Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 16 LIVE TEXT. Kievul acuză că avioane ruseşti au tras din spaţiul aerian ucrainean asupra unui sat din Belarus pentru a atrage ţara în luptă

Război Rusia - Ucraina, ziua 16. După mai bine de două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina situaţia rămâne tensionată. În urma negocierilor de joi, cele două părți nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a cerut guvernului de la Kiev să demareze un program de reconstrucţie pentru toate oraşele "distruse de ruşi", iar autorităţile din Mariupol, oraş greu încercat de bombardamente ruseşti, au anunţat că rezervele de hrană scad considerabil. Două avioane rusești au atacat o localitate din Belarus, venind dinspre Ucraina, au acuzat serviciile de informații din Ucraina. Iar sancţiunile occidentale nu se opresc: SUA şi Uniunea Europeană au anunţat că Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială.

de Redactia Observator

la 12.03.2022, 06:59

UPDATE 22:55. YouTube blochează toate canalele media ruseşti finanţate de stat

YouTube a anunţat, vineri, că blochează la nivel mondial canalele media ruseşti finanţate de stat, ”începând de acum””Regulile comunităţii noastre interzic conţinutul care neagă, minimizează sau trivializează evenimentele violente bine documentate, aşadar eliminăm conţinutul despre invazia Rusiei în Ucraina, care încalcă această politică. În conformitate cu aceasta, începând de acum, blocăm şi canalele YouTube asociate cu mass-media rusă finanţată de stat, la nivel global”, potrivit unui comunicat publicat de YouTube, citat de news.ro.

Compania de tehnologie a precizat, vineri, pe Twitter că a început să blocheze canalele YouTube RT şi Sputnik din Europa. De asemenea, YouTube a luat deja alte măsuri de la invazia Rusiei.

Pe acelaşi subiect

”Am întrerupt monetizarea şi am limitat semnificativ recomandările pentru canalele media finanţate de stat din Rusia. Ambele acţiuni sunt globale şi nedefinite. Echipa noastră de încredere şi siguranţă a lucrat pentru a elimina rapid conţinutul care încalcă drepturile. Am eliminat sute de canale şi mii de videoclipuri pentru încălcarea regulamentului comunităţii, inclusiv politicile noastre privind practicile înşelătoare şi dezinformarea”, se mai arată în comunicatul citat.

UPDATE 22:40. Jurnalist rus: Putin ar fi plasat în arest la domiciliu doi şefi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei

Un jurnalist rus de investigaţii, expert în serviciile secrete ruse, afirmă pe Twitter că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi plasat în arest la domiciliu doi şefi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

”Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB din Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB)”, a scris jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov pe Twitter. ”Serghei Beseda, directorul acestui serviciu, şi adjunctul său, Bolukh, au fost plasaţi în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, mai spune Soldatov

UPDATE 22:20. Joe Biden: "Un conflict direct între NATO şi Rusia înseamnă al III-lea Război Mondial"

Preşedintele SUA, Joe Biden, a reafirmat, vineri, că vrea evitarea unui conflict militar direct între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, avertizând că o astfel de escaladare a crizei ar însemna izbucnirea celui de-al III-lea Război Mondial"Noi vom continua să fim alături de aliaţii noştri din Europa şi să transmitem un mesaj inconfundabil: vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forţa unei Alianţe Nord-Atlantice unite şi consolidate", a declarat Joe Biden vineri seară, conform publicaţiei The Hill.

UPDATE 21:50. Ucraina: Primarul din Melitopol a fost răpit

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit vineri seara, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. Potrivit lui Gerașcenko, primarul Ivan Fedorov a refuzat să coopereze cu invadatorii. Ivan Fedorov ar fi fost răpit de soldați ruși.

Consilierul ministerului de Interne a fost primul care a vorbit public despre răpirea primarului, relatează Mediafax. Acesta spune că zece persoane au intrat în centrul de criză, i-au pus o pungă pe cap edilului și l-au luat „spre o direcție necunoscută”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 21:40. Canada include pe lista neagră Ministerul rus al Apărării şi Serviciul rus de Informaţii Externe - TASS

Autorităţile canadiene au adăugat pe lista de sancţiuni, Ministerul rus al Apărării, Serviciul rus de Informaţii Externe, Rosoboronexport şi 29 de companii din industria Apărării, a anunţat, vineri, guvernul canadian pe site-ul său oficial, conform agenţiei de presă ruse, TASS.

