Antena Meniu Search
x

Aşa a pornit întreg scandalul cu Novak Djokovic. Cum a obţinut sârbul scutirea medicală: explicaţiile avocaţilor

Novak Djokovic a iscat un scandal internaţional în momentul în care a ajuns în Australia şi a încercat să intre în ţară pentru a participa la Australian Open.

de Redactia Observator

la 08.01.2022, 11:16

Aşa a pornit întreg scandalul cu Novak Djokovic. Cum a obţinut sârbul scutirea medicală: explicaţiile avocaţilor
- Profimedia

Sârbul a prezentat autorităţilor australiene o scutire medicală care i-ar da dreptul să intre pe teritoriul Australiei şi să joace în cadrul turneului de Grand Slam. Australienii nu recunosc însă veridicitatea actului şi l-au blocat pe Djokovic pe aeroport. Avocaţii liderului mondial spun că s-a comis un abuz pentru că Novak Djokovic a avut Covid, deci a trecut prin boală, şi ar putea participa astfel la Australian Open.

"Data primului test Covid PCR cu rezultat pozitiv a fost 16 decembrie 2021. Au trecut 14 zile şi domnul Djokovic nu a avut simptome nici de febră şi nici de probleme respiratorii în ultimele 72 de ore", au spus avocaţii lui Djokovic, conform BBC. Aceştia au mai precizat că sârbului i s-a emis un certificat de exceptare parafat de o comisie medicală independentă angajată de Tennis Australia, act care a fost validat şi de o comisie a guvernului local din statul Victoria, acolo unde are loc Australian Open.

Proteste în faţa hotelului unde este ţinut Djokovic

Izolat în camera de hotel, Djokovic nu a sărbătorit singur Crăciunul pe rit vechi. La Melbourne, zeci de susţinători înfocaţi ai sârbului au cântat şi dansat în stradă până la lăsarea serii şi au continuat protestele chiar şi pe timp de ploaie.

Pe acelaşi subiect

O manifestaţie masivă de susţinere a fost organizată şi la Belgrad de către familia sportivului. Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak Djokovic: "Îl ţin pe Novak, mândria noastră, în captivitate. Novak este Serbia şi Serbia este Novak. Prin umilirea lui Novak, umilesc Serbia şi poporul sârb". Soţia lui Djokovic a lansat un apel la unitate şi iubire printr-un mesaj în mediul online, prin care le-a mulţumit susţinătorilor. Jelena Djokovic este preşedintele fundaţiei de caritate Djokovic şi s-a aflat la rândul său ţinta unor polemici în 2020, când a răspândit pe social media un video care susţinea că 5G-ul provoacă COVID.

Chiar şi aşa, Novak Djokovic rămâne un erou pentru sârbi şi se bucură de susţinere neconditionată. Miza este uriaşa pentru Novak Djokovic. Sârbul ar putea deveni la Australian Open, primul jucător de tenis din istorie care câştigă 21 de titluri de Grand Slam şi să le ia faţa rivalilor Federer şi Nadal. Sportivul va afla luni dacă va fi expulzat din ţară sau va putea participa la turneu.

Novak Djokovic află luni dacă trebuie să plece din Australia

Scandal mondial după ce Australia refuză intrarea în ţară a celui mai bun jucător de tenis din lume. Novak Djokovic a fost ţinut peste 9 ore pe aeroportul din Melbourne, sub pază armată, iar la final a fost anunţat că viza de intrare i-a fost anulată. Pentru că nu este vaccinat, Novak Djokovic spera să joace la Australian Open în baza unei scutiri medicale. Djokovic va afla abia luni daca va fi primit în Australia, când va fi judecat apelul de o instanţă din Melbourne. Până atunci este ţinut sub pază într-un hotel pentru refugiaţi.

Novak Djokovic a ajuns pe pământ australian încrezător că va putea juca turneul pe care l-a câştigat de 9 ori şi care l ar putea transforma în cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. Pentru că nu e vaccinat, aşa cum cer regulile de la Australian Open, spera să joace în baza unei scutiri medicale. La sosirea pe aeroportul din Melbourne, însă, planurile i-au fost date peste cap. Djokovic a fost dus într-o cameră a poliţiei de frontieră, i s-a luat telefonul şi a fost ţinut sub pază armată. Motivul? Avocaţii lui Djokovic ar fi completat formulare greşite la intrarea în Australia, nu actele speciale pentru cei care care călătoresc în baza unei scutiri medicale. Au urmat nouă ore de interagatoriu fără niciun rezultat.

Spre dimineaţă numărul 1 mondial a aflat chiar că e în pericol să fie expulzat. "Viza i-a fost anulată. Este decizia lui dacă vrea să facă apel, dar dacă o viză este anulată, persoana respectivă trebuie să părăsească ţara", a declarat Greg Hunt, ministrul australian al Sănătăţii. Explicaţiile australienilor nu îi conving însă pe oficialii sârbi. "Este persecuţie politică, în care sunt toţi implicaţi, chiar şi premierul Australiei. Când nu poţi să învingi pe cineva pe teren, atunci recurgi la lucruri de genul acesta", a declarat Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sport » Aşa a pornit întreg scandalul cu Novak Djokovic. Cum a obţinut sârbul scutirea medicală: explicaţiile avocaţilor