Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 43 LIVE TEXT. SUA revocă oficial statutul comercial al Rusiei. Kremlinul recunoaşte pierderi "semnificative" ale armatei ruse

Război Rusia - Ucraina, ziua 43. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a continuat, joi, dar luptele s-au concentrat în estul ţării, unde se aşteaptă o ofensivă de amploare a trupelor Moscovei. Acestea s-au retras, în schimb, din împrejurimile Kievului şi din nordul Ucrainei, unde, în fiecare zi, sunt descoperite noi dovezi ale atrocităţilor comise în timpul ocupaţiei. Adunarea Generală a ONU a votat suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului, iar SUA a revocat oficial statutul comercial al ţării conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a recunoscut că armata rusă a suferit pierderi "semnificative".

De la 08.04.2022, 07:02
WhatsApp
Galerie (9)
Război Rusia - Ucraina. Kremlinul recunoaşte că armata rusă a suferit pierderi "semnificative" Profimedia

UPDATE 22:40. G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Ţările membre ale G7 (principalele state industrializate ale lumii) au anunţat joi noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, printre care interzicerea oricăror noi investiţii în sectoare esenţiale, ca reacţie la ''continuarea escaladării războiului'' în Ucraina, relatează AFP. 

"Interzicem noi investiţii în industrii cheie ale economiei ruse, inclusiv în energie", indică ţările membre G7 într-un comunicat, care anunţă şi "sancţiuni suplimentare contra sectorului apărării rus" şi împotriva "elitelor şi apropiaţilor lor" care susţin războiul decis de preşedintele rus Vladimir Putin contra Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:20. Peskov: Putin nu se teme că va fi judecat pentru crime de război în Ucraina

Nu există niciun motiv pentru care președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-ar putea teme că va ajunge în fața unui tribunal pentru a fi judecat pentru crime de război, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru Sky News. 

Întrebat de jurnaliștii americani dacă liderul de la Kremlin este îngrijorat că va ajunge în fața unui tribunal pentru crime de război, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov a declarat: „Nu, nu este. Nu vedem nicio posibilitate pentru asta”. Peskov susține că Rusia s-a retras din regiunile ucrainene Kiev și Cernihiv ca un "act de bunăvoință pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiţii confortabile pentru continuarea negocierilor".

UPDATE 21:50. Reacţia Rusiei, suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului

Rusia a anunţat că decizia de joi, de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a fost ”ilegală” şi ”motivată politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui interviu pentru Sky News, relatează BBC. Rusia regretă decizia şi va continua să îşi apere interesele ”folosind toate mijloacele legale posibile”, a mai afirmat Peskov pentru Sky News.

UPDATE 21:40. SUA revocă oficial statutul comercial al Rusiei

Printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat joi în mod oficial statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina, deschizând calea pentru tarife punitive împotriva ambelor ţări, informează France Presse.

În coordonare cu aliaţii săi europeni, preşedintele american Joe Biden anunţase luna trecută această măsură pentru a "izola şi mai mult Rusia pe scena mondială", dar noua sancţiune trebuia să fie aprobată de Camera Reprezentanţilor şi de Senat. Măsura s-a bucurat de un puternic sprijin transpartinic în ambele camere, relatează Agerpres.

Prin privarea Rusiei de "clauza naţiunii celei mai favorizate", un principiu de bază al reciprocităţii în comerţul liber, Occidentul ar elimina de facto Rusia din jocul global al comerţului liber şi şi şi-ar da dreptul de a taxa puternic importurile de produse ruseşti.

Congresul a votat, de asemenea, joi, o interdicţie asupra importurilor de energie din Rusia, urmând exemplul preşedintelui american care a anunţat un embargo asupra acestor materiale la începutul lunii martie prin decret. Toate acestea se adaugă mai multor salve de măsuri occidentale adoptate în ultimele săptămâni, menite să taie treptat legăturile economice şi financiare ale lui Vladimir Putin cu restul lumii. 

UPDATE 21:10. Reacția Ucrainei, după suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de statele membre ONU care au votat în favoarea propunerii de a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, conform BBC.