Canada a sancţionat companii precum Russian Helicopters, Admiralty Shipyards, Irkut, Sukhoi, potrivit TASS. Autorităţile canadiene au aplicat şi o interdicţie asupra importului de produse petroliere din Rusia în contextul invaziei din Ucraina.

UPDATE 21:00. Ucraina: Elveţia interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme

Elveţia, fidelă doctrinei sale de neutralitate militară, a decis vineri să interzică survolarea teritoriului său de către toţi cei care doresc să ofere sprijin militar beligeranţilor din Ucraina, a anunţat guvernul, relatează AFP.

''În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (...) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată'', a indicat sursa citată într-un comunicat, potrivit Agerpres. Această decizie nu se referă la survolarea aeronavelor militare ale părţilor în conflict sau ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor.

UPDATE 20:30. Război în declaraţii între ambasadorii Rusiei şi ai SUA la ONU. "Pretext pentru atac"

Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice. Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice.

UPDATE 19:40. UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va reprima utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel, a declarat, vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters. Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7.

”Mâine, vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen. Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

UPDATE 18:40. Ursula von der Leyen: Recesiunea loveşte Rusia

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cataloghează drept "atroce" atacurile armatei ruse asupra unor spitale din Ucraina şi consideră că trebuie luată în calcul ideea ca acestea să fie investigate drept crime de război. Aceasta susţine că obligaţiunile ruseşti sunt încadrate la categoria "junk" de către agenţiile de rating, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei

"Cred că este atroce bombardarea unei maternităţi, spre exemplu şi cred că trebuie investigată chestiunea crimelor de război. E un lucru care trebuie luat în calcul în cea mai serioasă manieră", a afirmat Ursula von der Leyen, la finalul reuniunii informale a liderilor ţărilor UE de la Versailles. Aceasta a amintit de sancţiunile impuse Rusiei pe plan economic, care afectează Federaţia Rusă şi care au dus la scăderea valorii rublei cu peste 50% în raport cu euro, la ratinguri precum "junk" din partea agenţiilor de rating, în ceea ce priveşte obligaţiunile financiare ruseşti, în doar 15 zile. 

"Recesiunea loveşte această ţară. În doar 15 zile. Asta arată severitatea  şi impactul sancţiunilor noastre. (...) Avem modul nostru de a răspunde la agresiunea atroce pe care o arată Putin", a adăugat Ursula von der Leyen.

UPDATE 18:20. Noi sancţiuni împotriva Moscovei. Biden: Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că Rusiei îi va fi revocat statutul de "Naţiunea cea mai favorizată", afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state. În plus, Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială. Noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista de sancţiuni.

”Putin îşi continuă asaltul, iar împreună cu NATO şi aliaţii continuăm să lucrăm pentru a suplimenta sancţiunile economice asupra lui Putin şi a izola Rusia pe scena internaţională”, a afirmat preşedintele SUA. ”Împreună cu alţi aliaţi din G7, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia şi UE vom anunţa alte măsuri pentru a-l constrânge pe Putin şi a-l trage şi mai mult la răspundere pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

UPDATE 17:45. Ucraina: Ruşii au atacat o așezare din Belarus

Kievul acuză Rusia că a atacat un sat din Belarus, din spaţiul aerian al Ucrainei. Potrivit The Guardian, armata rusă a bombardat aşezarea situată în apropiere de graniţa cu Ucraina, în încercarea de a atrage ţara lui Lukaşenko în război. Comandamentul ucrainean al Apărării Aeriene a raportat că trupele rusești au atacat satul vineri, în jurul orei locale 14:30. Oficialii guvernamentali au publicat drept dovadă şi un videoclip, pentru a susţine afirmaţia.

