Antena Meniu Search
x

Coronavirus, 21 aprilie. Peste 9.200 de cazuri în România | Ludovic Orban nu a luat în calcul înghețarea anului școlar

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a crescut la 9.200 de cazuri în 24 de ore.

de Redactia Observator

la 22.04.2020, 00:09

  • Primele măsuri de relaxare după 15 mai, introduse gradual.
  • 498 de decese și 9.242 cazuri în România.
  • Pimen, Arhiepiscopul de Suceava, confirmat cu coronavirus.
  • Donald Trump anunță suspendarea imigrației în SUA.

Ora 23:45 - Pentru mulţi români aflaţi peste hotare, nici pandemia, nici sărbătorile n-au oprit munca. În transporturi ori în construcţii, se lucrează din greu chiar şi acum. Crina este o româncă plecată departe de familie pentru a face rost de bani. E şoferiţă de TIR în Italia şi şi-a petrecut Paştele la volan, pe drumurile din Peninsulă pentru a aproviziona magazinele cu alimente.

Ora 23:20 - Un protocol al binelui. Asta au făcut peste 230 de medici români din toate colţurile lumii. Şi-au dat seama că împreună pot salva mai multe vieţi şi au format o reţea a solidarităţii. Doctori din România, Statele Unite ale Americii şi Europa au pus la comun cunoştinţe preţioase de pe frontul pandemiei şi cele mai eficiente protocoale din spitalele lor pentru ca oricine să poată beneficia de ele.

Ora 23:00 Statele Unite folosesc toate armele în lupta cu pandemia. O unitate militară secretă a fost mobilizată pentru a proteja Washingtonul. În acelaşi timp, Donald Trump a anunţat că va suspenda temporar accesul tuturor imigranţilor în Statele Unite pentru a încetini răspândirea şi a ajuta cetăţenii intraţi în somaj să îşi găsească mai uşor locuri de muncă.

Ora 22:30 - Ministrul Finanțelor este optimist. "Voi avea rezultatele peste cinci zile şi atunci voi putea şti exact cum stă situaţia, dar au revenit la plata impozitelor şi asta mă bucură pentru că aveam nişte estimări foarte dure pentru luna aprilie, dar rezultatele sunt mai bune decât ne aşteptam. Aşa cum răspunde economia în acest moment, am încredere că vom reveni mai puternici după această perioadă. [...] Revenirea cam toată lumea o vede puternic, pentru că măsurile pe care le iau România şi alte ţări au fost acelea de a menţine capacitatea de producţie", a declarat Florin Câțu, citat de news.ro.

Ora 22:15 - România îşi numără de la o zi la alta şomerii. Peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate într-o singură lună, iar analiştii economici se asteaptă la şi mai rău. Agenția de rating Fitch, o instituție care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o țară pentru investiții, estimează că vom ajunge la o rată a şomajului de 8 la sută. Cea mai mare din istorie.

Ora 22:00 - Românii resimt cel mai acut lipsa celor dragi în această perioadă. Şi 14% dintre noi au locuit singuri în prima lună de izolare. Sunt rezultatele unui studiu IRES despre cum am trecut prin pandemie.

  • Un sfert dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singuri.
  • 4 din 10 români au avut temeri legate de imposibilitatea asigurării resurselor de trai pe fondul prelungirii crizei generate de pandemie.
  • Mai mult de o treime dintre români au avut sentimentul de frică de moarte pe fondul infecției cu noul coronavirus.
  • 8 din 10 români declară că acțiunile autorităților centrale din România le dau sentimentul că pandemia va fi depășită.

Ora 21:40 - Focar după focar în judeţul Suceava. 242 de bolnavi au fost confirmati numai în centrul de neuropsihiatrie Sasca Mică. În urma testării pentru COVID-19, Direcţia de Sănătate Publică a confirmat că jumătate dintre beneficiarii şi angajaţii centrului au fost infectaţi.

Ora 21:20 - Premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, că nu a fost luată în calcul înghețarea anului școlar.

"Cu siguranţă nu am avut niciun moment în evaluare această posibilitate de îngheţare a anului şcolar. Obiectivul nostru este să asigurăm toate condiţiile posibile astfel încât  elevii, studenţii să încheie anul şcolar, să poată să dea toate examenele (...) în condiţiile care vor fi permise de contextul epidemiologic pentru că nu riscăm ca toţi copiii noştri să piardă un an şcolar", a declarat Ludovic Orban.

Ora 21:00 - Dan Antonescu, expert criminalist, despre valul de violențe din România: "Foarte multă lipsă de inteligenţă. Şmecheria dată de forţa pumnului".

Ora 20:50 - Măștile medicale de protecție și mănușile devin obligatorii în magazine, mijloacele de transport public şi în spaţiile publice administrative din Timișoara. Decizia a fost luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Ora 20:30 - Federaţia Română de Atletism a anunţat prelungirea termenului de suspendare a tuturor competiţiilor până în data de 15 iunie, când ar putea fi reluate ”dacă nu intervin noi modificări ale măsurilor luate de autorităţi”.

