Antena Meniu Search
x

Video Explicația specialiștilor privind negocierile eșuate din Onești și din Capitală: lipsa dotărilor şi modul în care se face formarea în şcolile de poliţie

Două cazuri de omor şi o sinucidere scot la iveală în mai puţin de o săptămână o realitate crudă. Nu suntem pregătiţi încă să negociem salvarea în situaţii limită. Echipe bine antrenate de poliţişti, psihologi şi interpreţi, pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 07.03.2021, 20:35

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Greşeli în lanţ şi o negociere ratată au dus la tragedia din Oneşti. Ar fi trebuit să fie un joc de şah, spune un colonel în rezervă, fost negociator al poliţiei. 

Andrei Banu, fost negociator poliție: Noi vrem negociatorul, poliţiştu, să dăm şah la regine, la rege. Iar piesele de şah sunt cuvintele pe care le folosim. Pionul, nebunul. 

O primă regulă ignorată la Oneşti: negocierea faţă în faţă. Suspectul ar fi trebuit izolat emoţional. 

Gheorghe Moroșan: Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-ma ce spun eu! De nu-i vezi morţi aici.. Bă! Bag cuţitul ăsta în ei! Ascultă-mă ce spun eu! 

Poliție: Calmează-te! 

Gheorghe Moroșan: Băi, nu mă calmez deloc. Eu de 10 ani de zile mă tot calmez. 

Regula numărul doi, într-o negociere. Transpunerea în pielea suspectului. O scenă de teatru, în care negociatorul este regizor şi actor, explică Andrei Banu. 

Gheorghe Moroșan: Tare greu veniţi! Tare greu! Da, da! Eu sunt! Moroşan! Nu urcaţi sus că îi omor. Îi vezi? Nu urcaţi sus deloc! 

Negociatorul trebuie să evite să apară în faţa agresorului în uniformă de serviciu. In plus, nimeni nu ar trebui să discute cu înaintea lui. La Oneşti, adjunctul şefului poliţiei a crezut că poate rezolva repede cazul. 

Locul unde se poartă negcierea contează şi el. În plus, observarea gesticii suspectului este esenţială. În spatele negociatorului, într-un caz ideal, trebuie să existe un psiholog şi echipe de criminalişti.

Orice gest trebuie urmărit de la distanţă şi raportat negociatorului în timp real pentru ca acesta să poată anticipa următorul pas al agresorului. 

Andrei Banu: Cu un binoclu, de jos, poţi să realizezi cât de cât un contact vizual. Dă-i şi lui un binoclu. Mă, nene. Coboară o frânghie de sus şi hai să îţi dau un binoclu. 

Nici gând de acest lucru la Oneşti. Iar asta a dus la un deznodământ tragic. 

Cazul tânărului care s-a aruncat de pe o clădire din București

Patru zile mai târziu, în Bucureşti de această dată, un alt caz, cu totul diferit implică prezenţa unui negociator. De această dată au fost trimişi şapte din cei opt negociatori ai capitalei. Un tânăr este hotărât să se arunce de pe bloc. În acest caz unul dintre negociatori a încercat să ajungă cât mai aproape de victimă, să stea de vorbă cu ea. În zadar însă. 

Fie că vorbim de cazul din Bucreşti sau de tragedia de la Oneşti, un lucru este clar, nu suntem pregătiţi să facem faţă unor astfel de provocări. Specialiştii au şi explicaţia: lipsa de dotări şi modul în care se face formarea în şcolile de poliţie

Între timp astăzi, la Oneşti a fost condusă pe ultimul drum şi ultima victimă a lui Gheorghe Moroşan. 

Gheorghe Moroşan este în continuare internat la spitalul din Bacău. Starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit iar poliţiştii au reuşit să îl audieze

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Explicația specialiștilor privind negocierile eșuate din Onești și din Capitală: lipsa dotărilor şi modul în care se face formarea în şcolile de poliţie