Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 15 LIVE TEXT. Atac aerian în Mariupol, la puțin timp după încheierea discuțiilor Lavrov - Kuleba. Cel puţin 60 de spitale avariate de la începutul războiului

Război Rusia - Ucraina, ziua 15. Au trecut două săptămâni, de bombardamente şi lupte intense, de când Rusia a declanşat invadarea Ucrainei. Miniştrii de Externe ai celor două ţări, Dmitro Kuleba şi Serghei Lavrov s-au întâlnit, astăzi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul războiului. În urma discuțiilor, cele două părți nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. În schimb au căzut de acord asupra coridoarelor umanitare. Ieri, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid şi crime de război după ce un spital de copii, cu maternitate, din Mariupol, a fost distrus de un bombardament. Trei persoane au murit, iar alte 17 au fost rănite în atacul denunţat drept "barbar" de Casa Albă. 

De la 11.03.2022, 14:37
WhatsApp
Galerie (7)
Profimedia

UPDATE 22:35. Moscova anunţă coridoare umanitare zilnice spre Rusia

Rusia a afirmat joi că va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Kievul reclamă coridoare care să permită evacuarea civililor în interiorul Ucrainei, transmite AFP.

"Anunţăm oficial că coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise de acum înainte unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10.00 (07.00 GMT)", a declarat un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Coridoarele care merg "în alte direcţii" vor fi negociate de la caz la caz cu autorităţile ucrainene, a adăugat Mizinţev.

"Garantăm securitate totală în teritoriile controlate de forţele armate ruse", a continuat el, solicitând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Naţiunilor Unite "să lucreze la faţa locului cu autorităţile ucrainene pentru a informa populaţia despre această iniţiativă".

El a afirmat că Moscova a evacuat deja "peste 187.000 de persoane" în Rusia, o cifră care nu poate fi verificată în mod independent.

UPDATE 21:50. Cel puţin 60 de spitale au fost avariate în timpul războiului din Ucraina

Zeci de spitale au fost avariate de loviturile aeriene ale Rusiei de la începerea invaziei Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, anunţă Sky News.

Ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Liashko a spus că numărul unităţilor medicale avariate a trecut de 60. În acelaşi timp, el a vorbit despre cinci angajaţi ai sistemului medical care au murit din cauza „gloanţele ruşilor terorişti”.

Miercuri, partea ucraineană a spus că trei oameni au fost omorâţi în momentul în care o rachetă rusească a lovit o maternitate în Mariupol.

Totuşi, ministrul Apărării din Rusia a negat informaţia spunând că Ucraina „a regizat” incidentul.

UPDATE 20:50. Macron consideră inacceptabile condiţiile lui Putin pentru un armistiţiu în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina.

"Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

"Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

Macron a anunţat că va discuta din nou cu liderul de la Kremlin în orele următoare.

UPDATE 20:45. Boris Johnson susţine că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, deoarece acest lucru ar face parte ”direct din regulile lor de joc”

Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, joi, că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte "direct din regulile lor de joc".

"Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice sunt direct scoase din regulile lor de joc", a spus Johnson într-un interviu pentru postul britanic Sky News.

"Încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de adversarii lor sau de americani. Astfel, atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice – după cum mă tem că pot proceda – au un fel de maskirovka (diversiune militară rusă) a unei poveşti fabricate gata de utilizat", a adăugat el.

"Remarc doar că deja fac acest lucru. Mi-e teamă că este un guvern cinic, barbar", a continuat Johnson.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi dimineaţă pentru CNN că Marea Britanie este "foarte îngrijorată" de potenţialul Rusiei de a folosi arme chimice în Ucraina.

"Am văzut că Rusia a folosit aceste arme în trecut pe fronturile de luptă", a subliniat ea.

UPDATE 20:20. Preşedintele turc subliniază rolul său de mediator şi îi cere liderului american avioane de luptă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat rolul ţării sale în medierea dintre Rusia şi Ucraina, joi, în timpul unei convorbiri telefonice de 45 de minute cu omologul său american Joe Biden, informează AFP.