”Drepturile Rusiei de apartenenţă la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului tocmai au fost suspendate. Criminalii de război nu au loc în organismele ONU care au drept obiectiv protejarea drepturilor omului”, a scris Kuleba pe contul de Twitter. ”Sunt recunoscător tuturor statelor membre care au susţinut rezoluţia relevantă a Adunării Generale a Naţiunilor UNITE (UNGA) şi au ales partea corectă a istoriei”, a mai afirmat el.

UPDATE 20:40. SUA şi aliaţii au trimis zeci de mii de rachete antitanc şi antiaeriene în Ucraina

Ucraina a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat joi şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, potrivit Reuters.

Sistemele antiaeriene portabile au permis armatei ucrainene să împiedice Rusia să obţină superioritatea aeriană care ar fi ajutat mult trupele ruse în invazia declanşată pe 24 februarie, a remarcat generalul american la o audiere în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA, potrivit Agerpres.

El a mai apreciat că Ucraina foloseşte eficient minele terestre în confruntările cu Rusia, forţând astfel unităţile de tancuri şi blindate ruse să pătrundă în zone unde sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc moderne furnizate Ucrainei de statele occidentale. ''Acesta este unul din motivele pentru care vedeţi coloană după coloană de vehicule ruse care sunt distruse'', a explicat responsabilul Pentagonului.

UPDATE 20:20. Dmitri Peskov recunoaşte că Rusia a suferit pierderi "semnificative" în Ucraina

Rusia a suferit pierderi ”semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, ceea ce reprezintă ”o tragedie uriaşă” pentru ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, într-un interviu pentru Sky News, relatează CNN.

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din Kiev şi din apropiere ar putea fi privită drept ”o umilinţă” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi ”o înţelegere greşită a situaţiei”. ”Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi”, a recunoscut, totuşi, oficialul rus, adăugând că motivul retragerii armatei ruse din regiunile Kiev şi Cernihiv a fost ”un act de bunăvoinţă în timpul negocierilor dintre delegaţiile ucrainene şi ruse”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat că Moscova a procedat astfel ca ”să îndepărteze tensiunea din acele regiuni, pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiţii confortabile pentru continuarea negocierilor”.

UPDATE 19:50. Lukaşenko cere includerea Belarus în negocierile Rusia - Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko cere ca Belarusul să fie inclus în negocierile ruso-ucrainene privind încheierea războiului din Ucraina, relatează The Associated Press.

”Nu pot exista negocieri fără participarea Belarusului”, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei şedinţe desfăşurate joi, a Consiliului său de Securitate. ”Nu pot exista acorduri separate pe la spatele Republicii Belarus”, a mai argumentat el.

Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Ucrainei din Belarus, iar trupele ruse au invadat Ucraina din Belarus. Nu a existat nicio confirmare a afirmaţiilor că forţele belaruse au intrat în Ucraina.

UPDATE 19:00. Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU al Drepturilor Omului

Adunarea Generală a ONU a votat, joi, suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. Potrivit CNN, au fost 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri.

Cu puţin timp înainte de vot, ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a făcut apel la toate statele membre să susţină propunerea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, pentru a salva ”multe vieţi din Ucraina şi din întreaga lume”. Kyslytsya a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu vasul Titanic, care trece printr-o ”ceaţă perfidă spre aisberguri mortale”, şi are nevoie de ajutor pentru a fi salvat de la ”scufundare”.

UPDATE 18:20. Kuleba: Bătălia pentru Donbass "va aduce aminte de Al Doilea Război Mondial"

Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu'', a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianţei desfăşurată la Bruxelles, transmite AFP.

"Bătălia pentru Donbass vă va aduce aminte de Al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei'', a explicat ministrul ucrainean. ''Rusia are planul său, noi îl avem pe al nostru, iar câmpul de luptă va decide rezultatul'', a conchis el, potrivit CNN.

UPDATE 17:50. NATO condamnă "crimele oribile împotriva civililor din Bucha"

”Aliaţii condamnă cu desăvârşire crimele oribile ale civililor” din Bucha şi din alte locuri care se află sub controlul forţelor ruse. De asemenea, NATO susţine eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale, va intensifica sprijinul pentru securitatea cibernetică oferit Ucrainei şi va oferi echipamente pentru apărarea împotriva unui atac chimic sau biologic, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după summitul cu miniştrii de Externe ai NATO şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la Bruxelles, relatează BBC.

