Război Rusia - Ucraina, ziua 8 LIVE TEXT. Acord pentru coridoare umanitare de evacuare a civililor. Putin susține că "operațiunea militară specială" merge conform planului
Război Rusia - Ucraina, ziua 8. Armata lui Vladimir Putin contină să atace oraşe cheie din Ucraina, cu bombardamente masive în nord, est şi sud, reușind să preia controlul în Herson. Au fost lupte grele în Mariupol, iar la Kiev s-au auzit explozii puternice, joi dimineață. Alarmele au sunat şi în Odessa, oraș aflat sub ameninţarea unui desant al forţelor armate ruse. Preşedintele Zelenski a transmis un nou mesaj de mobilizare, în timp ce uriașul convoi rusesc de blindate staţionează în apropierea capitalei ucrainene. Între timp, rușii și ucrainenii negociază din nou, în Belarus. Joi seara, Vladimir Putin a transmis un mesaj populației: "operațiunea militară specială merge conform planului", i-a asigurat el pe ruși.
De Redactia Observator la 04.03.2022, 06:43- Vezi aici desfășurarea războiului Rusia - Ucraina, ziua 9
- Bombardamentele de artilerie ale Rusiei au crescut în ultimele 24 de ore și luptele aprige continuă. Potrivit New York Times, Hersonul a fost capturat de ruși, după o săptămână de la începerea războiului. Trupele ruse ar fi intrat cu forța în clădirea consiliului, a anunțat primarul orașului din nord-vestul peninsulei Crimeea.
- Peste 7.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, potrivit consilierului prezidențial al Ucrainei. Oleksiy Arestovich a declarat că sute de soldaţi ai armatei lui Vladimir Putin au fost luați prizonieri, inclusiv ofițeri superiori, potrivit The Guardian.
- Cifrele anunţate de ruşi sunt însă considerabil mai mici. Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că 498 de soldați au murit în serviciul militar, iar 1.597 au fost răniți, informează Ria Novosti.
- Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care condamnă invazia Ucrainei, cerând retragerea imediată a trupelor militare ruse de pe teritoriul vecin.
- Aproape un milion de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia joia trecută. Polonia a primit mai mult de jumătate din refugiaţi.
- În sudul Ucrainei, sunt temeri că sute de oameni au murit în Mariupol, bombardat masiv de ruşi. În nord-est, au fost mai multe tiruri de rachete şi lovituri aeriene în Harkov, asupra sediului Poliţiei regionale şi a clădirii Universității Naționale Karazin. Anterior, parașutiștii ruși au aterizat în oraș și au început să lupte pentru preluarea controlului.
- Peste 350 de civili ucraineni au fost uciși și peste 2.000 au fost răniți până acum în timpul invaziei, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei. ONU a raportat cel puțin 136 de civili morţi, dar a avertizat că bilanțul este probabil "mult mai mare".
- O nouă rundă de negocieri pentru pace între ruşi şi ucraineni, în Belarus.
- - Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6 şi ZIUA 7.
UPDATE 21:55. UE pregăteşte un plan de contingenţă în eventualitatea unui atac al Rusiei asupra centralelor nucleare ucrainene
Comisia Europeană lucrează la "un plan de contingenţă" în eventualitatea în care Rusia decide să atace centralele nucleare din Ucraina, ţară care are pe teritoriul său 15 reactoare operaţionale distribuite în patru centrale atomice, plus "zona de excludere" de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, unde există patru reactoare închise, transmite joi EFE.
"Autoritatea noastră pentru energie nucleară pregăteşte un plan de contingenţă în faţa posibilei ameninţări potrivit căreia armata rusă ar putea ataca centrale nucleare ucrainene. După cum ştiţi, (armata rusă) foloseşte deja Cernobîl drept 'refugiu' pentru armamentul său greu", a declarat joi comisarul european pentru energie, estona Kadri Simson, în faţa Comisiei pentru Energie şi Industrie din Parlamentul European.
- Primul mare oraş din Ucraina capturat de ruşi. Herson, sub controlul armatei ruse la o săptămână de la...
- Oligarhii ruși îşi iau adio de la traiul de lux din Vest. UE și alte state ale lumii pregătesc cele mai dure...
- Ucraina: Complotul pentru asasinarea lui Volodimir Zelenski a fost dejucat de spioni ruși care lucrau în secret...
