Știri razboi ucraina
Războiul din Ucraina a început în dimineaţa zilei de joi, 24 februarie. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat o operațiune militară în estul Ucrainei. La doar câteva ore după ce separatiștii pro-ruși au adresat Moscovei o cerere de ajutor pentru a opri presupusa "agresiune ucraineană", Putin a spus că a ordonat forțelor ruse să "protejeze poporul" și a cerut forțelor ucrainene să depună armele. El și-a repetat poziția conform căreia extinderea NATO pentru a include Ucraina este inacceptabilă. "Planurile noastre sunt să nu ocupăm Ucraina, nu intenționăm să ne impunem nimănui", a declarat preşedintele rus.
La scurt timp după anunţul lui Putin, ministrul de Externe ucrainean a declarat că Rusia a pornit "o invazie la scară largă" în ţara sa. Au urmat, pe rând, reacţii din partea preşedintelui SUA, NATO şi altor lideri de stat şi organizaţii internaţionale care au condamnat declanşarea războiului în Ucraina şi au anunţat că vor impune sancţiuni Rusiei. Prima decizie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost impunerea legii marţiale.
Imediat după începerea efectivă a războiului din Ucraina, armata locală a anunţat că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale ruşilor. S-au dat lupte grele în apropierea Kievului, iar Ucraina a pierdut controlul asupra zonei Cernobîl şi Insula Şerpilor. În capitala ţării au fost impuse restricţii de circulaţie pe timp de noapte.
Vladimir Putin a spus, în cadrul primelor declaraţii de la declanşarea războiului din Ucraina, că nu avea o altă soluţie în afară de cea armată. "Nu ne-au dat nicio şansă să acţionăm altfel".
În a doua zi a războiului din Ucraina, Capitala a fost atacată cu rachete balistice. Același scenariu s-a repetat în mai multe orașe importante ale țării. Volodimir Zelenski declarat că el este ţinta numărul 1 şi a acuzat comunitatea internaţională că ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara, dar s-a arătat deschis să negocieze cu Moscova. NATO, între timp, a activat Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă" şi a cerut Rusiei să înceteze "imediat" operaţiunea militară din Ucraina. De asemenea, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au fost de acord să îl adauge pe Vladimir Putin pe lista persoanelor sancţionate direct.
Ziua a treia a războiului declanşat de Rusia în Ucraina a adus lupte grele în suburbii şi chiar pe străzile Kievului, unde un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă de croazieră. Ministrul Apărării de la Kremlin a anunţat că armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile".
A patra zi a războiului din Ucraina a început la fel ca primele trei: la Kiev au fost auzite explozii deosebit de puternice şi un depozit de carburant din apropierea Capitalei a fost ținta rachetelor. Spre seară, fotografii satelitare publicate de Maxar Technologies arătau un convoi rusesc de cinci kilometri ce se îndreapta spre Kiev. Mişcări importante şi la nivel declarativ şi diplomatic: Vladimir Putin pune forțele nucleare ruse "în stare de alertă", ca răspuns la "sancțiunile ilegitime ale Occidentului".
A cincea zi a războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat Ucrainei a început cu noi bombardamente. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în Harkov şi au fost semnalate atacuri masive, soldate cu zeci de morți și răniți. La Gomel, în Belarus, a avut loc o primă rundă a negocierilor dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei.
A șasea zi de război în Ucraina a început cu noi bombardamente în mai multe puncte-cheie din ţară. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi impresionant de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev. Rușii au dezlănțuit iadul și în Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia.