Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 143 LIVE TEXT. Olena Zelenska, avertisment pentru Europa: "Un invadator, la fel ca un violator, nu se va opri niciodată dacă vei ceda în faţa lui"

Război Rusia - Ucraina, ziua 143. Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean. Totodată, cel puţin trei persoane au murit şi alte 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete care a avut loc vineri seara la Dnipro, în centrul Ucrainei

de Redactia Observator

la 16.07.2022, 20:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:40. Olena Zelenska: Puteţi să vă imaginaţi că invadatorii ruşi pătrund în Milano sau Napoli, că au ocupat periferiile Romei şi îi ucid pe locuitorii din suburbii?

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că atunci când cedezi în faţa invadatorilor aceştia nu se opresc niciodată.

”Iată ce nu pot să înţeleg: în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial informaţia era disponibilă mult mai greu. Atunci locuitorii statelor agresoare se puteau justifica prin simplul fapt că nu aveau unde să citească despre crimele ţărilor lor. Acum, însă, oamenii pot afla foarte repede despre ce s-a întâmplat la Bucha sau la Mariupol. Depinde doar de persoana respectivă dacă vrea sau nu să ştie adevărul”, a afirmat Zelenska, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene.

Pe acelaşi subiect

În interviu, Olena Zelenska a răspuns şi pacifiştilor europeni care consideră că furnizarea de arme către Ucraina nu face altceva decât să prelungească războiul: ”A fi pacifist atunci când ucigaşi înarmaţi se apropie de tine este ultima soluţie. Puteţi să vă imaginaţi că invadatorii ruşi pătrund în Milano sau Napoli, că au ocupat periferiile Romei şi îi ucid pe locuitorii din suburbii, că rachetele lor lovesc zilnic cartiere rezidenţiale în Bologna şi de sub dărâmături sunt scoşi copii fără suflare. Şi atunci cineva ar veni să vă spună: nu mai rezistaţi, depuneţi armele! Veţi face asta?”.

”Trebuie să înţelegem un lucru extrem de important: un invadator, la fel ca un violator, nu se va opri niciodată dacă vei ceda în faţa lui. Va merge mai departe. Şi cine ştie când te va găsi? Nu asta îmi doresc! Oprind invazia acum, ucrainenii nu o opresc doar pentru ei, ci pentru toată Europa!”, a mai spus Olena Zelenska, potrivit news.ro.

UPDATE 17:15. România se teme de Putin, dar şi Putin se teme de România - Analiză Bloomberg

Autorul american de cărţi politice, Robert D. Kaplan, analizează, într-un material publicat de Bloomberg, posibilitatea ca trupele ruse să se îndrepte spre România şi Republica Moldova şi pune la îndoială angajamentul Occidentului într-un astfel de scenariu.

Într-o vizită la Târgovişte, experţii români i-au mărturisit lui Kaplan că sunt de părere că Putin va ajunge în Republica Moldova şi în Transnistria. De asemenea, el a afirmat că ”românii nu au deloc încredere în Franţa şi Germania”, potrivit Bloomberg.

UPDATE 16:45. Oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a vedea drone, susține consilierul american Jake Sullivan

Statele Unite cred că oficiali ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea drone capabile de atac, a declarat sâmbătă consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, conform Reuters.

Statele Unite au declarat la începutul acestei săptămâni că dețin informații care arată că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să folosească arme, și că Teheranul se pregătește să antreneze forțele ruse pentru a le folosi. Ministrul iranian de externe a negat acest lucru.

"Credem că unei delegații oficiale ruse i-au fost prezentate recent drone iraniene capabile de atac....Din câte știm, este prima dată când o delegație rusă a vizitat acest aerodrom pentru o astfel de prezentare", a declarat Sullivan într-un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Declarația a inclus imagini din satelit datate 8 iunie care arată vehicule aeriene iraniene fără pilot "pe care delegația guvernamentală rusă le-a văzut în acea zi". Echipamente similare au fost prezentate cu ocazia unei a doua vizite rusești la aerodrom, la 5 iulie.