EFE aminteşte că în Ucraina există 15 reactoare nucleare la patru centrale atomice, între ele numărându-se şi Zaporojie, una dintre cele mai mari din Europa, aflată în prezent sub controlul armatei ruse.
Lunea trecută, miniştrii energiei din ţările membre ale UE au decis, într-un consiliu extraordinar desfăşurat la Bruxelles, "să urmărească îndeaproape siguranţa centralelor cu energie nucleară din Ucraina.
UPDATE 21:45. Războiul din Ucraina ''va dura probabil mult timp'', afirmă preşedintele german
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina, unde ofensiva militară rusă a intrat în a doua săptămână, relatează AFP.
Adresându-se în Lituania, unde a vizitat forţele germane desfăşurate în această ţară baltică membră NATO, Steinmeier a subliniat că ''nu vede niciun semn'' care să indice că acest ''război se va încheia în curând''.
''Probabil va dura mult timp şi vom avea răbdare'', a declarat preşedintele german presei la baza militară Rukla (centru), alături de omologul său lituanian.
Numind războiul drept ''încălcare a dreptului internaţional'', el a dat asigurări ţării baltice, care se teme că va deveni o ţintă pentru Rusia în cazul în care aceasta va cuceri Ucraina, că poate conta pe solidaritatea NATO.
''Solidaritatea NATO funcţionează fără rezerve'', a adăugat preşedintele german. ''Nimeni în istorie nu va putea justifica ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina'', a subliniat el, faptul ''că părinţii îşi pierd copiii, copiii îşi pierd părinţii, că oamenii pierd totul''.
Germania conduce grupul de luptă multinaţional al NATO, staţionat în Lituania şi recent a mărit efectivele.
La rândul său, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a declarat presei la Vilnius, după o întâlnire cu omologul său britanic Liz Truss, că NATO trebuie să treacă ''de la descurajare la apărare''.
''Pentru aceasta, avem nevoie de o schimbare a poziţiei politice şi de anumite mijloace concrete'', a spus el. ''Aceste mijloace sunt cruciale pentru ţările baltice, astfel încât agresorul să se confrunte cu un răspuns imediat ce decide să testeze rezistenţa NATO'', a adăugat Landsbergis.
Liz Truss a declarat că ţările occidentale trebuie să se asigure că ''Putin eşuează în această afacere oribilă şi că ambiţiile sale nu merg mai departe''.
Cele trei ţări baltice, foste republici sovietice, ''ştiu ce este în joc, trăind de mult în umbra agresiunii Rusiei'', a adăugat ministrul britanic.
UPDATE 21:30. Şeful spionajului rus acuză Occidentul, într-un lung text plin de ameninţări, de faptul că vrea ”să distrugă” Rusia
Directorul serviciilor ruse de informaţii extrene (SVR) Serghei Narişkin acuză joi Occidentul, într-un text plin de ameninţări, de faptul că încearcă ”să distrugă” Rusia şi justifică invazia Ucrainei prin voinţa Kievului de a se dota, în opinia sa, cu arma nucleară, relatează AFP.
UPDATE 21:15. 33 de morţi într-o lovitură aeriană rusă asupra oraşului Cernigov
Treizeci şi trei de persoane au fost ucise într-o lovitură aeriană rusă asupra a două şcoli şi case din oraşul Cernigov în nordul Ucrainei, a anunţat joi serviciul de urgenţă într-un nou bilanţ, citat de France Presse.
Imaginile serviciului situaţiilor de urgenţă arătau fum care se ridica dintr-un imobil rezidenţial în ruine, resturi împrăştiate pe sol şi salvatori transportând cadavre.
"Aviaţia rusă a atacat două şcoli din cartierul Stara Podsudovka, salvatorii lucrează", a scris mai devreme guvernatorul regiunii eponime, Veaceslav Ceaus, pe contul său de Telegram.
Aceste lovituri au avut loc în momentul în care a doua rundă de discuţii dintre Kiev şi Moscova a început joi la graniţa polono-belarusă.
Situat la 120 km nord-est de Kiev, Cernigov a fost deja atacat de trupele ruse pe 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei Moscovei asupra Ucrainei.
Cernigov se află pe unul dintre drumurile principale care duc spre capitala Kiev, în vizorul trupelor ruse.
Aproximativ 280.000 de locuitori trăiesc în acest oraş, unul dintre cele mai vechi din Ucraina, renumit pentru numeroasele sale biserici ortodoxe.