Stoltenberg a adaugat că toţi responsabilii trebuie aduşi în faţa justiţiei şi că statele membre NATO susţin eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale. Membrii NATO au convenit să consolideze sprijinul pentru Ucraina, mai subliniază el.

Şeful NATO adaugă că alianţa defensivă va oferi şi echipamente pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva ameninţării unui atac chimic sau biologic. De asemenea, alianţa va ajuta şi alte state partenere, inclusiv Georgia şi Bosnia-Herţegovina, să îşi ”consolideze rezistenţa” şi ”capacitatea de apărare”, afirmă el. ”Aliaţii oferă şi sunt pregătiţi să facă mai mult atunci când vine vorba de sprijin militar”, argumentează Stoltenberg.

Şeful NATO susţine că participarea ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la discuţiile NATO este o modalitate prin care alianţa se menţine în frunte cu ceea ce are nevoie Ucraina.

UPDATE 17:15. Mărturii din Obuhovîci: "Soldații ruși ne-au folosit drept scuturi umane"

BBC a identificat dovezi clare că trupele ruse au folosit civili ca scuturi umane, pentru a nu fi atacați de soldații ucraineni. Localnicii din satul Obuhovîci spun că au fost luați din casele lor sub amenințarea armei și ținuți într-o școală de rușii care încercau să oprească avansarea forțelor ucrainene.

UPDATE 16:50. Forțele ruse vor să ștergă oraşul Mariupol "de pe fața Pământului", spune un comandant militar ucrainean

Este a 43-a zi de război în Ucraina şi pacea pare tot mai îndepărtată. Luptele s-au intensificat în Donbass, pe măsură ce ruşii s-au retras din nordul ţării. După dezastrul din Bucha, autorităţile din Ucraina denunţă orori de nedescris în Mariupol. Primarul susţine că ruşii ar fi adus cu ei crematorii mobile ca să îşi ascundă crimele şi vorbeşte de 5.000 de morţi în oraşul port.

Forțele militare ruse încearcă să ștergă orașul Mariupol „de pe suprafața Pământului”, a declarat miercuri seară pentru CNN un comandant militar ucrainean aflat în oraşul port. "Este o catastrofă umanitară. Armatele care au fost implicate în ostilități active sunt complet înconjurate. Există probleme de aprovizionare cu apă, alimente, medicamente și, în general, cu totul. Este o situație foarte dificilă", a spus Serhiy Volyna, comandantul adjunct al Batalionului Marinei Militare din Mariupol, care luptă în regiune din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

„Suntem încercuiți în Mariupol de mai bine de 40 de zile. Inamicul ne depășește numeric și în ceea ce privește armamentul. Au artilerie pe mare, tancuri, vehicule blindate și, bineînțeles, mortiere. Ne este greu”, a mai spus Volyna.

UPDATE 16:30. Kremlinul, uluit de decizia SUA de a le sancționa pe fiicele lui Putin

Kremlinul a anunţat, joi, că este uluit de decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni împotriva fiicelor adulte ale preşedintelui Vladimir Putin şi a descris această mişcare ca parte a unei frenezii occidentale mai ample împotriva Rusiei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că ”sancţiunile sunt extensia unei poziţii absolut înverşunate cu privire la impunerea de restricţii”, fiind ”greu de înţeles şi explicat”, relatează Reuters.

UPDATE 16:20. POM-3, noua armă terifiantă folosită de ruși în Ucraina

Forțele ruse din Ucraina par să folosească un nou tip de armă pe măsură ce intensifică atacurile asupra țintelor civile. Este vorba o mină terestră avansată, inteligentă, echipată cu senzori care pot detecta când oamenii merg în apropiere, fără să o atingă, relatează The New York Times

Tehnicienii ucraineni au descoperit săptămâna trecută dispozitivul, numit POM-3, în apropierea orașului Harkov, potrivit Human Rights Watch, un grup important pentru drepturile omului, care a analizat fotografiile furnizate de armata ucraineană. Tipurile mai vechi de mine terestre sau anti-personal explodează în mod normal când victimele le calcă accidental sau ating firele de declanșare atașate. Însă POM-3 are un senzor care detectează pașii care se apropie și poate face deosebire între oameni și animale.

UPDATE 16:00. Estonia renunţă la importurile de gaze naturale din Rusia

Guvernul de la Tallinn anunţă că a luat decizia să pună capăt importurilor de gaze naturale din Rusia la timp, înainte să înceapă ”sezonul de încălzire” în toamnă, pentru a opri alimentarea ”maşinii de război ruseşti”. Miniştrii din Estonia spun că au convenit cu Finlanda să închirieze un terminal plutitor pentru a permite importurile de gaze naturale lichefiate (GNL), relatează BBC.

Decizia Estoniei vine la doar câteva zile după ce Lituania a anunţat că a renunţat complet la importurile de gaze ruseşti. Lituania a cerut celorlalte state membre ale Uniunii Europene să îi urmeze exemplul şi să scape de dependenţa de gazele ruseşti. După ce statul baltic a petrecut câţiva ani investind în gaze naturale lichefiate, premierul lituanian, Krisjanis Karins, a promis că Lituania va abandona şi proviziile ruseşti.

UPDATE 15:40. Presupuși autori ai masacrului din Bucha ar fi fost identificaţi

Un grup de jurnalişti de investigaţie din Ucraina afirmă că a reuşit să-i identifice pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului civililor de la Bucha ca aparţinând unei brigăzi de infanterie marină a Flotei ruse din Pacific. Aceştia susţin că unii dintre presupuşii autori ai uciderii civililor ucraineni şi-au recunoscut implicarea. Este vorba de membri ai Brigăzii 155 din Vladivostok (Orientul Îndepărtat rus) cărora autorităţile ucrainene le atribuie responsabilitatea crimelor comise atât la Bucha, cât şi la Irpin şi Hostomel, adaugă site-ul slidstvo.info, membru al Reţelei Globale de Jurnalism de Investigaţie (GIJN, după acronimul său în limba engleză).

UPDATE 15:30. Zelenski: ”Cei care aleg războiul pierd întotdeauna”

”Cei care aleg războiul” şi ”şantajează Europa cu o criză economică şi energetică pierd întotdeauna”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în faţa Parlamentului Greciei, conform CNN. De asemenea, liderul ucrainean a mai subliniat că ”penuria de energie devine o nouă realitate” în Europa, iar Moscova ”face tot posibilul pentru a cauza inflaţia pentru mulţi oameni”.

Zelenski a îndemnat Parlamentul elen să ”facă mai mult” şi să îşi folosească ”oportunităţile ca membru al Uniunii Europene pentru a organiza salvarea Mariupolului”. ”Cei care aleg războiul pierd întotdeauna. Cei care încearcă să priveze o ţară de independenţa sa şi de integritatea ei teritorială pierd întotdeauna. Cei care şantajează Europa cu o criză economică şi energetică pierd întodeauna” a spus el, potrivit news.ro.

Zelenski a subliniat că acţiunile Rusiei nu au fost îndreptate doar către Ucraina, ci şi către Europa. Rusia încearcă să se asigure că ”penuria de energie devine o nouă realitate pe acest continent”, a continuat liderul ucrainean, adăugând că Moscova ”face tot posibilul pentru a cauza inflaţia pentru mulţi oameni”.

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, blocarea tuturor băncilor ruse din sistemul financiar mondial. ”În timp ce trupele ruse blochează oraşele paşnice şi ne deportează oamenii, nicio bancă rusă nu are dreptul de a câştiga bani în sistemul financiar mondial. Trebuie blocate. Toate (n.r. băncile) trebuie blocate şi nu doar unele dintre ele”, a mai precizat şeful statului ucrainean. El a adăugat că ”nicio navă rusă nu ar trebui să aibă posibilitatea de a intra în vreo parte a lumii democratice”.

UPDATE 15:20. Parlamentul european a votat o rezoluție pentru un ”embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”

Rezoluţia Parlamentului European (PE) care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus a fost adoptată joi cu o majoritate largă de eurodeputaţi. Aceasta a trecut cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă şi 19 abţineri, în aplauzele eurodeputaţilor.

