt multe proceduri care trebuie respectate pentru a nu se întâmpla tragedii ca cea de faţă.

Arhiepiscopia Romano-Catolice a dat un singur comunicat după tragedie in care spune că a demarat o anchetă internă și dorește ca experții să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbușirii clădirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Ultimul drum pentru David, adolescentul mort în tragedia din Odorheiu Secuiesc, presărat de lacrimi. Locul unde și-a găsit sfârșitul a devenit altar de lumânări