UPDATE 20:45. Comisar UE: Uniunea Europeană este pregătită pentru cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările de gaze
Uniunea Europeană este pregătită pentru cazul în care Rusia decide să întrerupă aprovizionarea cu gaze către blocul UE în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor ulterioare, a declarat joi comisarul pentru Energie Kadri Simson, transmite CNBC.
UE primeşte cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. În 2020, ţara a livrat 43,4% din gaze naturale ale UE, urmată de Norvegia, cu 20%.
Cu toate acestea, după ce ţările occidentale au impus sancţiuni severe Moscovei pentru invazia sa neprovocată în Ucraina, săptămâna trecută, există îngrijorarea că Kremlinul ar putea riposta prin tăierea livrărilor de gaze naturale către Europa.
”Am văzut din situaţia anterioară când Rusia a ocupat Crimeea şi am introdus sancţiuni că ar putea exista represalii din partea Rusiei, aşa că, da, suntem pregătiţi ca represaliile Rusiei să acopere sectorul energetic”, a spus Kadri Simson.
”Avem planuri de urgenţă în caz de întrerupere parţială sau totală a gazelor naturale”, a adăugat Simson.
Europa s-a confruntat cu preţuri mai mari la energie de câteva luni, iar decizia Rusiei de a invada Ucraina a pus şi mai multă presiune asupra sectorului.
UPDATE 19:45. Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor
Kievul și Moscova au convenit să continue negocierile, a treia rundă este planificată să aibă loc cât mai curând posibil, a declarat un consilier al șefului biroului lui Zelenski. El a menționat că partea ucraineană "nu a primit rezultatele pe care le aștepta".
Ucraina și Rusia vor organiza, de asemenea, canale speciale de comunicare pentru interacțiune în timpul evacuării civililor, a spus reprezentantul ucrainean, în timp ce partea rusă a confirmat că vor fi create coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.
UPDATE 19:30. Vladimir Putin susține că "operațiunea militară specială" merge conform planului
Vladimir Putin a declarat, la Consiliul de Securitate al Federației Ruse, că "operațiunea militară specială" din Ucraina merge conform planului și calendarului stabilit. Liderul de la Kremlin a ținut un moment de reculegere în memoria soldaților ruși uciși în conflict și le-a promis familiilor acestora că le va sprijini cu bani.
"Nu voi abandona niciodată convingerea mea că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, dar bătălia arată că ne luptăm cu neo-naziști", a declarat Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că folosește civili și străini drept "scuturi umane".
"Ofițerii și soldații noștri se luptă pentru Rusia, pentru o viață pașnică în Donbass și Luhansk, pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei. Nimeni să nu ne amenințe, nici cu armele nucleare. Oamenii noștri sunt mândri de forțele armate. Operațiunea specială se desfășoară conform planului. Toate obietivele setate în timpul operațiunii sunt îndeplinite cu succes", a declarat președintele, la Consiliul de Securitate al Federației Ruse.
Putin a promit banii pentru familiile militarilor ruși uciși în Ucraina
Acesta a promis că familiile militarilor ruși uciși în bătăliile din Ucraina vor primi 7 milioane de ruble, echivalentul a aproximativ 65.000 de dolari.
"Soldații ruși și ofițerii se comportă curajos, ca niște eroi. Forțele noastre armate înțeleg pentru ce luptă și știu că au dreptate, dându-și viața pentru a-și salva camarazii. În bătălii armata și miliția din Donbass au demonstrat eroism", a mai spus Putin.
Președintele rus a ținut și un moment de reculegere pentru militarii ruși răpuși în conflict. La Consiliul de Securitate, ținut prin Zoom, a apărut doar Vladimir Putin, care a vorbit preț de câteva minute.
UPDATE 19:00. Lukoil cere încheierea războiului din Ucraina cât mai repede posibil
Al doilea producător de petrol al Rusiei, grupul Lukoil, a solicitat joi să se pună capăt conflictului din Ucraina cât se poate de repede, transmite Reuters.
Într-o declaraţie pe propria pagină de Internet, compania s-a declarat îngrijorată de "evenimentele tragice din Ucraina" şi a afirmat că susţine negocierile care să încheie conflictul.
UPDATE 18:45. Rusia, avertisment pentru combatanţii străini din Ucraina: "Mercenarii trimişi de Occident nu au dreptul la statutul de prizonieri de război"
Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale dacă sunt capturaţi, relatează joi agenţiile DPA şi TASS.
UPDATE 18:30. Zelenski: "Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ''până la Zidul Berlinului'', relatează AFP.
UPDATE 18:15. Lavrov, convins că va fi găsită o soluţie în Ucraina-Rusia cere negocieri cu NATO pe tema garanţiilor
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se declară convins că va fi găsită o soluţie la conflictul militar din Ucraina, dar insistă asupra "demilitarizării", în timp ce adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a cerut reluarea negocierilor cu NATO pe tema garanţiilor de securitate.
"O soluţie va fi găsită, nu am dubii asupra acestui lucru. Condiţiile pe care noi le considerăm minime nu sunt secrete. Dar noi nu putem permite menţinerea elementelor de infrastructură care ameninţă Rusia. În acest sens, demilitarizarea va fi definitivată, chiar dacă semnăm un acord de pace. Acest acord va include sigur o astfel de clauză", a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu acordat joi presei ruse şi străine, conform agenţiei Tass.
UPDATE 17:40. Vladimir Putin i-a tranmis lui Emmanuel Macron că va continua "fără compromis" lupta împotriva "naţionaliştilor" din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat joi intenţia de a-şi continua "fără compromis" ofensiva împotriva "naţionaliştilor" în Ucraina, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrvit Kremlinului, relatează AFP.
"Rusia are intenţia de a-şi continua, fără să facă vreun compromis, lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război", a declarat Putin în această convorbire la telefon, anunţă într-un comunicat Kremlinul.
În această convorbire, catalogată drept "sinceră" de către Kremlin, liderul rus a "comentat discursul susţinut (miercuri) de către preşedintele francez despre războiul din Ucraina şi şi-a exprimat dezacordul faţă de mai multe dintre tezele acestuia. Acest lucru priveşte mai ales declaraţia lui Emmanuel Macron prin care a catalogat drept o «minciună» faptul că Rusia luptă împotriva nazismului în Ucraina", potrivit Kremlinului.
Moscova îşi prezintă invazia Ucrainei - în care bombardează mai multe oraşe şi în care a ucis numeroşi civli - drept o "operaţiune specială" limitată în estul Ucrainei şi vizând o "denazificare" a statului ucrainean.
UPDATE 17:15. A început a doua rundă a negocierilor între delegațiile ruse și ucrainene
Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene au început a doua rundă de negocieri într-o locație nedezvăluită de la granița cu Ucraina.
Un scurt videoclip a arătat delegația ucraineană intrând într-o sală de conferințe în care era așezată delegația rusă. Cele două echipe și-au dat mâna înainte de a se așeza pentru a începe discuțiile.
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a postat de asemenea pe Twitter: "Începem să discutăm cu reprezentanții ruși".
Problemele cheie de pe ordinea de zi:
- Încetarea imediată a focului
- Armistițiu
- Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant.”
UPDATE 16:45. Parlamentul Ucrainei, lege pentru confiscarea bunurilor deţinute de Rusia şi de cetăţeni ruşi pe teritoriul ucrainean
Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăților din Ucraina deținute de Rusia sau de cetățeni ruși din cauza invaziei Ucrainei.
Potrivit legii, guvernul poate sugera ce bunuri să confişte Consiliului de Securitate, care trebuie apoi să-și dea aprobarea pentru transferul lor în proprietatea statului.
UPDATE 16:35. Ministerul rus al Afacerilor Interne avertizează cetăţenii cu privire la manifestaţiile anti-război
Ministerul rus al Afacerilor Interne a avertizat, joi, cetăţenii referitor la protestele neautorizate faţă de războiul din Ucraina şi a anunţat că a introdus "măsuri suplimentare pentru a asigura respectarea legii şi ordinea", a informat agenţia de presă de stat rusă TASS, citată de CNN.
De asemenea, comunicatul Ministerului a precizat că toate încercările de organiza acţiuni neautorizate vor fi oprite, iar organizatorii şi participanţii vor fi urmăriţi penal, potrivit TASS.
Conform OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmăreşte detenţiile în Rusia, peste 7.500 de persoane au fost arestate în cadrul manifestaţiilor împotriva războiului din Ucraina în ultima săptămână.
