Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 239. Ucraina rămâne parțial în beznă, după bombardamentele rușilor. Moscova susține că armele destinate Kievului ajung pe piața neagră

Război Rusia - Ucraina, ziua 239. De la miezul nopţii, legea marţială este în vigoare în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, în urma unui decret al lui Vladimir Putin. Acesta a ordonat, de asemenea, tuturor regiunilor Rusiei să susţină aşa-numita operaţiune militară specială din Ucraina. Deocamdată nu este clar ce efecte vor avea aceste decizii pe teren, unde ruşii au început evacuarea oraşului Herson, cel mai important centru urban ucrainean pe care îl controlează. În acest timp, autorităţile de la Kiev iau măsuri drastice de economisire a energiei electrice, deoarece 40 la sută din centralele Ucrainei sunt avariate sever de atacurile Rusiei.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 22:00

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 21:50 Rusia susține că armele destinate Kievului ajung pe piața neagră

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a afirmat joi că o parte din armamentul avansat trimis Ucrainei din Occident ajunge pe piaţa neagră, de unde este cumpărat de grupuri extremiste şi criminale din Orientul Mijlociu, din centrul Africii şi din Asia, transmite Reuters.

Zaharova a consemnat că statele membre ale NATO i-au ajutat pe ucraineni cu cel puţin 700 de sisteme de artilerie, 80.000 de sisteme de rachete, 800.000 de proiectile de artilerie şi 90 de milioane de cartuşe.

Pe acelaşi subiect

Din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, aliaţii occidentali au contribuit la efortul de apărare cu diferite tipuri de arme. O parte "considerabilă" din acestea "au ajuns deja sau vor ajunge în curând pe piaţa neagră", a susţinut purtătoarea de cuvânt în faţa jurnaliştilor din Moscova, fără a preciza pe ce dovezi se bazează.

"Transporturile militare ale NATO ajung în cele din urmă în mâinile teroriştilor, extremiştilor şi grupărilor de infractori" din regiunile menţionate, a adăugat ea.

Rusia a vehiculat această teorie de mai multă vreme, fără a da vreodată detalii despre presupusele destinaţii ale armelor. Liderii occidentali declară că doresc să ajute Ucraina să învingă forţele ruse, deşi preşedintele american Joe Biden a încercat să evite o confruntare directă între NATO şi Rusia. Ucraina cere de la Statele Unite şi aliaţii acestora şi mai mult armament, reaminteşte Reuters.

Agenţia menţionează că există şi oficiali din domeniul securităţii care şi-au exprimat îngrijorarea. Interpol, Juergen Stock, declara în iunie că unele din armele avansate trimise către Ucraina vor ajunge la grupuri infracţionale organizate.

Europol a comunicat în iulie că colaborează îndeaproape cu Kievul pentru a reduce riscul de trafic de armament. "O posibilă ameninţare observată în zonele de război în trecut este că armele de foc pot cădea în mâinile cui nu trebuie", aprecia atunci organizaţia poliţienească europeană. "În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Europol a avertizat că proliferarea armelor de foc şi a explozibililor în Ucraina ar putea duce la o creştere a cantităţii de arme de foc şi muniţii traficate în UE pe rute de contrabandă consacrate sau pe platforme online. Această ameninţare ar putea fi chiar mai gravă după încheierea conflictului".

Zaharova a mai afirmat joi că Uniunea Europeană este una din părţile conflictului din Ucraina, deoarece a furnizat acestei ţări multe arme avansate.

UPDATE 17:50. Nou atac sub steag fals, pregătit de armata rusă. Ar plănui să arunce în aer un baraj important din Herson ca să justifice o retragere

Rusia ar plănui să efectueze un nou atac sub steag fals, ca să justifice o altă retragere umilitoare a armatei. Vizată ar fi centrala hidroelectrică Kakhovka, din regiunea Herson, potrivit unei noi evaluări a  grupului de experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului. 

Potrivit autorilor raportului, concluziile lor se bazează pe declarațiile recente ale generalului Serghei Surovikin, comandantul operaţiunilor ruseşti în Ucraina, și Vladimir Saldo, șeful instalat de ruşi în zona ocupată a regiunii Herson. Ambii susţin că Ucraina se pregătește să distrugă barajul de la hidrocentrala Kakhovka pentru a inunda zonele înconjurătoare. Totuşi, analiştii cred că Rusia ar urmări să arunce în aer barajul iar mai apoi să dea vina pe Ucraina, pentru distrugerile cauzate de atac.

