Antena Meniu Search
x

Motivul pentru care Joe Biden a vizitat doar Polonia, nu și România, după summit-ul NATO

Nadia Crişan, director executiv la Universitatea Princeton şi fost diplomat român la Washington, a explicat într-un interviu cu Marius Pancu de ce președintele american Joe Biden a ales să viziteze Polonia, dar nu și România, în contextul în care ambele țări au frontieră comună cu Ucraina și se confruntă cu un val de refugiați.

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 15:58

Președintele american Joe Biden
Motivul pentru care Joe Biden a vizitat doar Polonia, nu și România, după summit-ul NATO - Profimedia Images

Între România și Statele Unite, țări care au și un parteneriat strategic, "relaţia bilaterală este mai caldă, mai armonioasă şi predictibilă", a fost de părere Nadia Crişan, iar administrația Biden nu a simțit nevoia să "ia pulsul" de la București. O decizie firească, ținând cont că vicepreședintele Kamala Harris a vizitat România pe 11 martie și a reafirmat promisiunea că SUA vor apăra "fiecare centimetru din teritoriul NATO". 

Redăm, în continuare, fragmentul din interviul Marius Pancu - Nadia Crișan, referitor la decizia lui Joe Biden de a vizita doar Polonia, după summit-ul istoric de la Bruxelles.

Marius Pancu: De ce Joe Biden merge vineri în Polonia şi nu a inclus România pe harta turneului său?

"Situaţia este destul de complicată în dialogul cu Polonia. În ultimul an, de la preluarea Casei Albe de către administraţia Biden au existat relaţii reci între Statele Unite şi Plonia, ceea ce, în acest context al războiului din Ucraina, nu poate exista. E necesar să se strângă aceste relaţii, să se îmbunătăţească. Sunt convinsă că vicepreşedintele Kamala Harris a avut câteva mesaje importante pentru preşedintele Duda şi premierul Morawiecki. Însă mandatul nu a fost de negociere şi de decizie, ci strict de transmitere a unor mesaje de la Casa Albă. De aceea mă aştept ca mâine să avem câteva anunţuri importante în ce priveşte relaţia bilaterală între Statele Unite şi Polonia. Apoi, unitatea NATO (...) şi elemente principale şi importante, cu mesaje directe pentru Vladimir Putin", a fost de parere Nadia Crişan.

De ce nu vine Joe Biden în România

"Între România şi Statele Unite, relaţia bilaterală este mai caldă, mai armonioasă şi predictibilă. România este un partener stabil al administraţiei americane, motiv pentru care, la acest moment, în contextul vizitei lui Joe Biden în Europa, nu se impune o vizită la Bucureşti. Sunt convinsă că s-au discutat aspecte şi din relaţia bilaterală a României cu SUA, în cadrul vizitei Kamalei Harris", a mai explicat Nadia Crişan.

Au trecut patru săptămâni de la primele atacuri ale armatei ruse în Ucraina, iar bombardamentele încă răsună în marile oraşe din ţara vecină. Sunt 30 de zile marcate de distrugeri, pierderi de vieţi omeneşti, proteste, sunete de sirene, rachete şi bombardamente.

De la centre comerciale, la instituţii publice şi până la case ale oamenilor de rând, mai multe locaţii au fost distruse în urma atacurilor din ultima lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Motivul pentru care Joe Biden a vizitat doar Polonia, nu și România, după summit-ul NATO