Ora 20:10 - Grupul de Comunicare Strategică neagă faptul că ar urma un Scenariu 5 în contextul pandemiei de coronavirus și că Bucureștiul va fi carantinat.

Comunicat Grupul de Comunicare Strategică - Având în vedere vehicularea prin intermediul unor publicații online de informații false referitoare la ipoteza unui „scenariu 5” în contextul epidemiei de COVID-19, precum și a unei presupuse măsuri de „carantinare a Bucureștiului”, Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări: 

1.    NU a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta activării unui presupus „scenariu 5”, această sintagmă este o speculație fără fundament în realitate. 

2.    NU a fost pusă în discuție sau enunțată la nivelul autorităților varianta „carantinării Bucureștiului”, iar această ipoteză a mai făcut obiectul unei dezmințiri anterioare. 

Reiterăm apelul către instituțiile de presă de a nu pune în circulație informații sau ipoteze care nu beneficiază de confirmări din surse oficiale, întrucât acestea pot genera atitudini și comportamente sociale nejustificate în raport cu situația în fapt.

Ora 20:00 - Gabriela Firea a scris pe Facebook că nu are cum să fie de acord cu scoaterea bucureştenilor de peste 65 de ani de acasă şi transferul în carantină pentru că nu ar fi "uman".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 19:30 - Pentru a doua zi consecutiv scade numărul persoanelor diagnosticate pozitiv în Italia. În ultimele 24 de ore au murit 534 de persoane (luni au fost 454), totalul deceselor ajungând la 24.648.

Ora 19:05 - Zece militari din cadrul Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Nouă dintre ei au fost plasați în carantină, la spital, iar unul se află în carantină la domiciliu. Urmau să plece în Afganistan.

"Cu privire la situația militarilor din cadrul Batalionului 191 Infanterie ,,Colonel Radu GOLESCU” confirmați pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2, facem următoarele precizări: La acest moment, 10 militari din cadrul batalionului au fost confirmați pozitiv. Nouă dintre aceștia sunt internați în spital, iar unul este carantinat la domiciliu. Starea lor este bună. La nivelul unității au fost luate măsurile prevăzute pentru aceste situații. A fost desfășurată ancheta epidemiologică de către o echipă medicală de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, pentru identificarea contacților direcți ai militarilor infectați și izolarea acestora la domiciliu, conform procedurilor standard stabilite la nivel național. Pentru protecția personalului se efectuează în permanență dezinfectarea tehnicii și spațiilor de lucru și sunt aplicate măsurile individuale de protecție și prevenție", informează ofițerul de informare și relații publice al Batalionului 191 Infanterie, căpitanul Paul Crăciun.

Ora 19:00 - Decesele provocate de noul tip de coronavirus au crescut din nou în Marea Britanie, cu 828 de morţi în spitale, potrivit unui bilanţ publicat marţi de Ministerul Sănătăţii. Până acum au fost raportate 17.337 de decese şi 129.044 de contaminări. 

Ora 18:40 - Direcția de Comunicare Groupe Renault România a anunțat că marți, 21 aprilie, a fost reluată parțial activitatea pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. S-au redeschis Uzina Mecanică și Șasiuri (Motoare, Cutii de Viteze, Șasiuri, Aluminiu, Logistică) și Uzina Vehicule, departamentul Presaj.

Ora 18:20 - Netflix pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor filme şi seriale documentare pe canalul YouTube Netflix SUA. Titlurile pot fi urmărite cu subtitrare în limba română.

Ora 18:05 - Observator Update: Informațiile orei 18:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.

Ora 18:00 - Autoritățile române anunță încă 16 decese între pacienții cu noul coronavirus. Bilanțul morților a ajuns la 498.

Deces 483

Femeie, 72 ani, mun. Bucuresti

Data internării: 04.04.2020, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase V. Babeș Bucuresti, sectia ATI

Data recoltării: 27.03.2020

Data confirmării: 27.03.2020

Face parte din focarul de la Clinica de dializă

Data decesului: 20.04.2020

Comorbiditati: boala cardiovasculara, DZ tip II, boala renala cronica - pacienta dializata, cataracta, obezitate

Deces 484

Bărbat, 63 ani, jud. Teleorman

Data internarii: 15.04.2020 –Spital Rosiorii de Vede

Transferat în aceeasi zi la Spitalul Victor Babeș Bucuresti în Sectia de ATI

Data recoltare: 15.04.2020

Data rezultat: 15.04.2020

Data deces: 20.04.2020

Comorbiditati: boala cardiovasculara, DZ tip II

Deces 485

Bărbat, 88 ani, jud. Galati – Cămin de bătrâni

Data debut: 17.04.2020

Data internarii: 17.04.2020 – Spitalul de Boli Infecțioase Galați

Data recoltare: 11.04.2020 – rezultat negativ, apoi recoltat pe 17.04.2020 cu rezultat pozitiv în data de 20.04.2020

