Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 17 LIVE TEXT. Soldații ruși de lângă Harkov ar fi primit ordin să tragă în civili, inclusiv copii (presă)

Război Rusia - Ucraina, ziua 17. Trupele ruse continuă să lovească teritoriul Ucrainei pentru a șaptesprezecea zi la rând. Soldații lui Vladimir Putin şi-au extins pentru prima dată ofensiva spre vest, au atacat Dnipro și Luțk, în timp ce convoiul de blindate lung de peste 60 de kilometri, care se îndrepta spre capitală, a fost "dispersat şi redesfăşurat". Autorităţile ucrainene au avertizat că situaţia din Mariupol este "critică". La Kiev au sunat din nou sirenele alarmei aeriene, în timp ce se auzeau explozii puternice, iar la Cernihiv au fost înregistrate pagube însemnate. Între timp, Belarus desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru "a preveni intrarea în ţară a unor formaţiuni naţionaliste armate" din Ucraina, iar Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin încetarea imediată a războiului. 

De la 13.03.2022, 06:55
WhatsApp
Galerie (8)
Clădire care adăpostea o școală, avariată în urma confruntărilor armate dintre ruși și ucraineni, în Karhov, 11 martie 2022 Abaca Press via HEPTA

UPDATE 22:45. Bursa din Moscova nu se va deschide nici săptămâna viitoare

Banca Centrală a Rusiei a transmis că Bursa din Moscova nu se va deschide nici săptămâna viitoare (14-18 martie). Operațiunile pe bursă au fost sistate încă de la începutul invaziei din Ucraina, în anticiparea unor șocuri cauzate de sancțiunile impuse de Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, piața de schimb valutar se va deschide luni la ora locală 10, au precizat reprezentanții instituției. Anunțul vine după ce rubla rusească s-a prăbușit în raportul cu dolarul american, în ultimele două săptămâni.

Pe acelaşi subiect

Banca Centrală a precizat că va anunța ulterior modul de funcționare pentru săptămâna 21-25 martie.

UPDATE 21:45. Soldați ruși ar fi primit ordin să tragă în civili, lângă Harkov (presă)

Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice care ar arăta faptul că soldaţii ruşi de lângă Harkov au primit ordin să împuşte civili, inclusiv copii, susţine cotidianul The Kyiv Independent.

"Armata rusă aruncă tot mai multe trupe pentru în încercurirea orașului, dar nu obține rezultatele dorite, iar pierderile sunt incomparabile", spun cei de Serviciul de Securitate, într-o postare pe Facebook.

ONU a anunţat că în regiunea Harkov au fost ucişi cel puţin 170 de civili, inclusiv copii.

UPDATE 20:44. Zelenski observă o schimbare pozitivă în abordarea Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că a observat o "abordare fundamental diferită" în atitudinea Moscovei în negocieri, după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a afirmat că sunt "anumite evoluţii" în discuţii.

"La ultimele întâlniri, reprezentanţii ucraineni şi ruşi au început să discute, iar ruşii nu mai impun doar ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită", a afirmat Volodimir Zelenski

Rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind "anumite evoluţii" în negocieri, Zelenski a declarat doar că este "mulţumit că are un semnal din partea Rusiei".

UPDATE 19:55. Joe Biden a autorizat un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a autorizat un nou ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, ce constă în arme și asistență. Într-un memorandum adresat secretarului de stat Antony Blinken, Biden a ordonat ca fondurile să fie alocate prin Legea privind asistența străină și să fie desemnate pentru apărarea Ucrainei, relatează Reuters.

Noile fonduri pot fi folosite pentru arme, articole de apărare din stocul departamentului de apărare și educație și pregătire militară. Anunțul vine după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de urgență în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE 18:15. Zelenski: Rusia a suferit în Ucraina pierderi fără precedent în ultimele decenii; 1.300 de soldaţi ucraineni ucişi

Armata rusă se confruntă în urma invadării Ucrainei cu pierderi pe care nu le-a mai suferit niciodată în timpul unei ofensive, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit dpa. "Este cel mai mare pas înapoi pentru armata rusă de decenii", a declarat el într-o înregistrare de pe Telegram. "Nicăieri în altă parte nu au pierdut atât de multe în atât de puţine zile. Forţele noastre fac totul pentru a pune capăt oricărui interes pe care duşmanul îl are pentru a continua acest război. Pierderile ruşilor sunt colosale", a mai spus el, citat de Agerpres.