Potrivit comunicatului Preşedinţiei turce, Erdogan a profitat de acest prim contact cu Biden de la începutul crizei pentru a cere ridicarea "sancţiunilor injuste" care penalizează apărarea Turciei, membră a NATO.

Ankara doreşte de asemenea să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piesele detaşate necesare pentru mentenanţa şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja.

Iniţial, Ankara a comandat şi plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă de tip "stealth' F-35, care nu i-au fost însă livrate.

Întregul contract a fost îngheţat de SUA în 2019, după ce Turcia a cumpărat sisteme antirachetă ruse S-400, percepute drept o ameninţare pentru F-35.

Washingtonul a exclus atunci Turcia din acest program militar de ultimă generaţie.

Potrivit presei turce, Erdogan vrea să obţină 40 de avioane de luptă F16 şi circa 80 de kituri de modernizare a acestui aparat care se perimează, din care armata turcă deţine peste 200 de exemplare.

Aceasta a fost prima discuţie telefonică între Biden şi Erdogan de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, în seara zilei când au avut loc primele negocieri directe între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, la Antalya, în sudul Turciei.

Preşedintele Erdogan i-a mai spus lui Biden că pentru Turcia este important să poate discuta cu ambele părţi şi să fie un mediator în căutarea unei soluţii pentru a se putea ieşi din acest război.

UPDATE: 19:30. Vladimir Putin pedepsește companiile care s-au retras din Rusia și spune că va găsi soluții la sancțiunile Occidentului

Vladimir Putin spune că Rusia nu intenţionează să se ascundă de nimeni şi este pregătită să lucreze cu orice partener străin care doreşte acest lucru şi care nu recunoaşte sancţiunile impuse statului rus. Declarația a fost făcută joi, în cadrul şedinţei de guvern, conform agenţiei de presă de stat ruse, Interfax.

UPDATE 19:00. Ucraina anchetează 38 de trădători. Înalţi oficiali şi oameni ai legii ar fi "ajutat forţele ocupante"

Autorităţile de la Kiev au anunţat că 38 de persoane sunt anchetate pentru că ar fi ajutat forţele ocupante.

"Biroul de Investigaţii de Stat din Ucraina anchetează 38 de cazuri de ajutor dat agresorului de către oficiali ucraineni și oamenii legii. Procedura este deschisă în temeiul art. 111 din Codul penal al Ucrainei (trădare)", se arată într-un comunicat al instituţiei.

UPDATE 18:15. Zelenski: Rusia vrea să umilească poporul ucrainean, să-l pună în genunchi, să îi ia pâinea şi apa din mâini

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rostit, joi, un discurs prin care îndeamnă partenerii Ucrainei din întreaga lume să ofere soluţii bazate pe realitate, nu pe opinii abstracte, potrivit BBC, citat de news.ro. Zelenski a transmis un mesaj propagandiştilor ruşi, în care a subliniat că cetăţenii ruşi îi vor urî pentru minciunile lor şi pentru consecinţele acestora. Şeful statului ucrainean reafirmă curajul şi eroismul poporului său: ”Nu am devenit sclavi şi nu o vom face niciodată, pentru că acesta este spiritul nostru şi acesta este destinul nostru”.

UPDATE 18:00. Peste 1.200 de cadavre ridicate de pe străzi în Mariupol

Crucea Roșie Internațională a descris scene dureroase care se derulează în orașul-port Mariupol, asediat de 10 zile de ruşi. Bilanțul morților ridicați de pe străzi se ridică la peste 1200, potrivit autoritățilorlocale, citate de BBC, dar numărul real ar fi mai mare. 

UPDATE 17:35. Lukashenko, primit de Putin la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni vineri la Moscova cu liderul belarus Alexander Lukașenko, transmite agenția de știri Belta.

Lukașenko și Putin vor discuta subiecte de actualitate ale relațiilor bilaterale, dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Belarus, cooperarea economică sub presiunea sancțiunilor, precum și situația din regiune și Ucraina.