Data deces: 21.04.2020

Comorbiditati: boala renala cronică, adenom de prostate, anemie feripriva

Deces 486

Bărbat, 90 ani, jud. Galati Cămin Bătrâni

Data internarii: 11.04.2020 – Spital CFR Galați

Data recoltare: 5.04.2020

Data rezultat: 8.04.2020

Data deces: 21.04.2020

Comorbiditati: afectare cardiaca multipla, dementa

Deces 487

Femeie, 80 ani, jud. Galati Cămin de bătrâni

Data internării: 09-10.04.2020 sectia Medicală II a Spitalului Județean de Urgență Galați

Transferat apoi la Spitalul CFR Galați

Data recoltare: 08.04.2020 si 16.04.2020

Data rezultat: 08.04.2020 si 16.04.2020

Data deces: 21.04.2020

Comorbiditati: Sechele AVC, dementa mixta, boala renala cronica

Deces 488

Barbat, 69 ani, jud. Ilfov

Data internarii: 10.04.2020 – SJU Ilfov – cu Infecție Acută a Căilor Respiratorii Superioare, test rapid Covid negativ, externat la domiciliu cu tratament. Pe 13.04.2020 se interneaza în Spitalul Universitar de Urgență București – intubat, transferat pe 14.04.2020 la Spitalul Colentina in ATI

Data recoltare: 13.04.2020

Data rezultat: 14.04.2020

Data deces: 20.04.2020

Comorbiditati: Sechele AVC, obezitate, HTA, DZ

Deces 489

Bărbat, 52 ani, jud. Neamt

Data internarii: 18.04.2020 – Spital Municipal Roman in ATI

Data recoltare: 19.04.2020

Data rezultat: 19.04.2020

Transferat la Spitalul Județean Piatra Neamț

Data deces: 20.04.2020

Istoric: 08-13.04.2020 a fost internat în Spitalul Orasenesc Tg Neamt pentru afectarea hepatica; in Sectia unde a fost internat a existat un caz pozitiv Covid 19 (posibila expunere)

Comorbiditati: ciroza hepatica virus B, encefalopatie hepatica

Deces 490

Femeie, 84 ani, jud. Neamt

Data internarii: 11.04.2020 – Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – ATI cu insuficiență respiratorie acută

Istoric de internare 08-23.03.2020  în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț - Secția medicală pentru boală pulmonară interstițială, cardiopatie ischiemica. În secșie a existat un focar Covid 10. Test recoltat în 25.03.2020 cu rezultat negativ; externată în data de 29.03.2020

Data debut: 09.04.2020 – febra, frison, dificultate la respiratie, tuse, frison

Data internare: 11.04.2020

Data recoltare: 11.04.2020

Data rezultat: 14.04.2020

Data deces: 21.04.2020

11-14.04.2020  a fost internată în Secția ATI , apoi fiind stabilă s-a transferat în secția medicală

Pe data de 21.04.2020 –revine pe ATI cu  insuficiențî respiratorie acută

Comorbiditati: boala cardiovasculara, boala hepatica, dementa

Deces 491

Bărbat, 71 ani, jud. Timiș

Data recoltare: 06.04.2020

Data rezultat: 07.04.2020

Data internare: 06.04.2020 Boli Infecțioase Lugoj, transferat pe 08.04.2020 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timisoara)

Data deces: 21.04.2020

Comorbiditati: dementa mixta, HTA, atrofie cerebrala, boala Altzheimer, Boala Parkinson

Deces 492

Bărbat, 77 ani, jud. Galati Cămin de Bătrăni

Data internarii: 09.04.2020 Spitalul CFR Galati

Data recoltare: 05.04.2020

Data rezultat: 07.04.2020

Data deces: 10.04.2020

Comorbiditati: HTA, fibrilatie atriala cronica, dementa

Deces 493

Femeie, 78 ani, jud. Galati Cămin de Bătrâni

Data internarii: 13.04.2020 – stare de soc, UPU Galati

Data recoltare: 05.04.2020, rezultat negativ;

Data recoltare 13.04.2020 cu rezultat pozitiv

Data deces: 13.04.2020

Comorbiditati: Sechele AVC, casexie, dementa

Deces 494

Femeie, 86 ani, jud. Galati Cămin de Bătrâni

Data internarii: 04.04.2020 Spitalul BI Galati

Data recoltare: 03.04.2020

Data rezultat: 03.04.2020

Data deces: 14.04.2020

Comorbiditati: insuficienta cardiaca congestiva, boala Alzheimer, dementa

Deces 495

Femeie, 37 ani din județul Mureș. 

Data internării: 11.04.2020 – Spitalul Clinic Județean Mureș - Secția Boli Infecțioase. 

Transfer în ATI pe 12.04.2020. 

Dată recoltare: 11.04.2020. 

Dată rezultat: 11.04.2020. 

