Antena Meniu Search
x

Ce se ascunde în spatele anunțurilor de vânzare a vaccinurilor anti-COVID pe Darknet. Avertismentul experților în securitate cibernetică

Reclame pentru trei vaccinuri anti-Covid sunt promovate spre vânzare pe darknet - partea internetului care nu este vizibilă pentru motoarele de căutare și care necesită accesarea unui software specializat, avertizează cercetătorii Kaspersky, după analizarea a 15 piețe.

de Redactia Observator

la 10.03.2021, 11:42

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cercetătorii de la compania globală de securitate Kaspersky au găsit reclame pentru vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna, precum și vânzători care promovează vaccinuri neomologate, scrie The Guardian.

Cele mai multe anunțuri vin din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețul unei doze variază între 250 de dolari și 1.200 de dolari.

„Tranzacțiile și comunicarea se fac prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, cum ar fi Wickr și Telegram, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonedă, în principal bitcoin”, potrivit raportului Kaspersky.

„Majoritatea acestor vânzători de pe darknet au efectuat între 100 și 500 de tranzacții, dar ceea ce cumpără exact utilizatorii rămâne neclar. Este imposibil de precizat câte dintre dozele de vaccinuri care sunt promovate online sunt reale și câte reclame reprezintă o înșelătorie”.

Un cercetător din cadrul Universității Naționale Australiene a efectuat o analiză similară în aprilie 2020, examinând echipamentele de protecție și „tratamente” Covid-19 vândute pe 20 de piețe darknet.

Profesorul Roderic Broadhurst a declarat pentru Guardian Australia că mulți dintre cei care au postat astfel de anunțuri au încercat să înșele oamenii pentru a colecta informații personale.

"Majoritatea oamenilor își vor pierde banii și vor fi înșelați", a spus Broadhurst. „Dar realitatea este că va exista și un produs autentic printre reclamele false”.

Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky, a declarat că nu este surprinzător că există astfel de persoane care încearcă să exploateze campania de vaccinare.

"În ultimul an au existat mai multe tentative de escrocherie care exploatează subiectul Covid, iar multe dintre ele au avut succes", a mai explicat profesorul Broadhurst. „În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci și vânzează dosare de vaccinare - documente care vă pot ajuta să călătoriți liber. Este important ca utilizatorii să fie precauți cu privire la orice „afacere” legată de pandemie și, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpărați un vaccin de pe darknet”.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Australia, Therapeutic Goods Administration, avertizează că vaccinurile cumpărate online ar putea fi nesigure și ineficiente.

„Aceste vaccinuri ar putea fi, de asemenea, contrafăcute. Este posibil ca persoanele sau site-urile web care pretind că vând un vaccin Covid-19 să nu livreze niciun produs și, în schimb, vă pot fura banii sau informațiile personale.

Escrocii pot crea site-uri web, pot face publicitate prin intermediul rețelelor de socializare sau pot utiliza mesaje SMS care par autentice. Verificați întotdeauna informațiile, utilizând o sursă independentă sau de încredere”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce se ascunde în spatele anunțurilor de vânzare a vaccinurilor anti-COVID pe Darknet. Avertismentul experților în securitate cibernetică