UPDATE 15:00. Suspendarea Rusiei din Consiliul ONU al Drepturilor Omului, votată azi

G7 cere suspendarea Rusiei din Consiliul ONU al Drepturilor Omului, o propunere care urmează să fie supusă joi la vot în Adunarea Generală a ONU. Rusia avertizează statele membre ONU că un vot favorabil sau o abţinere la propunerea SUA de a suspenda Moscova vor fi privite ca un ”gest neprietenos”.

UPDATE 14:40. Ucraina acuză Ungaria că îl ajută pe Putin în război și că distruge unitatea UE

Kievul a acuzat joi Ungaria că "îl ajută pe Putin" în războiul împotriva Ucrainei, la o zi după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus să plătească în ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte ţări din UE. "Budapesta a trecut la etapa următoare: îl ajută pe Putin să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei", a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, spunând că Ucraina "distruge unitatea" UE prin această poziţie.

UPDATE 14:32. NATO: Războiul din Ucraina a zdruncinat întreaga ordine internaţională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că invazia rusă în Ucraina nu doar că a afectat securitatea în Europa, ci şi a "zdruncinat întreaga ordine internaţională". "Invazia rusă în Ucraina are implicaţii profunde pentru securitatea europeană, dar a zdruncinat şi întreaga ordine internaţională", a spus Jens Stoltenberg în a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din ţările NATO, care se desfăşoară la Bruxelles.

UPDATE 14:00. Forțele separatiste ruse: Principalele lupte din centrul oraşului Mariupol s-au încheiat

Principalele lupte din centrul oraşului Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov, s-au încheiat, a declarat joi purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei republici populare Doneţk, Eduard Basurin. "Se poate spune că în zona centrală a oraşului, principalele lupte s-au terminat", a declarat Basurin.

Acţiunile de luptă s-au mutat în portul Mariupol şi la oţelăria Azovstal, situată la marginea oraşului, a adăugat el. "Am intrat deja în port. Încetul cu încetul, curăţăm acest teritoriu şi alungăm trupele ucrainene din zona industrială Azovstal", a spus purtătorul de cuvânt citat.

Basurin a adăugat că la Mariupol, oraş aflat sub asediu de mai multe săptămâni de către trupele ruse şi miliţiile proruse din Doneţk, mai sunt vreo 3.000 de soldaţi ucraineni. "Dar nu ştim câţi colaboranţi au ei printre locuitorii din Mariupol, pentru că sunt şi dintre aceştia", a declarat el la televiziunea rusă.

După retragerea trupelor ruse din nord-vestul şi nordul Ucrainei, Rusia îşi concentrează acum efortul militar asupra regiunilor de est ale ţării vecine.

UPDATE 13:30. Interdicție de circulație în jurul orașului Bucha

Autoritățile au decis să interzică circulația în jurul orașului Bucha. Măsura a fost anunțată joi, 7 aprilie, de un înalt oficial ucrainean, care a explicat că interdicția de circulație are ca scop deminarea și stoparea jafurilor din zonă, relatează CNN. ”O interdicție de circulație de 7 zile se impune într-o serie de aşezări din districtul Bucha… acest lucru se face doar din două motive. Primul este deminarea. Al doilea este ca să evităm jafurile, pentru că în aceste zone apar hoți. Desigur, poliția nu va putea face față singură”, a anunțat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Guvernatorului militar al regiunii Kiev a emis o declarație oficială potrivit căreia până în data de 14 aprilie, la ora 6, va fi în vigoare o interdicție de circulație în Hostomel, lângă Bucha.

Update 13:00. Ursula von der Leyen se întâlnește, vineri, la Kiev cu Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen se întâlnește, vineri, la Kiev cu Volodimir Zelenski, a anunțat purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene Serghii Nikiforov citat de Reuters. Oficialul a mai spus că nu vor fi date publicității alte detalii ale vizitei din motive de securitate. Potrivit unui purtător de cuvânt al CE, și șeful diplomației europe Josep Borrell urma să viziteze Kievul în această săptămână.