Dată deces: 20.04.2020. 

Comorbidități: obezitate

Deces 496

Femeie, 74 ani, jud. Arges

Data internare: 19.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Pitești

Data recoltare:19.04.2020

Data rezultat: 20.04.2020

Comorbiditati: bronhopneumopatie, astm bronsic  dependent de O2, tahicardie sinusala

Deces 497

Bărbat, 72 ani. Jud. Caras Severin

Data debut: 19.04.2020

Data recoltare 19.04.2020

Data rezultat 21.04.2020

Data internare: 19.04.2020 – UPU Resita (febra, frison, tuse, dispnee, modificari stetacustice pulmonare); se transfera pe Sectia de pneumologie cu suspiciunea de bronhopneumonie; Se deterioreaza starea generala SO2 50%, se transfera la ATI Spitalul Județean de Urgență Reșița

Data deces: 20.04.2020

Comorbiditati: BPOC, dublu bypass cardiac, emfisem pulmonar,, antecedente TBC, infundare carotida

Deces 498

Femeie,  78 ani. Județul Botoșani

Data recoltare: 16.04.2020

Data rezultat 17.04.2020

Data internare:16.04.2020 Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani

Data deces: 21.04.2020

Comorbiditati: DZ tip II, angina pectorala, BPOC, obezitate

Ora 17:50 - Ministerul Apărării Naționale (MApN) va instala un Sistem Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT) la Timișoara, pe stadionul CFR. Militarii transmit că sistemul este alcătuit dintr-o zonă medicală cu o capacitate de 56 de locuri, din care 4 pentru ATI și este compus, printre altele, din unități de triaj, radiologie, sterilizare, laborator și zonă de decontaminare.

Ora 17:20 - Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, a scăzut sub nivelul de 20 de dolari, cea mai mică cotație din 2001, după ce prețul petrolului american WTI a intrat de două zile în teritoriu negativ.

Ora 16.56- Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat, în cursul zilei de marți, că restaurantele și lăcașurile de cult se vor redeschide de pe 15 mai. Austria, una dintre primele țări din Uniunea Europeană care a prezentat un plan de ieșire din izolare, a redeschis de săptămâna trecută magazine cu o suprafaţă de până la 400 de metri pătraţi, magazine de bricolaj şi grădini publice.

Ora 16.40- Festivalul Oktoberfest, care atrage anual milioane de oameni, a fost anulat din cauza crizei sanitare, au anunţat marţi autorităţile din Bavaria. Aproximativ 6 milioane de persoane, între care 2 milioane de străini, participă anual la sărbătoarea de două săptămâni de la Munchen care aduce peste 1 miliard de euro oraşului.

Ora 16.30- Aproximativ 70 de militari români aflaţi în misiuni în Afganistan, Irak şi Republica Centrafricană vor fi repatriaţi, în cadrul măsurilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Ei vor putea reveni în teatrele de operaţii, în cazul în care comandanţii misiunilor vor solicita acest lucru.

Ora 16.15- Un bărbat din azilul "Sfântul Spiridon" din Galaţi a murit, în urma infectării cu coronavirus, alţi 20 de bătrâni şi şapte membri ai personalului sanitar fiind confirmaţi cu COVID-19.

Ora 16.00- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Sonia Simionov, pot fi urmărite în acest video:

Ora 15.50- O angajată a Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Municipiului Sibiu a fost confirmată cu coronavirus, iar alţi şapte angajaţi cu care ea a intrat în contact au fost izolaţi la domiciliu, având teste negative. Activitatea Serviciului se desfăşoară normal, arată Prefectura Sibiu.

Ora 15.30- Cercetările recente arată că aproape 80% dintre decesele înregistrate în Italia, Spania, Franța și Germania s-au produs în cele mai poluate regiuni ale celor patru țări. Analiza profesorilor germani a avut în vedere decesele cauzate de COVID-19 în 66 de regiuni administrative din Italia, Spania, Franța și Germania. Aceștia au ajuns la concluzia că 78% dintre decese au fost concentrate în doar cinci regiuni, cele mai poluate, de altfel.

Ora 15.10- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat marţi asigurări că - potrivit tuturor elementelor disponibile - noul coronavirus este de origine animală şi că nu este vorba despre o manipulare în laborator. 

”Toate probele disponbile sugerează că virusul are o origine animală şi că el nu este rezultatul unei construiri sau unei manipulări în laborator sau altundeva. Probabil că virusul este de origine animală”, a declarat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a OMS.

Ora 15.00- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Sonia Simionov, pot fi urmărite în acest video:

Ora 14.50- Autoritățile au actualizat pentru 21 aprilie lista cazurilor de coronavirus pe județe. La nivelul României, marți, bilanțul a ajuns la 9242 de infecții, o creștere cu 306 cazuri în 24 de ore. Județul Olt e, în continuare, cu cele mai puține cazuri, în timp ce Suceava are cele mai multe, cu peste 100 în plus față de ziua precedentă. Mai multe detalii AICI.

