Război Rusia - Ucraina, ziua 22 LIVE TEXT. Bombardamente masive în Harkov. Nori denşi de fum negru deasupra oraşului
Război Rusia - Ucraina, ziua 22. Luptele de pe teritoriul Ucrainei continuă joi, după mai bine de trei săptămâni de când armata lui Putin a declanşat invazia ţării. Un atac brutal a fost lansat asupra teatrului din Mariupol, cel mai mare adăpost pentru civili din centrul orașului, care a fost bombardat de aviaţia rusă. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere ca lumea să recunoască oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”, iar omologul său de la Moscova i-a numit "trădători de ţară" pe cetăţenii ruşi care susţin Occidentul şi se opun războiului. În paralel, războiul declaraţiilor între Statele Unite şi Rusia se intensifică după ce Joe Biden a spus despre Vladimir Putin că e un "criminal de război". Kremlinul a descris afirmaţia preşedintelui SUA drept una "de neiertat".
De Redactia Observator la 18.03.2022, 10:54- Vezi aici desfăşurarea evenimentelor în ziua 23 de război Rusia - Ucraina
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”.
- În cadrul unei apariţii televizate, Vladimir Putin i-a numit "trădători de ţară" pe cetăţenii ruşi care susţin Occidentul şi se opun războiului din Ucraina.
- Peste 30.000 de persoane au fugit deja din Mariupol, oraşul port din Ucraina vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni. Oficialii ucraineni estimează că cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi de la începutul războiului.
- Serviciul de urgenţă ucrainean a anunţat că cel puţin o persoană a murit şi alte trei au fost rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din Kiev.
- SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru "a vâna şi a pune mâna pe bunurile elitelor şi oligarhilor ruşi", transmite BBC. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Comisia Europeană.
- Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA 8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11, ZIUA 12 , ZIUA 13, ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16, ZIUA 17, ZIUA 18, ZIUA 19, ZIUA 20 şi ZIUA 21.
UPDATE 10:33. Bombardamente masive în Harkov. Nori denşi de fum negru deasupra oraşului
Au fost bombardamente masive în Harkov, în cursul zilei de astăzi. Oraşul a fost acoperit de un nor dens de fum negru după ce armata rusă ar fi vizat depozite de combustibil. Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina şi centrul industrial al ţării.
UPDATE 22:07. Un cetățean american se numără printre persoanele ucise de bombardamente, în Cernihiv
- Război Rusia - Ucraina, ziua 21 LIVE TEXT. Biden l-a numit pe Putin "criminal de război". Reacţia Kremlinului:...
- Joe Biden îl numește pe Vladimir Putin un "criminal de război". Reacţia rapidă a purtătorului de cuvânt al...
- Ucraina e dispusă să facă un pas în spate. Rusia pare a fi de acord, dar pune o singură condiţie
Un cetățean american se numără printre persoanele ucise joi în orașul Cernîhiv din nordul Ucrainei, a declarat poliția ucraineană, informează Mediafax. Departamentul de Stat al SUA a confirmat decesul și a prezentat condoleanțe familiei. „Din respect pentru familie în aceste momente dificile, nu avem alte comentarii", a adăugat un purtător de cuvânt.
UPDATE 22:01. Blinken acuză Rusia de "crime de război" în Ucraina
Atacurile ruse vizând civili în Ucraina constituie "crime de război", consideră secretarul de Stat american Antony Blinken, relatează AFP, citat de news.ro. "Luarea drept ţintă, în mod intenţionat, a unor civili este o crimă de război", denunţă într-o conferinţă de presă Blinken. "După atâta distrugere în aceste ultime trei săptămâni, îmi este dificil să conchid că ruşii fac altceva în afară de asta", denunţă el. Un proces juridic în vederea formulării oficiale a unei acuzări de ”crime de război” a Rusiei în Ucraina este în curs, anunţă Blinken. Statele Unite îşi exprimă joi scepticismul faţă de negoieri în curs între Ucraina şi Rusia care să oprească războiul.