Ucraina susţine că armata rusă a pierdut 360 de tancuri, 1.200 de vehicule blindate, 60 de avioane de avioane de război şi 80 de elicoptere, dar aceste informaţii nu au putut fi verificate independent. Totuşi, notează dpa, şi surse din cadrul serviciilor occidentale au vorbit despre pierderi grele ale Rusiei.

Mai târziu, Zelenski a spus, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti străini, că 1.300 de soldaţi ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie: "Au fost ucişi circa 1.300 de soldaţi de-ai noştri şi peste 12.000 din Rusia". Până acum, Ucraina nu a dat publicităţii informaţii despre propriile pierderi din rândul armatei, limitându-se doar la militarii care şi-au pierdut viaţa din armata rusă. Este "un raport de unu la zece, dar asta nu mă face fericit", a mai spus Zelenski, potrivit AFP.

UPDATE 17:40. Rusia revendică proprietatea centralei nucleare Zaporojie

Oficialii ruși de la Rosatom au sosit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, de la Zaporojie, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară operată de statul ucrainean. Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, Energoatom susținând anterior că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”.

UPDATE 17:10. Noul bilanţ al civililor ucişi în Ucraina, publicat de ONU

Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA. Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 10.002 de persoane rănite.

Vineri, bilanţul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului era de 564. Consiliul înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mai mare.

"Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete", se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE 16:45. Macron şi Scholz cer încetarea imediată a războiului din Ucraina

Liderii Franţei şi Germaniei, preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, au purtat, sâmbătă, o nouă rundă de convorbiri telefonice cu preşedintele rus, Vladimir Putin, relatează BBC. Macron şi Scholz i-au cerut liderului rus încetarea imediată a războiului din Ucraina. Discuţiile au durat 75 de minute. 

”Conversaţia face parte din eforturile internaţionale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Scholz, care a precizat că liderii au convenit să nu ofere mai multe detalii. Scholz a vorbit anterior cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski despre situaţia din Ucraina, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Între timp, Kremlinul a anunţat că Putin a criticat ceea ce el a numit ”încălcarea flagrantă” a dreptului internaţional umanitar de către forţele ucrainene, deşi nu au fost oferite detalii cu privire la încălcările la care acesta a făcut referire.

UPDATE 16:35. Garanţiile de securitate propuse de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile

Garanţiile de securitate propuse anterior de Rusia pentru SUA şi NATO nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat drastic, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat postului de televiziune ruse, Channel One, citat de agenţia de stat, TASS.

Întrebat dacă propunerile Moscovei privind garanţiile de securitate pentru Statele Unite şi NATO sunt încă în vigoare, Ryabkov a răspuns că ”nu ar spune că propunerile de acest tip ar putea rămâne în vigoare”. ”În ansamblu, configuraţia s-a schimbat complet şi situaţia actuală este drastic diferită. În prezent, problema este aceea de a asigura atingerea obiectivelor care au fost stabilite de autorităţile noastre înainte de lansarea unei operaţiuni militare speciale”, a continuat oficialul rus.

UPDATE 16:15. Roman Abramovici nu mai este directorul Chelsea Londra

Premier League a anunţat, sâmbătă, că i-a retras proprietarului rus al echipei de fotbal Chelsea Londra, Roman Abramovici, licenţa de conducător de club, ca urmare a îngheţării averii sale de către guvernul britanic, informează AFP.

UPDATE 16:00. Avertismentul unui oficial rus. Transporturile de arme către Ucraina, "ținte legitime" pentru armată

Un înalt diplomat rus a avertizat că de acum încolo Moscova va considera transporturile de arme către Ucraina drept „ținte legitime”. Afirmația ministrului adjunct de Externe Serghei Ryabkov, citată de Sky News și BuzzFeed News, e de natură să trezească temeri cu privire la o potențială escaladare a conflictului din Ucraina, notează The Guardian.

Serghei Ryabkov a spus că Rusia și-a exprimat clar poziția Statelor Unite ale Americii. El a adăugat că Rusia „a avertizat SUA că pomparea armelor dintr-un număr de țări pe care le orchestrează nu este doar o mișcare periculoasă, ci este o acțiune care face din acele convoaie ținte legitime”.