UPDATE 16:35. State UE vor impune noi sancțiuni Iranului. Teheranul, bănuit că a livrat drone Rusiei

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unor noi sancţiuni pe care să le impună Iranului cu privire la livrări de drone iraniene Rusiei, anunţă joi preşedinţia cehă a UE, relatează AFP.

”Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra unor măsuri împotriva entităţilor care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinţia cehă a Uniunii.

”După trei zile de negocieri (...), statele membre UE au decis să îngheţe averile a trei persoane şi ale unei entităţi responsabile de livrarea de drone” în Ucraina, a precizat preşedinţia cehă într-un mesaj postat pe Twitter.

AFP scrie că aceste sancţiuni vizează compania iraniană Shahed Aviation Industries, care are legături puternice cu Gardienii revoluţiei, şi trei oficiali militari, între care şi generalul Mohammad Hossein Bagheri, comandantul Statului Major al Forţelor armate iraniene.

Ucraina a cerut luni UE să impună sancţiuni suplimentare Iranului, după mai multe atacuri ruseşti cu drone kamikaze iraniene la Kiev.

Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene începând de la jumătatea lui septembrie, transmite news.ro.

UPDATE 16:20. Cum au vrut 5 ruşi să ajute în secret armata lui Putin

Autoritățile americane au inculpat miercuri cinci ruși care ar fi livrat componente electronice fabricate în SUA producătorilor de arme din Rusia, dintre care unele au fost găsite pe câmpul de luptă din Ucraina. Totodată, alte patru persoane au fost acuzate că au încercat să trimită în Rusia un polizor industrial, fabricat tot în SUA, relatează AFP, citat de Barron's

UPDATE 15:55. Blackouturi în Ucraina. Țara a pierdut peste 40% din capacitatea de generare a energiei electrice și oprește temporar furnizarea

Ucrainenii se confruntă de joi cu primele blackouturi sau întreruperi de curent la scară largă, relatează Reuters. Oficialii ucraineni încearcă să limiteze astfel furnizarea de electricitate pentru a permite repararea instalațiilor energetice și a face față cererii. Ucraina a pierdut cel puțin 40% din capacitatea sa de a produce electricitate în urma valului de atacuri ruseşti devastatoare cu rachete de croazieră și drone care durează de două săptămâni. 

UPDATE 16:00. Moscova avertizează că Occidentul se apropie "de linia periculoasă" a unei confruntări militare cu Rusia

Ministerul rus de Externe a declarat joi că livrările de arme ale Uniunii Europene către Kiev fac ca blocul comunitar să fie parte a conflictului în Ucraina, iar ţările care pompează arme Ucraina sunt "sponsori ai terorismului", scrie Agerpres.

Într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reiterat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru că a livrat Ucrainei arme avansate în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva campaniei militare a Rusiei, care a ajuns în a opta lună.

UPDATE 14:50. Rusia continuă să atace instalații energetice din Ucraina

Rusia şi-a continuat atacurile unor instalaţii energetice şi militare în ultimele 24 de ore, anunţă joi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. Forţele ruse au respins o contra-ofensivă ucraianeană în regiunea Herson (sud), mai anunţă ministerul rus. Reprezentanţii instalaţi de către Moscova în această regiune evacuează, în prezent, zeci de mii de locuitori.

Pe de ală parte, decizia de a evacua civili din regiunea ucraineană Herson, anexată de Moscova la sfârşitul lui septrembrie, ”arată probabil că autorităţile ruse iau în calcul în mod serios o retragere majoră a forţelor lor din zona de la vest de fluviul Nipru”, estimează joi în buletinul său zilnic Ministerul britanic al Apărării.

În acest raport se arată că o asemenea operaţiune de retragere ar fi extrem de delicată, pentru că presupiune o ”extragere a trupelor şi echipamentului acestora peste fluviul de 1.000 de metri lăţime”.

Rusia ar fi astfel nevoită să folosească feriboturi şi un pod temporar, după ce celelalte căi de traversare a fluviului Nipru au fost avariate grav în atacuri ucrainene, transmite news.ro.