"Este o provocare! Obiectivul este să implice Forţele Armate din Belarus în războiul cu Ucraina", susţin oficialii de la Kiev. Autorităţile ucrainene afirmă că operaţiunea a vizat şi alte două localităţi din Belarus. "Declarăm în mod oficial că armata Ucrainei nu intenţionează şi nu va interveni violent împotriva Republicii Belarus".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 17:25. "Dacă Harkov cade, cade toată Ucraina". Reportaj BBC de pe linia frontului

În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, ucrainenii din Harkov au luptat împotriva unei coloane de blindate rusești. De atunci, orașul din estul țării este bombardat din aer și de la sol în fiecare noapte. Zeci de civili au fost uciși și sute răniți. Jurnalistul BBC Quentin Sommerville și cameramanul Darren Conway au petrecut o săptămână cu forțele ucrainene în timp ce luptau pentru a opri înaintarea rușilor.

UPDATE 17:10. Putin va interzice Facebook şi Instagram în Rusia

Procuratura Generală de la Kremlin deschide dosar penal împotriva companiei Meta, care deţine Facebook sau Instagram, pentru postări care instigă la violenţă sau cer moartea lui Putin. De asemenea, Moscova solicită interzicerea companiei în Rusia, numind-o ”organizaţie extremistă”.

”A fost iniţiat un dosar penal în legătură cu solicitări ilegale de crimă şi instigare la violenţă împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse de către angajaţii companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram”, a declarat Comitetul de Investigaţii al Rusiei. Până acum, Meta nu a oferit nicio declaraţie cu privire la acest subiect.

UPDATE 16:45. Un pilot rus capturat de armata ucraineană recunoaşte că a bombardat zone rezidenţiale

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"În Harkov au fost folosite bombe cu raza de impact de 60 de metri", a declarat pilotul Forțelor Armate Ruse capturat de ucraineni. "Am lansat bombele în zone rezidenţiale", recunoaşte el.

UPDATE 16:35. Rusia a demarat procesul pentru a interzice Instagram şi WhatsApp

Rusia a demarat procesul pentru a interzice Instagram și WhatsApp, relatează The Guardian. Agenția de presă rusă de stat Ria Novosti relatează că Roskomnadzor, instituţia care reglementează şi supervizează telecomunicaţiile şi audiovizualul în Rusia, a luat această decizie "în baza cererii Procurorului General".

UPDATE 16:25. Mesajul oligarhului rus Vladimir Potanin pentru Putin: Naționalizarea va da Rusia cu 100 de ani în urmă

Confiscarea activelor companiilor care au fugit din Rusia după invadarea Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor decenii la rând și ar întoarce Rusia înapoi la zilele revoluției bolșevice din 1917, a spus magnatul rus Vladimir Potanin, potrivit Reuters. 

UPDATE 16:15. Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei. SUA, UE şi G7 i-ar putea revoca Rusiei statutul de "naţiunea cea mai favorizată"

Preşedintele SUA, Joe Biden, face vineri noi declaraţii cu privire la sancţiunile împotriva Kremlinului, la mai bine de două săptămâni de când Putin a declanşat războiul în Ucraina. Potrivit CNN, Casa Albă va anunţa că Statele Unite, G7 şi Uniunea Europeană intenţionează să-i revoce Rusiei statutul de "naţiunea cea mai favorizată". Acest lucru ar afecta relaţiile economice internaţionale.

UPDATE 16:10. Zelenski, mesaj din stradă pentru ucraineni: "Am ajuns la un punct de cotitură strategică în războiul cu Rusia"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vorbind afară, pe stradă, cu un steag ucrainean pe fundal, Zelenski le-a transmis conaţionalilor săi că forţele armate vor elibera ţara de invadatori. "Este imposibil de spus cât mai avem pentru a elibera pământul ucrainean, dar o vom face", spune preşedintele Ucrainei. "Am ajuns deja la un punct de cotitură strategică. Deja ne îndreptăm spre scopul nostru, victoria noastră", a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut în acelaşi mesaj comunităţii internaţionale să sporească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

UPDATE 15:50. MApN a confirmat informațiile privind intrarea aseară în spațiul aerian românesc a unei drone care a venit dinspre Ucraina

MApN a confirmat că o drona militară de producţie rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene a fost în spaţiu aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute. Ulterior, aceasta s-a prăbuşit într-un parc al capitalei croate Zagreb.