Autorităţile din Rusia interzic organizarea mitingurilor fără autorizaţie. Mai mult decât atât, autorităţile pot interpreta difuzarea sau diseminarea de informaţii care fac referire la mitinguri neautorizate drept organizare de proteste ilegale pe Facebook
UPDATE 16:15. Ucrainenii au format cozi uriaşe în fața supermarketurilor, pentru a cumpăra alimente
Războiul din Ucraina a instaurat teama în rândul locuitorii celor mai importante oraşe ale țării care au format cozi uriaşe în fața magazinelor. În Cernihiv şi Kiev cozile formate au fost surprinse pe imaginile din satelit.
Noi imagini din satelit, publicate pentru dezbaterea subiectului actualului război din Ucraina arată cozi uriaşe de oameni care aşteaptă în fața magazinelor pentru a-şi putea cumpăra alimente şi produse esențiale pe care să le poată folosi în cazul în care vor fi nevoiți să se izoleze în buncăre ca urmare a atacurilor violente ale ruşilor, scrie NDTV.
UPDATE 16:05. Nouă persoane au murit într-un atac aerian rus asupra a două şcoli
Cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite joi în urma unui atac aerian rus asupra a două şcoli şi case private din regiunea Cernigov din Ucraina, a anunţat guvernatorul Viaceslav Chaus, într-o postare online, relatează Reuters.
"Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare. Conform serviciilor de urgenţă, cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite", a spus guvernatorul.
UPDATE 16:00. Un laureat al Nobelului pentru Pace spune că "riscul de război nuclear e real şi va fi greu ca Putin să fie înlăturat din interior"
Ziaristul rus Dmitri Muratov, opozant al Kremlinului şi laureat anul trecut al Premiului Nobel pentru Pace, a cerut joi ''o încetare a focului necondiţionată'' în Ucraina şi a estimat că în urma invaziei ruse împotriva acestei ţări ''există o ameninţare reală a unui război nuclear'', el susţinând că în parlamentul rus a fost prezentat şi un film cu un atac asupra SUA.
Adresându-se prin videoconferinţă subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, redactorul-şef al publicaţiei Novaia Gazeta a amintit că ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus miercuri că al treilea război mondial nu va putea fi decât unul nuclear, relatează agenţia EFE.
Muratov crede că în acest moment ''cel mai mare pericol'' este ''posibilitatea, ameninţarea unui răspuns nuclear pe care deja l-a indicat (preşedintele rus Vladimir) Putin când a spus că dacă SUA vor interveni (în războiul din Ucraina), răspunsul pe care-l va da (Rusia) va fi unul pe care nu l-a mai văzut în istorie''.
''Toate astea par un coşmar, dar nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să se vadă tentaţi să apese butonul roşu'', este de părere jurnalistul rus.
UPDATE 15:25. Rusia salută eforturile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de mediere a războiului din Ucraina
Moscova salută eforturile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de mediere a conflictului din Ucraina, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, a informat agenţia de presă de stat rusă, TASS.
"Aş dori să repet că salutăm eforturile de mediere ale domnului Macron. Preşedintele Putin i-a explicat în repetate rânduri cum vedem noi căile posibile de ieşire din această situaţie şi dacă preşedintele Macron îl convinge pe domnul Zelenski să nu mai fie prins între NATO şi UE, în timp ce încearcă să obţină negocieri", a precizat oficialul rus.
El a menţionat, de asemenea, că Macron şi predecesorul său au facilitat organizarea discuţiilor din Formatul Normandia, unde au fost adoptate Acordurile de la Minsk.
"Cu toate acestea, după ce au fost semnate şi aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, nici Franţa, nici Germania nu au făcut nimic pentru ca Ucraina să pună în aplicare acordurile. Dimpotrivă, au început să spună că Ucraina nu trebuie să aplice acordurile, însă Rusia le-a aplicat, adăugând că nu ar trebui să existe un dialog direct între Kiev şi Doneţk, precum nici între Kiev şi Lugansk, fiindcă totul este o farsă şi Rusia este, de fapt, de vină", a subliniat Lavrov.
UPDATE 15:22. Germania urmează să livreze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene suplimentare
Germania a decis să-şi crească livrările de armament Ucrainei devastate de război şi să-i trimită 2.700 de rachete antiaeriene suplimentare, declară o sursă guvernamentală germană AFP.
Guvernul german "a aprobat o susţinere suplimentară Ucrainei", declară această sursă, care evocă rachete de tip STRELA - de fabricaţie sovietică - şi care provind din stocurile armatei fostei Germanii de Est comuniste.
Berlinul a autorizat sâmbătă livrarea către Kiev a 500 de rachete antiaeriene de tip Stinger, a 1.400 de lansatoare de rachdete antitanc şi a nouă obuziere - care au sosit toate în Ucraina.