UPDATE 14:00. Ucraina vrea o reducere cu 20% a consumului de energie

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, anunţă joi că Guvernul ucrainean vrea să reducă cu 20% consumul de energie şi că ucrainenii au răspuns apelului Executivului în acest sens, relatează AFP.

Herman Haluşcenko a acuzat Rusia, la televiziunea ucraineană, că a lansat peste 300 de atacuri aeriene ale unor instalaţii energetice ucrainene începând de 10 octombrie.

Restricţii ale aprovizionării cu electricitate au intrat în vigoare joi, în toată Ucraina, o măsură anunţată miercuri de către preşedinţia ucraineană, în urma mai multor serii de atacuri ruseşti ale unor infrastructuri critice. ”La 20 octombrie 2022, restricţii în aprovizionarea cu electricitate sunt introduse în întreaga Ucraină”, a anunţat într-o postare pe Telegram Kirilo Timoşenko.

El i-a îndemnat pe ucraineni ”să-şi minimizeze consumul”, deoarece altfel vor avea loc ”întreruperi temporare”, informează news.ro.

UPDATE 13:35. Aviația Rusă a început să patruleze granițele Belarusulu, pentru a contracara ''ameninţările Occidentului''

Aviaţia rusă a început să patruleze frontierele Uniunii Statale pe care Rusia o are cu Belarus, în cadrul grupării regionale de forţe, creată de ambele ţări pentru a contracara ''ameninţările Occidentului'', a informat joi Ministerul Apărării din Belarus, citat de EFE şi Reuters.

''În acest moment, componenta de aviaţie rusă a grupării regionale de trupe realizează patrularea programată a frontierelor aeriene ale Uniunii Statale'', a menţionat pe canalul său de Telegram ministerul belarus.

La 10 octombrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a decis împreună cu omologul său rus, Vladimir Putin, să desfăşoare un grup regional comun de trupe ca urmare a ''înrăutăţirii (situaţiei) la frontierele occidentale ale Uniunii Statale''.

Ministerul Apărării de la Minsk a subliniat că grupul este desfăşurat ''pentru a garanta paritatea în domeniul securităţii militare şi menţinerea păcii în Belarus''. Instituţia a adăugat că această decizie ''este pusă în aplicare în scopul întăririi protecţiei şi apărării frontierei de stat a Belarusului pentru reducerea activităţii militare în zonele de frontieră'', dar că va fi ''pur defensivă''.

Elementul central al grupului regional de forţe, care se află în patru poligoane de antrenament, îl reprezintă forţele armate din Belarus, precum şi formaţiuni militare din Federaţia Rusă.

Potrivit Ministerului Apărării belarus, numărul total al componentei ruse a grupului va fi de până la 9.000 de militari, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate de luptă şi 100 de tunuri şi mortiere cu un calibru mai mare de 100 de milimetri, transmite Agerpres.

UPDATE 13:00. Propaganda rusă susţine că Ucraina vrea să detoneze o bombă termonucleară în Nikolaiev şi să dea vina pe Rusia:

Propaganda rusă susţine că Ucraina pregăteşte un atac sub "steag fals" în Nikolaiev. Mai exact, ruşii spun că armata ucraineană a transportat o bombă termonucleară în Nikolaiev, pe care a şi amorsat-o. 

Ruşii susţin că ucrainenii vor detona această bombă, vor da vina pe armata rusă, iar NATO şi SUA vor avea motiv să declanşeze un război deschis contra Rusiei. Propagandiştii ruşi mai spun că un asemenea scenariu s-ar plia perfect pe narativul vehiculat de presa internaţională în ultimele luni conform căruia Rusia se pregăteşte să folosească bomba nucleară în războiul din Ucraina.

UPDATE 12:10. Ucrainenii s-au confruntat joi cu primele întreruperi de energie electrică la nivel național

Autoritățile au început să restricționeze furnizarea de electricitate pentru a permite companiilor să repare instalațiile care au fost lovite de atacurile aeriene rusești, potrivit Reuters.

Autoritățile le-au transmis ucrainenilor că ar trebui să reducă la minimum consumul de electricitate între orele 7.00 și 23.00 și să se pregătească pentru pene de curent temporare dacă acest lucru nu va fi făcut. Nu a fost anunțat un program pentru întreruperi, dar orașe mari precum capitala Kiev și Harkov, în nord-est, au anunțat restricții privind utilizarea transportului public cu propulsie electrică, cum ar fi troleibuzele și tramvaiele, și au redus frecvența trenurilor la metrou.

DTEK, un important furnizor de electricitate din Kiev, i-a anunțat pe consumatori că va face tot posibilul pentru a se asigura că întreruperile nu vor dura mai mult de patru ore.

Întreaga regiune Sumî, care se învecinează cu Rusia, va rămâne aproape toată ziua (intervalul 07:00-23:00) fără apă, transport electric și iluminat public. „Avem nevoie de timp pentru a restabili centralele electrice, avem nevoie de un răgaz din partea consumatorilor noștri", a spus Volodimir Kudrytskyi, șeful operatorului de rețea Ukrenergo.

Președintele Zelenski a declarat că loviturile aeriene rusești au avariat 30% din centralele electrice din Ucraina în doar o săptămână. „Vă rugăm să vă limitați consumul de electricitate și să nu folosiți acele aparate care consumă multă energie", le-a spus el ucrainenilor în discursul zilnic. Începând de săptămâna trecută, Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina, transmite Mediafax.

UPDATE 11:00 Kiev: Iranul ar fi trimis experţi în operarea dronelor kamikaze în Rusia

Iranul şi Federaţia Rusă au ajuns la un acord privind trimiterea pe teritoriul Rusiei a unor experţi şi instructori în operarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană, a acuzat joi armata ucraineană, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Experţii trimişi în Rusia, pe lângă faptul că sunt instruiţi în operarea dronelor 'Shahed-136', pe care Moscova le utilizează deja în Ucraina, vor ajuta de asemenea trupele ruse în mânuirea dronelor 'Arash-2', aparate de a doua generaţie, mai puternice şi mai precise, care ar putea fi desfăşurate în viitor, susţine Statul Major ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Armata ucraineană nu precizează unde anume pe teritoriul Rusiei au fost trimişi experţii iranieni şi nici cum au obţinut aceste informaţii, dar miercuri a afirmat că a doborât în total 223 de drone kamikaze "Shahed-136" de fabricaţie iraniană în ultimele 36 de zile.

'Din momentul în care prima dronă kamikaze de fabricaţie iraniană "Shahed-136" a fost doborâtă pe teritoriul Ucrainei (la 13 septembrie, în Kupiansk), unităţile de apărare antiaeriană ucrainene şi alte unităţi ale Forţelor de apărare din Ucraina au distrus 223 de vehicule aeriene fără pilot', precizează Statul Major ucrainean.

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins atacuri ale trupelor ruse în diferite zone ale ţării, în special în est, Bilohorivka (regiunea Lugansk) şi Bahmut, Bahmutskoe, Klişcevka, Krasnohorivka, Novomihailovka, Nevelske, Opîtne şi Marinka, în regiunea Doneţk.

În acelaşi timp, forţele ruse au efectuat 11 lovituri cu rachete şi 28 de lovituri aeriene, precum şi peste 65 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în cursul ultimelor 24 de ore, conform aceloraşi surse.

Peste 25 de oraşe şi aşezări au fost atacate în acelaşi interval de timp pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv în Zaporojie (sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia a utilizat în ultimele atacuri împotriva Ucrainei rachete de croazieră ghidate, rachete aer-sol şi antiaeriene. Statul Major ucrainean a acuzat Rusia că a lansat miercuri zece drone 'Shahed-136' de pe teritoriul belarus asupra Ucrainei, dintre care opt au fost doborâte.

UPDATE 9:50 Oficial ucrainean: O școală din Zaporojia a fost lovită de rachete rusești

Rachetele rusești au lovit joi o școală din Zaporojia, a anunțat un oficial ucrainean, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Atacul a avut loc joi dimineață. Rachete rusești au lovit o școală dintr-un sat din regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei.

„În această dimineață, în jurul orei 7:20 (locală), teroriștii ruși au lansat un atac cu rachete pe teritoriul unei școli din satul Komyshuvakha", a anunțat Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului Biroului președintelui ucrainean, pe Telegram.

Autoritățile nu știu încă dacă în urma atacului au fost înregistrate victime. „Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare", a precizat Tymoshenko.

Satul atacat cu rachete este situat la aproximativ 35 de kilometri sud-est de orașul Zaporojia, aproape de linia de front.