Ora 14.40- Doi ambulanțieri din Vâlcea s-au ales cu dosar penal după ce au ieșit din izolare și au mers la serviciu, deși intraseră în contact cu persoane suspecte de coronavirus. Procurorii au deschis o anchetă, după ce doi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea au ieşit din izolarea la domiliciu şi s-au prezentat la serviciu deşi au fost în contact cu angajaţi şi pacienţi ai Secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, unde a fost confirmat un cadru medical infectat cu SARS Cov 2.

Ora 14.25- Numărul cazurilor noi de coronavirus a scăzut în săptămâna 13 - 19 aprilie comparativ cu precedenta, iar judeţele Suceava, Arad, Hunedoara, Mureş şi Capitala totalizează cele mai multe cazuri îmbolnăvire şi cele mai multe decese. Aproape trei sferturi dintre decese sunt înregistrate la persoane de peste 60 de ani şi peste 60% dintre cei care au murit din cauza coronavirusului sunt bărbaţi, relevă datele făcute publice marţi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ora 14.10- Președintele Klaus Iohannis face declarații de la Palatul Cotroceni: 

Bună ziua! Hristos a Înviat! Dragi români, în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții, împreună, să facem ce ne-am propus, în speță fiecare să stea acasă și să sărbătorim Învierea Domnului așa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.

Vreau în acest moment însă să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în așa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulțumiri se cuvin și autorităților, care au fost prezente, care au știut să intervină atunci când a fost cazul și au știut să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical, care, în timp ce majoritatea a stat acasă și a sărbătorit în liniște Paștele, au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi și s-au implicat foarte, foarte bine.

Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu iz clar negativ și vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puține, dar foarte vizibile. Au fost, din păcate, oameni care nu au înțeles despre ce este vorba, nu au înțeles de ce trebuie să respecte normele, și, în aceste chestiuni, trebuie să laud iar autoritățile, în special poliția și jandarmeria, care au intervenit la timp și ferm. Și așa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți, nu numai pentru unii. Este foarte clar, în condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine toate normele: acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar și așa se va întâmpla și în continuare.

Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Și am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut. Așa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună „așa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice.

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun! Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!

Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz - repet, în niciun caz - statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri, prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Așadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de știință, inclusiv oamenii care sunt considerați experți, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire, în care am evaluat impactul măsurilor, acum, în aceste zile de sărbătoare.

Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de știut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României.

Este la fel de important să înțelegem acum - după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie - să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de ce cei apropiați.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai, când vom intra într-o nouă perioadă, care - dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut-o și până acum, măsurile impuse de autorități - sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru, a fiecăruia. Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți împreună cu mine, vi le vom comunica și împreună, drag români, vom trece cu bine de această epidemie. Vă mulțumesc!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 14.00- Interpretul de muzică populară Nelu Bălăşoiu, testat pozitiv la coronavirus, a murit. Cântărețul în vârstă de 71 de ani era internat la spitalul din Suceava. Îndrăgitul interpret de muzică populară a suferit un atac vascular cerebral.

Ora 13.50- Elena Trifan, director DSP Suceava, a anunțat că 242 de pacienți și 59 de angajați de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică au fost testați pozitiv cu coronavirus. În acest moment, în centru se află aproximativ 385 de beneficiari și peste 250 de angajați.

Ora 13.30- 60 de români sunt închiși în case, în două blocuri, și sunt păziți cu poliția, la Hagen, în Germania. Trei dintre ei au coronavirus, iar autoritățile nu mai lasă pe nimeni să iasă din clădiri, timp de 14 zile. Autorităţile din oraşul german Hagen au decis să trimită poliţia pentru a supraveghea două clădiri locuite de 60 de români. Oficialităţile localităţii aflate în apropiere de Dortmund şi Wuppertal se tem de o răspândire a coronavirusului, după ce trei români au fost depistaţi pozitiv. Așa că toți ceilalți conaționali care locuiesc în cele două blocuri au fost carantinați la domiciliu.

Ora 13.20- Muzicianul englez Robert Plant, fondator al trupei Led Zeppelin, a făcut „o donaţie generoasă” unui producător local de echipamente pentru personalul medical. Plant a donat pentru un producător de haine din oraşul lui natal, Kidderminster, căruia i-a fost solicitat de spitalul din localitate să confecţioneze echipamente.

„Fiecare se află în propriul vacuum în casa lui, simţindu-se relativ în siguranţă. Sunt încântat să pot să ajut munca pe care aceşti oameni buni o fac pentru asistentele, medicii, îngrijitorii din prima linie, oferindu-le măşti şi halate atât de necesare” a declarat muzicianul.