UPDATE 21:58. Uniunea Europeană denunţă "crime de război" comise de către Rusia în Ucraina
Uniunea Europeană (UE) denunţă joi ”crime de război” comise de Rusia în Războiul din Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro. "UE condamnă, în termenii cei mai fermi, forţele armate ruse şi pe mandatarii lor, care continuă să ţintească populaţia civilă şi infrastructuri civile ucrainene", denunţă, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell. Teatrul din Mariupol, un oraş portuar situat în sud-estul Ucrainei, ”a fost bombardat puternic miercuri, în pofida faptului că servea ca adăpost civililor, binecunoscut şi în mod clar identificat, inclusiv unor copii”, denunţă şeful diplomaţiei europene.
UPDATE 19:26. Ucraina cere UE să-l recunoască pe Putin drept "criminal de război"
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Rejnikov a îndemnat joi Uniunea Europeană (UE) să-l considere pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un "criminal de război", iar pe europeni să-şi intensifice livrările de armament pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forţelor Moscovei, relatează AFP. Preşedintele american Joe Biden a înfuriat miercuri Kremlinul, catalogându-l pe preşedintele rus drept ”criminal de război”, din cauza bombardamentelor forţelor sale vizând oraşe ucrainene.
UPDATE 19:15. Aproximativ 30.000 de persoane evacuate din Mariupol în decurs de o săptămână
Autorităţile din oraşul Mariupol, asediat de forţe ruse, anunţă joi evacuarea a 30.000 de persoane - în decurs de o săptămână - şi că nu cunosc încă blanţul unui bombardament rus, efectuat miercuri, asupra unui teatru în care se adăposteau civili, relatează AFP, citat de news.ro.
UPDATE 19:10. TASS a publicat imagini cu o dronă turcească Bayraktar, doborâtă de Armata Rusiei în apropiere de Kiev
Ministerul rus al Apărării a publicat o fotografie cu o dronă Bayraktar, de proveniență turcească, doborâtă în timpul luptelor din Ucraina, transmite agenția TASS. "Ministerul Apărării a publicat o fotografie cu una dintre dronele Bayraktar doborâte", se arată în comunicatul oficialilor ruși. În imagine se pot vedea circuite electrice, trenul de aterizare, fuselajul și unitatea de control a dronei. Potrivit agenției TASS, drona, fabricată de turci și livrată armatei ucrainene, a fost doborâtă în regiunea Kievului.
UPDATE 19:07. Un general rus ar fi fost arestat de FSB, pentru trădare şi risipă de combustibil
Jurnaliştii de la Bellingcat susţin că au confirmat informaţia din trei surse. Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale din Rusia, ar fi fost arestat pentru că Rosgvardia a suferit prea multe pierderi în Ucraina şi pentru că s-a făcut "risipă de combustibil". O altă sursă, cea de-a treia, susţine că în realitate motivul ar fi altul: "scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești".
UPDATE 18:33. Franţa va furniza asistenţă financiară de 300 de milioane de euro Ucrainei
Administraţia Emmanuel Macron va furniza Ucrainei asistenţă financiară în valoare de 300 de milioane de euro, pentru atenuarea efectelor invaziei militare ruse, a anunţat joi ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, citat de cotidianul Le Figaro. Jean-Yves Le Drian a făcut acest anunţ după o conversaţie cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. "Vom debloca, în următoarele zile, un program de asistenţă financiară de 300 de milioane de euro", în conformitate cu angajamentul asumat de preşedintele Emmanuel Macron faţă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat Jean-Yves Le Drian.