UPDATE 9:00 Momentul în care un soldat rus iese dintr-un tanc în flăcări şi fuge cât îl ţin picioarele, abandonându-şi colegii: "Se salvează cine poate"

Soldaţii ruşi fug cât îi ţin picioarele atunci când reuşesc să scape cu viaţă dintr-un atac al ucrainenilor. O demonstrează şi imaginile surprinse în regiunea Kiev şi publicate de Brigada Mecanizată a 93-a Independentă Kholodnyi Yar, a Forțelor Terestre ucrainene. 

Potrivit publicaţiei Glavkom, ucrainenii au atacat un tanc rusesc, cu drone cel mai probabil, iar una dintre grenade a lovit blindatul inamic. Conductorul tancului a încercat câteva manevre pentru a stinge incendiul, dar nu a reuşit. Imediat ce a oprit blindatul, membrii echipajului au coborât pentru a stinge focul ce ameninţa să se extindă la motor. Doar că unul dintre soldaţii nu a mai privit în urmă şi a fugit speriat din acel loc, abandonându-şi colegii.

UPDATE 8:50 Baschetbalista Brittney Griner a împlinit 32 de ani în spatele gratiilor

Baschetbalista Brittney Griner le-a mulţumit susţinătorilor săi printr-o scrisoare transmisă dintr-o închisoare rusă unde este reţinută. Ea a împlinit 32 de ani, scrie The Guardian, citat de News.

Într-o declaraţie lansată de avocaţii ei şi raportată de CNN, Griner a spus: „Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi luptat atât de mult ca să mă duceţi acasă. Tot sprijinul şi dragostea voastră mă ajută cu siguranţă.”

Jucătoarea de baschet a fost condamnată la nouă ani de închisoare de către un tribunal rus pentru trafic de canabis. Cazul său a căpătat o dimensiune geopolitică în contextul crizei dintre Moscova şi Washington legată de ofensiva rusă din Ucraina.

Guvernul Statelor Unite susţine că Griner a fost reţinută pe nedrept şi a propus să îl ofere la schimb pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, în schimb urmând să intre şi Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare în Rusia pentru "spionaj".

UPDATE 8:00 Zelenski: "Ocupanţii vor încerca să recruteze bărbaţi în armata lor"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în alocuţiunea sa de miercuri, s-a adresat oamenilor din zonele ocupate temporar din sudul şi estul Ucrainei, spunându-le că "în viitorul apropiat, ocupanţii vor încerca să recruteze oameni în armata lor. Peste tot este la fel ca în Doneţk şi Lugansk" şi i-a rugat să evite pe cât posibil acest lucru. "Încercaţi să părăsiţi teritoriul ocupat", a spus el, citat de Mediafax.

"Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene. Şi cel mai important, protejează-ţi viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe ceilalţi oameni care vă sunt apropiaţi. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi", a spus Zelenski.  

Preşedintele ucrainean a continuat: "Rusia a evitat chiar şi cuvântul "război" timp de şase luni, şi-a pedepsit oamenii cu dosare penale pentru asta, iar acum declară legea marţială pe teritoriul ocupat. Chiar ocupanţii au adus războiul pe pământul nostru sub pretenţia lor falsă constantă de presupuse negocieri, iar acum semnează nişte decrete care cimentează războiul". 

Zelenski a vorbit şi despre apărare. "Lucrăm pentru a garanta siguranţa completă a cerului ucrainean. Avem deja rezultate semnificative: 233 de UAV Shahed şi zeci de rachete au fost doborâte în cursul lunii. Zece drone iraniene au fost distruse astăzi şi aceasta este doar în direcţia Kiev. Alte 11 UAV Shahed au fost doborâte datorită soldaţilor comandamentului aerian Pivden".

În final, Zelenski a mulţumit poporului ucrainean "pentru faptul că a fost cel care a devenit anul acesta laureatul Premiului Saharov. Acest premiu este acordat anual celor care au adus cea mai mare contribuţie la apărarea democraţiei, a drepturilor omului şi a valorilor europene. Este cu adevărat important ca toţi bărbaţii şi femeile ucrainene - milioane de oameni ai noştri care apără cu atâta curaj libertatea să fie recunoscuţi în Europa în acest an". 