Vineri, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, a respins ca nefondate acuzațiile SUA privind drone iraniene trimise în Rusia pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 14:10 - Şoigu ordonă armatei ruse să intensifice activitatea militară “în toate zonele operaționale”

Forţele armate ruse şi-au reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-au regrupat trupele. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

"După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa.

La rândul său, Statul Major de la Kiev a anunţat în raportul său că Ucraina a respins în ultimele 24 de ore tentative de atacuri ale Rusiei în direcţia Bahmut şi lângă Doneţk. "După ce s-a regrupat, duşmanul şi-a reluat atacul asupra centralei termice de la Vuhlehirsk şi luptele continuă", se mai spune în comunicatul Statului Major ucrainean.

Experţi militari din cadrul Institutului pentru Studiul pentru Studiul Războiului (ISW) au constatat de asemenea că trupele ruse şi-au încheiat pauza pe care au luat-o după ce au capturat oraşele Severodoneţk şi Lisiciansk.

Deocamdată, luptele sunt la scară mică. "Dacă pauza operaţională într-adevăr s-a încheiat, ruşii probabil îşi vor continua şi extinde aceste atacuri în următoarele 72 de ore", potrivit analizelor ISW.

UPDATE 13:50 - Numărul persoanelor ucise în urma atacului de la Vinița crește la 24

Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Vinița din centrul Ucrainei a crescut la 24, după ce o femeie a murit la spital din cauza rănilor provocate de arsuri. Declarația a fost făcută de către un oficial ucrainean pentru Agenția France-Presse.

Rusia susține că atacurile - la sute de kilometri de linia frontului - au vizat o reuniune a oficialilor militari ucraineni și a furnizorilor străini de arme. Kievul a negat aceste afirmații.

Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat "îngrozit" de atac, în timp ce UE l-a condamnat ca fiind o "atrocitate".

Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

UPDATE 13:50 - CNN: O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit lui Jake Sullivan şi unor imagini din satelit

O delegaţie rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan şi imaginilor din satelit obţinute exclusiv de CNN, scrie news.ro.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete de precizie teleghidate.

”Avem informaţii potrivit cărora guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să utilizeze arme”, a declarat Sullivan.

”Evaluăm că o delegaţie oficială rusă a primit recent o serie de UAV-uri iraniene capabile să atace. Prezentăm aceste imagini surprinse în iunie, care arată UAV-urile iraniene pe care delegaţia guvernului rus le-a inspectat în acea zi. Acest lucru sugerează un interes continuu al Rusiei în privinţa achiziţionarării de UAV-uri iraniene capabile să atace”, a adăugat Sullivan.

Biden este constrâns de presiunea din ce în ce mai mare din partea aliaţilor din Orientul Mijlociu de a întocmi un plan viabil privind Iranul, deoarece speranţele pentru relansarea acordului nuclear din 2015 s-au stins în urma negocierilor stagnate de la Doha, Qatar, luna trecută.

Oficialii de la Casa Albă au dezvăluit la începutul acestei săptămâni că serviciile secrete americane recent desecretizate indică faptul că Iranul ar urma să furnizeze Rusiei ”sute” de drone care să fie folosite în războiul din Ucraina. În acest sens, Iranul s-ar pregăti înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a dronelor la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit Washingtonului, Rusia se pare că a apelat la Iran pentru a o ajuta să îşi completeze stocurile de drone. Cu toate acestea, nu este clar cât de moderne sau eficiente vor fi acele drone.

Rusia a apelat anterior la China pentru ajutor în războiul din Ucraina, au declarat oficialii americani în martie. Până la sfârşitul lunii mai, SUA nu au văzut nicio dovadă potrivit căreia Beijingul ar fi oferit vreun sprijin militar sau economic Moscovei pentru invazie, a afirmat Sullivan la acea vreme.

UPDATE 12:30 - Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl a revenit la nivelul dinaintea invaziei

Nivelul radiaţiilor de la Centrala nucleară de la Cernobîl şi din perimetrul acesteia a revenit la cel dinainte de invazia trupelor armatei ruse, pe 24 februarie, a declarat, pentru Agerpres, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere a Ucrainei, Maksym Shevchuk.