UPDATE 15:20. Delegaţia ucraineană, în drum spre negocieri
Delegaţia ucraineană, care urmează să negocieze cu Rusia o posibilă soluţionare a conflictului dintre cele două ţări, este deja pe drum spre punctul de întâlnire de la frontiera polono-belarusă, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de EFE, Reuters şi AFP.
"La negocieri cu Rusia. Suntem deja în elicopter", a scris Podoliak pe Twitter, postând o fotografie care îl arată împreună cu responsabilul parlamentar David Arahamia, în uniformă militară, în ceea ce pare a fi cabina unui elicopter.
Kievul intenţionează să discute despre crearea coridoarelor umanitare înainte de a trece la alte probleme, a indicat negociatorul ucrainean David Arahamia pe Facebook.
UPDATE 15:15. ONU: Ameninţarea nucleară planează asupra întregii umanităţi. Lavrov: Unii lideri străini se pregătesc de război nuclear cu Rusia
Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a atras atenţia joi comunităţii internaţionale în legătură cu ameninţarea nucleară care planează asupra "întregii umanităţi" în urma invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Ridicarea nivelului de alertă al armelor nucleare subliniază gravitatea riscurilor care planează asupra întregii umanităţi", a spus Michelle Bachelet la Geneva, în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului. Ea a denunţat de asemenea "impactul enorm" al invaziei ruse asupra a milioane de persoane din Ucraina, într-un moment în care Consiliul pentru drepturile omului s-a reunit de urgenţă pentru a discuta o solicitare de a lansa o anchetă internaţională.
UPDATE 15:00. Rușii ar fi îndreptat lansatoare de rachete spre propriul teritoriu, susțin ucrainenii
Ministerul ucrainean de Externe susține că forțele ruse ar fi îndreptat sisteme de rachete cu lansare multiplă spre propriul lor teritoriu, în cadrul unei operațiuni "false flag" .
UPDATE 14:46. Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au început
Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei se desfăşoară în regiunea Brest din Belarus şi au început la ora 15.00, ora Moscovei (14.00, ora României), conform planului, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, înaintea celei de-a doua runde de discuţii cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă de stat ruse, TASS.
Prima rundă de discuţii ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel din Belarus, pe 28 februarie.
UPDATE 14:37. Kremlinul deplânge moartea soldaţilor ruşi "căzuţi la datorie" în Ucraina
Kremlinul a salutat joi eroismul trupelor ruse care luptă în Ucraina şi care ''vor intra în istorie'', calificând totodată drept "tragedie" moartea militarilor ruşi, informează dpa.
"Cu toţii exprimăm condoleanţe rudelor şi prietenilor, celor care şi-au pierdut soţii şi copiii. Cu siguranţă, aceasta este o mare tragedie pentru noi toţi", a declarat, joi, Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că preşedintele Vladimir Putin va convoca în această după-amiază Consiliul de Securitate al Rusiei, însă nu a precizat ce probleme vor fi discutate în cadrul acestui consiliu, format din şefii agenţiilor de apărare şi de securitate şi înalţi funcţionari ai statului.
UPDATE 14:18. Mai multe nave ruseşti pregătite să atace Odessa din Marea Neagră
Odessa şi Mariupol sunt, şi ele, încercuite de trupe ruseşti. Chiar dacă bombardamentele nu au început încă în Odessa, oraşul de pe coasta sudică a Ucrainei este baricadat cu saci de nisip, iar locuitorii sunt gata să riposteze în cazul unui atac.
"Rămâne de văzut ce se va întâmpla aici în perioada următoare. Câteva lovituri de artilerie s-au auzit undeva la 15-20 de kilometri de Odessa, dar şi în mai multe sate din zona Nicolaev, acolo unde se duc lupte destul de importante. Încearcă atât gărzile civile, cât şi armata ucraineană să ţină piept militarilor ruşi. În ceea ce priveşte Hersonul avem informaţii conform cărora a existat deja o întâlnire autorităţile locale de acolo şi armata rusă", relatează colegul nostru Laurenţiu Rădulescu, trimis special al Observator.
UPDATE 14:10. Belarus ar putea fi exclus din sistemul SWIFT
Uniunea Europeană ia în considerare excluderea băncilor belaruse din sistemul internațional de plăți SWIFT, așa cum a făcut deja pentru șapte bănci rusești, a declarat un oficial al UE, potrivit Reuters.