Belarus este un aliat al Rusiei și este folosit ca punct de lansare pentru trupele rusești în Ucraina.

UPDATE 17:30. Jumătate din populația Kievului a fugit de la începutul invaziei ruse, susține primarul Vitali Klitschko

Jumătate din populația aglomerării urbane Kiev a fugit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a anunțat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

UPDATE 17:25. Putin a dat afară 8 generali din armata rusă. Moscova "schimbă tactica" după ce planul de a ocupa rapid Ucraina a eşuat

Consiliul de Securitate şi Apărare de la Kiev susţine că Rusia "schimbă tactica", după ce planul lui Putin de a ocupa ţara în câteva zile a "eşuat". Operaţiunea iniţială nu a avut sorţi de izbândă, iar drept urmare, Rusia ar fi concediat opt generali.

UPDATE 16:55. Rusia anunţă că specialiştii din Belarus au repornit alimentarea electrică a centralei de la Cernobîl

Ministerul rus al Energiei anunţă că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică la Cernobîl, informează Reuters.

Centrala nucleară din Ucraina nu mai era alimentată cu energie după ce compania de stat a Ucrainei a declarat că a fost întreruptă de către trupele ruse, care au confiscat-o acum aproape două săptămâni.

Autoritatea de pază nucleară a ONU a declarat ulterior că nu crede că este un risc pentru siguranță.

UPDATE 16:40. Fostul cancelar german Gerhard Schröder, în vizită la Moscov

Fostul cancelar german Gerhard Schröder vizitează astăzi Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Politico.

El se află în vizită cu intenția de a purta discuții de mediere cu Putin şi pentru a pune capăt războiului din Ucraina, spune Politico, care citează "surse familiare problemei".

UPDATE 16:35. Putin susține că Occidentul încearcă să dea vina Rusiei pentru propriile greșeli

"Occidentul încearcă să dea vina pe Rusia pentru propriile greșeli", spune Vladimir Putin, referindu-se la interdicţiile legate de petrolul rusesc impuse de către SUA. Liderul rus acuză țările occidentale că "își înșală populația".

Reuters relatează că președintele rus a spus că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt legitime și s-a angajat să rezolve problemele care apar. El a spus că Rusia își respectă obligațiile în materie de energie și a subliniat o creștere a inflației în SUA, invocând interzicerea petrolului rusesc.

Între timp, Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a luat măsuri pentru a limita ieșirea de capital și că va colabora cu banca centrală rusă pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar.

UPDATE 16:30. Preţul plătit de Rusia pentru planul lui Putin. Ucraina face bilanţul pierderilor armatei ruse

Războiul pornit de Rusia în Ucraina provoacă pierderi uriaşe pe toate planurile. Iar costurile nu sunt plătite doar de ţara invadată şi aliaţii săi, ci şi de statul condus de Vladimir Putin. În 15 zile, mii de soldaţi ruşi au murit, au fost răniţi, sau au devenit prizonieri de război, a anunţat armata Ucrainei. Estimările Kievului se ridică la aproximativ 12.000 de militari ai armatei inamice.

UPDATE 16:25. Tancurile ruse au ajuns la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev

Tancurile ruse erai joi la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască după ce au intrat în suburbiile sale de la nord şi vest, transmite France Presse.

O echipă a acestei agenţii a observat coloane de fum ridicându-se deasupra satului Skibin, la câteva sute de metri de ultimul baraj al forţelor ucrainene înainte de intrarea în Kiev prin partea de nord-est.

Soldaţi ucraineni au declarat echipei France Presse că au dus lupte grele noaptea trecută pentru a menţine controlul asupra ultimei porţiuni a autostrăzii către capitală, care este principala intrare dinspre nord-est.

Operaţiuni militare sunt în desfăşurare la Skibin, a spus unul dintre soldaţii ucraineni, susţinând că o coloană de tancuri ruse a fost parţial distrusă.