UPDATE 16:55. Cel puţin 21 de morţi şi 25 de răniţi, lângă Harkov, într-un atac al artileriei ruse
Cel puţin 21 de persoane au fost ucise, iar alte 25 au fost rănite într-un atac lansat de artileria rusă, în localitatea Merefa, în apropiere de oraşul Harkov, în estul Ucrainei, anunţă parchetul regional, relatează AFP. "Militari ruşi au procedat la tiruri de artilerie vizând Merefa în regiunea Harkov joi, către ora 3.30. O şcoală şi un centru cultural au fost distruse. 21 de persoane au fost rănite, iar (alte) 25 (de persoane au fost) rănite, dintre care zece se află în stare gravă", anunţă într-o postare pe Facebook Parchetul regiunii Harkov. Oraşul Merefa se aflăla aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Harkov.
UPDATE 16:05. Anonymous a spart serverele serviciilor secrete ruse şi a dezvăluit o convorbire între Putin şi Şoigu
Grupul de hackeri Anonymous, care duce un "război cibernetic" împotriva Rusiei de când a invadat Ucraina, anunţă joi că a piratat serverele Serviciului rus de securitate (FSB), relatează AFP. Anonymous dezvăluie, de asemenea, o convorbire sensibilă între preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu. "Tango Down" anunţă Anonymous pe Twitter piratarea serverelor serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB), o expresie folosită în armată pentru semnalarea doborârii unui inamic.
UPDATE 16:02. Ucrainenii susţin că au distrus un post de comandă mobil al armatei ruse
Armata ucraineană anunţă că a distrus un post mobil de comandă al armatei ruse. Ucrainenii nu au precizat şi locul în care se afla centrul de comandă rusesc. Anunţul a fost făcut de Oleksiy Arestovych, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, în cadrul unei conferinţe de presă.
UPDATE 15:20. "Ucraina trebuie să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor ruşi"
Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch a cerut Ucrainei să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor de război ruşi, întrucât acest lucru este contrar convenţiilor de la Geneva, transmite joi AFP, citând un comunicat al HRW.
UPDATE 14:44. Ucraina publică numele membrilor brigăzii care bombardează ţinte civile: "Armata rusă comite crime de război. Ştim pe cine vânăm!"
Serviciile de informații ucrainene au obținut o listă cu personalul militar al Brigăzii 448 de Rachete a Forțelor Terestre Ruse, cu sediul în satul Klyukva, regiunea Kursk, despre care se știe că au comis crime de război împotriva civililor ucraineni, informează Ukrinform.
UPDATE 14:15. Rusia continuă să "nu vadă" dovezile de pe câmpul de luptă: "Operaţiunea specială nu are ca scop distrugerea statalităţii Ucrainei şi nu vizează populaţia civilă"
"Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu are ca scop distrugerea statalităţii, înlăturarea actualului preşedinte şi nu vizează populaţia civilă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o conferinţă de presă, joi, citată de agenţia TASS.
UPDATE 13:45. "Dovezi extrem de puternice că Putin e criminal de război". Cum poate acţiona Marea Britanie împotriva preşedintelui Rusiei
Au trecut mai bine de trei săptămâni de când Rusia a declanşat războiul în Ucraina, iar guvernanţii statelor europene adună dovezi ale "crimelor de război" de care, potrivit acestora, se face responsabil Vladimir Putin.
După ce preşedintele SUA, Joe Biden, l-a numit pe omologul său de la Kremlin "criminal de război", şi ministrul de Externe britanic, Liz Truss, face o declaraţie similară. Aceasta susţine că dovezile incriminatorii sunt "extrem de puternice".
UPDATE 13:40. Ucraina cere acces la imaginile din satelit ale Japoniei, ca să se apere de invazia rusă
Ucraina a lansat un apel la Japonia să îi ofere imagini prin satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta să se apere de trupele ruse, a informat, joi, cotidianul Nikkei.
Guvernul nipon şi companiile private japoneze operează sateliţi care au capacitatea de a capta imagini detaliate pe timp de zi și de noapte, ori prin nori sau alte obstacole ce pot apărea în atmosferă, un lucru extrem de util Kievului, în strategia sa de apărare în fața invaziei ruse.