UPDATE 7:40 Tensiune la ONU din cauza dronelor folosite de ruși în Ucraina

SUA, Franța și Marea Britanie își unesc forțele pentru a intensifica presiunea asupra reprezentanților Rusiei la ONU în ceea ce privește utilizarea dronelor asupra orașelor din Ucraina, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Presiunea la Națiunile Unite se intensifică asupra Rusiei pe tema presupusului transfer de drone din partea Iranului.

Statele Unite și Franța și-au unit forțele cu Marea Britanie pentru a-și exprima „îngrijorarea gravă" cu privire la presupusa achiziție de UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de la Teheran.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Ucraina a acuzat Iranul că a încălcat o interdicție a Consiliului de Securitate al ONU privind transferul de drone capabile să zboare 300 de kilometri, iar experții au fost invitați să le vadă pe cele care au aterizat.

Rusia a amenințat că și-ar putea reevalua cooperarea cu ONU dacă organizația va trimite experți în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, nu a spus ce cooperare ar putea fi afectată.

De asemenea, Polyanskiy le-a declarat reporterilor că nu este optimist în ceea ce privește reînnoirea unui acord mediat de ONU în privința exporturilor de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră.

UPDATE 7:30 Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară

Ucraina va restricționa joi furnizarea de energie electrică în întreaga țară după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice, a declarat miercuri un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters, citat de Mediafax.

„Mâine, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice în toată Ucraina. Astăzi, inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice”, a anunțat pe Telegram Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei lui Zelenski.

„Începând cu ora 7.00 și până la ora 23.00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice ... dacă nu se face acest lucru, trebuie să vă pregătiți pentru pene de curent temporare”, a scris el, adăugând că iluminatul stradal în orașe va fi limitat.

Operatorul rețelei ucrainene Ukrenergo a declarat ulterior că întreruperea energiei electrice va fi limitată la ziua de joi și a invocat o lipsă de capacitate în sistem.

„Nu excludem ca, odată cu apariția vremii reci, să vă cerem ajutorul și mai des”, a precizat Ukrenergo într-o postare pe Telegram.

O rachetă rusească a lovit miercuri o importantă centrală din orașul Burștîn, în vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii. Aceasta furnizează energie electrică în trei regiuni vestice pentru cinci milioane de consumatori, mai mult de 10% din populația de dinainte de război a Ucrainei, de aproximativ 41 de milioane de locuitori.

UPDATE 7:20 Kievul a acuzat Moscova că pregăteşte o "deportare masivă" a locuitorilor din regiunile ocupate

Ucraina a acuzat, miercuri, Rusia că plănuieşte o "deportare în masă" a oamenilor din teritoriile recent anexate, unde a început evacuarea civililor din Herson şi unde Vladimir Putin a declarat legea marţială, semn că acum se află într-o "situaţie incredibil de dificilă", potrivit lui Joe Biden, scrie AFP. citat de News.

Totodată, bombardamentele ruseşti au continuat în nordul Ucrainei, inclusiv la Kiev, în est şi centru, dar şi în vest, zonă în general mai ferită de lupte.

"Inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete, unsprezece aeriene şi peste 100 cu mai multe lansatoare de rachete”, a rezumat seara personalul forţelor ucrainene.

Bateriile de apărare aeriană au doborât "mai multe rachete ruseşti" deasupra capitalei ucrainene, a declarat primarul acesteia, Vitali Kliciko. De luni, Kievul a fost atacat de mai multe ori de drone sinucigaşe ruseşti care au vizat în special infrastructura energetică.

La nord, o altă aeronavă fără pilot, de fabricaţie iraniană, a explodat la Cernigău, au spus ucrainenii, care au raportat trei răniţi spitalizaţi.

În sudul Ucrainei, administraţia rusă a regiunii Herson a asigurat miercuri că au început evacuările civililor. Planifică să mute "de la 50.000 la 60.000” în câteva zile pe celălalt mal al Niprului.

Oraşul Herson, ocupat din primăvară, va fi şi el evacuat, confruntat cu înaintarea trupelor ucrainene, a declarat şeful autorităţilor municipale pro-ruse Vladimir Saldo, promiţând că soldaţii ruşi vor rezista "până la moarte". 

Generalul Serghei Surovikin, recent numit şef al operaţiunilor ruseşti în Ucraina, a recunoscut marţi că situaţia de acolo este "foarte dificilă". 