Către ora prânzului, o ploaie de rachete Grad s-a abătut peste satul golit de locuitori Velika Dimerka, la circa cinci kilometri de limita capitalei Kiev, sat de care trupele ruse se apropie şi unde forţele ucrainene menţin doar o prezenţă minimă.

De când a început invazia, pe 24 februarie, trupele ruse au avansat pe mai multe fronturi în jurul Kievului, astfel că ucrainenii se tem de o încercuire mai mult sau mai puţin rapidă a capitalei.

Autorităţile ucrainene mai au acum acces doar la şoselele către sud pentru evacuarea civililor şi aprovizionarea oraşului.

Potrivit CNN, administraţia regională din Kiev a avertizat că mai multe artere rutiere din afara capitalei sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv autostrada către vest în direcţia oraşelor Jitomir şi Makarov. Lupte sunt semnalate mai nou şi în aşezările din jurul localităţii Brovari, aflată la est de capitală peste râul Nipru.

UPDATE 16:05. Rusia se răzbună și interzice exportul a peste 200 de produse. Ce țări fac excepție

Rusia a interzis exporturile a peste 200 de tipuri de produse, drept răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Moscovei. Echipamente de telecomunicații, medicale, agricole, electrice și tehnologice, printre altele, vor fi afectate de interdicția în vigoare până la sfârșitul anului 2022, potrivit BBC. 

UPDATE 16:00. Preşedintele Ucrainei a semnat legea prin care Ucraina poate confisca proprietăţile Rusiei şi cetăţenilor rusi de pe teritoriul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei a semnat legea prin care Ucraina poate confisca proprietăţile Rusiei şi cetăţenilor rusi de pe teritoriul Ucrainei.

Rusia vrea să pună sub sechestru aeronavele străine din ţară. Kremlinul propune noi măsuri, după invadarea Ucrainei

Rusia pregăteşte noi măsuri pentru a reţine pe teritoriul său aeronavele străine. Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, Moscova ar putea permite curând punerea sub sechestru a aeronavelor străine de pe teritoriul ţării. La mai bine de două săptămâni de când a declanşat invazia Ucrainei, oficialii de la Kremlin sunt într-o poziţie delicată, după ce marile companii ale lumii au plasat Rusia pe "lista neagră".

UPDATE 15:45. Ucraina anunţă înfrângerea unui regiment rus de tancuri la nord-est de Kiev: "Comandantul ocupanţilor a fost lichidat"

Ruşii continuă atacurile asupra Kievului, însă armata ucraineană nu renunţă şi înregistrează noi victorii: astăzi anunţă că a înfrânt un regiment rus de tancuri şi l-a "lichidat"” pe comandantul acestuia, colonelul A. Zaharov, la Brovarî, la nord-est de Kiev.

UPDATE 15:35. Ucraineanul scos viu din mașina călcată de un tanc rusesc, la Kiev, spune că se va alătura armatei de îndată ce va putea merge din nou

Ucraineanul care a supraviețuit după ce mașina în care se afla a fost zdrobită de un tanc rusesc, pe o stradă din Kiev, în prima zi a invaziei ruse, le-a mulțumit salvatorilor săi și a spus că se va alătura forțelor armate ucrainene, de îndată ce va putea merge din nou.

UPDATE 15:30. CNN: Acesta este momentul în care Putin recunoaște că lucrurile nu merg perfect în Ucraina

Kremlinul a acuzat la miercuri că Statele Unite duc un război economic contra Rusiei. Sancțiunile economice internaționale l-au forțat pe Vladimir Putin să ia măsuri de urgență care să susțină economia în cădere a Rusiei, dar sunt speranțe mici printre oficialii americani că această presiune globală îl va opri pe Putin. Serviciile de informații americane susțin că cu cât mai izolat ajunge Putin cu atât va dezlănțui mai mult bombardamente în Ucraina, relatează CNN. 