UPDATE 15:25. Belarus trimite unităţi de luptă la frontiera cu Ucraina

Belarus a anunţat sâmbătă că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru a preveni intrarea în ţară a unor "formaţiuni naţionaliste armate" din Ucraina, relatează dpa. "Mişcările de trupe nu sunt în niciun fel legate de orice pregătiri, ca să nu mai vorbim de vreo participare a soldaţilor belaruşi la operaţiunea specială de pe teritoriul Ucrainei", a declarat adjunctul ministrului apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Ucraina acuză ţara vecină că plănuieşte să intre în război alături de Rusia. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko neagă acest lucru cu vehemenţă. Forţele ruse au folosit Belarus ca bază din care au atacat ţinte din Ucraina cu avioane de vânătoare şi rachete, notează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE 15:00. Volodimir Zelenski cere eliberarea primarului din Melitopol, arestat de forţele ruse

Preşedintele ucrainean, Vlodomir Zelenski, a cerut ”eliberarea imediată” a lui Ivan Fedorov, primarul oraşului asediat Melitopol, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook. Primarul a fost arestat vineri de forţe ruse înarmate, conform CNN.

”Ieri, ocupanţii l-au răpit pe primarul din Melitopol, poporul cere eliberarea lui”, a declarat Zelenski. ”Cererea noastră este simplă, eliberarea lui imediată”, a mai precizat el. Zelenski a spus că a vorbit cu liderii Franţei, Germaniei şi Israelului despre asigurarea eliberării primarului Fedorov.

Liderul ucrainean a mai susţinut că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii, 31 de grupuri tactice de batalion rusesc fiind în prezent incapabile să lupte, informează BBC. Zelenski a afirmat că Ucraina lucrează alături de Comisia Europeană pentru a-şi accelera aderarea la UE. ”Acesta este un război civil. Acesta este un război public. Acesta este un război pentru independenţa noastră”, a subliniat el.

La scurt timp după arestarea lui Fedorov, procurorul regional din Lugansk, regiune separatistă pro-rusă, a afirmat că primarul a comis infracţiuni teroriste şi este în prezent cercetat.

UPDATE 14:40. Acordul nuclear cu Iranul s-ar putea prăbuşi din cauza Rusiei

Franţa, Marea Britanie şi Germania au avertizat Rusia că acordul nuclear cu Iranul poate să cadă din cauza solicitărilor Rusiei de garantare a comerţului cu statul iranian, relatează Reuters. Negociatorii au ajuns la etapele finale ale discuţiilor pentru a restabili aşa-numitul acord JCPOA, care a eliminat sancţiunile împotriva Iranului în schimbul limitării programului său nuclear, pe care Occidentul îl consideră o acoperire pentru dezvoltarea bombelor atomice.

Cu toate acestea, sâmbăta trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut în mod neaşteptat garanţii ample conform cărora comerţul rus cu Iranul nu va fi afectat de sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina.

”Nimeni nu ar trebui să încerce să exploateze negocierile cu privire la Planul comun de acţiune cuprinzător şi măsuri restrictive (JCPOA) pentru a obţine asigurări care sunt separate de JCPOA”, au anunţat Franţa, Marea Britanie şi Germania - aşa-numitele părţi europene E3 ale acordului din 2015 - într-o declaraţie comună citată. ”Acest lucru reprezintă un risc de colaps al acordului”, au mai adăugat E3.

UPDATE 14:20. Un fost spion britanic a prezis următorii pași ai lui Vladimir Putin

Fostul spion britanic Christopher Steele spune că războiul din Ucraina va duce la căderea președintelui Vladimir Putin și a regimului său. El a avertizat că mișcarea lentă a trupelor ruse l-ar putea face pe liderul de Kremlin să ordone comandanților să fie mai brutali, să intensifice bombardamentele, să ucidă civili sau să folosească armele chimice.

"O operațiune de această amploare depășește [capacitatea Rusiei]... Cred că Putin a făcut o mulțime de erori de calcul", a explicat fostul spion. Acesta crede că, pe măsură ce nivelul de trai al oamenilor începe să scadă, vor avea loc proteste intense pe străzile din Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe. "Și cred că acest lucru va avea un impact major asupra încercărilor elitei de a-l înlătura pe Putin de la putere", a mai spus fostul spion britanic.

UPDATE 13:40. Ruşii au distrus reţeaua de electricitate şi hotelul emblematic din Chernihiv

Rachetele ruseşti şi atacurile aeriene au provocat pagube în nordul şi sudul capitalei ucrainene Kiev la primele ore ale zilei, sâmbătă.Ţintele forţelor ruse au fost reţeaua de electricitate şi hotelul emblematic al oraşului Cernihiv, precum şi aerodromul militar din Vasilkiv, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

În Cernihiv, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, hotelul Ucraina - un punct de reper al oraşului - a fost bombardat în cursul nopţii. "Hotelul nu mai există", a declarat, sâmbătă, Viacheslav Chaus, directorul administraţiei regiunii Cernihiv. ”Inamicul continuă să lanseze atacuri aeriene şi rachete asupra oraşului Cernihiv. Civilii mor, mulţi oameni sunt răniţi. Inamicul bombardează infrastructura civilă, acolo unde nu există armată”, a spus el, potrivit news.ro.