Dar pentru secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, asistăm mai degrabă la "pregătirea deportării masive a populaţiei ucrainene" în Rusia "pentru a modifica componenţa etnică a teritoriilor ocupate".

"O crimă care ar trebui condamnată de Naţiunile Unite şi care a fost deja comisă în Crimeea", ataşată unilateral în 2014 Rusiei, a adăugat el.

În total, "circa cinci milioane de locuitori" din cele patru regiuni ucrainene anexate în septembrie de Moscova se află în prezent pe pământ rusesc, unde s-au "refugiat", a afirmat, la rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev.

Este vorba despre Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie unde preşedintele rus a dispus instituirea legii marţiale miercuri, măsură "nulă de drept", a reacţionat diplomaţia ucraineană.

UPDATE 7:00 Putin a ordonat legea marţială şi "mobilizarea economică" în Crimeea şi şapte provincii ruseşti de la graniţa Ucrainei

Pe lângă decretarea legii marţiale în regiunile ucrainene oficial anexate, Putin a ordonat şi "mobilizarea economică" în Crimeea şi şapte provincii ruseşti de la graniţa Ucrainei. El a sporit puterile guvernatorilor din toată Rusia şi a subliniat că întregul sistem al administraţiei de stat trebuie să susţină "operaţiunea militară specială" din Ucraina. Un consiliu special de coordonare, condus de prim-ministru, a fost creat în acest scop. 

Putin: Noi lucrăm la soluţionarea unor probleme foarte dificile, de mare amploare, pentru a asigura securitatea şi speranţele de viitor ale Rusiei. 

Pe teren, cea mai importantă operaţiune pare, în acest moment, evacuarea oraşului Herson. 60 de mii de localnici ar urma să fie mutaţi de pe malul vestic pe cel estic al Niprului, unde s-a transferat, deja, administraţia municipală instalată de ruşi. Aceştia susţin că vor să protejeze civilii de o ofensivă pe care ar intenţiona să o lanseze armata ucraineană. Conducerea de la Kiev afirmă, însă, că evacuarea este de fapt o deportare forţată menită să modifice componenţa etnică a oraşului. 

Volodimir Zelenski: Ocupanţii înşişi au adus războiul pe pământul nostru, sub permanentul pretext fals al unor negocieri, iar acum semnează nişte decrete care înăspresc războiul. Ei bine, ce aş mai putea spune? Este doar isteria unor "tovarăşi cekişti" (securişti sovietici). 

Forţele ucrainene au eliberat, în ultima vreme, o mare parte a provinciei Herson şi au impus secretul asupra operaţiunilor din zonă, ceea ce ar arăta că pregătesc, într-adevăr, o ofensivă. Dar prioritatea este în prezent apărarea împotriva valurilor de rachete şi drone sinucigaşe care au devastat sistemul energetic al ţării. Unul din cele mai recente atacuri a vizat o centrală electrică din vestul Ucrainei, care alimenta cinci milioane de consumatori. Ca urmare, conducerea de la Kiev a introdus, de astăzi, restricţii ale consumului de energie electrică. Iluminatul public a fost redus, iar cetăţenii sunt rugaţi să limiteze consumul la minimum pentru a preveni întreruperea totală a alimentării. 

Volodimir Zelenski: Ne pregătim pentru toate scenariile posibile în viitorul sezon de iarnă. Avem în vedere că teroarea rusă va fi îndreptată împotriva obiectivelor energetice până când, cu ajutorul partenerilor noştri, vom avea capacitatea să doborâm 100% din rachetele şi dronele duşmanului. 

Spania este una din primele ţări care a venit în ajutorul Ucrainei cu patru generatoare electrice de mare putere. Solidaritatea internaţională se manifestă şi sub alte forme. Parlamentul European a acordat premiul Saharov, pentru libertatea de gândire, "curajosului popor ucrainean". Uniunea Europeană va sancţiona Iranul pentru livrarea dronelor sinucigaşe către Rusia. Iar în acest timp, Casa Albă face aranjamente pentru ca la reuniunea Grupului celor 20, din Indonezia, Joe Biden să nu-l întâlnească pe Vladimir Putin nici măcar pe coridoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 239. Ucraina rămâne parțial în beznă, după bombardamentele rușilor. Moscova susține că armele destinate Kievului ajung pe piața neagră