Ora 13.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 12.54- La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ora 12.52- 306 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 9.242 de pacienţi infectaţi, între care 2.153 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

"Până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate."  a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Ora 12.43- O fetiță de 7 ani cu coronavirus și peritonită a fost operată și salvată de medici, la Constanța. Doctorul care a condus intervenția chirurgicală a povestit prin ce a trecut. Pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța, medicul Florin Daniel Enache, cel care a condus echipa de doctori care a operat fetița a povestit cum s-au protejat și cum a fost chemat de acasă pentru a salva viața micuței. Mai multe detalii AICI.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 12.30- Medicul pediatru Mihai Craiu scrie, într-un mesaj postat pe Facebook, despre riscurile la care ne expunem atunci când vine vorba de ridicarea restricțiilor impuse pentru liminarea răspândirii coronavirusului și despre capcana testelor rapide și inadecvate. Medicul subliniază că speranța de a ne readuce viața de dinainte de izolare și Ordonanțele Militare, împreună cu speranța de a reporni economia, ar putea explica graba de avea un număr din ce în ce mai mare de persoane testate pentru COVID-19. Mai multe detalii AICI.

Ora 12.20- Numărul cazurilor de Covid-19 confirmate în lume se apropie de 2,5 milioane, iar peste 170.000 de decese au fost înregistrate până în prezent. De la depistarea coronavirusului au murit 170.324 de oameni din întreaga lume. Cea mai afectată ţară este Statele Unite, cu 42.308 decese. Numărul cazurilor de îmbolnăvire în lume este de 2.477.426.

Ora 12.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 12.00- Epidemie de malarie în Zimbabwe, ţară aflată în izolare pentru combaterea Covid-19. Cel puţin 131 de oameni au murit de malarie, în timp ce ţara face eforturi de a gestiona răspândirea coronavirusului.

Ora 11.50- Mai multe ambulanțe, însoțite de mașini de poliție și jandarmi, au descins în localitatea Cuza Vodă, din Constanța, după ce o analiză de risc efectuată de DSP Constanța a arătat că aici este risc de focar de infecție cu COVID-19. Curioși, oamenii au încălcat restricțiile de distanțare socială și s-au adunat pe străzi pentru a vedea intervenția autorităților.

Ora 11.35- O familie e izolată cu bunica moartă în casă, în Timiș. Nimeni nu iese, bătrâna era suspectă de coronavirus și nu poate fi îngropată până nu vine rezultatul testului, făcut cu puține minute înainte de deces. Mai multe detalii AICI.

”Este o situaţie mai specială pentru că una dintre persoanele membre ale familiei este internată de vineri la spital, cu coronavirus. Este vorba despre fiul femeii decedate. Ieri li s-au făcut teste la toţi, inclusiv la mama celui internat care între timp a decedat. Ea are 83 de ani. Astăzi vor veni rezultatele, pe la ora 11.00, iar apoi femeia poate fi înmormântată. Dealtfel, familia a discutat cu firma de pompe funbre şi s-au înţeles că azi este înmormântarea”, a declarat primarul Cornel Dumitraş.

Ora 11.20- Pacienţi cu coronavirus, batjocoriţi la Spitalul Botoșani. Sunt cărați pe alei cu gropi și printre copaci, pentru o radiografie sau un CT. Unii pacienți sunt transportaţi cu un pat cu roţi prin parcarea spitalului, printre maşini. Alții sunt purtați pe targă pe alei cu gropi și printre copaci. Mai multe detalii AICI

Ora 11.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 10.55- Diagnosticarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, cu coronavirus este legată de „focarul Suceava”, spune Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care subliniază faptul că „traiul destul de ascetic” al prelatului l-ar putea feri de o formă gravă a infecției cu COVID-19.

„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit și în această situație. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus Rafila

Ora 10.40- Prinţul Philip a transmis omagiu lucrătorilor esenţiali şi celor care luptă împotriva Covid-19. Ducele de Edinburgh îi laudă pe lucrătorii ce menţin funcţionale servicile esenţiale în timpul crizei sanitare şi pe cei care luptă împotriva Covid-19.

„Având în vedere că ne apropiem de Săptămâna Mondială a Imunizării, vreau să recunosc munca vitală şi urgentă realizată de atât de mulţi pentru a opri pandemia; de cei din domeniile sanitar şi ştiinţific, din universităţi şi instituţii de cercetare, toţi uniţi în a ne proteja de Covid-19” a transmis ducele.

Ora 10.30- Un cartier din localitatea Cuza Vodă a intrat în carantină, după ce zece persoane au fost confirmate cu SARS-CoV-2, dar şi pentru că locuitorii din zonă nu respectă izolarea la domiciliu şi nici normele impuse de ordonaneţe militare, a anunţat marţi Prefectura Constanţa.

Ora 10.20- Un spital militar de camanie va fi montat pe Stadionul CFR din Timişoara, pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectări cu COVID-19 atât din judeţul Timiş, cât şi din vestul ţării.

Ora 10.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Mădălina Iacob, pot fi urmărite în acest video:

09.55: Ridicarea măsurilor de restricție trebuie să fie graduală, transmite un oficial OMS. Relaxările premature ar putea duce la o nouă creștere a infecțiilor de Covid-19, avertizează organizația.