Cernihivul este înconjurat de forţele ruse de mai bine de o săptămână, iar înregistrările video din oraş arată pagube pe scară largă cauzate de rachete şi atacuri aeriene. Viacheslav Chaus a adăugat că oraşul nu are ”electricitate, iar resursele de apă, gaze şi căldură sunt limitate”. Eforturile de restabilire a energiei electrice s-au încheiat cu succes, vineri, însă ”inamicul a lovit din nou o reţea de electricitate”, a mai precizat oficialul ucrainean.

UPDATE 13:20. Avertisment de la Moscova: Explozie a preţurilor la energie în UE

Uniunea Europeană se va confruntă cu o explozie a preţurilor la energie în urma sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina, a avertizat sâmbătă un oficial din Ministerul de Externe rus citat de agenţia independentă de presă rusă Interfax, preluată de Reuters. Acesta a mai declarat că situaţia de pe pieţele globale de energie va conduce UE să plătească de cel puţin trei ori mai mult pentru petrol, gaze şi electricitate.

UPDATE 12:50. Rusia susţine că menţine contactul cu SUA. Discuţii privind controlul armelor

Rusia este pregătită să reia discuţiile privind controlul armelor cu Statele Unite dacă şi Washingtonul este dispus să o facă, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Ryabkov, potrivit agenţiei de ştiri ruse, RIA, citată de Reuters. Ryabkov a spus că Moscova şi Washingtonul rămân în contact constant, însă Kremlinul nu vede semne care să arate că SUA sunt dispuse să continue dialogul cu privire la Ucraina.

Cu toate acestea, Ryabkov a mai precizat că propunerile privind garanţiile de securitate pe care Rusia le-a trimis Statelor Unite şi NATO înainte ca Putin să invadeze Ucraina luna trecută nu mai sunt valabile, deoarece situaţia s-a schimbat complet.

UPDATE 12:20. Ucraina: Forţele ruse au bombardat o moschee la Mariupol

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei. Peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, se refugiaseră în lăcaşul de cult. Ucraina a acuzat Rusia că refuză să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde blocada a lăsat sute de mii de persoane prinse în capcană. Iar Rusia dă vina pe Ucraina pentru eşecul evacuării locuitorilor.

"Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi", a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. "Peste 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei", adaugă ministerul, fără a preciza dacă au fost persoane ucise sau rănite.

UPDATE 12:00. Fost oficial NATO, despre "şansele reale de câştig" ale Rusiei

Fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a declarat pentru BBC că este "sceptică" în legătură cu "succesul" armatei ruse în cazul unui atac asupra Kievului. Potrivit informaţiilor transmise de oficialii ucraineni, un convoi de blindate lung de peste 60 de kilometri, care se îndrepta spre capitală, a fost "dispersat şi redesfăşurat", în pregătirea unui nou atac. Dar Rose Gottemoeller a declarat că acesta ar fi, de fapt, "un semn de slăbiciune".

"Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă atât de proastă, încât nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev", a spus ea, adăugând că luptători din Siria ar putea fi recrutați pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina, fapt ce arată "abordarea barbară" adoptată de Moscova.

Rusia a declarat că are în Orientul Mijlociu 16.000 de voluntari pregătiți să lupte, iar SUA consideră că printre aceștia s-ar putea afla sirieni cu experienţă de luptă urbană. "Sunt grupuri extremiste, oameni care au luptat în Siria. Sunt unii dintre cei mai violenți extremiști întâlniți vreodată în război", mai spune Gottemoeller.

UPDATE 11:40. Majoritatea forţelor ruse se află la 25 de kilometri de Kiev

Majoritatea forţelor terestre ruse se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, Kiev, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie, în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informaţii, relatează CNN.

UPDATE 10:50. Staţia Spaţială Internaţională poate cădea, amenință șeful Roscosmos

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei ar putea duce la căderea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Acesta a solicitat ridicarea acestor sancțiuni, informează cotidianul francez Le Figaro.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează Stația Spațială Internațională va fi perturbată de sancţiuni, afectând în consecinţă segmentul rusesc al staţiei, care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii orbitale.

UPDATE 9:39. Rusia a bombardat un spital de oncologie din oraşul Nikolaev, sudul Ucrainei

Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din oraşul Nikolaev, sudul Ucrainei, a declarat pe Facebook directorul Autorităţii Regionale de Sănătate a oraşului, Maksym Beznosenko, conform BBC. "Doar un nebun îi poate ataca pe cei slabi. Acei oameni slabi sunt pacienţii noştri. Chiar acum, aceşti monştri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienţilor bolnavi de cancer din toată regiunea Nikolaev. Dacă ura împotriva inamicului se uneşte - suntem deja cea mai unită naţiune din lume. Dacă Rusia vede pacienţii bolnavi de cancer ca pe un adversar egal care reprezintă o ameninţare - nu este doar bolnavă, ci se află deja în agonie. Şi acesta este singurul lucru asta ne poate înveseli în astfel de circumstanţe", a spus Beznosenko

Atacul nu a provocat pagube semnificative.

UPDATE 8:35. Depozit de alimente, bombardat în Kiev 

Un depozit de alimente congelate din regiunea Kiev a luat foc sâmbătă în urma bombardamentelor, potrivit unei postări a Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina. Atacul a avut loc sâmbătă dimineața la 3:40 AM (01:40 GMT). Imaginile publicate de SES arată cum pompierii încercau să stingă flăcările. Nu au fost raportate victime până acum.

UPDATE 8:30. Peste 380.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei

Peste 380.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanşarea crizei. Peste 304.000 au plecat. Vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.121 de persoane, dintre care 16.348 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 22,1 % faţă de ziua precedentă ).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 6.625 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.998 cetăţeni ucraineni (scădere cu 29,2 %). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.906 de persoane, dintre care 21.659 cetăţeni ucraineni (scădere de 8,4%). De la declanşarea acestei crize, până vineri la miezul nopții au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 8:15. Coridoare umanitare pentru oraşul Sumî, stabilite pentru sâmbătă dimineaţă

Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de BBC News.

Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune. Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

UPDATE 7:50. Cel puțin 2 explozii în orașul ucrainean Dnipro

Jurnaliștii CNN aflați în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au auzit cel puțin două explozii și au observat ceea ce par a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene, sâmbătă dimineață. Echipa a văzut, de asemenea, fum ridicându-se la est de râul care trăbate orașul. 

Sirenele de raid aerian au început la ora locală 5:25 a.m. sâmbătă și continuă să sune. Două lovituri aeriene au fost raportate vineri în Dnipro, afectând o școală, o clădire de apartamente și o fabrică de încălțăminte. Un civil a fost ucis.

UPDATE 7:05. SUA au impus noi sancţiuni care vizează personalităţi ruse, între care şi familia purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin

SUA au impus sancţiuni unui grup de personalităţi ruse, inclusiv miliardarului Viktor Vekselberg, pentru trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi parlamentari, informează Reuters. Printre cei afectaţi de sancţiunile de vineri se numără 10 persoane din consiliul de administraţie al VTB Bank, al doilea cel mai mare creditor din Rusia, şi 12 membri ai Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus, a anunţat Departamentul de Trezorerie al SUA într-un comunicat. "Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficialii ruşi pentru că au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul de stat al Trezoreriei, Janet Yellen.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost vizat  de primele sancţiuni la 3 martie. Măsurile de vineri se extind asupra soţiei sale şi a celor doi copii adulţi.

Aceştia duc "stiluri de viaţă luxoase care nu sunt în concordanţă cu salariul de funcţionar public al lui Peskov”, a anunţat Trezoreria americană.

UPDATE 6:33. Forțele ruse se apropie de Kiev și trag cu artilerie spre zone rezidențiale

Forțele ruse au bombardat din nou orașe din toată Ucraina și par să se regrupeze pentru un posibil asalt asupra capitalei Kiev, odată ce invazia a intrat sâmbătă în a 17-a zi.

Noi imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arată că militarii lui Vladimir PUtin se apropie de capitală și trag cu artilerie spre zone rezidențiale, potrivit The Guardian.

Echipele CNN din Kiev au raportat că au auzit explozii la primele ore ale dimineții de sâmbătă, corespondentul Clarissa Ward descriind "o salvă fără oprire... explozii grele în depărtare", timp de câteva minute. Luptele continuă la periferia capitalei ucrainene, administrația orașului afirmând că zonele din nord rămân cele mai expuse, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, mai la nord de Kiev.

Atacurile au escaladat și în Brovary, peste râul Nipru, la est de oraș.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul are în prezent resurse - inclusiv alimente și provizii medicale - pentru una sau două săptămâni.

Ward a precizat că "forțele ucrainene sunt peste tot" la Kiev. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024