UPDATE 13:05. Rusia respinge decizia CIJ care îi cere să-şi suspende ofensiva în Ucraina
Kremlinul a respins joi decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, care a ordonat cu o zi înainte ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina, informează AFP.
"Nu vom putea ţine cont de această decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că cele două părţi - Rusia şi Ucraina - trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. "În acest caz, niciun acord nu este posibil", a afirmat Peskov.
Curtea Internaţională de Justiţie a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. Potrivit CIJ, Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.
Într-o postare pe Twitter, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia CIJ.
CIJ s-a exprimat în cadrul unei proceduri de urgenţă iniţiate de Kiev la câteva zile după începerea invaziei ruse.
Ucraina cerea Curţii de la Haga să ordone Moscovei încetarea imediată a invaziei, în aşteptarea unui verdict pe fondul conflictului dintre cele două state, verdict până la a cărui pronunţare ar putea trece ani.
Conform cererii Kievului, CIJ - creată în 1946 cu misiunea de a soluţia disputele dintre state - a decis să pronunţe măsuri de urgenţă, zise conservatoare, pentru a ordona Rusiei să suspende imediat operaţiunile militare.
UPDATE 12:30. Câţi soldaţi ruşi au murit de fapt în Ucraina. Putin camuflează prestația slabă a mult lăudatei armate ruse: ”Este uluitor!”
Peste 7.000 de soldați ruși au fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte, potrivit estimărilor americane, citate de New York Times. În schimb, armata ucraineană susține că de la startul războiului pe 24 februarie până pe 17 martie, invadatorii ruși au pierdut aproximativ 14.000 de soldați.
UPDATE 12:10. Autorităţile ucrainene au început evacuarea civililor de la Teatrul Mariupol
Peste 1.000 de femei și copii se aflau în adăpostul de bombe de sub clădirea teatrului din Mariupol, a declarat un deputat ucrainean. Teatrul a fost bombardat de ruși luni seară, iar numărul victimelor este necunoscut.
Deputatul Dmytro Gurin, ai cărui părinți sunt prinși în oraș, a declarat pentru BBC: "Clădirea [teatrului, n.red.] este distrusă, avem peste 1.000 de femei și copii în adăpostul anti-bombă, la subsol. Cu câteva minute în urmă am primit o informație că adăpostul anti-bombă a supraviețuit și oamenii de acolo au supraviețuit. Nu știm încă dacă avem oameni răniți sau uciși. Dar se pare că cei mai mulți dintre ei au supraviețuit și sunt în regulă”.
UPDATE 12:05. Olga Smirnova, una dintre starurile baletului rusesc, a părăsit Teatrul Balșoi din Moscova condamnând invazia din Ucraina
Olga Smirnova, una dintre starurile baletului rusesc, a anunțat că a părăsit Baletul Balșoi din Moscova din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Ea a anunța că se va alătura Baletului Național Olandez din Amsterdam.
UPDATE 11:55. Ambasadorul chinez la Kiev: China "nu va ataca niciodată Ucraina"
China ”nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadaorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov.
UPDATE 11:25. Afirmația lui Lavrov că Rusia a bombardat deliberat maternitatea din Mariupol, probă în instanță: ”Mulțumim că au recunoscut public săvârșirea crimelor de război”
Declarațiile lui Serghei Lavrov despre atacul lansat de Rusia asupra maternității din Mariupol vor fi considerate probă în instanță, a anunțat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Oficialul rus a spus, la o conferință de presă la Antalya, că forțele ruse au considerat maternitatea o țintă militară.
UPDATE 11:10. Japonia se teme de un atac nuclear al ruşilor în Ucraina
Un fost primar al oraşului japonez Hiroshima, lovit de atacul devastator al americanilor din 1945, îi cere preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Cu câteva săptămâni în urmă, liderul de la Kremlin a ordonat punerea în "alertă maximă" a forțelor nucleare ruse, ca răspuns la "sancțiunile ilegitime ale Occidentului".