UPDATE 15:35. Reacţia lui Putin în faţa sancţiunilor impuse de Occident: "E o oportunitate". Ce ar avea de câştigat Rusia şi Belarus

Preşedintele rus susţine că măsurile punitive ale Vestului ar fi, de fapt, "benefice" pentru ţara sa şi aliatul Belarus. Rusia ar avea, astfel, oportunitatea de a-şi consolida suveranitatea tehnologică şi economică, a declarat vineri Putin.

UPDATE 15:25. Ucraina avertizează că "Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl"

Serviciul de informații al armatei ucrainene avertizează că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei. "Plănuieşte o catastrofă provocată şi învinovăţirea Ucrainei", spun autorităţile de la Kiev.

UPDATE 15:20. Marea Britanie anunţă sancţiuni pentru 386 de deputaţi ruşi care au susţinut invazia din Ucraina

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a anunţat vineri că Londra introduce sancţiuni împotriva a 386 de deputaţi ai Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) care au susţinut invazia Ucrainei, informează Agerpres.

UPDATE 14:50. Rusia îşi lansează propriul internet. Vladimir Putin vrea deconectarea de la reţeaua globală

Rusia ar putea lua astăzi o decizie fără precedent. Ţara lui Vladimir Putin s-ar putea deconecta de la internetul global. Asta nu inseamna ca rusii vor ramane fara Internet.

UPDATE 14:05. ONU spune că "există informaţii credibile" că Rusia foloseşte bombe cu dispersie în zone populate din Ucraina

Biroul ONU pentru drepturile omului spune că a primit mai multe "informații credibile" cu privire la mai cazuri în care forțele armate ruse au folosit bombe cu fragmentare în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea unor astfel de arme ar putea constitui crime de război, relatează Reuters.

"Reamintim autorităților ruse că atacurile împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente zonale în orașe și sate sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război", a spus purtătorul de cuvânt al biroului, Liz Throssell.

UPDATE 13:55. Vladimir Putin: Există schimbări pozitive în discuțiile cu Ucraina

"Există anumite schimbări pozitive, îmi spun negociatorii noştri", a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksander Lukashenko. Preşedintele Rusiei mai spune şi că discuțiile "continuă zilnic", informează Tass.

Kremlinul nu exclude o întâlnire între președinții Vladimir Putin al Rusiei și Vladimir Zelenski al Ucrainei, dar aceasta "ar trebui să fie pregătită temeinic pentru a produce rezultate", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:50. "NATO nu vrea un război deschis cu Rusia", anunţă Jens Stoltenberg

"Noi avem responsabilitatea de a preveni ca acest conflict să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și să devină un război deschis între Rusia și NATO", a spus Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Stoltenberg a justificat refuzul NATO de a impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina pentru a proteja populația de bombardamentele ruşilor. O astfel de măsură "ar însemna a fi gata să dobori avioanele rusești", a spus el, "şi ne-ar duce cu siguranță la un război deschis".

UPDATE 13:45. Bruxellesul propune dublarea, la un miliard de euro, a finanţării UE a armamentului destinat Ucrainei împotriva Rusiei

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a propus vineri, la Versailles, şefilor de stat şi de guverne UE reuniţi într-un summit, o dublare a finanţării europene destinate livrării de armament Ucrainei, împotriva Rusiei, la suma de un miliard de euro, relatează AFP.

Borrell a anunţat că a ”făcut o propunere de dublare a contribuţiei (UE), cu 500 de milioane de euro, destinaţi armamentului în vederea susţinerii armatei ucrainene”.

”Sunt sigur că liderii (UE) vor susţine” această propunere, a anunţat el.

Aceste fonduri provin de la ”Faclitatea europeană pentru pace” - un fond dotat cu cinci miliarde de euro, înfiinţat şi fnanţat de către statele membre UE, în afara bugetului Uniunii.

Utilizarea unor bani din acest fond este decisă cu unanimitatea, însă guvernele au posibilitatea să recurgă la o ”abţinere constructivă”, pentru a nu bloca o decizie.

Această posibilitate vizează state membre UE care nu pot accepta să livreze armament unei ţări aflate în război şi a permis deblocarea, la sfârşitul lui februarie, a unei anvelope în valoare de 500 de milioane de euro.

UPDATE 13:25. ONU: Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, din calea invaziei Rusiei

Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina - dintre care 116.00 sunt cetăţeni ai altor ţări - de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, anunţă vineri ONU, relatează AFP.

"Numărul refugiaţilor din Ucraina a atins astăzi (vineri), în mod tragic, 2,5 milioane. Estimăm că aproximativ două milioane de persoane au fost deplasate în interiroul Ucrainei”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi.

”Milioane de oameni sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţa din cauza acestui război nebun”, denunţă el.

Aproximativ 116.000 dintre cele 2,5 milioane de persoane care au părăsit Ucraina sunt cetăţeni ai altor ţări, a anunţat, separat, Organizaţia Internaţională a Migraţilor (OIM).

Polonia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi de la începutul invaziei ruse.

Începând de la 24 februarie, peste 1,5 milioane de refugiaţi au intrat pe teritoriul polonez, potrivit grănicerilor polonezi.

Numaijoi, grănicerii polonezi au înregistrat 87.000 de sosiri.

ONU estima miercuri că patru milioane de persoane ar putea fugi Ucraina, din calea războiului, în primele şase luni ale ofensivei ruse.

ONU estimează că acest conflict poate conduce la deplasarea a până la 6,7 milioane de persoane în interiorul Ucrainei, dintre care 4,3 milioane ar avea nevoie de un ajutor umanitar vital.

Autorităţile ucrainene înregistrau - înaintea invaziei ruse - 1,46 de milioane de persoane deplasate în interiorul Ucrainei, inclusiv 854.000 de rezidenţi ai unor zone aflate sub controlul Guvernului, potrivit ONU.

UPDATE 13:00. Soldaţii ruşi trimişi de Putin să cucerească Kievul, interceptaţi când vorbeau cu soţiile: "Mai avem puţini oameni, mulţi au murit, mulţi sunt răniţi!"

După mai bine de două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina situaţia din teren nu arată foarte bine pentru trupele lui Vladimir Putin. O demonstrează o conversaţie între un soldat al unei brigăzi însărcinate cu "preluarea Kievului" şi soţia sa - acesta deplânge pierderile umane şi vorbeşte de armamentul din dotare şi "întăririle din Belarus".

UPDATE 12:30. Rusia a bombardat institutul din Harkov care găzduiește un reactor nuclear experimental

Avioanele rusești au bombardat, joi, Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov, care găzduiește un reactor nuclear experimental, iar o clădire din apropiere a fost cuprinsă de flăcări, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, potrivit Reuters.

UPDATE 12:15. Rusia creează ''birouri administrative'' în zonele ocupate, acuză Ucraina

Ucraina a denunţat vineri faptul că în regiuni ucrainene cum ar fi Herson (sud), capturată de armata rusă, ocupanţii încearcă să creeze "birouri de comandă", un fel de reţea administrativă, pentru a menţine sub control populaţia, transmite EFE.

Herson a fost unul dintre primele oraşe capturate de armata rusă în invazia declanşată la 24 februarie.

"În regiunea Herson, duşmanul încearcă să creeze un sistem de 'birouri de comandă' pentru a menţine 'ordinea' în aşezările ocupate temporar", a informat agenţia de presă ucraineană Ukrinform, care citează serviciul de presă al Statului Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Sursa citată mai menţionează că "agresiva propagandă rusă începe să funcţioneze activ în teritoriile ocupate temporar". Prin difuzarea de mesaje proruse, ocupanţii ruşi încearcă să ajungă la un acord cu populaţia locală, afirmă conducerea militară ucraineană.