UPDATE 13:58. Zelenski, mesaj pentru Putin: "Du-te acasă!"
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou, poporului ucrainean şi întregii lumi, joi, prin intermediul unei înregistrări video postate pe contul său oficial de Facebook. Şeful statului a afirmat că Ucraina nu se va preda, credinţa poporului ucrainean neputând fi distrusă, indiferent de consecinţele nefaste ale războiului, şi i-a transmis lui Vladimir Putin să se ducă „acasă”.
"Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce căuta în Ucraina", a afirmat vehement Zelenski, într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook.
UPDATE 13:55. O navă de transport marfă a fost bombardată în portul ucrainean Olvia din Marea Neagră
O navă de transport marfă sub pavilion Bangladesh a fost bombardată în portul ucrainean Olvia din Marea Neagră, potrivit Reuters. Momentul atacului a fost filmat.
UPDATE 13:50. Armata rusă anunţă că avansează în direcţia oraşului Mariupol
Armata rusă a anunţat că a avansat în direcţia oraşului Mariupol, punct strategic din sud-estul Ucrainei, potrivit CNN.
„Unităţile forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au restrâns perimetrul din jurul oraşului Mariupol şi, de asemenea, au preluat controlul asupra aşezărilor Vinogradnoye, Sartaka şi Vodyanoye”, a declarat generalul-maior, Igor Konaşenkov, într-un briefing video.
Miercuri, primarul din Mariupol a declarat că forţele separatiste ruse şi cele pro-ruse au înconjurat oraşul şi au lansat bombardamente care i-au vizat pe locuitori.
UPDATE 13:40. Vladimir Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Rușii au început să plece din țară
Vladimir Putin va avea astăzi, la o săptămână de la declanșarea războiului în Ucraina, o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, potrivit jurnaliștilor de la RIA. Unii analişti ruși iau în calcul inclusiv decretarea legii marţiale în Rusia, deși Kremlinul a negat astăzi varianta.
UPDATE 13:25. Serghei Lavrov, declaraţie halucinantă: "Armata ucraineană foloseşte civilii ca scuturi umane"
Într-un interviu acordat televiziunii de stat din Rusia şi citat de Reuters, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov i-a avertizat pe cei din blocul NATO "să se gândească atent dacă vor să înceapă un război împotriva Rusiei". "Nu vom permite ca unele provocări să ne dezechilibreze, să ne scoată din echilibru de forțe, dar dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenție", a declarat Serghei Lavrov.
Diplomatul rus a făcut şi o declaraţie care a şocat pe toată lumea: armata ucraineană este cea care jefuieşte oraşele atacate de armata rusă şi foloseşte civilii drept scuturi umane.
UPDATE 12:40. Armata rusă schimbă strategia în Ucraina, avertizează americanii
În cea de-a opta zi de la izbucnirea războiului în Ucraina, mai mulţi oficiali americani şi europeni revin cu un avertisment dur cu privire la strategia Rusiei. Potrivit acestora, Kremlinul va lovi din ce în ce mai multe ţinte civile, în vreme ce intenţionează să "anihileze încet" soldaţii ucraineni.
Un ofiţer de top al serviciilor de informaţii occidentale afirmă că schimbarea de strategie ar reflecta, cel mai probabil, recunoaşterea faptului că planul iniţial al Rusiei - de a cuceri rapid Kievul - nu a funcţionat.
UPDATE 12:30. MAI: 1.408 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România
Un număr de 1.408 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina, transmite MAI. În ultimele 24 de ore, 78.318 de persoane, dintre care 25.294 de cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 82.946 de persoane, dintre care 19.575 de cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.
UPDATE 12:00. Autoritățile de la Harkov: 34 de civili au fost uciși în ultimele 24 de ore
Atacurile rusești asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei au ucis 34 de civili și alți 285 răniți, în ultimele 24 de ore, potrivit serviciilor de urgență, citate de CNN.
"Inamicul a continuat să lovească în cartiere rezidențiale și așezări întregi cu bombele sale mortale, obuzele și grenadele propulsate de rachete", a anunțat Serviciul de Urgență (SES) al Ucrainei într-un comunicat.
UPDATE 11:40. Ursula von der Leyen: România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.
"România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii.
România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a spus Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.