UPDATE 10:55. Rusia ameninţă din nou ţările care trimit arme Ucrainei: "Îşi creează singure probleme directe"
"Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme... Îşi creează singure probleme directe cu mâna lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, pentru canalul de Youtube Soloviov.Live, comentând în acest fel informaţiile din mass-media cu privire la faptul că Bratislava ar fi autorizat trimiterea în Ucraina a unor sisteme antiaeriene de fabricaţie sovietică.
Pe de altă parte, Zaharova a apreciat că deocamdată "nu se poate vorbi despre un proces activ de negocieri" cu Occidentul, fiindcă "pentru moment există doar anumite contacte asupra anumitor probleme care apar".
Ea a evitat să comenteze declaraţiile ministrului de externe polonez Zbigniew Rau, care a afirmat că Polonia ar putea înlocui Rusia în G20.
"Nu vreau să comentez toate aceste declaraţii ipotetice, pentru că nu are sens şi nici nu este convenabil, este ceea ce şi-ar dori ei. Dacă ar depinde numai de ei, atunci doar ei ar mai rămâne pe Pământ", a spus Zaharova.
Ea a explicat decizia Rusiei de a se retrage din Consiliul Europei prin aceea că drepturile ţării sale erau îngrădite în cadrul organizaţiei paneuropene.
"Ei (Consiliul Europei) ne-au restrâns drepturile pe care le aveam în calitate de membri ai acestei organizaţii, pur şi simplu ne-au îngrădit drepturile: să fim cu drepturile călcate în picioare, să plătim cotizaţii, să nu avem posibilitatea să ne apărăm punctul de vedere... nimeni nu vrea să fie ciuca bătăilor", a susţinut ea.
Zaharova s-a mai plâns şi că pagina web a MAE rus, precum şi paginile altor instituţii de stat, au fost supuse non-stop în ultimele două săptămâni unor atacuri de tip DoS (blocarea serviciului - n.r.).
UPDATE 10:45. Dmitri Medvedev ameninţă Occidentul: "Rusia are puterea de a-i pune pe toţi duşmanii obraznici la locul lor"
"Rusia are puterea de a pune la locul lor inamicii conduşi de Statele Unite, iar Moscova va zădărnici complotul rusofob al Occidentului de a dezbina Rusia", a declarat joi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.
UPDATE 10:40. Invazia rusă este în mare parte oprită pe toate fronturile, susţine Serviciul Militar de Informaţii britanic
Invazia rusă în Ucraina a fost în mare parte oprită pe toate fronturile, forţele ruse suferind în ultimele zile pierderi grele şi avansând foarte puţin la sol, pe mare sau în spaţiul aerian, a anunţat joi Serviciul Militar de Informaţii al Regatului Unit, informează Reuters.
"Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată", a anunţat Ministerul Apărării britanic. "Vasta majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate oraşele mari, rămân în mâinile ucrainenilor", a adăugat ministerul.
Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie. Unităţi ruse fie au fost nimicite, fie şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a oferi alte cifre.
Autorităţile de la Moscova afirmă că acţiunile din Ucraina nu au scopul de a ocupa un teritoriu, ci de a "demilitariza" şi de a "denazifica" ţara vecină. Rusia îşi defineşte acţiunile din Ucraina prin sintagma "operaţiune militară specială".
UPDATE 10:35. Preşedintele Ucrainei, discurs în Bundestag: "Ajutorul a venit prea târziu"
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Bundestag-ului într-un apel video pentru prima dată, joi dimineață, înainte de deschiderea parlamentului german.
Adresa virtuală urmează unei serii de apeluri directe pe care Zelensky le făcuse liderilor pentru a obține sprijin după ce Rusia a invadat Ucraina.
După ce a vorbit în parlamentul canadian la începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean s-a adresat Congresului Statelor Unite și a cerut sancțiuni economice mai dure împotriva Kremlinului și a facilitatorilor invaziei.
UPDATE 10:25. Zelenski crede că rezultatul războiului din Ucraina pune în pericol "întreaga civilizaţie"
"Este posibil ca Putin să fi început deja al Treilea Război Mondial", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului NBC News. "Rezultatul acestui război pune în pericol întreaga civilizaţie", spune preşedintele ucrainean.
"Rezultatul invaziei Ucrainei de către Rusia nu a fost încă decis, dar este posibil ca decizia să fi deschis calea către un război global pe scară largă", a declarat Zelenski într-un interviu acordat "NBC Nightly News".
UPDATE 10:15. Primarul din Melitopol, răpit pe 11 martie, a fost eliberat în schimbul a nouă soldați ruși
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, răpit la 11 martie de forţele ruse, a fost eliberat la schimb cu nouă soldaţi ruşi capturaţi de ucraineni, a anunţat Daria Zarivna, consilieră a şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.
UPDATE 10:00. Val de demisii în televiziunile controlate de Kremlin, după gestul Marinei Ovsyannikova
La trei ore de la protestul Marinei Ovsyannikova alți trei jurnaliști au demisionat. Zhanna Agalakova a anunțat că părăsește postul Channel One, în timp ce alți doi jurnaliști au părăsit canalul rival NTV. Lilia Gildeieva a lucrat ca prezentatoare din 2006, iar Vadim Glusker a fost jurnalist la NTV de aproape 30 de ani.
UPDATE 09:50. Peste trei milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara
Potrivit estimărilor ONU, peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia a declanşat invazia, pe 24 februarie. Majoritatea și-au căutat refugiu în Polonia vecină, ajungând la graniță cu trenul sau autobuzul.
Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a oferit o actualizare cu privire la numărul de refugiați miercuri seara, spunând: "Poporul Ucrainei are nevoie disperată de pace. Și oamenii din întreaga lume o cer. Rusia trebuie să oprească acest război acum".
UPDATE 09:45. Japonia a detectat patru nave de război ruseşti care ar putea duce trupe şi tehnică militară în Ucraina
Ministerul Apărării din Japonia a anunțat, joi, că a observat patru nave de război rusești navigând în apropiere de arhipelagul nipon și îndreptându-se spre vest, cel mai probabil spre Europa.
Autoritățile nipone au publicat fotografii cu navele, aceste tipuri de ambarcațiuni fiind, deobicei, folosite pentru operațiuni amfibii – debarcări de trupe. La bordul navelor se pot vedea vehicule militare în număr mare.
UPDATE 09:30. Tiruri de rachete ruse în Marea Neagră. O navă comercială a fost scufundată, iar alte două sunt avariate, anunţă oficiali panamezi
O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz, transmite AFP. Echipajele navelor sunt în siguranţă, a precizat acesta.
UPDATE 09:10. Vladimir Putin vrea să "purifice" societatea rusă: "Occidentul vrea să provoace un război civil în Rusia"
Președintele rus Vladimir Putin a lansat un nou atac virulent la adresa Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să „dezmembreze” Rusia și a dat asigurări că situația actuală va permite demascarea „trădătorilor” din cadrul unei societăți care are nevoie să fie „purificată”, scrie Reuters.
Dacă Vestul, care a impus sancțiuni dure Moscovei, crede că Rusia va face un pas înapoi , înseamnă că nu înțelege Rusia, a afirmat liderul de la Kremlin. "În spatele cuvintelor și acțiunilor ipocrite pe care Occidentul le întreprinde astăzi se află obiective geopolitice ostile. Pur și simplu nu vor o Rusie puternică și suverană", a transmis Putin.
UPDATE 09:00. Rusia se concentrează asupra atacurilor aeriene, vizând populaţia civilă, deşi operaţiunile militare la sol sunt "nereuşite"
Operaţiunile militare "nereuşite" ale Rusiei la sol înseamnă că trupele ruse se concentrează asupra luptelor în spaţiul aerian, vizând infrastructura şi zonele dens populate ale oraşelor ucrainene, au informat Forţele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook.