Iar "în unele aşezări, duşmanul, încălcând dreptul internaţional umanitar, comite furturi, ia ostatici şi execută civili", a acuzat Statul Major ucrainean.

Ucrainenii mai acuză regimul preşedintelui rus Vladimir Putin că încearcă "să formeze unităţi militare şi alte grupuri armate teroriste" pentru a continua atacurile în Ucraina. Pentru aceasta, potrivit militarilor ucraineni, armata rusă încearcă să încorporeze în rândurile sale deţinuţi care provin din închisori din regiunea rusă Rostov, în apropierea graniţei cu Ucraina, cărora li s-ar putea acorda o amnistie.

"Forţele armate ale Federaţiei Ruse sunt gata să-i primească în rândurile lor pe toţi cei apţi pentru serviciul militar, inclusiv pe cei fără experienţă militară", potrivit Ukrinform. 

UPDATE 11:35. Putin a ordonat trimiterea de "voluntari" din Orientul Mijlociu în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin vineri armatei sale să înlesnească trimiterea unor combatanţi "voluntari" în Ucraina, ca răspuns la trimiterea, potrivit lui, de "mercenari" de către Occident, şi a aprobat transferul sistemelor de rachete occidentale capturate de la ucraineni combatanţilor rebeli susţinuţi de ruşi în Donbas, relatează AFP şi Reuters.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a propus predarea sistemelor antitanc de fabricaţie americană, cum ar fi Javelin şi Stinger, combatanţilor din regiunile rebele Lugansk şi Doneţk.

Exprimându-se în cadrul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Rusiei, pe care l-a convocat vineri, Putin a aprobat această idee.

Preşedintele rus a spus de asemenea că cei care doresc să se ofere ca voluntari pentru a lupta de partea forţelor susţinute de Rusia să o poată să o facă.

"Dacă vedeţi că unii oameni vor să se ducă acolo în mod voluntar şi nu numai pentru bani ca să-i ajute pe cei care trăiesc în Donbas, în estul Ucrainei, atunci trebuie să vii în întâmpinarea lor şi să îi ajuţi să se ducă în zona de luptă", a spus Vladimir Putin, ca răspuns la o propunere a ministrului său al apărării.

Serghei Şoigu a declarat că există 16.000 de voluntari în Orientul Mijlociu care sunt gata să vină să lupte de partea separatiştilor din Donbas.

Decizia Moscovei de a trimite "voluntari" în Ucraina intervine după ce Pentagonul acuzase Rusia că recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina.

Rusia, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, a avertizat recent Ministerul american al Apărării, potrivit AFP.

UPDATE 11:20. Ucraina acuză Rusia că a ucis mai mulţi civili decât soldaţi

"Forțele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați în cele două săptămâni de la începutul invaziei", spune ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

"Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai la Kiev, ci în toată lumea", spune el.

UPDATE 11:00. Explozie puternică în Croația. O dronă misterioasă s-a prăbuşit în Zagreb, panicând locuitorii și făcând un crater uriaș

O dronă, suspectată a fi ucraineană, s-a prăbușit joi noapte la periferia capitalei croate, Zagreb, declanșând o explozie puternică și panică printre locuitori, dar aparent nu a provocat morţi sau răniţi, relatează AP. 

UPDATE 10:45. Televiziunea de stat din Rusia sfidează propaganda lui Putin. Invazia Ucrainei, criticată dur şi considerată "mai rea decât cea din Afganistan"

Îngrădirea libertăţii de exprimare despre războiul din Ucraina pare să piardă teren în ţara lui Putin, asta după ce, joi, invitații de la televiziunea susținută de Kremlin au sfidat Moscova și au criticat deschis conflictul, catalogând invazia drept „chiar mai rea decât cea din Afganistan”.

UPDATE 10:30. OMS sfătuiește Ucraina "să distrugă orice agenți patogeni periculoşi din laboratoarele de cercetare"

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru a preveni "potențiale scurgeri", a declarat un oficial al OMS agenției de presă Reuters.