Potrivit sursei citate, centrala nucleară a fost ocupată de militarii ruşi timp de 35 de zile, perioadă în care prin zonă au trecut peste 7.000 de maşini militare şi zeci de mii de soldaţi.

El susţine că nivelul de radioactivitate a crescut în perioada ocupaţiei, în condiţiile în care armata rusă a săpat tranşee în pământul radioactiv din proximitatea unităţii nucleare.

"Ce pot spune despre nivelul de radiaţii? Desigur, noi eram sub ocupaţie timp de 35 de zile, iar mai mult de 7.000 de echipamente militare, cum ar fi tancurile, au trecut pe aici, precum şi zeci de mii de soldaţi. Erau foarte activi, au săpat şanţuri în toată zona, nu doar în Pădurea Roşie, şi desigur că au avut o influenţă asupra nivelului de radiaţii. În plan local a fost mai mare decât de obicei, dar, din fericire, ocuparea s-a sfârşit şi nu am avut nicio situaţie critică, deci local unele zone erau mai radioactive decât înainte, dar nu au fost catastrofe mari, niciun accident critic, din fericire. Acum, nivelul de radiaţii este normal, având aproape aceleaşi valori ca dinainte de ocupaţie, în mare parte în apropierea drumurilor sau punctelor de control, unde activitatea militară era prezentă", a precizat oficialul ucrainean.

El arată că întreruperea temporară a energiei electrice la Cernobîl nu a produs efecte grave asupra centralei, deşi situaţia devenea periculoasă de la o zi la alta.

"Dacă nu mă înşel, pe 9 martie, a fost oprită electricitatea din cauza pagubelor pe linia de curent, iar personalul centralei nucleare a pornit rezervele pentru a se putea aproviziona. Erau generatoare diesel şi imediat am cerut să se permită accesul personalului din Kiev pentru a repara liniile, dar nu ni s-a dat voie să facem asta în primele 24 de ore, nimeni nu comunica cu noi, abia a doua zi am putut comunica, numai după ce am epuizat combustibilul, iar situaţia devenise foarte periculoasă. Ruşii ne-au lăsat să reparăm linia principală de electricitate. Dacă mai dura mult această absenţă a electricităţii, puteam să avem o catastrofă, din păcate, pentru că toate obiectivele nucleare din această zonă necesită electricitate constantă, răcire, monitorizare, etc şi avem mai mult de 20 de obiecte periculoase cu deşeuri radioactive şi combustibil nuclear consumat", a afirmat Shevchuk.

Acesta consideră că acţiunea armatei ruse din perioada respectivă poate fi catalogată ca un act de terorism nuclear.

"În prima zi în care Centrala nucleară de la Cernobîl a fost invadată, noi am considerat aceste acţiuni ca fiind acte de terorism nuclear internaţional. Este foarte periculos, nu doar pentru zona aceasta, pentru obiectivele acestea şi nu doar pentru Ucraina. Este periculos pentru toată Europa. În 1986, în reactorul nuclear erau aproximativ 2.000 de ansambluri, care depozitau combustibil nuclear. Acum avem peste 20.000. Are elemente active, iar dacă s-ar întâmpla ceva cu acest obiectiv, am avea o catastrofă globală, deci este extrem de periculos. Este inacceptabil să ai soldaţi în aceste obiective, să stochezi armură în jurul acestui obiectiv, să zbori deasupra cu avioane şi elicoptere. Am înţeles că partea ucraineană nu va ataca trupele ruseşti sau echipamentul acestora, pentru că înţelegem riscul. Este vorba de terorism nuclear, Rusia este o ţară teroristă şi este posibil să folosească o armă nucleară", a menţionat şeful Agenţiei ucrainene.

Shevchuk este de părere că militarii ruşi care au acţionat în zonă şi au săpat tranşee vor avea de suferit de pe urma radioactivităţii.

''M-aţi întrebat şi despre consecinţele trupelor ruseşti, activitatea lor în Pădurea Roşie. Au săpat şanţuri, au gătit, au făcut focul, iar în acest teritoriu sunt multe elemente radioactive, iar cele mai periculoase sunt cele care se respiră, cum ar fi praful radioactiv, iar toţi soldaţii care au venit pe acest teritoriu vor avea multe consecinţe de sănătate şi în viaţa lor. Acest lucru este cert, nu cunoaştem statisticile rănilor, dar ştim cu siguranţă că vor avea consecinţe grele. Pentru Rusia, valoarea vieţii umane este zero, nimic", a mai declarat Maksym Shevchuk.

