Antena Meniu Search
x

Anturajul lui Putin e tot mai divizat. 6 oligarhi se opun războiului din Ucraina

În cercurile apropiate ale președintelui rus Vladimir Putin a apărut o ruptură, ca urmare a războiului declanşat în Ucraina, pe data de 24 februarie 2022. Şase oligarhi şi-au exprimat public dezacordul privind agresiunea armatei ruse asupra ucrainenilor.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 12:02

Vladimir Putin
6 oligarhi ruşi cu averi de 90 de miliarde de dolari se opun războiului Rusia - Ucraina - Shutterstock

Mai mulţi oligarhi, cu averi uriaşe şi apropiaţi ai liderului de la Kremlin, s-au declarat public împotriva agresiunii armatei ruse asupra ucrainenilor. Informaţia a fost dezvăluită, potrivit Ukrinform, de Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

6 oligarhi ruşi cu averi de 90 de miliarde de dolari se opun războiului Rusia - Ucraina 

„Sancțiunile occidentale asupra elitei Rusiei, despre care se știe că sunt temelia puterii Kremlinului, au zdruncinat încrederea oligarhilor ruși în idolul lor. Până acum, șase oligarhi, în valoare de 90 de miliarde de dolari, s-au pronunțat public împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. doar într-o zi, activele oligarhilor ruși s-au redus cu 40 de miliarde de dolari”, se arată în raport.

Astăzi, mai multe declaraţii în acest sens au fost făcute de proprietarul Novatek - Leonid Michelson, fondatorul Rusal - Oleg Deripaska, proprietarul Lukoil - Vagit Alekperov, președintele Grupului Alfa - Mikhail Friedman și partenerul său Petro Aven. Cel mai vocal a fost celebrul bancher Oleg Tinkov care a condamnat acţiunile armatei ruse asupra ucrainenilor, declaând într-un comunicat: „Acest lucru este insondabil și inacceptabil! Națiunile ar trebui să cheltuiască bani pentru vindecarea oamenilor, nu pentru război”.

Pe acelaşi subiect

Poliția italiană a confiscat vile și iahturi în valoare de cel puțin 140 de milioane de euro deţinute de oligarhi ruşi, după ce au fost trecuţi pe o listă de sancțiuni impuse de UE în urma atacului asupra Ucrainei. Printre acestea se află şi o vilă deținută de omul de afaceri miliardar Alisher Usmanov, pe insula mediteraneană Sardinia și o vilă de pe Lacul Como, deținută de prezentatorul TV de stat Vladimir Soloviov. De asemenea, potrivit Ukrinform, iahturile aparținând celui mai bogat om al Rusiei, Alexey Mordashov, și Ghenady Timchenko, care are o strânsă legătură cu președintele rus Vladimir Putin, au fost sechestrate peste noapte în portul Imperia, din nordul Italiei. Soloviov s-ar fi plâns la televiziunea rusă când a aflat că riscă să-și piardă vila italiană.

"Deodată cineva ia decizia că acest jurnalist este acum pe lista sancțiunilor. Și imediat îți afectează imobilul. Stai puțin. Dar ne-ai spus că Europa are drepturi de proprietate sacre", a declarat el la acel moment.

Război Rusia - Ucraina, ziua 12

Sute de mii de oameni continuă să fugă din Ucraina în ţările vecine, în timp ce armata rusă creşte ritmul și puterea bombardamentelor. În mai multe zone, printre care Kiev, Irpin sau Harkov, situaţia este critică. Administrația capitalei ucrainene a făcut apel la organizațiile internaționale pentru ajutor: "Mii de oameni sunt izolați, de aproape o săptămână supraviețuiesc fără electricitate, apă, hrană, ajutor medical și mijloace de subzistență. Sunt în pericol direct". Ieri, Vladimir Putin a avertizat, în timpul unei discuţii telefonice cu Emmanuel Macron, că își va atinge obiectivele "fie prin negociere, fie prin război". 

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10 şi ZIUA 11

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Anturajul lui Putin e tot mai divizat. 6 oligarhi se opun războiului din Ucraina