Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 95 LIVE TEXT. Rusia susţine că a distrus cu rachete "un uriaş arsenal" al armatei ucrainene din oraşul natal al lui Zelenski

Război Rusia - Ucraina, ziua 95. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare. Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin. După cum se arată într-un comunicat de presă emis de guvernul de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte "negocieri directe serioase" cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

de Redactia Observator

la 29.05.2022, 21:40

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:40 - O navă rusă ar fi ajuns în Siria cu mai multe cereale care ar fi fost furate din Ucraina

Noi imagini din satelit arată că o navă rusească plină de cereale presupus a fi furate din fermele ucrainene a ajuns în portul sirian Latakia, pentru a doua oară în ultimele patru săptămâni, relatează CNN, citat de Mediafax. Noile imagini, furnizate de Maxar Technologies, arată Matros Pozynich la Latakia, pe 27 mai.  Aceasta este una dintre cele trei nave care au încărcat cereale în portul Sevastopol din Crimeea de la invazia rusă în Ucraina. A fost văzută ultima dată în Sevastopol la 19 mai și a fost urmărită ulterior în timp ce traversa strâmtoarea Bosfor și spre sud de-a lungul coastei turcești. Se estimează că nava poate transporta aproximativ 30.000 de tone de cereale.

UPDATE 21:15 - Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele

Pe acelaşi subiect

Forțele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra orașului ȘâSievierodonețk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters, potrivit Mediafax. Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile. „Situația a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai. Între timp, guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să îi furnizeze mai multe arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună.

UPDATE 21:12 - Elicopterele armatei ruse survolează permament oraşul Severodonetsk. Oficialii din Lugansk spun că pierderile umane nu pot fi calculate

Una dintre ultimele zone controlate de ucraineni în Lugansk, este sub asaltul continuu al rușilor şi ar putea cădea în mâinile invadatorilor în orice clipă. Între timp, liderii occidentali îi cer lui Vladimir Putin să negocieze direct cu Volodimir Zelenski.  Elicopterele armatei ruse survolează periferia oraşului Severodonetsk pe măsură ce bombardamentele se intensifică în oraş. Guvernatorul regiunii Lugansk spune că oamenii sunt baricadaţi în adăposturi, iar pierderile umane şi pagubele materiale nu pot fi calculate. În tot acest haos, civilii încearcă cu disperare să părăsească oraşul. Majoritatea refugiaţiilor s-au oprit la Bakhmut, în Doneţk dar şi acest oraş se află în vizorul armatei ruse. "Situaţia este foarte complicată. Zonele-cheie unde se duc lupte pe front rămân Severodoneţk, Lisichansk, Bakhmut, Popasna", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

UPDATE 18:13 - Zelenski s-a deplasat la Harkov. Preşedintele ucrainean i-a lăudat pe soldați și le-a oferit cadouri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat duminică trupele ucrainene de pe linia frontului din regiunea nord-estică ucraineană Harkov, a anunțat biroul președintelui, citat de Reuters. Vizita lui Zelenski de pe liniile frontului din afara Kievului marchează prima sa apariție oficială în afara regiunii, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie. ''Vă riscați viețile pentru noi toți și pentru țara noastră", le-a spus acesta soldaților, citat pe site-ul biroului președintelui. Zelenski i-a lăudat pe soldați și le-a oferit cadouri.

UPDATE 17:50 - Lovitură uriaşă pentru Rusia: peste 7 tone de titan, furate dintr-o fabrică de lângă Moscova ce producea rachete

Industria de armament a Rusiei a suferit o pierdere uriaşă. Nu mai puţin de 7 tone de titan au fost furate dintr-o fabrică de armament, de la o companie rusă din domeniul apărării, notează publicaţia Mash. Compania în cauză este o subsidiară a gigantului Tactical Missile Weapons, corporaţie considerată drept cel mai mare producător de arme din Rusia. Potrivit sursei citate, hoţii au reuşit să extragă din depozitele fabricii şapte tone de titan, material folosit cu precădere la fabricarea de rachete aer-aer şi aer-sol. Atacatorii au intrat pe proprietatea fabricii prezentând documente false şi au ieşit cu 7.319 kilograme de materii prime strategice, a căror valoare totală este estimată la 18 milioane de ruble.

UPDATE 16:05 - Situaţia la Lîsîceansk se ”agravează puternic”, Sievierodoneţkul, bombardat neîncetat

Bătălia în vederea obţinerii controlului asupra Doneţkului făcea duminică ravagii în estul Ucrainei, unde forţe ruse strâng laţul în jurul oraşelor Sievierodoneţk - bombardat neîncetat - şi Lîsîceansk, relatează AFP, citat de news.ro. Situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

”Un obuz rusesc a căzut pe un imobil locuit. O fată a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, anunţă el. Cu o zi înainte, sâmbătă, situaţia a fost de asemenea ”dificilă” în acest oraş, potrivit lui Gaidai. Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunţă guvernatorul.

