Video Bolnavii României care suferă în tăcere. Pentru cei 400.000 de pacienţi, statul nu are nicio strategie. Cum ar putea fi ajutaţi cei cu diagnosticul cumplit
Cu toţii uităm - pentru că suntem stresaţi, avem vieţi agitate sau, pur şi simplu, înaintăm în vârstă. Însă, uneori, cauza pierderii memoriei poate fi una severă, de care să n-avem habar. În România, doar 2 din 10 bolnavi de Alzheimer ajung să fie diagnosticaţi şi ajutaţi să amelioreze simptomele cumplitei afecţiuni. Ca să depisteze din timp semnele, psihiatrii au organizat la Iaşi o campanie de testare şi consiliere pentru cei care încep să uite des.
"În medie, un adult poate stoca în memoria de scurtă durată până la şapte elemente, fie că vorbim de cifre, numere, propoziţii sau chiar feţele oamenilor. Când vine vorba despre memoria de lungă durată, capacitatea de stocare este infinită", explică Clara Mihociu, reporter Observator.
Cu toate acestea, la fiecare 10 secunde, pe plan mondial, o persoană este diagnosticată cu tulburări de memorie. Cauzele pot fi multe: stresul, programul prea încărcat sau o afecţiune neurologică încă nedepistată. Femeile par să reziste mai bine.
Reporter: Vi s-a întâmplat vreodată să uitaţi ceva important şi să ajungeţi într-o situaţie gravă din această cauză?
Femeie: Nu, cel mult o programare la unghii, atât.
- Suspiciuni de malpraxis la Sibiu. O fostă asistentă acuză că, în timpul pandemiei, 13 bolnavi Covid ar fi fost...
- "Angajata model" dintr-un spital din Galaţi care lăsa bolnavii și colegii fără bani pe card. Le lua până şi...
- La doar 10 luni, Lucas luptă pentru viaţă după ce s-a născut cu o malformaţie la inimă. Dacă nu va fi operat...
Femeie: Ce uit cel mai des? Nu ştiu, poate când am anumite şedinţe. Uit ce anume urmează, dar verific calendarul şi se rezolvă.
Bărbații, în schimb, admit că au probleme cu memoria mai des. În judeţul Vaslui, de exemplu, şapte din 10 reclamaţii despre maşini furate nu se confirmă. Şoferii nu îşi mai amintesc, pur şi simplu, unde au parcat. Iar lista uitării se lungeşte. "Mai uit date de naştere la cunoscuţi, asta se întâmplă. Mai îmi aduce aminte soţia".
Forma cea mai gravă a unei tulburări de memorie
Deşi pot să pară minore, astfel de scăpări sunt semne care duc spre un consult psihiatric. "Uităm lista de cumpărături, uităm unde sunt cheile, dar poate uneori e mai mult de atât. Forma cea mai gravă a unei tulburări de memorie este demenţa şi automat intervenind precoce putem preveni această boală", explică Elena Ungureanu, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola.
Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au făcut astăzi teste gratuite pentru cei care voiau să îşi verifice memoria. "La vârsta asta mereu uit. Vreau să mă duc undeva, să caut ceva, uit ce am vrut să caut, deci sunt probleme mereu. De asta am venit, să mă verific. Zice că sunt bine, dar au fost mai uşoare decât credeam eu", spune o pensionară. "După ce primesc formularul cu scorul să se gândească ce au de făcut de azi înainte ca să le fie mai bine", potrivit Cristinei Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola.
Preşedinta Societăţii Române Alzheimer spune că boala afectează cam 5% din populaţia de 60-65 de ani, ceea ce în România ar însemna 400.000 de oameni. Cu toate acestea, statul nu a lansat nicio strategie naţională pentru cei suferinzi de Alzheimer, care afectează memoria recentă şi provoacă dificultăţi de orientare şi de exprimare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