UPDATE 10:15. Rusia va permite convoaie umanitare doar dacă primeşte în prealabil informaţii despre vehicule şi oficiali ucraineni

Rusia va permite vineri ieşirea convoaielor umanitare din diverse oraşe ucrainene doar dacă i se furnizează în prealabil informaţii despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi numele funcţionarilor care le însoţesc, a informat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale, Mihail Mizinţev, citat de agenţia Interfax, preluată de EFE.

UPDATE 10:00. Facebook şi Instagram vor permite postările despre război care îndeamnă la violenţă împotriva ruşilor şi a lui Putin

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat joi că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi, potrivit Agerpres.

UPDATE 09:45. Ucraina anunţă că "a lichidat" încă un "luptător de elită" al lui Putin

Rusia continuă să piardă personal militar de rang înalt în războiul din Ucraina. Forțele armate ucrainene anunţă că "au lichidat un alt luptător de elită al lui Putin".

Vladimir Putin i-a acordat ofiţerului rus "Ordinul Curajului", informează presa din Rusia.

UPDATE 09:30. Ucraina nu va beneficia de o procedură rapidă de aderare la UE, dar liderii europeni promit să sprijine reconstrucţia țării

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au decis să înceapă examinarea cererii de aderare a Ucrainei, ca şi a celor depuse de Georgia şi Republica Moldova. Dar cu tot respectul pentru rezistenţa sa în faţa agresiunii, Ucraina NU va beneficia de o procedură rapidă de aderare

UPDATE 09:15. Pentagon: Forţele ruse caută să încercuiască principalele oraşe ucrainene

Forţele ruse caută să încercuiască principalele oraşe ucrainene, între care şi capitala Kiev, a declarat joi un înalt responsabil din cadrul Ministerului american al Apărării, citat de dpa.

"Harkov şi Cernigov, Mariupol - vedem aceste eforturi de a le încercui şi înconjura", a indicat acesta.

"Acelaşi gen de eforturi" au fost detectate şi în jurul capitalei ucrainene, cu "numeroase linii de avansare" ale soldaţilor ruşi.

Oficialul citat a indicat că forţele ruse au "avansat 5 kilometri în ultimele 24 de ore".

UPDATE 09:05. Cel puţin o persoană a fost ucisă în Dnipro în urma atacurilor aeriene ruseşti

O persoană a fost ucisă în atacurile aeriene de vineri dimineață desfăşurate de armata rusă în apropierea structurilor civile din orașul Dnipro din centrul Ucrainei, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei pe un canal oficial Telegram.

"Pe 11 martie, în jurul orei 6:10, au avut loc trei lovituri aeriene într-un cartier din orașul Dnipro: unul în apropierea unei grădinițe și a unui bloc de apartamente şi un altul care a lovit o fabrică de pantofi cu două etaje și a provocat incendiu", se arată în comunicat, potrivit CNN.

UPDATE 09:00. Armată rusă anunţă că "a eliberat"

Forţele separatiste din Donbass "îngustează inelul" în jurul oraşului-port ucrainean Mariupol şi au preluat controlul asupra oraşului Volnovakha; în sectorul de vest al Ucrainei, în schimb, aeroporturile militare din oraşele Ivano-Frankivsk şi Luţk au fost făcute "inutilizabile", informează Ministerului rus al Apărării cu privire la situaţia de pe teren din Ucraina.

Oraşul ucrainean Volnovakha, în sud-estul ţării, se află sub controlul trupelor autoproclamatei Republici Doneţk, susţine şi agenţia Interfax.

"Mariupol şi Volnovakha rămân complet blocate. Chiar dacă am făcut tot posibilul astfel încât coridoarele umanitare să funcţioneze, nu a existat nicio încetare a focului de partea rusă”, este mesajul dat pe reţelele de socializare de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Lângă Mariupol, "tancurile ruseşti au deschis în mod deliberat focul asupra coridorului umanitar, care este un coridor al vieţii", adaugă el.

UPDATE 08:40 Rusia confirmă bombardamentele asupra orașelor Luțk și Ivano-Frankivsk

Ministerul rus al Apărării a confirmat atacurile asupra orașelor Luțk și Ivano-Frankivsk, potrivit presei locale.