Zona de excludere din Cernobîl a fost creată după catastrofa nucleară din 26 aprilie 1986. Ea se întinde pe o suprafaţă de 2.600 kilometri pătraţi, iar accesul în perimetrul său este restricţionat.

UPDATE 11:20 - Sirene de raid aerian la Kiev

Sirenele de raid aerian au sunat sâmbătă în Kiev, în timp ce Rusia și-a intensificat bombardamentul cu rază lungă de acțiune asupra orașelor ucrainene, care a ucis cel puțin 34 de persoane și a rănit în ultimele trei zile, scrie The Guardian.

Vineri seara, rachetele rusești au lovit orașul central Dnipro, ucigând trei persoane și rănind alte 15, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Reznychenko . Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă de lângă ea, a spus el pe Telegram.

UPDATE 10:45 - Raid rusesc și în Ciuguev. 3 oameni au murit, 3 sunt răniți

 Un raid rusesc a lovit peste noapte orașul Ciuguev din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, ucigând 3 persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, și rănind alte 3, a declarat guvernatorul regional, potrivit Mediafax.

Atacul a avariat un bloc rezidențial, o școală și un magazin, anunță Reuters. Salvatorii caută alte eventuale victime sub dărâmături, a declarat guvernatorul Oleh Sinegubov pe Telegram. Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că a vizat civili.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei vineri, declara guvernatorul regional Valentin Reznichenko. „Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă ea”, a scris Rezynchenko pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE 10:15 - Ruşii se pregătesc să reia ofensiva în Donbas

Forțele ruse au efectuat o serie de atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la sud-est de Siversk, la sud-est de Bahmut și la sud-vest de orașul Donețk, scriu într-o analiză reprezentanţii ISW (Institutul pentru Studiul Războiului). Aceste atacuri pot indica faptul că armata lui Vladimir Putin  încearcă să-și reia operațiunile ofensive în Donbas. Atacurile sunt încă la scară mică și au fost în mare parte fără succes. Dacă pauza operațională s-a încheiat cu adevărat, rușii probabil vor continua și vor extinde astfel de atacuri în următoarele 72 de ore.

 În schimb, rușii ar putea alterna pauze mai scurte cu atacuri de întărire pe parcursul unui număr de zile înainte de a trece la o operațiune ofensivă la scară largă. O pauză operațională de 10 zile este insuficientă pentru a regenera complet forțele ruse pentru operațiuni ofensive la scară largă. Totuși, armata rusă pare să simtă o presiune continuă pentru a relua și continua operațiunile ofensive.

UPDATE 10:15 - Poliţia de Frontieră: 12.319 cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România

Poliţia de Frontieră anunţă că 12.319 cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă, scrie news.ro

”În data de 15.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 293.300 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 76.400 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 150.268 de persoane, dintre care 12.319 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 4% faţă de ziua precedentă)”, a transmis sâmbătă Poliţia de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 15.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.579.612 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 09:47 - Şeful Energoatom, despre rachetele lansate de la centrala nucleară Zaporojie

Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și de acolo lovesc Nikopol, spune șeful Energoatom, potrivit Mediafax.

Armata rusă a instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din sudul țării, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, și le folosește pentru a bombarda regiunea Nikopol, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat la postul ucrainean United News.

"Situația (la centrală) este extrem de tensionată, iar tensiunea crește pe zi ce trece. Ocupanții își aduc utilajele, inclusiv sisteme de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru și pe teritoriul orașului Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporizhia, a declarat el, potrivit AFP.

Petro Kotin a spus că până la 500 de soldați ruși se află încă la locul centralei. Ei „controlează situl”, a spus el.

"Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanți și camioane încărcate cu arme și explozibili rămân parcate pe amplasamentul centralei", a declarat Petro Kotin, calificând drept "insuficiente" presiunile pentru a-i determina să plece și criticând în special Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

AIEA "face jocuri politice, oscilând între Rusia și Ucraina", a subliniat el. "AIEA are o mulțime de angajați din Rusia", a adăugat el, citând o cifră de aproximativ 100 și chiar și primul director general adjunct al AIEA, Rafael Grossi, este din Rusia. "Poate că acest lucru determină poziția lor "rezervată", a spus el.

Potrivit site-ului AIEA, Rafael Mariano Grossi are șase adjuncți, printre care și rusul Mihail Chudakov, numit în 2015. Organizația afirmă că are 2.500 de angajați din peste 100 de țări.

UPDATE 08:00 - Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete la Dnipro

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete produs vineri la Dnipro, în centrul Ucrainei, anunţă The Guardian, potrivit news.ro.

„Rachetele au lovit o fabrică industrială şi o stradă aglomerată de lângă ea”, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Rezinchenko, pe pagina sa de Facebook.

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în uatac. Dnipro este al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, cu peste 1 milion de locuitori. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:30 - Ucraina acuză Rusia că trage cu rachete dinspre centrala Zaporojie

Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.

"Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.

Ei "controlează situl", a spus Petro Kotin.

"Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei", a subliniat el, considerând "insuficientă" presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, a insistat joi, potrivit unui comunicat, asupra "importanţei" ca AIEA să poată vizita centrala pentru a efectua "operaţiuni esenţiale de securitate, siguranţă şi protecţie la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina".

Agenţia nu a mai putut merge la centrala atomică de la invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie.

Situl este ocupat de forţele ruse, dar personalul ucrainean continuă să îl opereze, a precizat comunicatul, evocând o situaţie "extrem de dificilă" din cauza "presiunii constante asupra personalului".

Rafael Grossi şi-a reiterat "temerile tot mai mari" privind condiţiile în care se află aceşti angajaţi şi "impactul acestor condiţii asupra siguranţei şi securităţii centralei".

În 2021, centrala a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean, mai scrie AFP.

UPDATE 07:00 - Ucraina anunţă că a primit sisteme lansatoare de rachete M270

Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

''Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă'', a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, referindu-se la sistemele donate de SUA şi pe care armata ucraineană le-a folosit mai ales pentru a lovi depozite de muniţii ale forţelor ruse.

Reznikov nu a precizat numele ţării care a furnizat sistemele M270.

Ucraina a declarat că a lovit peste 30 de ''ţinte logistice militare'' ale forţelor ruse în ultimele săptămâni, ceea ce a afectat capacitatea de atac a Rusiei.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

UPDATE 06:40 - Oficial ucrainean: Aproximativ 70% din atacurile ruseşti vizează ţinte nemilitare

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, afirmă, vineri, că până la 70% din atacurile cu rachete ruseşti sunt asupra unor oraşe paşnice şi ţinte nemilitare, transmite CNN, potrivit news.ro.

Oleksandr Motuzyanyk a declarat vineri că doar 30% din loviturile cu rachete ruseşti sunt asupra unor ţinte militare. "Restul de 70% din lovituri sunt atacuri deliberate ale ruşilor asupra unor oraşe paşnice. Rusia ar trebui să fie recunoscută ca o ţară teroristă", a declarat el. El a adăugat: "Singura modalitate de a opri această teroare a rachetelor este distrugerea rachetelor pe care Rusia le lansează deasupra Ucrainei". 

Potrivit lui Motuzyanyk, sistemele antiaeriene au funcţionat "cât se poate de bine" atunci când Viniţa a fost atacată joi. 

"Două rachete din cinci au fost doborâte. Dacă am fi avut arme antiaeriene moderne mai puternice, am fi putut distruge mai multe dintre aceste rachete ruseşti. Astăzi avem nevoie de o apărare antiaeriană modernă", a declarat Motuzyanyk. 

El a adăugat că HIMARS funcţionează bine pe linia frontului şi că peste 30 de instalaţii logistice militare ruseşti au fost distruse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 143 LIVE TEXT. Olena Zelenska, avertisment pentru Europa: "Un invadator, la fel ca un violator, nu se va opri niciodată dacă vei ceda în faţa lui"