”Cel puțin până când un vaccin sau un tratament foarte eficient e găsit, acest proces trebuie să fie noua noastră normalitate”, a spus Takeshi Kasai, Directorul Regional pentru Vestul Pacificului, din cadrul OMS.

Orice guvern care se gândește să relaxeze aceste măsuri ar trebui să o facă etapizat și să monitorizeze permanent situația, a precizat el.

”Indivizii și societatea trebuie să fie pregătiți pentru un nou mod de viață”, spune oficialul.

Ora 09.45: Pimen, Arhiepiscopul de Suceava, în vârstă de 90 de ani, este în stare ”acceptabilă”, au declarat surse medicale pentru Observator. Clericul, internat la Institutul Matei Balș din București, nu e intubat sau ventilat, nu este la terapie intensivă, ci într-un salon obișnuit al spitalului.

Ora 09.25: Klaus Iohannis are astăzi o ședință la Palatul Cotroceni pentru evaluarea măsurilor privind gestionarea crizei provocate de epidemia de coronavirus în România. La ședința programată la 12.30 participă Premierul Ludovic Orban și miniștri din guvernul său. La final, președintele va face declarații de presă.

Ora 09.15: Iată o trecere în revistă a celor mai importante informații din această dimineață despre coronavirus în România și în lume, făcută la ora 09.00 de colega noastră Mădălina Iacob.

Ora 09.00: Încă 4 decese ale unor pacienți cu coronavirus au fost confirmate marți dimineață. Este vorba despre 2 bărbați și 2 femei cu vârste între 46 și 83 de ani. Victimele sunt din Bacău, Giurgiu, Mureș și Galați:

Deces 479: Femeie, 83 ani din județul Bacău. Data internării: 30.03.2020 la Spitalul Județean de Urgență Bacău, secția ortopedie, pentru fractură col femural; este operată în data de 31.03.2020; transferată la Spitalul Onești – spital suport COVID – secția ortopedie în 16.04.2020, și apoi în secția ATI. A fost contact pe secție cu un caz confirmat. Data recoltării: 14.04.2020. Data confirmării: 15.04.2020. Data decesului: 20.04.2020. Comorbidități: fibrilație atrială paroxistica, fractură de col femural operată.

Deces 480: Femeie, 46 ani din județul Giurgiu. Data internării: 12.04.2020, în Spitalul Colentina. Data recoltării: 10.04.2020. Data confirmării: 12.04.2020. Data decesului: 18.04.2020. Comorbidități: DZ tip II, HTA, boală hepatică.

Deces 481: Bărbat, 62 ani din județul Mureș – brancardier la Spitalul Județean de Urgență Mureș. Data internării: 14.04.2020, la Spitalul Județean de Urgență Mureș, secția chirurgie, pentru dureri epigastrice, transferat în 15.04.2020 pe secția boli infecțioase II, apoi pe secția ATI II în 19.04.2020. Data recoltării: 15.04.2020. Data confirmării: 15.04.2020. Data decesului: 20.04.2020. Comorbidități: HTA, obezitate, DZ tip II

Deces 482: Bărbat, 51 ani din județul Galați. Data internării: 17.04.2020, la Spitalul Județean de Urgență Galați. Data recoltării: 18.04.2020. Data confirmării: 18.04.2020. Data decesului: 20.04.2020. Comorbidități: HTA, obezitate grd. III

Ora 08.40: Bilanțul îmbolnăvirilor de Covid-19 în lume a ajuns la aproape 2,5 milioane. Datele furnizate de Universitatea Johns Hopkins indică 2.477.426 de cazuri și 170.234 de decese, de la începutul pandemiei. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA, 42.308.

Cele mai afectate țări:

1. SUA: - 787.370 cazuri

2. Spania - peste 200.000 de cazuri

3. Italia - peste 181.000 de cazuri

4. Franţa - peste 156.000 de cazuri

5. Germania - peste 147.000 de cazuri

6. Marea Britanie - peste 125.800 de cazuri

7. Turcia - 91.000 de mii de cazuri

8. China - peste 83.800 de cazuri

9. Iran - peste 83.500 de cazuri

10. Rusia - peste 47.100 de cazuri

Ora 08.15: Poliția de Frontieră anunță că în ultimele 24 de ore au intrat în România 6400 de persoane, cu 4500 de mașini. În același timp, pe sensul de ieșire din țară au trecut 7300 de persoane, cu circa 4400 de mijloace de transport.

În același interval, la punctele de frontieră au fost comise 16 ilegalități – 3 infracțiuni și 13 contravenții, având ca autori cetățeni români și străini. Valoarea amenzilor a fost de peste 14.500 de lei. Din motive legale, ieșirea unui cetățean român din țară nu a fost permisă, transmite Poliția de Frontieră, citată de Mediafax.