UPDATE 10:35. Ministerul britanic al Apărării: Harkov, Cernihiv și Mariupol "rămân în mâinile ucrainenei"
Orașele ucrainene Harkov, Cernihiv și Mariupol "rămân în mâinile ucrainenilor", în ciuda bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse, a declarat joi Ministerul Apărării din Marea Britanie (MOD).
"Forțe ruse au intrat în orașul Herson, dar situația militară rămâne neclară", a anunțat Ministerul Apărării, potrivit CNN.
UPDATE 9:55. Rusia și Belarus au fost interzise de la Jocurile Paralimpice din 2022
Sportivii din Rusia și Belarus nu vor avea voie să concureze la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, a declarat Comitetul Paralimpic Internațional, potrivit BBC News.
UPDATE 9:00. Bombardament în Sumî, 5 persoane rănite
Şeful Administraţiei Regionale de Stat, Dmytro Zhyvytsky a afirmat, joi, pe canalul său de Telegram, că cinci persoane au fost spitalizate după ce rachetele ruseşti au lovit Sumî, iar forţele armate ucrainene au distrus echipamentul militar al inamicului din apropierea oraşului Trosteaneţ, potrivit Ukrayinskaia Pravda, citat de News.ro. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că oraşul este controlat în totalitate de Forţele de Apărare Teritorială.
Oraşul Trosteaneţ, situat între Sumî şi Ohtîrka, a fost mai devreme ocupat de trupele ruse.
UPDATE 8:05. China ar fi cerut Rusiei să amâne invadarea Ucrainei până după Olimpiada
Un raport al serviciilor occidentale arată că oficiali chinezi le-au cerut unor înalţi oficiali ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de terminarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, potrivit New York Times, citând un reprezentant al administraţiei Biden. Raportul indică faptul că oficiali chinezi aveau într-o oarecare măsură informaţii cu privire la planurile sau intenţiile de atac ale Rusiei înainte de începutul invaziei.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la 4 februarie, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
UPDATE 7:09. Un membru al Misiunii OSCE, ucis într-un atac în oraşul Harkov
Marina Fenina, un angajat al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, a fost ucisă în timpul bombardamentului de la Harkov, a informat miercuri Secretariatul OSCE din Viena.
"Marina a fost ucisă în timp ce făcea provizii pentru familia ei într-un oraș care a devenit zonă de război", se arată în comunicat, potrivit agenției TASS.
UPDATE 6:40. Anonymous: Informaţii scurse de la FSB au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinare împotriva lui Zelenski
Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a divulgat informaţii care au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit grupului de hackeri Anonymous. "Informaţiile scurse de FSB rus au alertat Ucraina despre un complot de asasinat împotriva preşedintelui @ZelenskyyUa. Acum, ne putem aştepta la o luptă internă pentru putere la Kremlin pentru a răsturna regimul Putin. Între timp, să continuăm cu atacurile”, anunţă Anonymous.
UPDATE 6:02. Mai multe explozii s-au produs la Kiev
Armata rusă continuă bombardamentele în Ucraina. Mai multe explozii au fost semnalate, în cursul nopţii, în capitala Kiev şi în orăşelul Izium, conform agenţiei Ukrinform.
În Kiev, a fost şi noaptea trecută ţinta bombardamentelor. Locuitorii au raportat unele dintre cele mai mari explozii auzite până acum.
Un astfel de moment a fost capturat şi în trasmisia unui reporter CBS.
Anterior, s-a produs o explozie în zona Gării centrale din Kiev, dar autorităţile ucrainene au declarat, potrivit Sky News, că nu a fost vorba de un atac direct, ci de căderea unor fragmente ale unei rachete ruse doborâte de sisteme antibalistice. Cel puţin şase persoane au murit într-un bombardament rus produs în orăşelul Izium, situat în estul Ucrainei, a declarat viceprimarul Volodimir Maţokin.
UPDATE 5:58. Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate joi dimineaţă
Negociatorul-șef al Moscovei a anunţat, aseară, că o delegaţie ucraineană este aşteptată la discuţii joi dimineaţa, în Belarus, relatează AFP, potrivit The Guardian.
Vladimir Medinski a declarat pentru agenţia de știri Tass că armata rusă asigură un coridor de securitate pentru delegația ucraineană. Negocierile sunt prevăzute a avea loc într-un loc "nu departe de frontiera cu Polonia", a asigurat şeful delegaţiei ruse.
Prima rundă de negocieri a avut loc luni. Rezultatul discuţiilor, care au durat aproape şase ore, nu a fost unul concret.