UPDATE 15:05. Un soldat de 18 ani, cea mai tânără victimă a Rusiei în războiul din Ucraina. A luptat până la ultima suflare pentru idealul lui Putin

Rusia îşi numără morţii: un tânăr de 18 ani, cea mai tânără victimă din armata lui Vladimir Putin, care a pierit în războiul din Ucraina, pe fondul unei dispute pentru trimiterea de soldaţi adolescenţi pe post de "carne de tun" în lupta cu soldaţii ucraineni.

UPDATE 14:50. Ce spune Serghei Lavrov despre riscul unui război nuclear

Discuția dintre miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-a încheiat fără un acord privind încetarea focului, însă cei doi au convenit asupra coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor. Șeful diplomației ruse a evitat să folosescă cuvântul "război" și a transmis că "operațiunea specială din Ucraina continuă conform planului". 

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns: ''Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear'', şi că zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice "par să fie farse vechi". "Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina", a mai spus Lavrov.

UPDATE 14:10 Imagini din satelit cu dezastrul din Mariupol

Am intrat în a treia săptămână de război ruso-ucrainean. Armata rusă a bombardat miercuri o maternitate, un spital de copii şi o zonă rezidenţială din Mariupol. Imaginile surprinse din satelit arată clădiri rezidențiale devastate şi parcuri distruse, iar peste 1.000 de oameni au fost uciși de bombardamentele rusești, potrivit viceprimarului.

UPDATE 14:00 Mesajul lui Lukașenko pentru armată

Ministerul belarus al Apărării trebuie să prevină orice atac din spate împotriva forţelor ruse, a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

UPDATE 13.50 Atac aerian în Mariupol

Autoritățile locale din Mariupol anunță că armata rusă a lansat un nou atac aerian asupra orașului, lovind coridorul destinat evacuării civililor. Bombardamentele urmăresc să izoleze complet orașul, scrie CNN.

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat, pe rețelele sociale, că Rusia blochează în mod deliberat evacuarea civililor din oraș, deoarece nu a reușit încă să captureze orașul-port, potrivit Reuters.

UPDATE 13:00 Serghei Lavrov: Nu am atacat Ucraina

"Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina", a declarat Lavrov răspunzând întrebării unui jurnalist. Acesta a mai adăugat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că „operațiune specială” din Ucraina „continuă conform planului inițial”.

UPDATE 12:40 Kremlin: Economia Rusiei trece acum printr-un şoc

Kremlinul a declarat joi că economia Rusiei trece printr-un şoc şi că se iau măsuri pentru a atenua impactul unui "război economic absolut fără precedent", purtat împotriva Moscovei, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Au trecut două săptămâni, de bombardamente şi lupte intense, de când Rusia a declanşat invadarea Ucrainei.

UPDATE 12:00 Primele concluzii după discuțiile Kuleba - Lavrov

Rusia și Ucraina nu au ajuns la niciun acord privind încetarea focului, în urma întâlnirii Kuleba - Lavrov. Ministrul rus de Externe a menționat că, în continuare, coridoarele umanitare rămân valabile, iar orarul lor va fi stabilit de "cei din teren". 

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îşi exprimă joi regretul faţă de lipsa unor progrese în vederea unui armistţiu în Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la Antalya, în sudul Turciei, relatează AFP. ”Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens”. El anunţă că a decis, împreună cu Lavrov, ”să continue negocierile în acest format”.

"Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare", a mai spus Kuleba.

UPDATE 11:40 Roman Abramovici, sancționat

Guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni proprietarului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Miliardarul rus se numără printre oligarhi ale căror active au fost înghețate.

Într-un document al Trezoreriei Marii Britanii publicat online, se menționează că Abramovici ar avea legături strânse cu președintele Vladimir Putin, fapt negat de patronul clubului Chelsea.

UPDATE 11:30 Posibil summit Zelenski - Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei vor discuta despre un posibil summit între Putin și Zelenski.

UPDATE 11:05 Întâlnire Kuleba - Lavrov

În urmă cu puțin timp a început discuția crucială dintre miniștrii de Externe Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov, în Turcia.