În ciuda atacului aerian, armata ucraineană susţine că trupele câştigă bătălii în aer şi la sol şi precizează că a doborât 10 ţinte aeriene inamice.
În postare se mai menţionează că Rusia acţionează "insidios", deoarece ţinteşte comunicaţiile online ale Ucrainei şi desfăşoară inclusiv atacuri cibernetice, distruge clădiri de ale posturilor TV şi radio şi răspândeşte dezinformare cu privire la invazie.
UPDATE 08:30. Premierul Poloniei îndeamnă lideri europeni, americani şi britanici să vină la Kiev. Îndemn la solidaritate
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE), SUA şi Regatul Unit să se deplaseze în capitala Ucrainei în semn de solidaritate, informează dpa. În ediţia de joi a tabloidului german Bild, Morawiecki a spus că preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul federal german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson şi alţi lideri europeni ar trebui să se deplaseze la Kiev, să se uite în ochii femeilor şi copiilor de acolo şi să-i ajute să-şi salveze vieţile şi independenţa.
Potrivit lui Morawiecki, ucrainenii luptă în Ucraina pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale. Capitala ucraineană Kiev este bombardată cu regularitate de când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, pe data de 24 februarie.
Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei s-au deplasat la Kiev cu trenul, marţi, şi s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-l asigura de sprijinul lor, relatează Agerpres. Potrivit ambasadorului Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, chiar dacă această vizită a avut conotaţii simbolice, "ea le dă oamenilor - peste 2 milioane la Kiev care luptă pentru oraşul lor - curaj".
UPDATE 08:00. Vladimir Putin îi numeşte pe ruşii care se opun războiului "trădători de ţară"
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a numit "trădători de ţară" pe cetăţenii ruşi care susţin Occidentul şi se opun războiului din Ucraina, relatează CNN. "Vestul va încerca să se bazeze pe aşa-numita a cincea coloană (n.r. simpatizanţi ai inamicilor), pe trădătorii de ţară, pe cei care câştigă bani aici, alături de noi, dar trăiesc acolo, Şi nu mă refer la cei care locuiesc acolo, în senul geografic al expresiei, ci la cei care sunt cu gândul şi conştiinţa spre Occident", a precizat liderul de la Kremlin, în cadrul unei apariţii televizate.
UPDATE 07:40. Clădire rezidenţială din Kiev, lovită de rămăşiţele unei rachete doborâte
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei, potrivit BBC.
Clădirea a fost lovită joi dimineaţă la ora locală 5:02 AM (3:02 GMT) în districtul Darnytskyi al capitalei. Oamenii au fost evacuaţi de la etajele unsprezece în sus, iar operaţiuni de salvare sunt efectuate pentru demontarea structurilor şi căutarea celor prinşi sub dărâmături, a informat SES.
UPDATE 07:20. Ucraina anunţă peste 2.400 de civili au fost ucişi de armata rusă, în Mariupol
Oraşul-port Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.
Joi, alte 13 autobuze care transportau aproximativ 300 de refugiaţi au ajuns peste graniţa în regiunea Rostov din Rusia, a informat presa rusă.
Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte. Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni.
Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni. Miercuri, Ucraina a mai raportat că într-un alt oraş, Cernihiv, forţele ruse au împuşcat şi au ucis 13 ucraineni care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.
UPDATE 07:10. Volodimir Zelenski: “Rusia a devenit un stat terorist”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine. “Din nefericire, coridoarele umanitare nu au funcţionat miercuri. Armata rusă nu a încetat bombardamentele, nu a garantat siguranţa. Suntem gata să scoatem oamenii şi să trimitem ajutor umanitar. Dar nu putem expune oamenii bombardamentelor pe şosea. Înţelegeţi-ne. Să îi expunem faptului că pentru armata rusă nu există crimă de război pe care să nu o comită“, a declarat Zelenski.