UPDATE 16:00 - Rusia susţine că a distrus cu rachete "un uriaş arsenal" al armatei ucrainene din oraşul natal al lui Zelenski

Ministerul rus al Apărării susţine că a distrus "un uriaş arsenal" al armatei ucrainene, aflat în oraşul Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Atacul a fost unul cu rachete, potrivit agenţie de presă TASS, citată de BBC. De asemenea, în aceeaşi regiune, în timpul aceluiaşi atac, ruşii ar fi reuşit să doboare şi un avion de luptă SU-25 al ucrainenilor.

UPDATE 15:38 - Rusia susține că a ucis 300 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore

Ministerul rus al apărării afirmă că rachetele rusești au distrus un mare arsenal de arme ale armatei ucrainene în Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konashenkov, susține că în ultimele 24 de ore au fost uciși peste 300 de „naționaliști”, respectiv soldați ucraineni, potrivit BBC, citat de Mediafax. De asemenea, el susține că o serie de alte ținte militare ucrainene au fost lovite în timpul ofensivei, inclusiv un sistem de apărare rusesc care a doborât un avion de vânătoare ucrainean SU-25 la Dnipro.

El afirmă: „În total, în urma loviturilor aeriene rusești, au fost distruși peste 300 de naționaliști și până la 50 de unități de echipament militar și special al forțelor armate ale Ucrainei”. În timpul atacului a fost distrus un mare arsenal de arme ale armatei ucrainene în Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 14:00 - Ruşii sunt acuzaţi că ar fi transformat un supermarket din Mariupol "într-o groapă pentru cadavre"

Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol într-un fel de groapă comună pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase la suprafaţă de ape, când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, scrie Agerpres.

UPDATE 13:00 - Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie spune că acuzațiile de crime de război sunt false

Acuzațiile de crime de război în orașul ucrainean Bucha sunt  „fabricate”, a susținut duminică ambasadorul Rusiei în Regatul Unit. Andrei Kelin a făcut aceste comentarii în timpul unui interviu acordat pentru BBC și a negat că forțele ruse bombardează civili, scrie CNN.

„Primarul din Bucha, în declarația sa inițială, a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat și calm, orașul într-o stare normală. Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă”, a spus Kelin. 

Ocuparea de o lună de către Rusia a oraşului Bucha și a altor districte din jurul Kievului a dus la sute de morți, trupele sale retrăgându-se la sfârșitul lunii martie, după ce nu au reușit să cucerească Kievul.

Moscova a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru atrocități, susținând în mod repetat că rapoartele despre crime fără discriminare, gropi comune, dispariții și jafuri sunt false.

UPDATE 11:30 - Severodonețk, sub asaltul ruşilor

Luptele pentru orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, continuă, forțele ruse pornind operațiuni de asalt sâmbătă, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Guardian.

„Cu ajutorul artileriei, forțele ruse au desfășurat operațiuni de asalt în zona orașului Severodonețk”, a declarat Statul Major General într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:20 - Gazprom confirmă că Rusia continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina

Producătorul rus de gaze a declarat că furnizarea sa prin punctul de intrare Sudzha a fost de 44,1 milioane de metri cubi, în creștere față de 43,95 înregistraţi sâmbătă.

Cantitatea este însă mai mică decât cea observată la începutul lunii mai, care ajunsese la 95,8 milioane înainte ca Ucraina să oprească o rută prin Kiev din cauza războiului. O cerere de furnizare de gaz printr-un alt punct de intrare, Sokhranovka a fost respinsă de Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE 09:10 - Ucraina transmite că aproape 700 de copii au fost ucişi sau răniţi, de la începutul războiului

Peste 682 de copii au fost răniți sau uciși în Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului. Autorităţile spun că 242 au murit și 440 au fost răniți, adăugând că cifrele nu sunt definitive, deoarece a fost dificil de confirmat rapoartele în locurile unde lupta este activă. Cele mai multe victime au fost înregistrate în Donețk (153), Kiev (116) și Harkov (108), scrie The Guardian.

UPDATE 09:00 - Ucraina acuză ruşii din Crimeea că refuză internarea pacienţilor civili

Forțele armate ale Ucrainei au acuzat autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili pentru a elibera paturi pentru soldații ruși.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus ideea folosirii forței pentru a recâștiga tot pământul pe care Ucraina l-a pierdut în fața Rusiei din 2014, care include peninsula de sud a Crimeei, anexată de Moscova în acel an.

„Nu cred că ne putem restaura tot teritoriul prin mijloace militare. Dacă decidem să mergem în acest fel, vom pierde sute de mii de oameni”, a spus el.

UPDATE 08:30 - Ucraina condamnă sosirea unei nave rusești în portul Mariupol

Ucraina a condamnat sâmbătă Mosocva pentru decizia de a a trimite o navă în orașul ucrainean Mariupol pentru a încărca un transport de metal cu destinația Rusia. 

Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Liudmyla Denisova, a declarat într-o declarație că rușii „trimit 3.000 de tone de produse metalice cu prima navă de la Mariupol la Rostov-pe-Don (în Rusia). În plus, ruşii au început să restabilească legăturile feroviare în Mariupol și Volnovakha”.

Agenția de presă de stat rusă, TASS, a raportat sâmbătă că o navă rusească a intrat în portul Mariupol. Acesta a citat un reprezentant al administrației portuare care a spus că nava va încărca 2.700 de tone de metal și va pleca luni spre Rostov-pe-Don.

Denisova a susținut că portul Mariupol adăpostește aproximativ 200.000 de tone de metal și fontă în valoare de 170 de milioane de dolari.

UPDATE 08:00 - Ambasadorul rus în Marea Britanie nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în invazia din Ucraina

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta. Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

UPDATE 07:00 - Zelenski: Teroarea a devenit singura formă de acţiune a Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

"Situaţia este foarte complicată. Mai ales în acele zone din Donbas şi regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să obţină măcar un rezultat pentru ea însăşi. Zonele cheie de luptă pe front sunt încă Severodoneţk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna şi alte oraşe în care este concentrată ofensiva rusă. Dar apărarea noastră ţine. Acolo este extrem de greu. Şi sunt recunoscător tuturor celor care îndură acest atac al ocupanţilor. Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea.  În fiecare zi ne apropiem de momentul în care armata noastră îi va depăşi pe ocupanţi din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. Despre disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apăra libertatea. Şi aştept veşti bune despre asta deja săptămâna viitoare. Astăzi, armata rusă a lansat lovituri absolut fără sens, barbare în regiunea Sumî. Şi pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumî precum şi orice altă regiune a statului nostru, au înţeles deja totul despre Rusia. Şi nu va putea adăuga nimic prin noua teroare. Şi cu atât mai mult, nu va putea intimida. În urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astăzi, o persoană a murit, şapte au fost rănite, două - în stare gravă. Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la douăzeci de metri de grădiniţă. Aceştia sunt inamicii aleşi de Federaţia Rusă.

Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia trebuie, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat - sponsor al terorismului. Acest lucru este pur şi simplu adevărat. Acest lucru este corect şi reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi sunt dornici să-l ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie să fie consacrat legal.

Mă pregătesc pentru şedinţa Consiliului European, care va avea loc în perioada 30-31 mai. Mă voi adresa participanţilor la întâlnire. În special, voi vorbi despre asta. Despre teroare, care a devenit de fapt singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa. Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a Europei, nu doar în ţara noastră. Teroare pe piaţa alimentară, avem deja pe  scară globală. Şi ce teroare va urma?

Numai împreună - toţi europenii - vom putea opri o asemenea politică a unui asemenea stat.

Am vorbit astăzi cu premierul britanic Boris Johnson. Despre sprijinul defensiv şi alimentarea cu combustibil a Ucrainei. Despre cum putem debloca porturile ucrainene şi, prin urmare, prevenim criza alimentară.

Garanţiile de securitate pentru Ucraina au fost, de asemenea, discutate separat şi trebuie să intensificăm munca la ele.

Există din ce în ce mai multe informaţii că ocupanţii încearcă să limiteze plecarea poporului nostru din zonele ocupate temporar din regiunea Herson. Nu oferă coridoare umanitare. Şi au închis plecarea individuală a oamenilor.

Cei care au încredere în poziţia lor cu siguranţă nu ar lua astfel de decizii. Acesta este în mod clar un semn de slăbiciune. Demonstraţie că nu au ce să le ofere oamenilor. Şi oamenii nu vor să ia nimic de la ei..

Dar Ucraina va lua înapoi tot ce îi aparţine. Tot. Categoric. Şi este doar o chestiune de timp. Şi în fiecare zi de această dată, timpul eliberării se reduce. Facem totul pentru asta", a spus Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 - Armata SUA cumpără noi rachete antiaeriene Stinger, după succesul acestora în Ucraina

Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies, pentru rachete antiaeriene Stinger, cu scopul de a înlocui stocurile trimise în Ucraina, transmite Reuters.

Rachetele antiaeriene Stinger, care sunt trase de pe umăr ,produse de Raytheon, au fost la mare căutare în Ucraina, unde au oprit cu succes atacurile ruseşti din aer, şi în ţările europene vecine, care se tem că ar putea avea nevoie să învingă forţele ruse.

Trupele americane au o nevoie de utilizare redusă pentru rachetele Stingers –o armă uşoară, autonomă, care poate fi desfăşurată rapid pentru a apărarea împotriva elicopterelor, avioanelor, dronelor şi chiar a rachetelor de croazieră - dar Statele Unite trebuie să îşi menţină stocurile la îndemână în timp ce dezvoltă următoarea generaţie a unui ”sistem de apărare aeriană portabil pentru om”.

Din februarie, Statele Unite au livrat aproximativ 1.400 de rachete Stingers în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 95 LIVE TEXT. Rusia susţine că a distrus cu rachete "un uriaş arsenal" al armatei ucrainene din oraşul natal al lui Zelenski