Înainte de debutul trilateralei, ministrul turc Cavusoglu i-a primit şi s-a întreţinut separat cu fiecare dintre cei doi omologi, sosiţi miercuri seară şi cazaţi la hoteluri diferite. Cavusoglu l-a primit mai întâi pe Kuleba, zâmbitor, pe care l-a salutat cu o gesturi călduroase, apoi pe Lavrov, apărut cu o figură impenetrabilă.

Kuleba, care le-a mulţumit gazdelor, va insista pe 'trei puncte cheie', conform unui comunicat al ministerului său: 'o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei'.

UPDATE 11:00 UK: Rusia recunoaște, indirect, că a folosit rachete termobarice în Ucraina

Ministerul britanic al apărării afirmă că ruşii au recunoscut, indirect, şi folosirea bombelor termobarice. Acestea absorb oxigenul din aer, ceea ce produce o explozie devastatoare cu puţini supravieţuitori. Pe lângă aceste arme sofisticate, aviaţia rusă ar lansa şi aşa-numite "dumb bombs", fără sisteme de ţintire, care sporesc riscul de a provoca victime civile.

UPDATE 10:30 Bombardamente în suburbiile din Sumî

Avioane ruseşti au bombardat în noaptea de miercuri spre joi cartiere rezidenţiale din suburbiile oraşului Sumî, în nord-estul Ucrainei, a denunţat responsabilul administraţiei militare municipale Dimitro Jiviţki, citat de EFE şi Interfax-Ukraina.

Bombardamentul a avut loc în jurul orei locale 01:30 (03:30 GMT) şi a afectat o zonă rezidenţială şi o conductă de gaze. Câteva minute mai târziu, alte zone de la periferia Sumî, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, şi localitatea Bîtiţa au fost bombardate, potrivit acestuia.

UPDATE 10:20 Trei morți în urma bombardamentelor de la maternitatea din Mariupol

Cel puțin trei persoane, între care și un copil, au murit în urma bombardamentelor de la maternitatea din Mariupol. Cel puțin 17 persoane au fost rănite. 

UPDATE 10:10 Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba au ajuns în Turcia

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia. Oficiali de la Kiev şi Moscova s-au întâlnit deja, în mai multe rânduri, însă este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru la negocieri.

Dmitro Kuleba a sosit în Antalia ”la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe. Un oficial turc a confirmat AFP sosirea lui Serghei Lavrov.

UPDATE 10:00 Avertisment privind un atac chimic sub steag fals

"Rusia are un istoric în a acuza Occidentul de încălcări pe care Rusia însăși le comite. În decembrie, Rusia a acuzat în mod fals SUA că a desfășurat arme chimice în Ucraina. Toate acestea sunt un truc evident al Rusiei pentru a încerca să-și justifice atacul premeditat, neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei.

Acum că Rusia a făcut aceste afirmații false, iar China, aparent, susține această propagandă, ar trebui să fim cu toții atenți în privința unei eventuale folosiri a armelor chimice sau biologice de către Rusia în Ucraina sau a creării unei operațiuni sub steag fals pentru folosirea acestora. Este un model clar“, transmite Jen Psaki.

UPDATE 09:45 Rusia anunță că se retrage din Consiliul Europei

Rusia se va retrage din Consiliul Europei, potrivit unui anunț al Kremlinului. Pe 25 februarie, la o zi de la declanșarea războiului, Consiliul Europei (CoE) a decis ''suspendarea'' întregii participări a diplomaţilor şi a delegaţilor ruşi la principalele instanţe ale organizaţiei paneuropene ''cu efect imediat'', ca răspuns la ''atacul armat'' contra Ucrainei. 

În ciuda sancțiunii, Rusia a rămas totuşi membră a Consiliului Europei şi angajată prin convenţiile sale, în particular Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

Consiliul Europei a fost înfiinţat după al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului şi statul de drept pe întregul continent european şi este un organism separat de Uniunea Europeană.

