Ce este oboseala post-COVID-19. Cât durează şi cine o poate resimţi
Peste jumătate dintre persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 continuă să resimtă oboseala chiar şi la 10 săptămâni după vindecare, potrivit unui nou studiu realizat de Trinity College din Dublin.
- După vindecare, peste jumătate dintre pacienţii COVID susţin că se mai simt obosiţi.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Oboseala este una dintre cele mai frecvente simptome de care se plâng pacienţii COVID. Consecințele pe termen lung ale COVID-19 nu au fost încă studiate, iar cercetătorii sunt îngrijoraţi că virusul are potențialul de a declanşa un sindrom de oboseală post-virală, scrie Science Daily.
Aceste date au fost comunicate după analizarea datelor venind de la 128 de participanți la studiu, persoane care anterior au fost infectate cu coronavirus.
Dintre voluntari, 54% au fost femei, în jurul vârstei de 49 de ani. Participanții la studiu au fost evaluați timp de 72 de zile după externare.
Autorii studiului au descoperit, astfel, că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală și la șase săptămâni după infectarea cu coronavirus, iar 42,2% dintre pacienți au declarant că se simt foarte bine. De asemenea, în urma studiului s-a mai constatat că oboseala post-COVID poate fi resimţită indiferent de gravitatea bolii.
Evoluţia pandemiei de coronavirus
Primul caz cunoscut de COVID-19 ar fi apărut pe 17 noiembrie 2019, în provincia Hubei din China, însă autorităţile din Beijing au anunţat, în mod oficial, primul caz abia pe 8 decembrie 2019. În săptămânile următoare, tot mai multe astfel de cazuri au fost confirmate în Wuhan, epicentrul pandemiei.
Pe 11 martie 2020, după ce tot mai multe ţări au raportat cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a declarat la acea dată, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”.
În prezent, la nivel mondial, sunt raportate peste 55 de milioane de cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre acestea, peste 1,3 milioane au murit.
Ţările cele mai afectate sunt SUA, cu peste 11,2 milioane de cazuri, India, cu peste 8,8 milioane şi Brazilia, cu peste 5,8 milioane. În Europa, cele mai afectate state sunt Franța, cu 1,9 milioane cazuri, Rusia, cu peste 1,9 milioane, Spania, cu peste 1,5 milioane şi Marea Britanie, cu peste 1,4 milioane.
Cursa pentru un vaccin anti-COVID
Două companii au anunțat că se află pe ultima sută de metri privind eficiența vaccinului. Astfel, compania Pfizer a declarat că serul dezvoltat în colaborare cu BioNTech a funcţionat în cazul a 9 din 10 persoane care au participat la testare.
O altă veste bună a venit din partea companiei Moderna, care a anunțat că vaccinul său împotriva COVID-19 este eficient în proporţie de 94,5%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