Ora 08.00: Donald Trump anunță că va suspenda temporar imigrația în Statele Unite, din cauza epidemiei de coronavirus. Președintele american a transmis într-un mesaj pe contul său de Twitter.

”În contextul atacului Inamicului Invizibil, dar și al necesității de a proteja locurile de muncă ale extraordinarilor noștri cetățeni americani, voi semna un ordin executiv de  suspenda temporar imigrația în Statele Unite”, a scris Trump.

Donald Trump într-o conferință de presă la Casa Albă

Ora 07.40: Peste 42 de mii de decese ale unor pacienți cu coronavirus s-au înregistrat în Statele Unite, arată cel mai recent bilanț în această țară. În ultimele 24 de ore au fost aproximativ 1500 de decese, mai puține față de săptămâna trecută, când se înregistrau în medie 2000 de morți pe zi.

Numărul cazurilor a crescut cu încă 20 de mii, față de media de 30 de mii pe zi, săptămâna trecută. Bilanțul general indică peste 774 de mii de persoane infectate în SUA.

Ora 07.20: Serbia ia primele măsuri de relaxare a restricțiilor. Unele afaceri vor putea fi redeschise de astăzi. E vorba despre piețe agroalimentare, mici magazine de retail, spălătoriile, service-urile auto. 

De asemenea, restricția de circulație din cursul nopții a fost restrânsă cu o oră, iar interdicția de 24 de ore pentru persoane peste 65 de ani va fi schimbată și li se va permite să poată ieși din locuință timp de 30 de minute, în 3 seri din săptămână.

De reținut: Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în vârstă de 90 de ani, a fost confirmat luni seară cu covid-19, după ce a fost adus la spitalul din Suceava cu febră. Înaltpreasfințitul Pimen va fi preluat de o aeronavă de la Suceava și va fi transportat la spitalul Matei Balș, în București.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat că Arhiepiscopul Pimen se simte bine, iar o anchetă epidemiologică a DSP Suceava va fi efectuată, pentru identificarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu Înaltpreasfințitul. De asemenea, Bănescu a precizat că nu cunoaște ca Arhiepiscopul Sucevei să sufere și de alte afecțiuni medicale.

"S-a simțit în cursul zilei de astăzi mai puțin bine, a fost transportat la Spitalul Județean din Suceava, unde i s-a efectuat testul medical necesar. A fost confirmat pozitiv. O aeronavă de la Iași îl va prelua de la Suceava și îl va aduce la Spitalul Matei Balș din București. Ce e important de spus este că vorbim despre Suceava, epicentrul epidemiei de coronavirus din România, deci riscurile de contaminare în acest oraș evident sunt mai mari ca oriunde în altă parte în acest moment. Comunitatea în care trăiește ÎPS Pimen este formată din aproximativ 20 persoane, vorbim despre Mănăstirea Sf. Ioan din Suceava, firește nu a interacționat cu toate persoanele, ci doar cu cei cu care a slujit la slujba de Înivere și la slujba de astăzi. E foarte important de spus că nicio persoană din Mănăstirea Sfântul Ioan nu se simte rău. Deci nu avem niciun fel de altă suspiciune. DSP Suceava va face ancheta epidemiologică. Din câte am înțeles, a slujit și în cursul dimineții. Asta indică faptul că a început să se simtă rău după prânz. Așa am înțeles. astăzi? Nu pot să vă spun cine mai era în biserică exact, orice arhiepiscop sau episcop slujește împreună cu alte câteva persoane, inclusiv IPS Damaschin, episcopul vicar, care se simte foarte bine. Nicio altă persoană din promiximitatea Arhiepiscopului Pimen nu acuză niciun alt simptom, dar ancheta epidemiologică pe care o va face DSP Suceava ne va edifica în legătură cu starea de sănătate a tuturor celor de acolo. Nu știu să mai aibă alte probleme de sănătate, dar firește că vârsta este un factor îngrijorător. Este un om activ, nu mi s-a comunicat că ar avea o altă problemă majoră de sănătate", a precizat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Luni seară, România înregistra 478 de decese dintre pacienții cu coronavirus și 8.936  cazuri confirmate.

Tot luni seară, polițiștii brașoveni au fost nevoiți să intervină în Codlea, după ce mai multe persoane s-au încăierat în stradă. În urma confruntării, patru dintre polițiștii care au intervenit pentru restabilirea ordinii au fost răniți și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. A fost nevoie și de intervenția jandarmilor.

"La data de 20 aprilie 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov a fost sesizat prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe raza municipiului Codlea, jud. Brașov, are loc un conflict spontan în care sunt implicate mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat echipaje de poliție, jandarmi și polițiști locali. Incidentul a fost aplanat. Cercetările sunt în curs de desfășurare", a declarat Nadia Olaru - purtător de cuvânt IPJ Brașov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Coronavirus, 21 aprilie. Peste 9.200 de cazuri în România | Ludovic Orban nu a luat în calcul înghețarea anului școlar