UPDATE 09:00 Rusia susţine că acuzaţia că a bombardat un spital de copii în Ucraina este ştire falsă

Rusia a transmis joi că acuzaţia Ucrainei că a bombardat un spital de copii din oraşul Mariupol este ştire falsă, deoarece clădirea este o fostă maternitate care fusese preluată de mult timp de trupe, relatează Reuters.

"Aşa se nasc ştirile false", a scris pe Twitter reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poliaski. El a mai spus că Rusia a atras atenţia la 7 martie că spitalul a fost transformat într-un obiectiv militar din care trag ucrainenii.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană: Ofensiva Rusiei încetinește

Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve. Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei. Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, scrie Agerpres.

UPDATE 07:40 Atacuri la Ohtîrka soldate cu trei decese

Atacurile ruse din cursul nopţii de miercuri spre joi, din oraşul Ohtîrka, din nord-estul regiunii Sumî, s-au soldat cu moartea unui băiat de 13 ani şi a două femei, potrivit oficialilor regionali ucraineni, citaţi de The Guardian.

"Aviaţia inamică a lovit case. Din dărâmături au fost salvate 5 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, a fost distrus parţial departamentul de poliţie”, a declarat şeful administraţiei regionale de stat Sumî, Dmitro Jiviţki, citând un raport al administraţiei militare regionale Sumî.

UPDATE 07:10 Maternitate bombardată de armata rusă

Mai multe explozii puternice, care s-au auzit de la mai bine de un kilometru distanţă, au devastat spitalul de copii cu 600 de paturi din Mariupol, oraş asediat de zece zile de armata rusă. 17 persoane, între care şi câteva femei însărcinate, au fost rănite. Dar alte victime, inclusiv copii, ar putea fi îngropate sub ruine. Urmările bombardamentului sunt descrise drept "apocaliptice". 

Volodimir Zelenski: Invadatorii ruşi au săvârşit o crimă gravă. Un bombardament aerian în centrul oraşului Mariupol. Bombele au distrus o maternitate. 

În urma ofensivei armatei ruse şi-au pierdut viaţa peste 1200 de locuitori din Mariupol, potrivit primarului acestui oraş, în prezent total încercuit. În ultimele zile, armata rusă a anunţat că va permite evacuarea civililor, dar operaţiunea a eşuat deoarece s-a deschis focul asupra convoaielor formate în acest scop. Guvernul ucrainean îi acuză pe ruşi că reţin ca ostatici sutele de mii de localnici lipsiţi, de mai multe zile, de apă, hrană, căldură şi curent electric. 

Zelenski a precizat că miercuri au fost salvaţi 35.000 de oameni prin coridoarele umanitare. “Vom continua mâine (n.r. joi). Pregătim şase coridoare. Ne rugăm ca oamenii să fie scoşi din Mariupol, Izium, Volnovaha, etc. Să fie duşi în oraşe sigure ale Ucrainei noastre libere”, a adăugat el.     

În mai multe mesaje şi interviuri acordate presei occidentale, preşedintele Zelenski a cerut din nou ca NATO să instituie o "zonă de interdicţie aeriană" deasupra Ucrainei. Dar Alianţa refuză să ia o asemenea măsură pentru a nu intra în conflict direct cu Rusia. Statele Unite au respins definitiv şi o altă acţiune evocată insistent în ultimele zile: transferul către Ucraina al unor avioane MiG-29, deţinute de ţări din NATO. 

UPDATE 07:00 Întâlnire crucială pentru pace

Pe fondul continuării luptelor, discuţia de astăzi, din Turcia, dintre miniştrii de externe rus şi ucrainean, nu pare să aibă prea mari şanse de succes. Ambele părţi afirmă că nu vor accepta să facă nicio concesie. Iar preşedintele Zelenski consideră că doar convorbiri directe dintre el şi Vladimir Putin pot deschide calea păcii. Pentru organizarea unei asemenea întâlniri, Zelenski a făcut apel la cancelarul german Olaf Scholz care a vorbit, apoi, la telefon cu Putin. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024