Update 12:50. Casa marelui compozitor Ceaikovski, distrusă de ruși

Piotr Ilici Ceaikovski, unul dintre cei mai faimoși compozitori ruși, a numit cândva orașul Trostianeț, aflat în regiunea Sumî, acasă. Acum, după bombardamentele armatei lui Vladimir Putin, orașul din nord-estul Ucrainei, este în ruină. La vârsta de 24 de ani, faimosul compozitor romantic din secolul al XIX-lea a stat într-o vilă din orașul Trostianeț, pe atunci parte a Imperiului Rus. Aici a compus prima sa lucrare simfonică - uvertura „Furtuna” (1864). Vila, ca și restul orașului Trostianeț, se află acum în ruină după capturarea orașului la 1 martie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei, scrie portalul classicfm.com. După o lună de ocupație, forțele ucrainene recăpătat controlul asupra orașului.

Update 12:40. Poliția din Bucha a inspectat cadavrele civililor uciși

Ofițerii de poliție din orașul ucrainean Bucha au avut miercuri sarcina înfiorătoare de a inspecta cadavrele persoanelor ucise, relatează AP. Presupusele atrocități comise de forțele ruse în orașele și satele din apropierea Kievului generează tot mai multă indignare în lume. 

Voluntarii au adus cadavrele la cimitirul local. Acolo o echipă de jurnalişti ai Associated Press a numărat cel puţin 61 saci cu rămășițe umane. Polițiștii au deschis fiecare sac și au luat notițe pentru a putea identifica victimele. 25 de saci cu cadavre au fost încărcaţi într-un camion frigorific şi mutaţi la o morgă unde vor fi efectuate autopsiile, potrivit jurnaliștilor AP.

UPDATE 12:32. Spionajul german a interceptat convorbiri ale soldaţilor ruşi care vorbesc despre uciderea de civili în Ucraina

Mai multe conversații între soldații ruși interceptate de spionajul german arată că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei în Ucraina. BND (acronimul german al serviciului de spionaj german) a interceptat conversaţii radio între militari ruşi în care se menţionează moartea unor civili, iar Spiegel afirmă că unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cazuri de civili găsiţi morţi pe străzile din Bucea, de lângă Kiev.

UPDATE 11:45. Ministerul Apărării de la Kiev: Aproximativ 18.600 de militari ruși au murit în cele 43 de zile de război

Aproximativ 18.600 de militari ruși au murit până acum în războiul din Ucraina, potrivit ultimului bilanț publicat joi de către Ministerul Apărării de la Kiev. Pe lângă viețile omenești, rușii ar mai fi pierdut și aproape 700 de tancuri, aproape 1.900, vehicule blindate de luptă, 150 avioane, peste 100 de lansatoare multiple de rachete.

Update 11:26. Un convoi militar rusesc filmat pe teritoriul Belarusului, în drum spre Cernihiv

Canalul Telegram "Belarusian Gayun", care monitorizează activitatea militară pe teritoriul Belarusului a publicat o filmare cu un convoi militar îndreptându-se spre punctul de trecere a frontierei belaruso-ucrainene „Novaya Guta”. O parte dintre vehicule erau marcate cu simbolul „V”. Se pare că echipamentele militare, atât rusești, cât și belaruse, mergeau spre direcția Cernihiv.

UPDATE 11:19. Ucraina plănuiește să deschidă zece coridoare umanitare

Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că autoritățile de la Kiev intenționează să deschidă zece coridoare umanitare pentru joi. Cei care vor să plece din orașul-port Mariupol vor trebui să folosească mașinile personale, a specificat Vereșciuk.

UPDATE 10:35. Austria expulzează 4 diplomați ruși

Austria a decis expulzarea a patru diplomați ruși pentru că au desfășurat activități care nu sunt „în conformitate cu statutul lor diplomatic”, a declarat joi Ministerul de Externe al Austriei într-un comunicat, potrivit CNN. Aceștia sunt obligați să părăsească țara cel târziu până pe 12 aprilie. Trei dintre diplomați erau angajați ai Ambasadei Rusiei la Viena, iar celălalt era membru al personalului consulatului Rusiei din Salzburg, a spus ministerul.