Oficialii Apărării de la Moscova au afirmat că „atacurile lor de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune” au lovit două aerodromuri militare din orașele din vestul Ucrainei.

UPDATE 07:50 Imagini din satelit: Convoiul de 64 de km aflat la nord-est de Kiev s-a dispersat

Noi imagini din satelit realizate joi arată că convoiul militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev, care se întindea pe mai bine de 64 de kilometri s-a dispersat, potrivit Maxar Technologies.

Imaginile din satelit arată că unele elemente ale convoiului s-au repoziționat în pădurile din apropiere de localitatea Lubianka, potrivit Maxar Technologies. La nord de baza aeriană Antonov din Hostomel, vehiculele militare rusești sunt observate staționând pe șosele în zonele rezidențiale din orașul Ozera, aflat la 30 de kilometri nord-vest de Kiev.

Artileria remorcată și alte vehicule sunt văzute adăpostindu-se lângă pâlcuri de copaci în apropiere de Lubianka, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de baza aeriană Antonov. În Berestyanka - la 10 mile vest de baza aeriană - mai multe camioane cu combustibil și probabil mai multe lansatoare de rachete sunt văzute poziționate într-un câmp, lângă copaci.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:40 Bombardamente într-un oraș din nord-vestul Ucrainei

Pentru prima dată de la începerea războiului au fost raportate explozii puternice în orașele Luțk și Dnipro, din Ucraina.

Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă raportează explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Dnipro - un oraș situat pe râul Nipru și un punct strategic important în zonă. 

Atacul din Luțk a vizat un aerodrom, potrivit localnicilor, citați de BBC Ucraina. Există, de asemenea, informații că în urma bombardamentelor a fost lovită și o fabrică - singurul loc unde anumite motoare cu reacție pot fi reparate.

UPDATE 7:25. Forțele ucrainene anunță că au lovit zece avioane rusești

Forțele aeriene ucrainene afirmă că au lovit joi zece avioane de război rusești și au distrus două convoaie mari de armament, scrie BBC News. Într-o declarație, aceasta spune că au fost lovite avioane Su-25 și un Su-34. Unul dintre avioanele de război a fost doborât de o rachetă Stinger. Ucraina nu a oferit detalii despre locația țintelor.

 Armata rusă nu a comentat raportul, care nu a fost verificat în mod independent.

UPDATE 6:50. Boris Johnson: Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina

Discuțiile la nivel înalt dintre Rusia și Ucraina – primele de acest fel de când Moscova și-a invadat vecinul în urmă cu două săptămâni – s-au încheiat fără încetarea focului. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că nu s-au înregistrat progrese în atingerea unui încetare a focului în discuțiile din Turcia cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Ucraina a deschis șapte coridoare umanitare pentru ca civilii să le evacueze joi, dar nicio persoană nu a putut părăsi orașul-port asediat Mariupol, a declarat viceprim-ministrul ucrainean. În regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, peste 12.000 de civili au fost evacuați cu mașina sau cu autobuzul, a declarat serviciul de stat de urgență.

Sute de mii de oameni din orașul-port ucrainean asediat Mariupol se confruntă cu o situație umanitară "din ce în ce mai îngrozitoare și disperată", spune Crucea Roșie Internațională. Un lider de delegație a spus că oamenii din Mariupol "au început să se atace unul pe altul pentru mâncare" și mulți oameni spun că nu au mâncare pentru copii.

Boris Johnson și-a exprimat temerile că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Făcând ecou limbajului folosit de Casa Albă, premierul Marii Britanii a spus că afirmațiile Rusiei despre inamicii săi care se pregătesc să folosească arme chimice sunt "direct din cartea lor de strategii".

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, întâlnire la Moscova cu președintele rus pentru discuții privind încheierea războiului din Ucraina. Oficialii germani au declarat că guvernul nu a fost de acord cu nicio întâlnire care să-l implice pe fostul cancelar și Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 16 LIVE TEXT. Kievul acuză că avioane ruseşti au tras din spaţiul aerian ucrainean asupra unui sat din Belarus pentru a atrage ţara în luptă