“Evacuăm oameni din Mariupol care au reuşit să plece la Berdiansk ... Îi ducem la Zaporojie. În total, peste 6.000 de locuitori din Mariupol au fosy transportaţi într-o zi, peste 2.000 dintre ei sunt copii. Armata rusă a încercat să perturbe şi această mişcare. Au deschis focul pe o secţiune de drum între Vasilivka şi Kamianske, în regiunea Zaporojie. Doar printr-o minune nu a murit nimeni. Cinci ucraineni au fost răniţi, inclusiv doi copii. La Cernigău, ocupanţii au tras în civili care stăteau la coadă ca să ia pâine. Imaginaţi-vă. Zece oameni au murit. La Mariupol, în asediatul Mariupol, un avion rus a aruncat intenţionat o bombă pe teatrul din centru. Sute de oameni se adăposteau acolo. Clădirea a fost distrusă, Nu se ştie bilanţul deceselor. Inimile noastre sunt frânte de ce le face Rusia oamenilor noştri. Mariupolului nostru. Regiunii Doneţk ... “, a mai spus preşedintele ucrainean, potrivit news.ro.
Zelenski s-a adresat din nou şi ruşilor, dar şi liderilor occidentali: “Cetăţeni ai Rusiei! Cum este blocada voastră a Mariupolului diferită de cea a Leningradului din al doilea Război Mondial? Nu vom uita pe nimeni dintre cei ucişi de ocupanţi. Ce trebuie să mai facă ocupanţii, câţi oameni trebuie să mai ucidă ei pentru ca liderii occidentali, liderii NATO să răspundă pozitiv solicitării Ucrainei de închidere a cerului deasupra Ucrainei sau de a-i oferi ţării noastre avioanele de care avem nevoie cu disperare? Am vorbit despre asta astăzi într-un discurs către Congresul SUA. Ucraina a primit susţinerea puternică a prietenilor noştri americani. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru asta. Însă războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu încetează. Economia Rusiei este în continuare capabilă să menţină maşinăria lor militară. De aceea noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei sunt necesare. Lumea trebuie să recunoască în sfârşit în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist. Ucraina are nevoie de mai multă susţinere. Chiar mai multă decât acum. Sisteme de apărare aeriană. Avioane. Suficiente arme letale şi suficientă muniţie pentru a-i opri pe ocupanţii ruşi”.
Volodimir Zelenski şi-a reiterat îndemnul către soldaţii ruşi de a se preda: “Trupele Rusiei suferă pierderi atât de mari în Ucraina, cum nu au fost nici în Siria şi nici în Cecenia. Trupele sovietice nu au suferit astfel de pierderi în Afganistan. Dacă războiul vostru, războiul împotriva poporului ucrainean, continuă, mamele Rusiei vor pierde mai mulţi copii decât în războaiele din Afganistan şi Cecenia la un loc. Ce sens are? Fiecare soldat rus care predă armele va primi o şansă, o şansă de a supravieţui. Fac apel în special la recruţi, care au fost aruncaţi în focurile acestui război. Nu războiul vostru. Şi celorlalţi soldaţi ruşi care încă au instinctul de autoconservare. Lăsaţi armele jos. Este mai bine decât să muriţi pe front, pe pământul nostru”.
UPDATE 07:05. Grup de lucru internaţional înfiinţat de SUA
SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile elitelor şi oligarhilor ruşi, transmite BBC. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Comisia Europeană, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. Membrii grupului au primi o listă de 50 de persoane asupra cărora să-şi concentreze investigaţiile.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi procurorul general Merrick Garland, au avut miercuri prima întâlnire virtuală cu reprezentanţii tuturor ţărilor participante. ”Numai în ultimele trei săptămâni, informaţiile furnizate de forţele de ordine americane partenerilor străini au ajutat la reţinerea mai multor nave controlate de persoane şi entităţi sancţionate”, a spus Departamentul de Trezorerie al SUA, adăugând că navele confiscate valorează ”sute de milioane de dolari”.