UPDATE 10:10. Putin acuză o ”provocare grosolană şi cinică” a Ucrainei la Bucha

Preşedintele rus Vladimir Putin cataloghează drept o ”provocare grosolană şi cinică” a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucha, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev. Vladimir Putin a evocat ”provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucha" într-o convorbire la telefon, miercuri, cu premierul ungar Viktor Orban, a anunţat într-un comunicat Kremlinul.

UPDATE 10:00. Comisia Europeană: Ucraina are nevoie de un Plan Marshall actualizat după invazia rusă

Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid, şi nu în decenii, de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă, şi ar duce la o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană.

UPDATE 9:40: Ministrul de externe al Ucrainei:  Agenda mea este foarte simplă - arme

Ministrul de externe al Ucrainei a lansat un apel pentru mai multe arme din țările NATO pentru a ajuta la salvarea de vieți. Înainte de a se întâlni cu omologii săi din NATO, Dmitro Kuleba spune că agenda lui este „simplă” și că Ucraina are încredere că cea mai bună modalitate de a învinge Rusia este cu mai mult sprijin militar.

"Agenda mea este foarte simplă, conține doar trei lucruri: arme, arme și arme. Credem că cel mai bun mod de a ajuta Ucraina este să i se asigure toate cele necesare pentru a-l opri pe Putin și pentru a învinge armata rusă în Ucraina, pentru ca războiul să nu se reverse mai departe. În ultimele săptămâni, armata ucraineană și întreaga națiune ucraineană a demonstrat că știe să lupte, știe cum să câștige, dar fără a fi sprijiniți cu toate armele cerute, aceste victorii vor fi însoțite de sacrificii enorme. Cu cât primim mai multe arme, cu cât sosesc mai repede în Ucraina, cu atât mai multe vieți vor fi salvate, cu atât mai multe sate și orașe vor fi cruțate și nu va mai exista o altă Bucha".

UPDATE 9:00: Rusia critică posibila suspendare din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Suspendarea drepturilor Rusiei în calitate de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va discredita principiul universalității Consiliului, a spus șeful misiunii Rusiei la ONU. Într-o declarație pentru agenția de știri Tass, citată de BBC News, șeful misiunii Rusiei la ONU a spus: „Dacă rezoluția va fi adoptată, occidentalii vor putea să impună în mod liber celorlalte țări conceptele și viziunea lor asupra drepturilor omului care îi mulțumesc pe ei și pe complicii lor occidentali”.

„Suspendarea drepturilor Rusiei în calitate de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va discredita principiul universalității Consiliului, îi va afecta eficiența și va submina complet încrederea nu doar în Consiliul pentru Drepturile Omului, ci în întregul sistem ONU pentru drepturile omului”, a declarat Gennady Gatilov, potrivit Mediafax.

Misiunea Rusiei la ONU de la New York a cerut țărilor să „se pronunțe împotriva rezoluției antirusești”. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a exclude Rusia. Rezoluția a fost introdusă de SUA după ce au apărut dovezi ale unor crime împotriva civililor în Bucea. ONU va organiza joi un vot pentru a stabili dacă Rusia ar trebui să fie exclusă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

UPDATE 8:10: Zelenski: Sancțiunile nu sunt suficiente

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. Acesta mai spune că, deși pachetul de sancțiuni e spectaculos, nu e suficient. 

"Noile investiții în Rusia sunt blocate, sunt aplicate restricții împotriva mai multor bănci mari din Rusia, sunt adăugate sancțiuni personale, precum și alte restricții. Acest pachet arată spectaculos. Dar nu este suficient. Unii politicieni încă nu pot decide cum să limiteze fluxul de dolari și euro către Rusia din comerțul cu petrol, pentru a nu-și pune în pericol propriile economii.

Embargoul asupra livrărilor de petrol rusești va fi aplicat oricum. Va fi găsită o formulă. Singura întrebare este câți ucraineni va avea timp să ucidă armata rusă, astfel încât voi, unii politicieni - și vă cunoaștem - să puteți împrumuta de undeva puțină hotărâre. Dacă nu există un pachet cu adevărat dureros de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu vom fi aprovizionați cu armele de care avem cu adevărat nevoie și pe care le-am solicitat de multe ori, Rusia va considera asta drept o permisiune. Permisiunea de a merge mai departe. Permisiunea de a ataca. Permisiunea de a începe un nou val sângeros în Donbas.

Încă este posibil să preveniți asta. Vestul poate să o facă. Așa cum s-ar fi putut aplica și anul trecut sancțiuni preventive pentru a împiedica această invazie. Dacă greșeala va fi repetată, dacă nu va exista nicio acțiune preventivă, va fi o greșeală istorică pentru întreaga lume occidentală", a declarat Zelenski.

UPDATE 7:30: Pentagon: Retragerea Rusiei din Kiev şi Cernigău este finalizată  

Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC. "Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia", a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

"Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului", a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin "nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice". "El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă... Nu au cucerit Harkovul".

Aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a anunţat că îşi va concentra eforturile pe regiunea Donbas din estul Ucrainei. Un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor "recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă". Din cele 130 de batalioane ruseşti care au fost trimise în Ucraina, peste 80 rămân încă în ţară, a spus oficialul. Associated Press a relatat, citând un oficial al Apărării SUA, că numărul trupelor ruseşti care se retrag se ridică la cel puţin 24.000 de oameni.

UPDATE 6:30: Zelenski: Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde ''mii'' de victime

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime. "Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem face să intre ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi curăţat de soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo. (....)În orice caz, ei (ruşii) nu vor putea ascunde totul (...). Un astfel de număr, este imposibil de ascuns", a declarat Volodimir Zelenski pentru canalul turc de televiziune Habertürk. "La Bucea, de exemplu, au încercat să facă asta, au ars o mulţi oameni în această regiune: Bucea, Irpin, Gostomel. Au ars familii. Marţi, am găsit din nou o familie: tatăl, mama, cei doi copii. Copii foarte mici. De aceea spun: sunt nazişti", a mai spus preşedintele ucrainean.

UPDATE 6:00: Rușii pregătesc noi atacuri în Harkov, Lugansk și Donețk

Câteva oraşe din Donbas sunt acum ţinta unor bombardamente deosebit de intense ale armatei ruse, care nu ia în seamă că în zonă sunt sute de mii de civili. La Severodoneţk, 10 blocuri de locuinţe au fost incendiate iar numărul victimelor nu poate fi încă stabilit. Într-un oraş vecin, lucrătorii serviciului ucrainean de urgenţă au reuşit să salveze o femeie prinsă sub dărâmături, cu riscul de a fi, şi ei, loviţi de focul inamicului. Guvernul ucrainean îndeamnă populaţia civilă a regiunilor Doneţk, Luhansk şi Harkov să-şi părăsească locuinţele cât mai este cu putinţă. 

Chiar dacă ar mai avea nevoie de timp pentru a-şi întări forţele, armata rusă ar putea lansa marea ofensivă din Donbas peste doar câteva zile. Potrivit serviciilor de informaţii, Vladimir Putin doreşte cu orice preţ un succes militar, chiar parţial, înainte de 9 mai, ziua victoriei asupra fascismului. Nu sunt excluse nici atacuri în alte regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv aproape de graniţele României.

"Eforturile principale ale ocupanţilor se concentrează în prezent pe pregătirea operaţiunii ofensive în estul Ucrainei, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk", se menţionează în raportul armatei ucrainene.

Nu poate fi exclusă folosirea teritoriului aşa-numitei Republici Moldoveneşti Nistrene în sprijinul unei ofensive în acea direcţie. Luptele continuă şi la Mariupol, stăpânit aproape în totalitate de soldaţii ruşi şi aliaţii lor separatişti. Cel puţin 5000 de civili şi-au pierdut viaţa aici, potrivit primarului, rămas într-unul din ultimele puncte de rezistenţă ale ucrainenilor. Militarii ruşi ar fi adus un crematoriu mobil în care ard cadavrele victimelor pentru a ascunde, astfel, amploarea dezastrului. O mie de refugiaţi au putut părăsi oraşul într-un convoi al Crucii Roşii blocat, mai multe zile, de invadatori. Dar peste 150.000 de oameni au rămas pe loc iar unii nici nu vor să plece deoarece, chiar şi distrus, Mariupol este locul unde se simt acasă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi rusia-ucraina conflict rusia-ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024